Idän diasporajuutalaistyön muurinvartijakirje 15.12.2022

Mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille hyvän sanoman suuresta ilosta, joka on tuleva kaikelle kansalle. Teille on tänään Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra.”
– Luukkaan evankeliumi 2: 10-11 –

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Tässä heti alussa pyydän anteeksi reilun kuukauden viivettä edellisestä Muurinvartijat -kirjeestä. Tässä vaiheessa voin kiitollisena todeta, että Operaatio Joulun Lapsi -keräys on saatu päätökseen ja kaikki suomalaisten tekemät kenkälaatikkolahjapaketit lähetetty kohdemaihimme.

Ensimmäinen rekka lähti Romaniaan, toinen Moldovaan ja kolmas rekka lähti eilen 14.12. Ukrainaan.

Kaksi ensimmäistä rekkaa ovat jo saapuneet määränpäähänsä, ja pakettien jako lapsille on alkanut. Moldovassa sekä Transnistriassa messiaaniset seurakuntamme myös tulevat jakamaan joulupaketteja juutalaisperheiden lapsille. Silloin kuin luette tätä kirjettäni, mahdollisesti Ukrainan rekkakin jo ylittänyt maan rajan. Kiitos, ystävät, että olette muistaneet rukouksissanne tätäkin osaa työtäni. Olen saanut kokea Herramme johdatusta ja siunausta kaikkien työhaasteiden ja kiireiden keskellä.

Joulu, joka on Vapahtajamme syntymäjuhla, on jo aivan ovella. Silloin kun aloitamme joulumme viettoa, juutalaiset veljemme ovat jo muutaman päivät viettäneet Hanukka-juhlaansa, joka on juutalainen temppelin uudelleenvihkimisen ja valon juhla. Hanukkaa vietetään tänä vuonna 18.- 26.12. välisenä aikana.

Johannes kertoo Jeesuksen viettäneen tätä juhlaa: ”Jerusalemissa vietettiin temppelin vihkimisen muistojuhlaa, ja oli talvi. Kun Jeesus käveli temppelialueella Salomon pylväskäytävässä, juutalaiset piirittivät hänet ja sanoivat: ”Kuinka kauan sinä pidät meitä epätietoisina? Jos olet Kristus, sano se meille suoraan” (Joh. 10:22-24). Juutalaisilla liittyy tähän juhlaan monia traditioita ja hengellistä antia. Voidaan muun muassa oppia hengellisestä uudistumisesta, rohkeudesta seistä Jumalan sanan takana jne. Johanneksen kertomuksesta näemme, että juuri tämän juhlan aikana Jeesukselta kysyttiin, onko hän Messias? Muulloin Johannes Kastajan opetuslapset kysyivät samaa (Matt. 11:3), onko Jeesus Messias, vai pitääkö odottaa toista?

Joulumme (venäjäksi Rozdestvo Hristovo, joka tarkoittaa Kristuksen syntymä) ilmoittaa ihmiskunnalle, että noin kaksi tuhatta vuotta sitten ihmiseksi inkarnoitunut Jumalan Poika Jeesus on Kristus, profeettojen lupaama juutalaisten Messias, kansojen Vapahtaja, eikä toista tarvitse odottaa. Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra. Hän on tullut ja tehnyt tehtävänsä Taivaallisen Isänsä tahdon mukaisesti.

Seurakuntiemme uutisia ja rukousaiheita

Katsokaa, ystävät, näitä kauniita toisensa löytäneitä nuoria! Pastori Juran poika Sergei ja Alla sanoivat Korkeimman edessä toisillensa ”Tahdon” 10. joulukuuta. Onnea ja siunausta heille! Ja me muistamme rukouksin.

Loppuvuoden juhlapyhien lähestyessä saimme lähetettyä työntekijöillemme ylimääräistä Patmos-apua, josta tuli paljon koskettavia kiitossanoja, jonka haluan välittää teille, rakkaat Patmos-ystävät! Jumalan ääretön rakkaus saa aikaiseksi teidän rakkautenne ja rukouksienne kautta hyvän hedelmän.

Kishinevin pastori Jura kertoo, että kotikäyntien määrä on lisääntynyt. Marraskuun aikana niitä tehtiin 97. Kotikäynneillä kuunnellaan juutalaistemme huolia, luetaan heidän kanssaan Jumalan sanaa, rukoillaan sekä tarvittaessa autetaan arkiasioiden hoitamisessa. Humanitäärisen avun tarpeessa olevat juutalaisemme ovat liikuttumiseen asti kiitollisia siitä heille osoitetusta huomiosta ja avusta. ”Ihmiset ovat huolissaan miten vallitsevassa taloudellisessa ja poliittisessa tilanteessa he tulevat pärjäämään talven yli, mutta me jatkamme työtämme ja rohkaisemme ihmisiä luottamaan Jumalaan apostoli Paavalin sanoin, ettei mikään nykyinen eikä mikään tuleva, ei tuska eikä ahdistus eikä mikään voi erottaa meitä Jumalasta. Kiitos että jatkatte rukoustanne!” Näin pastori Jura. Pyydetään rukoilemaan Sofian sekä Ziljan puolesta, jotka molemmat ovat iäkkäitä yksinäisiä sairastavia ihmisiä. Rukoillaan Rosan puolesta, joka hiljattain koki aivohalvauksen.

Rybnitsan Misha-pastorimme kertoo monien seurakuntalaisten sairastavan ja pyytää esirukousta näiden sairaiden puolesta. Erityinen rukouspyyntö myös sokeutuneen Anna-sisaremme puolesta, jonka fyysinen kunto on heikko ja hän tarvitsee hengellistä tukea.

