Israel

2019-11-11 Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10. Erityisesti Israelia mutta myös koko Lähi-itää ja laajemminkin ravisutti viime viikolla uutinen, minkä mukaan... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1889/rony_smolar_-_israel-uutisviikko_11_11_2019 Patmos article

Rony Smolar - Israel-uutisviikko 11.11.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Erityisesti Israelia mutta myös koko Lähi-itää ja laajemminkin ravisutti viime viikolla uutinen, minkä mukaan ydinohjelmansa takia tarkassa kansainvälisessä valvonnassa oleva Iran ilmoitti julkisesti rikkovansa rajoitussopimusta. Samalla ilmoitus vahvistaa Iranin rauhanomaiseksi ilmoittaman ydinohjelman paljastumisen pitkään epäillyksi ydinaseohjelmaksi.

Maan television välittämän ilmoituksen mukaan Iran on nyt muuttanut toimia vuoren alla piilossa sijaitsevassa Fordon ydinlaitoksessa siten, että se tutkimuslaitoksesta muuttuu aktiiviseksi ydinlaitokseksi.

Tämä on seurausta siitä, että Iran on kansainvälisen valvontasopimuksen vastaisesti aloittanut uraanikaasun ruiskuttamisen laitoksen yli tuhanteen sentrifugiin eli rikastettua uraania erottavaan kiihdyttimeen. Vaikka se tapahtuu kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien läsnä ollessa, on se synnyttänyt vastarintaa mm. Ranskassa ja Venäjällä, jotka kuuluvat vuonna 2015 syntyneen valvontasopimuksen sopijaosapuoliin.

Kuten tunnettua, presidentti Donald Trumpin ilmoituksella Yhdysvallat irtautui sopimuksesta puolitoista vuotta sitten ja määräsi Iranille kovat talouspakotteet. Trumpin mielestä sopimus ei riittävän hyvin estänyt tai hidastanut Iranin tavoittelemaa ydinasetta.

Iranin presidentti Hassan Ruhani, joka muutama päivä sitten vahvisti uraanin rikastamisen alkavan Fordon laitoksessa täydellä teholla, syytti muuttuneesta tilanteesta Yhdysvaltoja ja sen läntisiä liittolaisia.

Iranin tuore ilmoitus on ensimmäinen kerta sitten sopimuksen synnyn, kun maa avoimesti rikkoo ydinsopimusta vastaan. Se on tulkittu osoittavan kansainvälisten talouspakotteiden purevuudesta sekä Iranin uhmakkuuden kasvamisesta. Sen lisäksi Iran on sotaisan politiikkansa seurauksena joutumassa Lähi-idässä yhä ahtaammalle.

Ydinasettaan tavoittelevasta Iranista onkin viime aikoina kuulunut yhä sotaisampia puheita, joita mm. Israelissa on pidetty uhkana maan olemassaololle. Israelissa tuo sytytyslanka on hyvin lyhyt ja ellei liittolainen Yhdysvallat aio torjua tuon uhan, niin Israelin uskotaan tekevän sen itse. Tämä vaihtoehto on ollut esillä yhä jatkuvan hallituskriisin aikaisissa puheissa eikä se Israelin ennaltaehkäisevien iskujen historiassa olisi uutta.

Tuhosihan Israel valmistumassa olleen Osirakin ydinlaitoksen Irakissa vuonna 1981 ja myös Syyriassa rakenteilla olleen laitoksen 2007.

Pääministeri Benjamin Netanjahu on juuri muistuttanut viime syksynä YK:n yleiskokouksessa tekemästään paljastuksesta, minkä mukaan Israelin sotilastiedustelu oli löytänyt salaisen ydinlaitoksen Iranissa. Tietysti Iran torjui tiedon suoralta kädeltä, mutta IAEA:n kansainväliset tarkastajat myönsivät viime viikolla Iranin tuolloin valehdelleen ja sopimuksen vastaisesti edelleen salaavan tutkijoilta tietoja.

Israelin pitkä hallituskriisi on rajoittanut niin hallituksen kuin parlamentin työskentelyä siinä määrin, että mm Israelin turvallisuustilanteessa näkyvien uhkakuvien pelätään jäävän havaitsematta eikä tarvittaviin toimiin ole paneuduttu.

Tähän päätelmään on tultu suljetusta kokouksesta vuotaneiden tietojen mukaan, kun Israelin armeijan operaatiopäällikkö viime viikolla muistutti päättäjiä Iranin lisääntyneestä valmiudesta iskeä Israeliin.

Israelilaiskenraali käsitteli myös Iranin uraanin rikastamisen kiihdyttämistä, mikä hänen arvionsa mukaan merkitsee ydinpommiin tarvittavan valmistusajan, Iranin niin halutessa, lyhenevän selvästi alle vuoteen. Siksi Israelissa on vaadittu toimivan hallituksen pikaista muodostamista ja kansainväliseltä yhteisöltä enemmän toimia kuin puheita. Israelissa on kuitenkin vakuutettu, ettei maa ole ajautumassa sotahysterian valtaan, vaan että nykytilanteessa kiisteleviltä poliitikoilta edellytetään löytyvän vastuullisuutta sekä kansallista yhtenäisyyttä.

