Idän diasporajuutalaistyön muurinvartijakirje 8.4.2020

Seuraavana päivänä Johannes näki Jeesuksen tulevan luokseen ja sanoi: ”Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” Joh.1:29.

Shalom, rakkaat veljet ja sisaret Jeesuksessa Kristuksessa!

Kirjoitan tätä kirjettä juutalaisen pesahin ja kristittyjen pääsiäisen ollessa aivan oven edessä.

Pesah on Jumalan asettama Egyptin orjuudesta vapautumisen muistojuhla, josta saamme lukea
5. Moos. 16:1: “Muista, että aabib-kuussa sinun tulee viettää HERRAN, sinun Jumalasi, pääsiäistä, sillä aabib-kuussa HERRA, sinun Jumalasi, vei sinut yöllä pois Egyptistä.”

Monet kristityt Israelin ystävät mielellään osallistuvat seder-ateriaan, kun sellainen järjestetään seurakunnassa tai yhteisössä. Tällä kertaa yhteisen aterian järjestäminen ei ole mahdollista koronarajoitusten takia. Mutta on mahdollista syödä pesahin seder-ateriaa kotona perheen kesken. Ajatelkaa, melkein Egyptiä muistuttavissa olosuhteissa!

Sinä yönä juutalaisten piti mennä sisään koteihinsa ja syödä tulessa paistettuna karitsan lihaa happamattoman leivän ja katkerien yrttien kera. Ja ennen sitä heidän piti ottaa karitsan verta ja sivellä sitä ovenkamaraan ja molempiin ovenpieliin niissä taloissa, joissa he karitsaa söivät. Ulos ei saanut mennä, sillä ulkona oli kuolema. Karitsan veri oven pielissä suojasi sisällä olevia.

Uskon, että Jumala haluaa puhua meille kaikille tämänkin pääsiäisen aikana. Pesahin asetus oli annettu Israelin kansalle, jotta he ja heidän jälkipolvensa muistaisivat, kuinka he olivat orjina Egyptissä, ja kuinka Herra vapautti heidät. Meidänkin ollessamme nyt kodeissamme suojassa, meidän on syytä muistaa, mistä Herramme on meidät pelastanut.

Pesahin uhrikaritsa viittaa Jeesukseen, Jumalan Karitsaan, joka ottaa pois maailman synnin (Joh.1:29). Maailman synnin takia Hän kuoli ristillä juuri pesahin aikana. Mutta mikä ilo ja riemu: Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena kuolemaan nukkuneista!

Siksi pääsiäissanoma tänäkin vuonna on sama: ”Älkää te pelätkö… te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, sillä hän on noussut ylös!” (Matt. 28:5)

Kiitos- ja rukousaiheet:

Koronavirus nyt on rukousaiheena ympäri maailman. Tuskin löytyy maanosaa tai valtiota, jossa tätä virusta ei olisi. Se koskettaa meitä kaikkia. Karanteeniolot Moldovassa, Transnistriassa, Silkkitiellä ja Romaniassa ovat ankarammat kuin meillä Suomessa.

Ei saa käydä missä haluaa kaupassa, vaan ainoastaan lähikaupassa ja apteekissa. Kishinevissa muutama kokonainen kerrostalo on laitettu poliisien valvomaan eristykseen. Kaikilla työmme kentillä kokoustoiminta on miltei täysin katkolla. Työmme piirissa olevat juutalaiset tarvitsevat yhä enemmän elintarvikeapua kotiinsa. Työntekijämme, varustautuneena suojavarusteisiin ja Jumalan Sanaan, tekevät parhaansa apua tarvitsevien auttamiseksi.

Meidän tulee oppia hyödyntämään työssämme, ainakin nyt työntekijöiden kesken, enemmän uusia työvälineitä, kuten nettiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Juutalaisillamme ei juuri tätä nykytekniikkaa ole käytössään. Idän diasporajuutalaistyössä on vuosia sitten avattu Youtube-kanava ja sen laajempi hyödyntäminen on nyt ajankohtaista. Myös työntekijöiden Online-konferenssia ollaan suunnittelemassa huhtikuun lopulle. Pyydän, rakkaat ystävät, esirukousta näidenkin asioiden puolesta.

Bukarest:

 • Dorina-sisar ja Dimitru-veli pyytävät rukoilemaan herätystä Romanian kansalle. He pyytävät rukoilemaan, että heillä kaikilla työntekijöillä olisi lohdutuksen ja rohkaisun sana hädässä oleville ihmisille.

Kishinev:

 • Jura-pastorimme pyytää rukoilemaan työntekijöiden ja heidän perheidensä puolesta, jotta Herra varjelisi heitä näissä muuttuneissa työolosuhteissa.
 • Tällä viikolla on tarkoitus jatkaa kotityötä ja käydä apua pyytäneiden ihmisten luona. Myös muutama uusi ihminen on tavoitettu alkuviikosta. Kotikäyntejä tehdään kaksistaan. Kohdattava henkilö tulee ulos asunnostaan (Moldovassa on jo lämmintä) ja hänen kanssansa keskustellaan ja rukoillaan. Rukoilkaa erityisesti kaikkien kohdattavien uusien juutalaisten puolesta.
 • Jelena asuu yksin ja nyt karanteenioloissa hän on hyvin yksinäinen ja pelokas ja tarvitsee hengellistä tukea.

Tubityö:

 • Kishinevin tubisairaalasta tuli vakava rukousaihe. Tubisairaala on yhä karanteenissa mm. vesirokon ja flunssan takia. Ketään lapsia ei päästetä kotiin viikonlopun ajaksi. Jotkut teinit ottivat tämän poistumiskiellon kapinoiden, jopa uhaten hypätä ulos ikkunasta. Tilanne on ollut hyvin jännittynyt. Yksi sairaanhoitajista on jo jättänyt työpaikkansa, kun ei jaksanut lasten käytöstä. Nyt pahin häirikkö on päästetty kotiin, ja tilanne on rauhoittunut.
 • Anatoli jatkaa työtänsä normaalisti. Hän kuljettaa päivittäin lapsia sairaalasta eri poliklinikoille ja lääkäreiden luokse, laboratorioihin… Samoin ruoka-apu jatkuu, ja sen ohella erilaisten hygieniatarvikkeiden ja tarvittavien vaatteiden ja kenkien hankkiminen. Monille lapsille Anatoli on kuin huolehtiva ja rakastava isä. Pari päivää sitten Anatolilla nousi lievästi kuume, ja ennestäänkin kipeä selkä on taas alkanut oireilla. Lääkärin mukaan hänellä ei epäillä koronatartuntaa. Pyydän rukoilemaan rakkaan Anatoli-veljen puolesta.

Rybnitsa:

 • Moldovan Rybnitsassa seurakuntalaiset ehdottivat itse rukouskampanjaa 1.–3. huhtikuuta. He rukoilivat aamu kahdeksasta ilta kymmeneen joka alkavan tunnin alussa kolmen päivän aikana. Tämä oli rohkaiseva ja siunaava esimerkki myös meille.
 • Pyydetään rukoilemaan Haja-sisaren terveyden puolesta. Kipeytyneen selkärangan takia käveleminen on hänelle vaivalloista.

Benderi: 

 • Benderin ystävät lähettävät työntekijämme Lenan välityksellä hyvin lämpimät terveiset ja kiitokset suomalaisille hengellisestä ja aineellisesta tuesta tässä hyvin vaikeassa ajassa. Jospa voisin laittaa tänne nämä ääniviestit, jotka tulivat sieltä WhatsAppin kautta!
 • Anatolin-veljen tilanne on vaikea. Anatoli on jossain määrin liikuntarajoitteinen, nykyään hän ansaitsee elantonsa taksikuskina. Koronavirustilanteen takia hän on riskiryhmässä. Anatoli on juutalainen ja haluaa muuttaa Israeliin, mutta tämä prosessi on hänelle tosi monimutkainen ja vaikea. Kaikesta tästä hän on surullinen ja tarvitsee rukoustukea, että Jumala häntä auttaisi toteuttamaan muuton Israelin maahan.
 • Olga-sisar, jonka puolesta olemme rukoilleet, pääsi kahden leikkauksen jälkeen sairaalasta kotiin. Leikkaukset eivät olleet helppoja, mutta, kuten Olga sanoo, Herra oli armollinen. Nyt Olga on kotona miehensä kanssa. Miehellä on kipeät jalat, hän pystyy liikkumaan vain kotona. Heille toimitetaan ruoka-apua kotiin. Olga miehensä kanssa kiittää kovasti kaikkia suomalaisia, jotka ovat heidän puolestaan rukoilleet. Näin he selviävät.
 • Svetlanan murtunut käsi on parantumassa. Hän pyytää rukoilemaan Herralta täydellistä parantumista.
 • Ivanilla on jalkaproteesin aiheuttama hiertymä, joka on tulehtunut. Hän ei pysty liikkumaan. Muistetaan rukouksin.
 • Dinalla on verenpaineen kanssa isoja vaihteluja. Hän pyytää itselleen rukoustukea.
 • Svetlanalla nivelreuma ja vatsahaava. Hän pyytää rukoilemaan, että Jumala parantaisi hänet ja vahvistaisi hänen uskoansa.
 • Aleksandralla on diabetes ja siitä johtuva ylipaino. Hän ei pysty liikkumaan. Aleksandran veli Vjatsheslav on ollut hänen hoitajansa. Nyt myös Vjatsheslav on joutunut kolmeksi viikoksi sairaalaan korkean verensokerin takia. Nyt kotona on kaksi heikossa kunnossa olevaa ihmistä. Naapurit jossain määrin pystyvät auttamaan heitä, mutta tilanne on hyvin kriittinen. Pyydämme rukoilemaan kanssamme, että Herra olisi heille armollinen.
 • Natalja on leski ja 6- ja 7-vuotiaiden lasten yksinhuoltaja. Hän kiittää Jumalaa kaikesta huolenpidosta ja varjeluksesta mitä on saanut kokea vaikeassa elämänsä vaiheessa.

Silkkitie:

 • Maassa on hyvin ankara karanteeni, eikä sen loppumisesta ole mitään tietoa. Silkkitien työn taloudellinen tukeminen on tällä hetkellä vaikeata. Auttakoon Jumala rakkaitamme siellä selviytymään kaikkien vaikeuksia ja hyvin ankarien koronarajoitusten keskellä. Muistetaan heitä rukouksin.

Beltsi:

 • Pyydämme edelleen rukoilemaan Nataljan puolesta. Nataljalla on lonkkamurtuma.

Moskova:

 • Monet ortodoksikirkon papit tekevät edelleen karanteenista huolimatta normaalisti työtä, niin myös isä Aleksander. Rukoillaan heille Jumalan suojaa ja varjelusta.

Rakkaat!

Olen etuoikeutettu palvelemaan teidän kanssanne Israelin Jumalaa ja Hänen omaisuuskansaansa. Siksi olen äärettömän kiitollinen teistä jokaisesta! Teidän tukenne on äärettömän tärkeä ja arvokas! Kukaan meistä ei ole yksin, vaan Herramme rakkaus yhdistää meitä, ja yhdessä olemme Patmos. Kannustan ja rohkaisen teitä pysymään vahvoina Herrassa ja jatkamaan kallisarvoista tuki- ja rukoustyötänne!

Siunattua pääsiäistä teille kaikille! Ja niin kuin juutalaiset veljemme tapaavat sanoa: Chag Pesach Sameach!

Kiittäen ja siunauksin,

Andres Koskelainen