Orgejevin rakas Silvia-sisaremme välittää kiitoksen vankilasta vapautuneelta Evgenilta, jonka puolesta rukoiltiin Suomessa. Evgeni pääsi vankeudesta etuajalla armahdettuna. Silvia pyytää jatkamaan rukousta sen puolesta, että Evgeni avaisi sydämensä Jeesukselle ja onnistuisi saamaan työpaikan. Lisäksi rukouspyyntöjä Polinan, hänen tyttärensä Dianan, 46-vuotiaan Vitalin ja hänen tyttärensä Katalinan sekä avioparin Sergein ja Oksanan puolesta, että löytäisivät elävän uskon Messiaan Jeesukseen.

Satakunta juutalaista on Tiraspolin pastori Jurin vakiokuulijamäärä, kun hän pitää Zoomissa Tooran opetusta. Juria kuunnellaan koko Transnistrian alueella. Pastori Juri pyytääkin jatkamaan esirukousta juutalaisjärjestön uuden esimiehen, hänenkin etunimensä on Juri, puolesta, joka on hyvin avoin tälle hengelliselle sisällölle, jonka pastori Juri haluaakin tuoda järjestön juutalaisten keskuuteen. Maanantaisin rukouskokouksissa seurakunta rukoilee kaupunkinsa juutalaisten puolesta sekä pyytää Jumalaa runsaasti siunaamaan kaikki työtämme tukevat suomalaiset ystävät. ”Me teemme sen, mitä voimme tehdä, ja kiitämme Herraa siitä, että voimme jakaa vielä Jumalan sanaa juutalaisille”, sanoo pastori Juri.

Benderin seurakunnan lapsi- ja nuortentyö jatkuu ja kehittyy. Muistakaamme työntekijöitämme Lenaa ja Galinaa sekä Sergeitä ja Mihail-pastoria rukouksin.

Benderin seurakuntatilojen laajennushanke etenee. Kiitos kaikille työmme tukijoille, pian seurakuntamme nuorten tilat kasvavat, kun saadaan hankituksi rakennuksen toinen puolikas seurakunnallemme.

Bukarestin Dorina on näin loppuvuoden aikana kiitollinen Herralle koko tästä vuodesta 2022 sekä rukousvastauksista.  Noin 30 seurakuntalaista käy sapattikokouksissa ja kotikäyntejä tehdään kuukauden aikana liki 90. Dorina pyytää rukoilemaan Mihaelan, Marinelan, Marian sekä Vasilen pelastumista. Rukoillaan työntekijöillemme Dorinalle, Dimitrulle, Vasilelle sekä Sonjalle voimia ja siunausta!

Moskovan seurakuntamme sapattitilaisuudet sekä keskiviikon raamattutunnit ovat Nonna-sisaremme mukaan täynnä Pyhän Hengen läsnäoloa. Keskiviikkoisin raamattutunneille osallistuu 25-30 seurakuntalaista. Sapattina kokoukseen tulee noin 40 seurakuntalaista. Kiitosaiheena Herrallemme on uusi saarnaaja juutalaistaustainen Juri, joka on alkanut säännöllisesti vierailla seurakunnan tiilaisuuksissa. Nonna pyytää jatkamaan rukousta vakituisen pastorin löytymiseksi seurakunnalle. Me tarvitsemme myös viisautta ja johdatusta siihen, miten täytyy edetä seurakuntatilojen dokumentointiprosessissa. ”Kiitämme Herraa joululahjastanne ja tuestanne, kiitämme teitä rukouksistanne!”  siinä Nonnan, Olgan ja Galjan terveiset Patmos-ystäville.

Tubityöstä

Marras-joulukuun vaihteessa tubilapsia oli 183, joista Tyrnovossa 135 ja Kishinevissa 48. Lapset ovat jo kovasti odottamassa joulun aikaa. Tubityöntekijämme Anatoli suunnittelee Patmoksen tuen avulla jo perinteiseksi tullutta jouluruokailua tubisairaalan sekä Tyrnovon tubilaitoksen lapsille. Kun puhutaan tubilasten jouluateriasta, niin se ei ole niin juhlallinen ja monipuolinen kuin perinteinen jouluateria meillä Suomessa, vaan paljon yksinkertaisempi. Anatoli yleensä tarjoaa lapsille kanaa riisillä, pizzaa, limua ja hedelmiä. Tällainenkin menu vaikuttaa juhlalliselta tavallisen tubisairaalan arkiruuan rinnalla.

Kun lähetimme Operaatio Joulun Lapsi paketteja Moldovaan, ystävämme pakkasivat Konalan varastollamme koko sydämensä rakkaudella ja merkkasivat Anatolille 480 lasten kenkälaatikkolahjapakettia, jonka Anatoli pääsee jakamaan pian tubilapsille.

Rukouspyyntö vakavasti sairaan 16-vuotiaan Dianan puolesta. Kiitos Jumalalle, että Diana mielellään vastaan Jumalan Sanaa.

Rauhallista Joulunaikaa ja hyvää Uutta Vuotta 2023!

Ystävät, me elämme hyvin ainutlaatuista aikaa, jolloin tapahtuu vaikeita asioita. Siksi haluaisin taas uudelleen painottaa, kuinka tärkeää onkaan rukousyhteytemme. Kiitos teille, ystävät, uskollisesta työmme tukemisesta! Kiitos rukouksistanne minun ja perheeni puolesta! Olette rakkaita ja arvokkaita Jumalan silmissä!

Oikein siunattua Vapahtajamme Jeesuksen syntymäjuhlan aikaa sekä onnellista Uutta Vuotta 2023!

Andres Koskelainen