Mutta Israel joutuu olemaan varuillaan myös lähempänä vaanivien uhkien takia, mistä viime viikolla sisäisestä turvallisuudesta vastaava päällikkö Nadav Argaman antoi tilastotietoa.

Sen mukaan Israel on kuluvan vuoden aikana torjunut yli 450 terrori-iskua, mistä hän kiitti turvallisuuspalvelun ammattitaitoista henkilökuntaa, tiedustelua sekä Israelin kehittämää turvallisuusteknologiaa.

Mutta myös hyviä asioita tapahtuu Israelin suhteissa arabinaapurien kanssa. Kaksi viikkoa sitten vallinnut kriisi naapurimaan Jordanian kanssa näyttää nyt olevan takana, kun Israel vapautti vangitsemansa kaksi jordanialaista ja Jordania vastasi palauttamalla suurlähettiläänsä asemapaikalleen Tel Aviviin.

Mutta uusi kriisi voi kuitenkin olla vaanimassa, kun eilen umpeutui Jordanian puoleiselta raja-alueelta 25 vuodeksi Israelille vuokratun kahden pienen maa-alueen vuokrasopimukset. Jordania ei ollut halukas jatkamaan sopimuksia eikä pääministeri Netanjahukaan osoittanut halua turvata nuo alueet israelilaisille vuokraviljelijöille. Nyttemmin Jordania on sulkenut vuokra-alueille johtaneet rajanylityspaikat ja lähipäivinä Jordania aikoo järjestää rajalla juhlallisuuksia.

Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston johtajan tiedetään viime viikolla vierailleen Jordaniassa yrityksenään löytää vuokrasopimukseen sovittelun. Lähipäivät näyttävät mihin suuntaan keskinäisessä rauhansopimuksessa elävien maiden viilenneet suhteet jatkossa kehittyvät.

Hyvänä uutisena voidaan pitää myös sitä, että Israel on ilmoittanut avustavansa salaisen operaation muodossa Syyrian pohjoisosassa olemassaolostaan kamppailevia kurdeja. Israel päätti tästä pian sen jälkeen, kun alueella olleet amerikkalaisjoukot viime kuussa yllättäen jättivät kurdit Turkin hyökkäyksen armoille. Viimeisimpien tietojen mukaan Israelin toimittaman humanitääriavun on kerrottu jo tavoittaneen pakolaisuuteen joutuneet kurdit.

Israel on 1960-luvulta lähtien suhtautunut kurdeihin liittolaisina, koska heillä on nähty olevan yhteiset arabiviholliset juutalaisvaltion kanssa. Ja asuuhan Israelissa lukuisia kurdialueilta aikoinaan lähteneitä juutalaisia.

Myönteisenä on nähtävä myös Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien päätöstä avata ovensa israelilaisille matkailijoille vuoden kuluttua Dubaissa pidettävän maailmannäyttelyn yhteydessä. Maiden suhteissa viime vuosina tapahtuneen kehityksen jatkona maahantuloluvan uskotaan jäävän israelilaisille pysyvästi voimaan.

Viiden vuoden välein järjestettävään maailmannäyttelyyn aikoo osallistua joukko israelilaisia yrityksiä, jotka haluavat esitellä osaamistaan sekä viimeisimpiä innovaatioitaan. Näyttelyn uskotaan edistävän Israelin kauppasuhteita, jopa diplomaattista tunnustamista Lähi-idän arabimaiden kanssa. Sen verran nopeasti on osapuolten keskinäinen normalisointi edistynyt.

Mutta suotuisista tulevaisuuden näkymistä huolimatta Israelin geologit haluavat pitää israelilaisten unelmat maan pinnalla ja huomion mieluummin maan pinnan alla.

Nimittäin, geologit ovat ennustaneet Israeliin lähivuosikymmeninä suurta maanjäristystä, mikä perustuu aikaisempien maanjäristysten historiaan. Sen mukaan Israelissa ja Jordanjoen laaksoa myötäilevän syvänteen alueella on noin sadan vuoden välein tapahtunut tuhoisia maanjäristyksiä.

Viimeisin tapahtui vuonna 1927, sitä edellinen 1837 ja sitä taas edelsi 60 vuotta aikaisemmin tapahtunut poikkeuksellisen tuhoisa maanjäristys.

Kun viimeisimmästä maanjäristyksestä on kulunut yhdeksän vuosikymmentä, on geologiaan erikoistuneen Ben Gurionin yliopiston tutkija, tohtori Ron Avni pyrkinyt muistuttamaan israelilaisia maan syvyyksissä vaanivasta vaarasta, samalla kun hän haluaa herättellä Israelin päättäjiä maanjäristyksen ja siitä seuraavien tuhojen varalle.

Asia tuli ajankohtaiseksi toissa viikolla, kun Israelin pohjoisosassa mitattiin Richterin asteikolla 3.4 voimakkuuden maanjäristys. Sen keskus oli 10 km Tiberian kaupungin pohjoispuolella mutta siitä ei aiheutunut vahinkoa.

