Idän diasporajuutalaistyön muurinvartijakirje 20.1.2021

”Hän muistaa ikuisesti liittonsa, säätämänsä sanan tuhansiin sukupolviin, liittonsa, jonka hän teki Abrahamin kanssa, ja valansa, jonka hän vannoi Iisakille. Hän vahvisti sen laiksi Jaakobille, Israelille ikuiseksi liitoksi, sanoen: ”Sinulle minä annan Kanaanin maan, teidän perintöosanne.”
Ps. 105 : 8-11

Shalom uvracha, ystävät, rauhaa ja siunausta teille!

Näin 3000 vuotta sitten kuningas Daavid ylistää psalmissaan Herraa siitä liitosta, jonka Jumala on tehnyt tuhat vuotta aiemmin Abrahamin kanssa. Daavidin aikakauden lopulla Israelista tulikin yhtenäinen ja kukoistava. Jumala muistaa liittonsa – nykypäivän Israel on myös todistuksena tästä. Raamattu opettaa, että hetkestä, jolloin Jumala antaa lupauksensa siihen hetkeen, kun tämä lupaus tulee täyteen, voi mennä aikaa ja väliin mahtuu prosessi, jonka tarkoitus on valmistaa edellytykset lupauksen toteuttamiseksi.  Tänäkin päivänä olemme jonkinlaisen prosessin keskellä – niin kukin henkilökohtaisella tasolla, yhteiskuntana kuin maailmanlaajuisestikin.

Jeesuksen ristin sovitustyön kautta me, jotka uskomme hänen nimeensä, tulemme Jumalan lapsiksi Kristuksen kautta (Joh. 1:11). Ja kun näemme, kuinka Jumala muistaa liittonsa Israelin kanssa, meillä on varmuus siitä, että Hän, joka on alkanut meissä hyvän työn, myös vie sen päätökseen Kristuksen Jeesuksen päivään menneessä! (Fil. 1:6) Tämä sana rohkaisee minua ja opettaa luottamaan Jumalaan ja iloitsemaan Herrassa koettelemustenkin keskellä. Toivon luottamusta, rohkaisua ja iloa Herrassamme koko sydämestäni teillekin, rakkaat muurinvartijat!

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Moldovassa humanitaarisen avun tarve on suuri. Tänä vuonna talvi on tavallista kylmempi, vaikka lunta ei ole. Kotien pitäminen lämpimänä vie ihmisiltä melkein koko heidän toimeentulonsa. Eläkeläisillä ei välttämättä ole olleenkaan varaa lämmitykseen. Yhdessä aiemassa kirjeessäni kerroin noin 80-vuotiaasta juutalaisesta, joka ei voinut olla kylmässä ja sähköttömässä kodissaan vaan hän joutuu käymään päivisin lämmittelemässä julkisissa tiloissa ja nukkuu yöt tuttavansa luona.

Moldovan humanitaarisen avun talvikeräys on päättynyt. Oikein suuret kiitokset kaikille osallistuneille. Saimme avustustavaraa hyvin runsaasti. Ja taas kerran kiitokset Patmoksen loistavalle Konalan varaston vapaehtoistiimille! Saamme lähettää Moldovaan kaksikin kuormaa, joista ensimmäinen lähtee matkaan vielä tällä viikolla. Haluamme lähettää humanitaarista talviapua myös Romaniaan. Rekkojen lähettämiseen liittyy kuluja, johon voi osallistua lahjoittamalla Patmoksen nettisivujen lahjoittimen kautta, osoitteessa www.patmos.fi  Näinkin voi olla mukana tässä yhteisessä hankkeessa tuomassa iloa ja lämpöä juutalaisille ja tubilapsille Moldovassa ja kylien asukkaille Romaniassa. Rukoillaan, ystävät, että humanitaarinen apu saapuu kohteisiimme ajoissa ja turvallisesti.

Kishinev:

 • Pastori Juran Lida-puolison toipuminen leikkauksesta jatkuu yhä. Rukoillaan Lidalle täydellistä parantumista.
 • Rukoillaan Ziljan Hänellä on molemmissa jaloissaan kipua ja hän pelkää, ettei kohta pysty käymään edes ruokakaupassa.
 • Pyydämme jatkamaan rukousta Irina-sisaremme puolesta. Irina on kärsinyt aivoinfarktin jälkeisestä oikean puolen halvaantumisesta ja käytännössä hän on liikuntakyvytön. Irinaa hoitaa kotonaan hänen tyttärensä, joka pyysi rukoilemaan heidän puolestaan tänä vaikeana aikana.
 • Raskasta on myös Jurilla ja hänen hyvin sairaalla puolisollansa, joka tarvitsee kokoaikaista hoitoa. Juri toimii vaimonsa hoitajana ympäri vuorokauden eikä siksi pysty käymään kokouksissa. Rukoillaan, että Jumala antaisi tälle pariskunnalle voimia kestää.
 • Rukoillaan Marian terveyden puolesta. Hänellä on korkeat sokeriarvot ja verenpaine. Rukoillaan myös Boriksen terveyden puolesta.

Orgeev:

 • Pyydämme rukoilemaan Dennis-nimisen pojan puolesta. Denniksellä on synnynnäinen sydänvika ja hänelle tullaan tekemään vaikea leikkaus Moskovassa.
 • Rukoillaan sydänvaivoista kärsivän Anna-sisaremme terveyden ja uskon vahvistumisen puolesta.
 • Epilepsiaa sairastava Viktor vaipui syvään masennukseen hänen vaimonsa kuoltua. Viktor tarvitsee sielunhoitoa. Rukoillaan, että hän avaisi sydämensä Jumalalle.

Benderi:

 • Sisaremme Jekaterina ja Galina edelleen pyytävät rukousta puolestaan.
 • Alina, jolla on vatsatulehdus ja allergiasta kärsivä Jekaterina pyytävät rukoilemaan parantumisensa puolesta.
 • Sisaremme Bella ja Olga ovat molemmat toipumassa leikkauksesta eivätkä ole pidempään aikaan päässeet kokouksiin. Heillä on kova ikävä seurakuntaan, ja he pyytävät rukoilemaan pikaisen parantumisen puolesta.
 • Ystävät, pyydämme rukoilemaan seurakunnan temppelin remonttitöiden ja dokumentoinnin etenemisen puolesta. Kaikki korjaustyöt tehdään omin voimin. Tarvitaan Jumalan siunausta ja johdatusta.

Tiraspol:

 • Viime aikoina Tiraspolin seurakunnasta kolme ystävää on siirtynyt iäisyyteen. Viimeksi taivaskutsun sai Oleg, joka oli hyvin läheinen veli pastori Jurille. Ja nyt Juri itse sairastui koronaan. Pyydämme jatkamaan rukousta rakkaan pastorimme Jurin parantumisen puolesta. Kun keskustelin Jurin kanssa, hän pyysi välittämään lämpimät kiitoksensa kaikille suomalaisille rukoilijoille.

Moskova:

 • Moskovan seurakuntamme aikoo kokoontua raamattutunnille tänään, 20. tammikuuta. Nonna-sisaremme pyytää rukoilemaan tapahtuman puolesta. Juutalaistemme tuleminen Pokrovkalle on hankalaa, sillä Moskovassa liikkumisrajoitukset ovat edelleen voimassa. Paljon on huhuja liikkeillä ja epäselvyyttä, tuleeko mahdollisesti eläkeläisten vapaan liikkumisen ehdoksi Sputnik-rokotteen ottaminen.
 • Pokrovkan temppelin dokumenttien päivittäminen on vielä kesken. Jatkakaamme esirukousta tämänkin asian puolesta.

Moldovan tubisairaalatyö:

 • Ystävät, olemme viime vuoden lokakuussa rukoilleet 17-vuotiaan Svetlanan puolesta. Tytöllä oli saapuessaan tubisairaalaan paitsi tuberkuloosi, myös suolistoinfektio ja munuaisten vajaatoimintaa ja hän oli hyvin heikossa tilassa. Silloin Svetlanaa hoitavien lääkäreiden mielestä tytön mahdollisuudet selviytyä olivat rajalliset. Tänä päivänä Svetlana on selvästi parantuman päin, mikä on todellinen ihme, kiitos ja ylistys Herralle!
 • Anatoli pyytää rukoilemaan 12-vuotiaan Nikolain ja hänen vakavasti tubisairaan äitinsä puolesta.
 • Viisilapsisesta perheestä tulevan 12-vuotiaan Eevan puolesta pyydetään myös rukousta. Hän kärsii hammassärystä eikä pysty kunnolla nukkumaan. Eeva tarvitsee hampaiden oikomishoidon, johon äidillänsä ei ole varaa.

Rukouksistanne kiitollisena,

ANDRES KOSKELAINEN