Idän diasporajuutalaistyön muurinvartijakirje 17.6.2020

”Sillä kaikki te olette valon lapsia ja päivän lapsia.”
(1 Tess. 5:5)

Shalom, rakkaat ystävät!

Kun luin ja tutkin tämän viikon Shlach-luvun viimeisiä jakeita (4 Moos. 15:37-41), pysähdyin miettimään käskyä vaatteiden kulmiin tehtävistä tupsuista (tzizit) ja niihin sidottavista sinipunaisista nauhoista. Venäjänkielinen käännös puhuu vaaleansinisestä langasta (hepr. ”thelet”). Tzizittiä ja thelettiä katsellessa juutalaisten tuli muistaa kaikki Herran käskyt ja toimia niiden mukaan, eikä seurata sydäntänsä ja silmiänsä.

Mitä? Kuinka usein me sanomme ja opetammekin, että ”sydämen ääntä” on seurattava? Muistatteko profeetta Jeremian sanoneen: ”Sydän on petollisempi kaikkea muuta…”? Sydäntään ja silmiään seuranneet vakoojat olivat sitä mieltä, ettei Kanaanin maata pystytä ottamaan omaksi, ja siinä oli heidän niin kuin myös heitä seuranneen kansan synti.

Onko sydämeni aina ohjannut minua oikein? Mitä teen, jos sydämeni ja silmäni yrittävät oikaista sen, mitä luen Sanasta?

Messiaaninen rabbi Aleksandr Blend selittää, että valkoiseen tupsuun punottu vaaleansininen lanka näkyy hyvin vain valossa. Yön pimeässä sitä ei näy, kaikki on harmaata. Apostoli Paavali sanoo, että me olemme ”valon ja päivän lapsia” (1 Tess.5:5).

Israelin lipussa on myös nämä värit, valkoinen ja sininen, kuulemma tämän tzizitin ja theletin -käskyn kunniaksi ja muistamiseksi.

Samat värit ovat Suomenkin lipussa, valkoinen ja sininen. Tupsujen kiinnittäminen vaatteisiin on meille harvinaisempi tapa. Vaikka Suomen lipun värityksen takana ovat aivan omat perusteet, sininen risti valkoisella pohjalla muistuttaa meille, että Herran Sanan tulee ohjata sydäntämme ja sitä kautta koko elämäämme.

Tilannekatsaukset ja kiitos- ja rukousaiheet:

Moskova:

 • Moskovassa karanteeni on purettu reilu viikko sitten, ja ihmiset saavat liikkua metrolla ja busseilla. Mutta kaupungin yleinen liikenne, niin kuin Nonna-sisaremme totesi, on ”vaarallisin paikka” tartunnan saamiseen. Koska Moskovan juutalaisemme päästäkseen Pokrovkalle, rukoushuoneelle, joutuisivat viettämään yleisissä kulkuneuvoissa ihmismassan keskellä kaksi tai jopa kolme tuntia ja saman verran paluumatkalla, niin työtoverimme ovat hyvin varovaisia vielä sanomaan tarkkaa ajankohtaa kokousten alkamiselle.
 • Seurakuntalaisilla on kovaa ikävä tavata toisiaan, mutta he ovat ymmärtäväisiä ja tukevat toisiaan ja ovat valmiita vielä ”kärsimään ahdistusta” yhteisen turvallisuuden vuoksi. ”Ahdistus saa aikaan kärsivällisyyttä”, siteeraa Nonna apostoli Paavalia (Room. 5:3).

Silkkitie:

 • Edellisessä kirjeessä kirjoitin Petja-pastorimme toipuvan sairaudestaan hyvää vauhtia. Nyt Petja kuitenkin ilmoitti, että hänelle tehtiin tomografia ja se osoitti, että hänen keuhkonsa ovat edelleen hyvin huonossa kunnossa. Lääkäri sanoi Petjalle, että parantuminen vie pitkän aikaa. Lisäksi kamala kuumuus haittaa hengittämistä. Tilanne maassa on koronan suhteen edelleen vaikea. Jatkakaamme, ystävät, rukousta Petjan, perheen, seurakunnan ja koko maan tilanteen puolesta.