Aiemmin kirjatuista maanjäristyksistä käy ilmi, että ne pääsääntöisesti ovat tapahtuneet maan pohjoisosissa Jordanjoen syvänteen reunalla ja aiheuttaneet tuhoa sekä ihmismenetyksiä mm Safedissa ja Tiberiassa. Lievempiä järistyksiä on mitattu rannikon ulkopuolisella merialueella.

Tohtori Avni ennustaa nyt, että voimakkaalla maanjäristyksellä voi suuren väestön sekä tiiviisti rakennettujen taajamien takia olla hyvin tuhoisat seuraukset. Sen lisäksi 50-60 vuotta sitten rakennetut rakennukset eivät ole suunniteltu kestämään maanjäristyksiä. Vuorokauden ajasta sekä maanjäristyksen sijainnista riippuen asiantuntijat arvioivat maanjäristyksen voivan aiheuttaa jopa 7.000 kuolonuhria.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan luonnonvoimat saattavat jatkossa vaarantaa myös Israelin rannikkokaupunkeja sekä koko pitkää rantaviivaa, jos maapallon merenpinta jatkaa napajäätiköiden sulamisen seurauksena kohoamistaan.

Israelissa ympäristöasioiden asiantuntija, professori Uri Marinov ennustaa katastrofin väijyvän Israelin rannikolla 10-20 vuoden kuluessa, jolloin tulvavedet saattavat vallata mm. Tel Avivin suurkaupungin.

Myös Israelin rantaviiva on koko pituudeltaan professori Marinovin laskelmissa uhattuna, sillä merenpinnan kohoamisessa jokainen senttimetri syö hiekkapitoista rantaviivaa 60 senttiä. Tämän lisäksi Israelin ympäristöministeriö on arvioinut maan rantaviivan supistuvan viisi metriä joka kymmenes vuosi.

Tuo vaara on nyt todellisempi, suurempi ja ajankohtaisempi kuin aikaisemmin, painottaa ilmiötä pitkään tutkinut professori Marinov, joka kehottaa ilmaston lämpenemisen estämiseksi vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä maapallolla. Samalla hän vetoaa maapallon asukkaisiin ”ilmastovallankumouksen” käynnistämiseksi.

Mutta jotta tämänhetkinen arkinen todellisuus Israelissa ei unohtuisi, niin tässä vielä viimeisin tilannekatsaus pitkään jatkuneeseen hallituskriisiin.

Nykyisellä hallitustunnustelijalla, oppositiojohtajalla Benny Gantzilla on enää runsas viikko aikaa saattaa päätökseen maan presidentiltä saamansa tehtävän. Mutta pian umpeutuva takaraja pani nyt viikonvaihteessa vauhtia pitkään paikoillaan polkeneisiin tunnusteluihin, kun läpi koko pitkän, lähes 11 kuukautta jatkuneessa hallituskriisissä vaa´ankielen asemassa olleen pienpuolueen johtaja Avigdor Liberman vidoin astui esiin.

Jo pitkään on ollut tiedossa, että vain hän ja hänen puolueensa voisi ratkaista uuden enemmistöhallituksen syntymisen. Samalla tunnusteluista syrjässä pysytellyt Liberman pelasti myös oman nahkansa, sillä juuri hän käynnisti viime vuodenvaihteessa nykyiseen hallituskriisiin sekä kaksiin vaaleihin johtaneen poliittisen pattitilanteen, mikä vielä kolmansiin vaaleihin vievänä tietäisi Libermanin poliittisen uran päättymistä. Sen verran kalliiksi, niin poliittisesti kuin taloudellisesti, on hänen taktikointinsa tähän asti Israelille tullut.

Lauantai-iltana Liberman vihdoin ilmaisi pitkään toivotun poliittisen tahtonsa, millä hän uskoi avaavansa pääpuolueiden välille syntyneen poliittisen takalukon.

Libermanin avauksen tiedettiin etukäteen noudattavan maan presidentin jo kevään parlamenttivaaleista lähtien toivomaa laajaa kansallista yhtenäishallitusta. Kahdet vaalit kun eivät tuoneet parlamenttienemmistöä edellyttänyttä voittoa kummalekaan pääpuolueelle.

Kun Libermanilla on koko kriisin ajan ollut ratkaisun avaimet käsissään, on hän voinut seurata hallitustunnustelujen edistymistä ja ajoittaa ulostulonsa mahdollisimman oikein.

Lauantai-ilta oli se hetki, jolloin hän kylmäverisesti ilmoitti viikon sisällä valitsevansa joko Netanjahun johtaman oikeistoryhmittymän tai Gantzin keskusta-vasemmistokoalition elleivät pääpuolueet keskenään onnistuisi raivaamaan yhtenäishallituksen tiellä olevat esteet.

Ilmoitus merkitsi sitä, ettei Libermanin puolue jatkossa jäisi oppositioon vaan valitsisi kumman pääministerin, Netanjahun vai Gantzin johtaman hallituksen kumppaniksi menisi. Siinä tilanteessa Israeliin uskoisi syntyvän toimiva hallitus!

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar