Idän diasporajuutalaistyön muurinvartijakirje 3.2.2021

“Vahvistu siis, poikani, siinä armossa, joka on Kristuksessa Jeesuksessa!”
– 2. Tim. 2:1

Shalom uvrahah, rakkaat ystävät, rauhaa ja siunausta teille!

Näin apostoli Paavali, jota juutalaiset veljemme kutsuvat rabbi Sauliksi, opettaa nuorelle oppilaallensa Timoteukselle – vahvistu armossa! Kirjeessään efesolaisille Paavali korostaa, ettei ole pelastuta tekojen kautta, vaan uskon kautta armosta Jeesuksessa Kristuksessa, ja tämä on Jumalan lahja. Jumalan armolla on myös eheyttävä ja rakentava voima. Muistan erään saarnaajan sanoneen, että Jumalan armo ensin pelastaa ihmisen ja sitten toimii ikään kuin ”polttoaineena” antaen voimia palvelella Herraa, ”sillä me olemme hänen tekonsa, luodut Kristuksessa Jeesuksessa niitä hyviä töitä varten, jotka Jumala on ennalta valmistanut, vaeltaaksemme niissä”, näin Paavali sanoo kirjeessään efesolaisille, toisen luvun  jakeessa 10. Eikö olekin rohkaisevaa?

Haluan kertoa teille, rakkaat ystävät, tarinan yhdestä hyvin tavallisesta, entisessä Neuvostolitossa syntyneestä ja eläneestä juutalaisesta miehestä, joka sai kokea Jumalan armon. Suuri kiitos kuuluu teille, Patmoksen Idän diasporajuutalaistyön tukijoille siitä, että tällaisia Jumalansa ja Messiaansa löytäneiden juutalaisten onnellisia todistuksia on satoja ja taas satoja.

84-vuotias Aleksei Averbuh.

Aleksei Averbuh syntyi vuonna 1936 Dnepropetrovskin alueella Ukrainassa, jossa hän on asunutkin perheensä kanssa siihen asti, kunnes  alkoi sota. Sodan aikana koko perhe evakuoitiin Kazakstaniin. Sodan päätyttyä perhe asettui Moldovaan, Kishineviin sukulaistensa luokse. Siellä Aleksei kävi koulua ja jatkoi opiskeluaan teknillisessä opistossa. Hän halusi opiskella lisää ja haki korkeakouluun.

Aleksein mukaan tämä oli vaikeaa aikaa, kun piti aamuisin kello 6.30 lähteä töihin ja työvuoron päätyttyä mennä illalla kouluun. Kotiin hän pääsi vasta kello 23. Tätä jatkui kuusi päivää viikossa usean vuoden ajan.

Vaikka Aleksei on varttunut ateistisessa yhteiskunnassa, hän ei koskaan uskonut, että maailmankaikkeus on syntynyt jonkun räjähdyksen seurauksena. Jos vaikka niin olisi ollutkin, hänen mielestään räjähdyksen takana piti olla joku, joka ”painoi nappia” – joku, joka käynnisti tämän mekanismin. Jo nuorena miehenä Aleksei mietti Jumalaa.

Mutta ensimmäisen kerran Aleksei pääsi tutustumaan Raamattuun vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kun Israelissa asuva ystävä antoi hänelle lahjaksi Raamatun. Pian tämän jälkeen Aleksei sai tutustua meidän Elämän silta -seurakuntaamme ja alkoi käydä säännöllisesti sapattikokouksissa. Hänelle tuli tunne, että tämä on juuri sitä, mitä hän on etsinyt koko ikänsä. ”On surullista, ettei kukaan aikaisemmin opettanut meille Jumalasta”, sanoo Aleksei.

Tänään Aleksei on 84-vuotias. Hän asuu tyttärensä kanssa. Aleksein vaimo sai kutsun Taivaskotiin muutama vuosi sitten. Voidaan sanoa, että Aleksein elämässä kävivät toteen Psalmin 92:15 sanat: ”Vielä vanhuudessaan he tuottavat hedelmää, ovat reheviä ja tuoreita”.

”Tunnen voivani hyvin, saan olla tässäkin iässä vielä terveenä. Jeesus auttaa minua. Minä saan puhua Hänelle, ja Hän kuulee minua”, sanoo Aleksei kiitollisena.

Tilannekatsaukset sekä kiitos- ja rukouspyynnöt:

Rakkaat ystävät, kiitos rukouksistanne humanitaarisen avun kuorman puolesta. Rekka saapui viime viikolla Moldovaan. Tämän viikon tiistaina Kishinevin varastosta lähtivät kuormat Benderiin, jossa mukana kaikkien Transnistrian seurakuntiemme osuudet, ja myös Beltsiin. Tavoitteenamme oli, että apu ehtisi ihmisille vielä kylmän talven aikana, joka tänä vuonna on poikkeuksellisen kylmä. Kiitos Herrallemme, humanitaarista apua voidaan piakkoin jakaa juutalaisille. Rukoillaan, että kaikki avun tarpeessa olevat ihmiset tulevat saamaan tarvitsemansa avun ajoissa ja ongelmitta. Transnistriassa viranomaiset vaativat tänä vuonna listan kaikista avunsaajista. Kiitos rukouksesta edelleen humanitaarisen avun jakelun puolesta.

Moskova:

 • Nonna-sisaremme on kiitollinen siitä, että seurakunta alkoi taas pitää sekä raamattutunteja että sapattikokouksia. Näin kokoonnutaan kaksi kertaa viikossa. Tilaisuuksissa käy vain pieni joukko seurakuntalaisia. Rajoituksia Moskovassa on vähän höllätty, mutta vanhempia ihmisiä kehotetaan yhä pysymään kotona. Monien seurakuntalaisten yhdessä olemisen kaipuu on kuitenkin suuri, ja he iloiten tulivat kokouksiin. Nonna-sisaremme mukaan Pyhä Henki vaikutti kokouksissa antaen ilon ylistykseen ja karkelolointiin. Veljet Vladimir ja Leonid jakoivat saarnavastuun. Nonna pyysi välittämään kiitoksensa kaikille suomalaisille tukijoille myös siitä, että taas on mahdollista rohkaista ja auttaa pienillä ruokapaketeilla niitä seurakuntalaisia, joilla on puutetta.
 • Jatkakaamme rukousta Pokrovkan seurakuntatilojen dokumentointiasioiden puolesta. Tarkastajan odotetaan tulevan paikalle torstaina 4. helmikuuta.

Kishinev:

 • Pastori Jura on kiitollinen Patmoksen lähettämästä humanitaarisesta avusta. Yli 65% seurakuntalaisista tarvitsisi humanitaaristä apua selvitäkseen elämässä. Tilastojen mukaan keskieläke on Moldovassa tällä hetkellä 2000 Moldovan leuta (MDL), eli noin 100 €. Kuitenkin käytännössä kaikkien meidän juutalaistemme eläkkeet ovat huomattavasti keskimääräistä pienemmät, noin 50–60 €. Lämmityskustannukset yksiössä asuvalle ovat tällä hetkellä 950–1200 MDL, eli 45–55 €/kk, kaksiossa noin 70 €/kk.

Orgejev:

 • Silvia kiittää armosta saada viedä pelastuksen sanomaa juutalaisille Orgejevin kaupungissa: ”Suuri kiitos kaikille suomalaisille ystäville, jotka auttavat meitä karanteenin aikana rukouksin ja taloudellisesti Orgejevissa juutalaistyömme jatkumiseksi.”
 • Valentina-sisaremme tarvitsee rukoustukeamme. Vähän aikaa sitten Valentinan mies siirtyi ajasta iäisyyteen. Valentinan uskossa oleva Tatjana-tytär kävi läpi vaikean leikkauksen, sillä hänellä on aivosyöpä. Rukoillaan Valentinalle ja Tatjanalle voimia ja parantumisia. Pyydetään, että nämä sisaret vahvistuisivat armossa Jeesuksessa Kristuksessa.
 • Nikolai ja Saara muuttivat Yhdysvaltoihin joku aika sitten. Amerikassa Nikolai alkoi käyttää huumeita. Tämä on suuri koettelemus koko perheelle. Pyydämme rukoilemaan, että Herra vapauttaisi Nikolain huumeista.
7-vuotias Masha ja 6-vuotias Vlada lahjapeittojen kanssa tubisairaalassa.

Tubityö:

 • Tubityöntekijämme Anatoli vei tiistaina ensimmäisen erään humanitaarista apua tubisairaalaan. Kiitos suomalaisille lahjoittajille kaikesta avusta ja myös lasten päiväpeitteistä! Monet lapset kysyivät Anatolia, saavatko he ottaa saamansa peitteen sairaalahoitonsa päätyttyä myös kotiinsa? Tietysti saavat.
 • Anatolilla on huoli iäkkään äitinsä puolesta, joka asuu reilun 200 kilometrin päässä maaseudulla hyvin vaatimattomassa mökissään yksin ja tarvitsee apua. Äiti pitäisi saada asumaan lähemmäksi, jotta Anatoli voisi olla enemmän äitinsä luona, mutta tällä hetkellä tämä ei ole mahdollista. Tuodaan, ystävät, myös tämä Anatolille tärkeä asia rukouksissamme Jumalan eteen.
 • Anatolin terveiset meille: ”Haluan lähettää suuret kiitokset esirukouksista kaikille Patmoskummeille! Teidän rukouksenne tukevat meitä. Ne ovat äärimmäisen tärkeitä meidän työssämme. Rukous antaa meille voimia ja toivoa jatkaa läpi vaikeuksien. Sydämelliset kiitoksemme myös kaikesta materiaalisesta avusta, jonka kautta lapset ovat saaneet täysipainoista ravintoa, lääkehoitoa ja kaikkea muuta mielenkiintoista elämäänsä ja jopa päästä opiskelemaan ja näin täyttää haaveensa onnellisesta elämästä.”

Benderi:

 • Rukoillaan, ystävät, Benderin seurakunnan rukoushuoneen ”vanhemman puolen” remontoinnin etenemisen puolesta. Kaikki työt tehdään omin voimin ja aina kun kustannusten kannalta mahdollista.
 • Tässä työntekijämme Lenan kiitokset edellisestä vuodesta: ”Haluamme kiittää Herraa Hänen sanomattomasta hyvyydestään kuluneen vuoden aikana! Kiitämme niistä kahdesta uudesta juutalaisesta, jotka ovat alkaneet käydä kokouksissa. Kiitämme Herraa, ettei korona vienyt ketään seurakunnastamme. Kiitämme myös siitä, että ihmiset ovat voittamassa pelon ja haluavat tulla kokouksiin. Kiitoksen aiheena on myös se, että saimme hankittua tänä vuonna laadukkaita Raamattuja ja Lastenraamattuja edullisesti.”

Dnestrovsk:

 • Työntekijämme Sergei on hyvin kiitollinen Herralle siitä, että sai Patmoksen tuen avulla vaihdettua vanhan 1994 vuosimallia olevan työautonsa kymmenisen vuotta uudempaan ja tilavampaan. Sopivaa autoa Sergei on etsinyt kolmen kuukauden ajan. Auto on Sergeille työnsä puolesta välttämätön. Matkaa Benderista Dnestrovskiin on noin 60 km. Sergei myös kuljettaa autollansa iäkkäitä Benderin juutalaisia sapattikokouksiin ja vie apua kotipotilaille.

Tiraspol:

 • Pastori Juri on parantunut koronasta, kiitos Herralle.
 • Juri pyytää meitä rukoilemaan, että tänä vuonna löytyisi uusia mahdollisuuksia vaikuttaa Tiraspolin juutalaisyhteisöön ja saavuttaa heitä juutalaisia Jeshualle.
 • Pastori Jurin kiitokset vuodesta 2020: ”Suuret kiitokset perheeni ja seurakunnan puolesta Patmokselle ja suomalaisille ystäville hengellisestä ja aineellisesta tuesta! Teidän ansiostanne työ saa jatkua juutalaisten keskuudessa. Ilman teidän säännöllistä apuanne me emme pystyisi pitämään tätä työtä yllä. Työ olisi mahdotonta. Kaikki on Jumalan armoa ja lahjaa! Teidän kristillinen elämänne ja palvelutyönne rohkaisevat meitä ja on meille esimerkkinä. Siunatkoon Herra teitä kaikkia, teidän perheitänne ja työtänne ja täyttäköön Hän kaikki teidän tarpeenne! Olkoon Israelin Jumalan siunaus runsaana kanssanne!”

Bukarest:

 • Dorinan mielestä tärkeintä on, että apumme kautta vaikeissa tilanteissa olevien ihmisten elämä muuttuu parempaan suuntaan, ja näin hän jatkaa: ”Kiitämme kaikesta avusta, jota olemme saaneet vuoden aikana. Ilman sitä meidän olisi hyvin vaikea selviytyä. Rukouksemme on, että koronapandemia loppuisi ja saisimme taas toimia ilman rajoituksia. Kuulkoon Jumala aina teidän rukouksenne ja antakoon teille terveyttä ja menestystä!”

Kiitos, ystävät, että muistatte esirukouksin kaikkia Patmoksen työntekijöitä sekä rakkaita Hannele ja Hannu Suorttia.

Siunauksin,

ANDRES KOSKELAINEN