Kishinev:

 • Kishinevin seurakunta valmistautuu pitämään 20. kesäkuuta ensimmäisen kokoontumisensa koronatauon jälkeen. Turvamääräykset ovat tiukat, siksi paikalle tulijoiden määrää tullaan rajoittamaan kahteenkymmeneen. Vastuutyöntekijät kartoittavat ja yrittävät valita ne juutalaiset, jotka kokoukseen pääsyä kipeämmin tarvitsevat. Seuraavalla kerralla kutsutaan uusi ryhmä.
 • Korona-tilanne Moldovassa paheni yllättäen muutamia päiviä sitten. Uusien tartuntojen määrä pompahti yhden vuorokauden aikana yli 360:llä. Työntekijämme ovat huolestuneita siitä, että tilanne voi johtaa karanteenirajoitusten jyrkkään palauttamiseen.
 • Nellja ja hänen miehensä olivat ennen vaikeata sairastumistaan aktiivisia seurakuntamme jäseniä ja kävivät uskollisesti seurakunnan tilaisuuksissa. Puoliso pääsi ensimmäisenä Jeesuksen luokse, sen jälkeen Nellja itse sairastui aivoinfarktiin, jonka seurauksena hänen tilansa jäi hyvin heikoksi ja on vain jatkanut heikentymistään. Kotihoitajan on vaikea selviytyä Nelljan hoidosta. Pyydämme rukoilemaan Nelljan puolesta ja myös hoitajalle voimia.
 • Kiitämme rukouksistanne Jakobin puolesta. Kotityöntekijämme Kostja kävi hänen luonaan ja kertoi, että Jakob voi hyvin, mielellään lukee Raamattua ja lähettää rakkaat terveiset tukijoille Suomeen. Suurin kiitos kaikesta kuuluu Herralle!

Tubityö:

 • Olemme rukoilleet ihotubia sairastavan 12-vuotiaan Angelan puolesta. Nyt tubityöntekijämme Anatoli pyytää rukoilemaan Georgin, Angelan veljen, puolesta, jotta Georgin huono käytös siskoaan kohtaan muuttuisi.
 • Pyydämme rukoilemaan 13-vuotiaan Annan ja hänen vanhempiensa puolesta. Anna on hyvin vastaanottavainen ja kiinnostunut Raamatusta ja samoin ovat hänen vanhempansa. He haluavat tavata Anatolin keskustellakseen kasvotusten Jumalasta.

Rybnitsa:

 • Pyydämme rukoilemaan Svetlanan puolesta. Kaatumisen jälkeen hänen kyynärpäähänsä kerääntyy nestettä. Nestettä on poistettu jo kolme kertaa, mutta ongelma ei ole poistunut.

Benderi:

 • Benderin seurakuntalaiset kiittävät Herraa siitä, että he saavat jo kokoontua. Edellisenä sapattina kokoukseen otettiin kolmisenkymmentä seurakuntalaista.
 • Benderin seurakunnan pastori Mihail asustaa Moldovan puolella, eikä hän rajoitusten takia pääse vielä itse mukaan kokouksiin. Mihail kokee tämän hvyin vaikeana. Muistakaamme, ystävät, Mishaa rukouksin.
 • Rukoillaan kaikkien yli 60-vuotiaiden juutalaistemme puolesta, sillä heidän pääsemistään seurakuntayhteyteen rajoitetaan edelleen.
 • Vanja-poika on murtanut jalkansa. Pyydämme rukoilemaan Vanjan jalan parantumisen puolesta ja pajan vanhempien puolesta, sillä perheen taloudellinen tilanne on hyvin vaikeaa.

Bukarest:

 • Moldovan tavoin myös Romaniassa on tullut uusia koronatartuntoja sen verran paljon, että kokoontumiskieltoa maassa on jatkettu heinäkuun alkuun asti. 13. kesäkuuta suunniteltua sapattikokousta ei siis voitu pitää. Sisaremme Dorina ja kotityön tiimi jatkavat kotikäyntejä ja ruokapakettien jakamista.
 • Rukouspyyntö sisar Kornelian ja kotityöntekijämme Vasilen terveyden puolesta.

Kiitän teitä, ystävät, esirukouksistanne itseni ja perheeni puolesta.

Rakkain terveisin ja siunauksin,

ANDRES KOSKELAINEN