Israel

2019-08-12 Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10. Olemme pitkään voineet seurata, miten Israelin ja palestiinalaisten sekä Israelin ja muslimimaailman suhteet ovat... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1823/rony_smolar_-_israel-uutisviikko_12_8_2019 Patmos article

Rony Smolar - Israel-uutisviikko 12.8.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Olemme pitkään voineet seurata, miten Israelin ja palestiinalaisten sekä Israelin ja muslimimaailman suhteet ovat vuosikymmeniä näyttäneet nuoralla tanssimiselta epätodellisen rauhantilan ja väkivallan, jopa sodan välillä.

Kulunut viikko todisti tuon jälleen kerran, kun jännittyneenä, mutta melko pitkään vakaana pysytellyt turvallisuustilanne Jordanjoen länsirannan palestiinalaisten ja israelilaisten uudisasukkaiden välillä katkesi israelilaisnuoren puukotussurmaan.
Uskonnollisessa opistossa israelilaisessa siirtokunnassa opiskellut ja varusmieheksi lähiaikoina aikonut kohtasi surmaajansa pimeällä, kotiinsa johtavalla tiellä, missä hänen elämänsä päättyi lukuisiin veitseniskuihin.

Ruumis löytyi varhain aamulla, mikä käynnisti Israelin armeijan laajamittaisen etsintäoperaation, ja mikä kahdessa vuorokaudessa tuotti tuloksen. Hyvän alueellisen tiedustelun sekä armeijan erikoisjoukkojen tehokkaan toiminnan tuloksena Hebronin läheisyydessä sijaitsevasta kylästä neljä palestiinalaista, joukossa poikkeuksellisesti myös nainen, pidätettiin. Kuulusteluissa heistä kaksi veljestä myönsi surmanneensa israelilaisnuoren.

Raukkamaisena pidetty murha ehti herättää israelilaisten keskuudessa suuttumusta, mikä vain kasvoi, kun Gazasta kuului teolle heti ylistystä, minkä lisäksi vannottiin Israelin vastaisten iskujen jatkuvan. Myös veljesten isä ylisti poikiaan, mutta sanoi pettyneensä, että olivat yhä elossa eivätkä iskussa kuolleita marttyyreja.

Palestiinalaisviranomaisten puolelta ei tapahtumaan liittyen kuulunut mitään, kun taas israelilaiset näkivät teon tuovan sen suorittajille palkkion, minkä palestiinalaishallinto on tällaisissa terroriteoissa tavallisesti sitoutunut maksamaan. Ehtona on, että jos teon suorittaja on iskussa itse saanut surmansa, niin omaiset ovat voineet nauttia kuukausittain maksettavaa eläkettä. Omaisille maksetaan korvaus myös siinä tapauksessa, että kiinni joutunut terroriteon suorittaja on tuomittu Israelissa vankeuteen.

Äskettäin julkaistun tiedon mukaan talousvaikeuksien kanssa kamppaileva palestiinalaishallinto varasi viime vuonna 130 miljoonaa dollaria terroriteoista maksettavaan palkitsemiseen. Tällaisessa ilmapiirissä on mahdotonta nähdä palestiinalaishallintoa Israelin rauhankumppania.

Israel on nyt vastannut tähän palestiinalaisten asenteeseen päättämällä turvallisuuden lisäämiseksi rakentaa kansalaisilleen yli 2000 uutta asuntoa Jordanjoen länsirannalle. Samalla on yhä äänekkäämmin vaadittu alueen siirtokuntien liittämistä Israeliin. Mutta se tuskin tapahtuu ennen kuin Yhdysvallat myöhemmin syksyllä paljastaa rauhansuunnitelmansa.

Israelin kuuden päivän sodassa 1967 Jordanialta valtaamilla palestiinalaisten asuttamilla alueilla elää nykyisin kolme miljoonaa palestiinalaista ja yli 450.000 juutalaista.

Koska siirtokuntiin ja niihin johtavilla teillä on turvallisuussyistä lukuisia ruuhkaisia ja aikaa vieviä Israelin armeijan tiesulkuja ja tarkastuspisteitä, niin eräs palestiinalainen teknologiayritys on nyt kehittänyt mobiilisovelluksen, mikä ohjaa autoilijoita vaihtoehtoisille teille. Israel ei toistaiseksi ole vastannut tähän, niin kauan kun siitä ei seuraa turvallisuusuhkaa.

