Anna Deikun: Yhdysvaltain itärannikon venäjänkielisen juutalaistyön rukousaiheet 29.6.2020

”Jumala tulee Teemanista, Pyhä Paaranin vuorelta. Sela. Hänen valtasuuruutensa peittää taivaat, hänen ylistystänsä on maa täynnä. Hänen hohteensa on kuin aurinko, hänestä käyvät säteet joka taholle; Se on hänen voimansa verho. Hänen edellänsä käy rutto…” – Habakukin rukouksesta Habakuk 3:3-5

Rakkaat Muurinvartijat!

Teeman-vuori sijaitsee vastapäätä Paaranin vuorta Israelista. Näin jotkut Raamatun tutkijat arvelevat, että Kaikkivaltias ilmestyi Teemanista kuin “ei mistään”.

Todella Jumala on aina ja kaikkialla läsnä oleva. Hän ilmestyy kuullessaan meidänkin hätäiset huutomme. Hänen voimansa on tänään sama kuin Israelin Egyptistä lähdön päivinä.

Työn arkea näinä poikkeuksellisina aikoina

Pitkät puhelut täällä olevien venäjänjuutalaisten kanssa ovat yleensä kysymysten parissa olemista ja yhteistä pohtimista. Messiaan ilmestyminen (Malakian kirja 4:2) on tänäänkin vastaus jokaiselle – ensin henkilökohtaisena kokemuksena, sitten avun lähteenä siihen, mitä ympärillämme tapahtuu.

Habakukin rukousvirsi voi avautua myös meille, jos Habakukin tavoin seisomme Herran edessä.  Suosittelen kyseisen virren lukemista Muurinvartijoille.

Tahtoisinkin kysyä teiltä: mitä jos jonakin aamuna uutisia lukiessanne kuulisitte, että kirkon edessä oleva Martti Lutherin patsas on revitty alas yön pimeydessä? Jotkut meluisasti riehuneet ihmiset olisivat kiskoneet sen alas?  Ehkä toimittajat tekisivät pienen uutisen tapahtuneesta?

Lännessä patsaiden pudottaminen jalustalta jatkuu joukkoliikehdintänä. Presidentti Trump on lähes ainoa, joka uskaltaa puhua kansallisen historian ja sen aarteiden säilyttämisen puolesta.

Tietänette, että nykyään löytyy paljon, joko valikoitua tietoa tai sitten kummallisia ja vääristettyneitä kohu-uutisia. Se, että antisemitismi kuplii pinnan alla, ei ole nyt uutiskelpoista.

Kuinka monta hienoa juutalaista kauppaa on äskettäin rikottu ja ryöstetty meidän kaupungissamme ja muissa Lännen kaupungeissa.  Yleisesti arvellaan, että useimmat USA:n vastaiset ulkomaiset järjestöt ovat tulleet mielenosoitusmarsseihin mukaan. Tilanne voi laueta vain kristittyjen jatkaessa hartaasti rukoilemista.

Todellakin, jos käy niin, että poliisin työ lakkautetaan – kuten mellakoijat toivovat, olemme hukassa. Siinä tapauksessa hätänumeroon soittaja voisi luulla, että hätänumero on vaihtunut eikä ole löydettävissä.

Elämme täällä juutalaisen kansan kanssa monien kysymysten keskellä. Mitä on tapahtumassa?

Kirjoittaessani tätä 4. heinäkuuta vietettävä itsenäisyyspäivä on edessäpäin. Kansan sydämessä on paljon pelkoa. Venäjänkielinen väestö kaupungissamme  toivoo, että järjestys jo pian palaisi. Laittomat ilotulitusraketit ovat viikkoja paukkuneet kaduilla ja puistoissa. Kaupunkien johtajat ja päättäjät ovat asiasta hiljaa. Ehkä he pelkäävät joutuvansa tuomituiksi ja pelkäävät virkansa menettämistä.

Näin tämä uusi, ”keksitty vapaus kaikille vihastuneille” -liikehdintä jatkuu.

Exodus jatkuu

Israelissa tiedetään, että yhä suurempi määrä juutalaisia kaikista maailman kolkista tahtoo palata kotiin tulevina kuukausina. Tärkeä tieto päivittäisiin rukouksiimme. Sata vuotta sitten allekirjoitetun San Remon asiakirjan mukaan kansojen johtajat päättivät, että Israel maana kuuluu juutalaisille. Mutta, kuuluuko se vielä?

Neljäs  kuukausi Covid-19 -pandemiaa näyttää meilläkin jatkuvan. Meidän kaupunkimme tautitilanne on jo paljon parempi verrattuna eteläisiin osavaltioihin.

Tosin, lupa kaikenlaisten uskonnollisten tilaisuuksien järjestämiseen näyttää edelleen olevan kiven alla. Liiketoiminta ja muu sen kaltainen on jo saanut luvan jatkaa toimintaansa.

Omassa seurakunnassamme olemme voineet kahtena sapattiaamuna pitää lyhyitä hartaustilaisuuksia parkkipaikalla kuumassa auringonpaisteessa. Kasvosuojaimia pidetään ja ihmisten välisiä turvavälejä noudatetaan tarkasti.

Jos ”ruttotauti” jatkuu, joudumme vastaisuudessa harkitsemaan kokouskävijöille etukäteen numeroitujen paikkojen varaamista kirkkosalista.

Pastori Juri on jaksanut pitää nettisaarnoja ahkerasti. Hän on kärsinyt sekä astmasta että erilaisista hengitysteitten tulehduksista. Tämä on vaikeuttanut hänen työtään.

Pidämme noin tunnin mittaisen yhteisen rukouskokouksen netin tai puhelimen välityksellä. Keskiviikkoisin ja perjantaisin seurakuntalaiset paastoavat ympäri vuorokauden.

Edellisessä kirjeessäni mainitut sairauksista kärsivät toivovat, että jatkossakin muistatte heitä. Olen niin kiitollinen siitä, että muistatte meitä kaikkia täällä juutalaisyhteisössä.

Kiitos, että siunaatte koko valtavan suurta juutalaista kansaa täällä Lännessä, samoin Israelia. Teidän siunausrukouksenne Herran nimessä ovat tärkeitä.

Kaunista kesää jokaiselle. Kiitollisena teidän uskollisesta rukoustyöstänne,

ANNA DEIKUN