Israel

2020-02-10 "Kyseessä ovat vanhimmat itäneet siemenet kasvitieteen historiassa." Eilen alkoi nuorten puiden uusi vuosi Israelissa. Siihen aikaan, kun Jerusalemin temppeli oli vielä pystyssä, viljelijät toivat vuosittaiset kymmenyksensä papeille tähän aikaan vuodesta. Puut olivat kastuneet talvisateista... https://www.patmos.fi/israelarkisto/1951/2000_vuotta_sitten_sukupuuttoon_kuollut_laji_heratetaan_henkiin Patmos article

2000 vuotta sitten sukupuuttoon kuollut laji herätetään henkiin

”Kyseessä ovat vanhimmat itäneet siemenet kasvitieteen historiassa.”

Eilen alkoi nuorten puiden uusi vuosi Israelissa.

Siihen aikaan, kun Jerusalemin temppeli oli vielä pystyssä, viljelijät toivat vuosittaiset kymmenyksensä papeille tähän aikaan vuodesta. Puut olivat kastuneet talvisateista ja pihkaa valui oksista julistaen uuden kasvukauden alkamista. Juhla sai nimekseen Rosh Hashana L’Elanot, nuorten puiden uusi vuosi.

Samana päivänä vietetään myös neljän vuoden ikäisten puiden ensimmäisen sadon päivää. Temppelin tuhoamisen jälkeen maanpaossa olevat juutalaiset juhlivat tätä päivää nauttimalla hedelmiä ja viljoja, jotka kasvavat Luvatussa maassa.

Eilen alkaneen nuorten puiden uuden vuoden päivänä mm. Iltalehti uutisoi, että ”Juudean autiomaasta Jerusalemin itäpuolelta löytyi luolista ja kuningas Herodeksen palatsin raunioista taatelipalmun siemeniä. Ne ajoitettiin radiohiilimenetelmällä ensimmäiselle vuosisadalle ennen ajanlaskun alkua, Jeesuksen syntymän aikoihin.”

Näistä 2000 vuotta vanhoista siemenistä on onnistuttu nyt kasvattamaan taatelipalmuja, joiden uskotaan kuolleen sukupuuttoon ensimmäisellä tai toisella vuosisadalla roomalaisten kanssa käytyjen sotien seurauksena.

”Nyt kasvavat seitsemän antiikkista taatelipalmua eivät ole vielä tuottaneet hedelmää, mutta tutkijat toivovat senkin ajan koittavan.”

Lähteet:

Iltalehti 9.2.2020, Tutkijat saivat Jeesuksen aikaiset taatelinsiemenet itämään – laji oli jo kuollut sukupuuttoon
Israel Today 9.2.2020, Tu B’Shvat: Celebrating the Trees of Life