Taloudellisesti ja poliittisesti yhä ahtaammalle joutunut palestiinalaisjohto sekä Länsirannan väestö saivat viime viikolla vaihteeksi hyvän uutisen, kun palestiinalaisten tukijana tunnettu keski-Amerikan valtio Nicaragua päätti avata maansa suurlähetystön hallintopääkaupunkiin Ramallahiin. Sen päälliköksi tuli palestiinalaistaustainen, Nicaraguan kansalainen Mazen Khuffash.

Mutta Israelissa katse on välillä toisaalla eikä vain naapurissa tai muualla maan pinnalla, kun viime viikolla israelilaisvalmisteinen Amos 17-niminen tietoliikennesatelliitti kohosi avaruuteen. Yhdysvaltain Cape Canaveralista onnistuneesti laukaistun amerikkalaisen kantoraketin varassa taivaalle noussut satelliitti asettui kiertoradalleen maasta 36.000 kilometrin korkeuteen palvelemaan tietoliikenneyhteyksiä erityisesti Afrikassa mutta myös osissa etelä-Eurooppaa ja Lähi-itää.

Taivaalle ovat myös Tel Avivin yliopiston tiedemiehet ja tutkijat katsoneet, kun ovat yrittäneet löytää ratkaisun auringon aiheuttamaa melanoomaa eli ihosyöpää vastaan.

Voimakkaiden auringonsäteiden alla valtaosan vuodesta elävä väestö on alituisesti vaarassa altistua ylenmääräisesti auringon ultraviolettisäteille ja siitä seuraavan ihon toistuvalle palamiselle. Tämä koskee niin paikallisväestöä kuin aurinkolomien matkailijoille. Siksi tiedemiehet ovat jo pitkään yrittäneet löytää lääketieteellistä ratkaisua melanooman kukistamiseksi.

Ratkaisu on aiemmin ollut löytymässä, mutta kokeissa käytetyllä lääkkeillä on tähän asti todettu haitallisia sivuvaikutuksia. Nyt ovat Tel Avivin yliopiston tutkijat kuitenkin tehneet onnistuneita kokeita pistoksin annetulla vasta-aineella, mikä laboratoriokokeissa on ilman sivuvaikutuksia purrut melaniinia muodostaviin syöpäsoluihin. Edellytyksenä on, että melanooman iholla aiheuttama värimuutos havaitaan varhaisessa vaiheessa. Kokeita ja tutkimuksia jatketaan ja tuloksia on kuvattu lupaaviksi.

Israelilaisten osaamista on viime vuosina mitattu myös taloudellisilla mittareilla ja erityisesti suurten yrityskauppojen tuotoilla. Olen tämän vuoden aikana kertonut jo muutamista miljardiluokan kaupoista, joille jatkoa seurasi viime viikolla, kun suuri yhdysvaltalainen ohjelmistoyritys, yrityksille kokonaisvaltaisia myyntiprosesseja kehittävä Salesforce osti israelilaisen ClickSoftware-yhtiön 1.3 miljardilla dollarilla. Kauppa on kaikkien aikojen kuudenneksi suurin Israelissa.

Yrityskauppa tuli pian sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ilmoittanut kyseenalaistavansa kaupallisen yhteistyön läheisen liittolaisensa kanssa ilmoittaen syyksi Kiinan voimakkaan tunkeutumisen eri yrityssektoreille Israelissa.

Israelin hallitus joutui vakavasti paneutumaan tähän ongelmaan ja ensimmäisenä toimenpiteenään se päätti nyt valmistella valvontajärjestelmän, jonka tehtävänä on tutkia, ei vain Kiinan, vaan kaikkia ulkomaalaisten tekemiä yrityskauppoja Israelissa.

Israelilaisia myyjiä houkuttelee kiinalaisten ylisuuret ostotarjoukset, kun taas Yhdysvallat on Israelin taloudelliselle menestymiselle sekä turvallisuudelle tärkeä ja korvaamaton liittolainen.

Mutta Israel kykenee houkuttelemaan sijoittajia sekä matkailijoita vain, jos maan yleistilanne, siis talous ja turvallisuus, ovat vakaita. Siksi Israelilta löytyy vakauden ylläpitämiseksi niin kykyä kuin tahtoa puuttua eri häiriöihin, joista turvallisuus on päällimmäisenä.

Turvallisuusviranomaiset ovatkin kuvanneet kulunutta viikkoa vaikeaksi, sillä Gazaa hallitseva Hamas ja sitä radikaalimmat islamistijärjestöt uhkasivat toimillaan käynnistää jopa uuden sodan.

Viikon alussa turvallisuusjoukot paljastivat Gazasta käsin johdettuja terroristisoluja Jordanjoen länsirannalla, mistä yöllisten etsintöjen yhteydessä löytyi runsaasti aseita sekä suuri määrä räjähteitä käytettäviksi terrori-iskuissa.

Ja muutama päivä myöhemmin Gazasta tapahtui kaksi eri yritystä soluttautua rajan yli Israeliin. Kummatkin yritykset kilpistyivät rajaa valvomassa olleisiin sotilaisiin, jotka tulitaisteluissa surmasivat viisi poikkeuksellisen raskaasti aseistautunutta hyökkääjää. Aseistuksesta sekä löytyneistä räjähteistä päätellen hyökkääjät olivat matkalla suorittamaan iskuja Israelin siviilikohteisiin.

Armeijan edustaja kuvasi hyökkääjien aikeita niin uhkaaviksi, että toteutuessaan ne olisivat voineet käynnistää Israelin laajamittaiseen kostohyökkäyksen, jopa uuden sodan Gazassa.

Ainainen varuillaan oleminen edellyttää myös herkkyyttä ja ns. pelisilmää erityisesti israelilais-palestiinalaisessa pitkässä konfliktissa, missä näkyy selviä merkkejä uskonsodasta. Erityisesti se ilmenee Jerusalemissa, missä keskipisteenä on osapuolille, kuten myös kristityille, pyhä Temppelivuori.

Siellä kiistan osapuolet, siis Israelin juutalaiset ja palestiinalaisten muslimit olivat eilen törmäyskurssilla, kun molemmat viettivät paikalla tärkeätä uskonnollista juhlapyhää; juutalaiset paikalla sijainneen kahden Raamatun aikaisen hävitetyn temppelin suru- ja paastopäivää ja muslimit Id el-Adha-uhripyhää, joka paastokuukauden Ramadanin jälkeen on islamin toiseksi merkittävin juhlapyhä.

Tänä vuonna nuo juhlapyhät osuivat päällekkäin ja etukäteen se tiesi yhteenottojen vaaraa Temppelivuorella, minne eilen 80.000 muslimia kerääntyi rukoustilaisuuteen. Mutta sinne pyrki myös joukko juutalaisia suremaan paikalla sijainneen kahden temppelin hävitystä.

Mellakkapoliisit olivat välikohtausten välttämiseksi pyrkineet sopimaan, että muslimien päätettyä rukoushetkensä pieni joukko juutalaisia voisi nousta vuorelle rukoilemaan.

Muslimien käsityksen mukaan juutalaisilla ei kuitenkaan nähdä olevan yhteyttä neliökilometrin kokoiseen alueeseen, ja siksi asettuivat poikkiteloin. He torjuvat yksiselitteisesti raamatullisen totuuden, minkä mukaan paikka on saanut nimensä juuri siellä sijainneista juutalaisten temppeleistä.

Muslimeille Temppelivuori on Saudi Arabiassa sijaitsevien Mekkan ja Medinan jälkeen kolmanneksi pyhin, sillä siellä sijaitsee al-Aqsan moskeija, joka on rakennettu paikalle, mistä perimätiedon mukaan profeetta Muhammed nousi taivasmatkalle.

Eilen aamupäivällä puhjenneiden yhteenottojen jälkeen tilanne Temppelivuorella kuitenkin rauhoittui ja pieni joukko juutalaisia pääsi sinne rukoilemaan. Valtaosa juutalaisista rukoili Temppelivuoren juurella sijaitsevalla Temppelin länsimuurilla eli Itkumuuriksi kutsutulla, juutalaisen maailman pyhimmällä paikalla.

Poliittisen kiistan Israelin ja palestiinalaisten välillä joskus ratketessa jäljelle näyttää jäävän visaisempi kysymys eli kenelle Jerusalem ja erityisesti siellä pyhä Temppelivuori kuuluu. Nykyisin paikkaa sopimuksen mukaisesti hallinnoi Jordanian kuninkaan alaisuudessa toimiva paikallinen islamilainen säätiö.

Ja lopuksi: Raamatussa Jerusalemin temppelin hävitystä kuvaavassa Valitusvirsissä, mitä juutalaiset eilen synagogissa lukivat, jakeessa 5:18 sanotaan mm.: Siionin vuori on jäänyt autioksi ja ketut siellä juoksentelevat. Tuo kävi kuvauksena lähes todeksi, kun kettujen nähtiin viime viikolla jolkottelevan Itkumuurin alueella.

Juutalaiset rabbit ovat nyt tulkinneet kettujen liikkumisen autioituneella Temppelin alueella Raamatun profetiana, mikä ennusmerkkinä nähdään Temppelin uudelleenrakentamiselle. Sitähän juutalaiset päivittäin rukoilevat.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar