Idän diasporajuutalaistyön muurinvartijakirje 6.8.2020

”Toivon Jumala täyttäköön teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, niin että teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen voimassa”. Room. 15:13.

Shalom, rakkaat ystävät!

On taas kerran ilo ja etuoikeus lähestyä teitä tällä kirjeellä. Toivottavasti olette saaneet nauttia Suomen kesän hyvästä lomasäästä! Itse olen siitä hyvin kiitollinen Herrallemme.

Korona-aihetta ei pysty sivuuttamaan tässäkään kirjeessä, vaikka mieli kyllä tekisi. Ikävää tässä onkin se, että tämä koronapandemia on edelleen ajankohtainen aihe niin täällä Suomessa kuin maalimanlaajuisestikin mukaan lukien IVY-maat, jossa Patmoksen diasporajuutalaistyötä tehdään. Meillä Suomessa koronatilanne on tällä hetkellä suhteellisen hyvin hallinnassa. Tartuntaindeksi on alle yhden satatuhatta asukasta kohti. Silti on syytä olla varovainen ja järkevä.

Ikään kuin toisessa todellisuudessa elävät ystävämme kohdemaissamme, jossa koronasta johtuvat rajoitukset edelleenkin ovat paljon ankarimmat. Eikä tartunnoistakaan ole säästytty. Kaikki tämä synnyttää ihmisissä epävarmuutta ja pelkoa. Venäjällä ja Silkkitiellä seurakunnat eivät vielä kokoonnu, vaan yhteyttä pidetään puhelimitse. Moldovassa, Transnistriassa ja Romaniassa sapattikokoontumiset ovat jo alkaneet turvaohjeita noudattaen. Työntekijämme joutuvat kokemaan suurta vastuuta suunnitellessaan messiaanisten seurakuntiemme työtä koronan sävyttämissä olosuhteissa. He tarvitsevat jatkuvaa rukoustukeamme. Videopalaverit ja -kokoukset Zoomissa – vaikka ovatkin oiva apu ja niiden järjestämistä jatketaan – eivät ne kuitenkaan pystyy korvamaan täydellisesti tapaamisia ja kokouksia, jossa ollaan läsnä fyysisesti.

Kiitos teille, uskolliset Patmos-ystävät, että olette mukana tukemassa ja auttamassa. Kiitos rukouksistanne. Vanhurskaan voimallinen rukous saa paljon aikaan. Tiedän, että teilläkin, rakkaat ystävät, on välillä vaikeaa. Jokaisen elämässä on omat haasteensa. Kuka meitä auttaisi? Siksi on hyvä muistaa, että kenenkään ei tarvitse olla yksin. Juutalaisemme rukoilevat meidän suomalaisten puolesta. Meillä on rakastava ja armollinen Taivaallinen Isämme. Hän tietää kaiken. Hän on Kaikkivaltias. Hän on toivon Jumala. Hän tulee täyttämään ilolla ja rauhalla uskossa niin, että meillä olisi toivo Pyhän Hengen voimassa.

Tilannekatsaukset ja kiitos- ja rukousaiheet:

Moskova:

Rakas Nonna-sisaremme kiittää viestissään kaikkia rukoilijoita esirukouksista. Kaikki, jotka sairastuivat koronaan, ovat parantuneet, kiitos Herralle. Musiikkityöntekijä Aleksander (Sasha) perheineen, jonka sairastumisesta kerroimme Patmoksen aamuradiossakin, on nyt terve.

”Pandemia koetteli meitä ei ainoastaan fyysisellä tasolla, vaan koetteli myös uskoamme ja ajatusmaailmamme. Miksi sairastuivat sellaiset ”väärät” ihmiset, jonka eivät ansaitsisi tällaista kohtaloa?

Emme löytäneet vastauksia kaikkiin ”miksi?” kysymyksiimme. Siinä on opittavaa vain luottamaan Jumalaan, joka johdattaa ihmistä oman pyhän tahtonsa mukaisesti”, miettii Nonna viestissään.

”Näimme myös, kuinka pelko voi vallata ihmisten sydämet. Pelko on uskon ja rakkauden vaarallinen vihollinen. Monet, varsinkin iäkkäät ihmiset, eivät uskalla tulla temppeliin, sillä välimatkat suurkaupungissa ovat pitkiä, ja tartuntavaara busseissa ja metrossa ihmismassan keskellä on suuri”, jatkaa Nonna.

Moskovan seurakuntalaiset tuntevat suurta vastuuta toisistansa, siksi he rukoilevat Jumalalta viisautta kokoontumispäätöksen suhteen. Kokoontumistarve olisi suuri, mutta mikä olisi oikea ratkaisu? Ajatuksissa on aloittaa kokoustoimintaa elokuun puolessa välissä.

”Rukoillaan ystävät, että Herramme armo ja rakkaus tulisivat ihmisten sydämiin ja pelko saisi lähteä pois”, pyytää meitä Nonna.

Silkkitie:

Kiitos, ystävät, rukouksistanne!  Saimme viestin Petjalta. Petja ja hänen perheensä ovat terveinä. Koronatilanne maassa on kuitenkin hyvin vakava. Vaikka kansainvälisten tilastojen antamat Uzbekistanin koronaluvut eivät ole kovin suuria, Petja kertoo, että sairastuneita ihmisiä on paljon eikä kerrota, mitä nämä ihmiset sairastavat. Näin Petja epäilee, että totuutta koronasta ei kerrota. Maassa on toistumiseen julistettu ankarat karanteenirajoitukset. Paikalliset pankit eivät käsittele kansainvälistä rahaliikennettä. Petja perheineen, silloin kun on mahdollista, lähtee vuoristoon ystävien luokse, missä ei ole niin kuumakaan.

Erityisen iloinen kiitosaihe on siitä, että näissäkin olosuhteissa muutama uusi juutalainen on tullut uskoon! Kiitetään Herraa siitä ja rukoillaan niiden ihmisten puolesta, että he saisivat vahvistua uskossa. Ja rukoillaan edelleen Petjan perheelle Jumalan varjelusta ja johdatusta heidän tekemässään arvokkaassa työssä.

Budapest:

Dorina-sisar kiittää kaikkia muurinvartijoita rukouksista. ”Rukouksenne ovat kantaneet meitä vaikean ajan yli”, kirjoitti Dorina viestissään. Budapestissa on hyvin lämmintä, + 38°C, mutta kotikäyntejä tehdään humanitaarisen avun kanssa. Kerran viikossa järjestetään sapattikokous.

Kishinev:

Moldovan koronatilanne on vaikea. Silti maassa eletään tällä hetkellä kevennettyjen koronarajoitusten puitteissa ja näin ollen seurakunnatkin saavat kokoontua voimassa olevien turvamääräysten puitteissa. Näitä turvaohjeistuksia on tarpeen noudattaa, sillä uusien tartuntojen päivittäiset määrät ovat nousseet huomattavasti. Kaikilla kokoukseen osallistujilla pitää olla kasvomaskit ja tulijoilta mitataan lämpö. Edellisessä sapattikokouksessa kolme ihmistä jouduttiin varotoimenpiteenä lähettämään kotiin kohonneen lämmön takia. Koronapandemian aikana ihmisistä on tullut avoimempia Jumalan Sanalle. Kishinevin seurakuntayhteyteen on myös tullut muutamia uusia uskosta kiinnostuneita juutalaisia.

Pandemia-aika on vienyt Moldovan taloudellista tilannetta voimakkaasti alaspäin. Yhä enemmän ihmiset joutuvat kärsimään puutetta, ihan päivittäisistä ruokatarvikkeista lähtien. Seurakunta Patmos-avustuksellaan pyrkii auttamaan puutteessa olevia seurakuntalaisia jakamalla humanitääristä apua. Kiitos tästä, rakkaat ystävät!

Haluan kertoa teille, rakkaat ystävät, viime viikolla tapahtuneesta, kun juutalaisen HESSED-sosiaaliavustusjärjestön työntekijä soitti Jura-pastorille ja ilmoitti, että eräs iäkäs seurakuntaan kuuluva Uljana-sisar alkaa olla hyvin heikossa kunnossa, ja että pastorin olisi hyvä käydä hänen luonaan. Harvoilla paikoilla HESSEDin työntekijät tekevät tällaista yhteistyötä messiaanisen seurakunnan kanssa, mikä on ollut jo vuosia siunattu käytäntö Kishinevissä. Jura-pastorin kotikäynti oli todella tarpeen. Yhdessä luettiin Johanneksen evankeliumin 14. luku, rukoiltiin, keskusteltiin siitä, miten Jumala on valmistanut omilleen sijan Taivaan valtakunnassa. Yhdessä kiitettiin Herraa uskon lahjasta ja syntien anteeksisaamisesta. Tapaaminen oli hyvin koskettava ja siunauksena kummallekin osapuolelle. Kiitos Herralle siitä, että saadaan yhdessä tehdä tätä arvokasta työtä Jumalalle rakkaiden juutalaisten sielujen pelastamiseksi.

