Israel

2019-11-19 Trumpin hallinto ilmoitti maanantaina uudesta historiallisesta linjauksestaan, jonka mukaan se ei pidä Israelin siirtokuntia Länsirannalla laittomina. Muutoksesta ilmoitti Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo Washingtonissa. Tutkittuaan tarkasti kiistan kaikki puolet Yhdysvaltojen hallinto tuli... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1896/yhdysvaltojen_historiallinen_linjanmuutos_lansirannan_siirtokunnat_eivat_ole_laittomia Patmos article

Yhdysvaltojen historiallinen linjanmuutos: Länsirannan siirtokunnat eivät ole laittomia

Trumpin hallinto ilmoitti maanantaina uudesta historiallisesta linjauksestaan, jonka mukaan se ei pidä Israelin siirtokuntia Länsirannalla laittomina. Muutoksesta ilmoitti Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo Washingtonissa.

Tutkittuaan tarkasti kiistan kaikki puolet Yhdysvaltojen hallinto tuli siihen tulokseen, että presidentti Reagan oli oikeassa vuonna 1981 – Länsirannan siirtokunnat eivät ole lähtökohtaisesti laittomia ja eivät ole ristiriidassa kansainvälisten lakien kanssa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kiitti Pompeota sanoen Yhdysvaltojen omaksuneen tärkeän linjauksen, joka korvaa vääryydet Trumpin hallinnon hyljätessä väärät syytteet siitä, että Israelin siirtokunnat Juudeassa ja Samariassa olisivat lähtökohtaisesti laittomia kansainvälisen lain mukaan.

Pompeon ilmoitus oli Yhdysvaltojen ulkoministeriön oikeudellisen yksikön vuoden pituisen tutkinnan tulos. Tiimi tapasi kansainvälisen lain asiantuntijoita ja eri maiden viranomaisia kuullakseen heidän mielipiteensä.

Tutkinta sai alkunsa Obaman hallituksen tuettua vuonna 2016 joulukuussa YK:n päätöstä, jonka mukaan siirtokunnat rikkovat räikeästi kansainvälisiä lakeja ja niillä ei ole laillisia perusteita.

Yhdysvaltain Israelin suurlähettiläs David Friedmanin mukaan uusi linjaus saattaa jopa edistää rauhaa tuomalla totuutta ja selkeyttä Israelin ja Palestiinan tilanteeseen.

Netanjahun mukaan Israel on valmis ja halukas käymään rauhanneuvotteluja palestiinalaisten kanssa saavuttaakseen pysyvän rauhan, mutta torjuu kaikki väitteet siirtokuntien laittomuudesta jatkossakin.

Lue lisää:  The Jerusalem Post: West Bank settlements not illegal, Pompeo announces in historic shift 18.11.2019