On kaksi suru-uutista.

Työntekijämme Juri Ivanovin 82-vuotias äiti on saanut kutsun Taivaan kotiin. Äitiä saatettiin viimeiselle matkalle tiistaina 4. elokuuta. Äiti oli elänyt koko elämänsä yhdessä poikansa Jurin kanssa, nyt Jurin suru ja kaipaus on suuri. Rukoillaan Juri-veljelle ja hänen Ljuba-vaimolleen lohdutusta ja tukea.

Pyydämme rukoilemaan Bella Abramovnan puolesta. Bellan sisar Rita on siirtynyt iäisyyteen viime viikolla. Sisarukset olivat hyvin läheisiä, kumpikaan ei ollut koskaan mennyt naimisiin, vaan lapsuudesta asti he elivät yhdessä ja molemmat olivat tulleet henkilökohtaiseen uskoon Jeesukseen.  Nyt Bellalla on hyvin vaikeaa. Rukoilkaamme, ystävät, myös Bella-sisarelle lohdutusta ja tukea.

Pyydämme rukoilemaan Jelenan-sisaremme puolesta. Hän on toipumassa syöpäleikkauksesta, ja hänen vointinsa on heikko.

Pyydämme rukoilemaan Sergein, Davidin ja Emilin puolesta. Alkoholi on tullut heidän jokaisen elämään tämän koronapandemian aikana.

Orgeev:

Kishinevin messiaanisen seurakunnan tiimi vieraili reilun 21 tuhannen asukkaan Orgeevissa, jossa toimii yli 20 vuotta sitten Patmostyön puitteissa perustettu messiaaninen seurakunta. Paikallisen pastorin puutteessa Kishinevin seurakunnan veljet kantavat työstä tällä hetkellä vastuuta. Oman pastorin löytyminen on edelleen hyvin ajankohtainen ja tärkeä rukousaihe. Orgeevin työn vastuuhenkilönä palveleva Silvia-sisaremme täytti juuri 73 vuotta. Kiitos Herrallemme hänestä. Paikalliset seurakuntalaiset olivat hyvin onnellisia siitä, että veljet pääkaupungista pääsivät vihdoin koronarajoitusten lievennyttyä vierailulle. Korona on vaikuttanut elämään Orgeevissakin, monilla ihmisillä on hyvin vaikeaa taloudellisesti.

Kishinevin veljet eivät tulleet tyhjin käsin, vaan mukana oli humanitaarisen avun ruokapaketteja jaettavaksi. Oli muuten helteinen päivä, mutta tapaamisen ajaksi sää muuttui pilvisemmäksi ja viileämmäksi, ettei iäkkäiden ihmisten tarvinnut kärsiä kuumuudesta. Siitäkin Herramme piti huolta.


Kuva: Jura I. on jakamassa ruokapakettejä Orgeevin seurakuntalaisille

”Sain todeta, että juutalaisilla on usko ja luottamus Jumalaan. He rukoilivat tämän vaikean ajan keskellä ja odottivat apua Korkeimmalta. Ja edelleen rukoilevat ja luottavat siihen, että koronatilanne muuttuu paremmaksi. Juutalaiset kiittivät suomalaisia ystäviä avusta ja sanoivat kokevansa hengenyhteyttä suomalaisiin pitkästä välimatkasta huolimatta”, kertoo pastori Jura.

Maria-sisaremme 49-vuotias Lena-tytär on vakavasti sairas. Pyydämme rukoilemaan Lenalle parantumista fyysisesti ja myös hänen uskonsa vahvistumista.

Tiraspol:

Tiraspolin messiaanisen seurakunnan pastori Juri on huolissaan samoista asioista, joista myös Moskovan Nonna-sisaremme kirjoittaa. Ihmiset pelkäävät koronaa ja miten heidän käy, jos virusta ei voitetakaan. TV ja muut mediat ruokkivat tätä pelkoa. Tästä syystä jotkut eivät uskalla tulla seurakunnan sapattitilaisuuksiin. Pastori Juri kutsuu meitä yhdessä rukoilemaan, että uskovaiset ihmiset alkaisivat enemmän luottaa Jumalaan, sen sijaan että antavat vallitsevien tilanteiden ja niiden synnyttämän pelon hallita itseään.

Haluan päättää kirjeen otsikon sanoin. ”Toivon Jumala täyttäköön teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, niin että teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen voimassa!” Jumalamme siunausta ja huolenpitoa loppukesään, ystävät!

ANDRES KOSKELAINEN