Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 10.11.2021

“Jaakob meni isänsä Iisakin luo. Tämä tunnusteli häntä ja sanoi: ’Ääni on Jaakobin ääni, mutta kädet ovat Eesaun kädet’.” – 1. Moos. 27:22

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille, Ystävät!

Kuukausi on mennyt edellisestä postitukseen menneestä Muurinvartijat -kirjeestä ja, täytyy sanoa, tosi nopeasti aika on mennyt. Ajatelkaa, tämän kuukauden lopussa vietämme juutalaisten veljemme kanssa Hanukka-juhlaa! Eikä ole enää joulukaan kaukana.

Kun viime viikolla luin Raamatusta Toldot-viikkoluvun kertomuksen Jaakobista ja Eesausta ja siitä, miten Jaakob sai isänsä Iisakin siunauksen, se herätti paljon ajatuksia. Olen miettinyt, miten tällainen on ylipäätänsä ollut mahdollista. Miten tämä edes meni läpi? Oliko Iisak niin heikossa kunnossa, vai oliko Jaakob niin taitava valehtelija ja naamiointimestari?

Mutta jos lähestyn tätä kertomusta, jotta saisin itselleni siitä sen helmen, joka opettaisi minulle jotain, niin pysähdyn tähän Iisakin mietteliään lauseen ääreen: ”Ääni on Jaakobin ääni, mutta kädet ovat Eesaun kädet.”

Mistä minut tunnetaan? Minun äänestänikö vai käsistäni? Tunnetaanko minut siitä, mitä puhun, vai siitä, mitä teen? Seuraavatko käteni aina ääntäni? Vahvistaako se, mitä teen sen, mitä puhun?

Tämän tarinan loppuun lukeneina tiedämme Jaakobinkin joutuneen myöhemmin valheen uhriksi ja käyneen kovan elämänkoulun. Mutta Jumala on pitänyt ensin Aabrahamille ja sitten Jaakobillekin annetuista siunauslupauksista kiinni. Tämä on lohdullista tietää, sillä Jumala armossansa ja rakkaudessansa voi kääntää hyväksi meidänkin virheemme ja epäonnistumisemme.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Tänä syksynä juutalaistyömme kentillä on todettu juutalaisten lisääntynyttä kiinnostusta hengellisiin asioihin ja kohentunutta aktiivisuutta. Vaikka pandemia ei hellitä ja monet juutalaiset vielä sitä pelkäävät, seurakuntiemme sapattitilaisuuksissa sekä viikolla pidettävillä raamattutunneilla käy yhä enemmän seurakuntalaisia. Kotityön piirissä olevat juutalaiset myös toivovat kotityöntekijöitä vierailemaan heidän luonansa. Lokakuun aikana Bukarestissa ja Kishinevissa neljä juutalaista tuli uskoon. Bukarestin  Dorina-sisaremme on kiitollinen Herralle, että työ jatkuu vaikeasta covid-tilanteesta huolimatta.

Kishinevin pastori Jura laittoi meille Suomeen lyhyen videotervehdyksen seurakuntansa viime sapattitilaisuudesta. Minua harmittaa tosi paljon, etten voi laittaa sitä teidän nähtäväksenne, rakkaat ystävät, voin vain näin kirjallisesti välittää näitä terveisiä. Kishinevissa sapattitilaisuuksissa käy keskimäärin 60-70 ja tiistain raamattutunneilla kolmisenkymmentä seurakuntalaista. “Me olemme kiitollisia Herrallemme siitä, että ihmiset avaavat sydämensä Jumalalle ja yhä aktiivisemmin osallistuvat seurakuntatilaisuuksiin”, sanoo pastori Jura ja pyytää jatkamaan rukousta muutamien uusien uskosta kiinnostuneiden juutalaisten puolesta, jotka alkoivat käydä seurakunnan tilaisuuksissa. Jura myös esittää huolensa tulevan talven lämmityskaudesta ja odotettavista hintojen korotuksista, jonka suurusluokkaa ei viranomaiset vielä ilmoita. Tämäkin on rukousaihe Herrallemme, että Moldovan työntekijöillämme olisi riittävä toimentulo.

Kishinevista tuli rukouspyyntö kahden leikkauksessa käyneen sisartemme puolesta. Nadezdalle tehtiin sydänleikkaus. Leudokia kävi silmäleikkauksessa ja nyt on iloinen siitä, että lukeminen taas onnistuu. Molempien sisarten sukulaiset asuvat Israelissa. Leudokia myös pyytää rukoilemaan hänen Israel-matkansa onnistumisen puolesta.

Orgejevin rakas Silvia-sisaremme tuo useita rukousaiheita. Praskovjan, 78-vuotiaan Davidin ja 82-vuotiaan Grigorin yhdistää rakkaan puolisonsa hyvästeleminen heidän saatuaan taivaskutsun. Rukoillaan Herralta Praskovjalle, Davidille ja Grigorille lohdutusta, rauhaa ja uskonsa vahvistusta. 56-vuotias Israel juutalaishautausmaan esimiehenä näkee paljon hautajaisseremonioita, mutta itse ei vielä halua miettiä uskon ja ikuisuuden asioita. Silvia pyytä rukoilemaan Israelin lisäksi myös Maijan ja Nellyn puolesta, että he pelastuisivat uskossa Jeshuaan.

Pyydämme edelleen rukoilemaan Beltsin pastorin Igorin Ljudmila-puolison terveyden puolesta. Lisäksi Igor pyytää rukoilemaan Nina-sisaremme puolesta, joka vietiin ambulanssilla sairaalaan, eikä Ninan läheisiinsä ole saatu yhteyttä.

Tätä kirjoittaessani Benderin Misha-pastorimme soitti ja kertoi kiitoksensa ja terveisensä meille. Seurakunnan sapattitilaisuuksissa käy viitisenkymmentä ja tiistairaamattutunneilla parisen kymmentä seurakuntalaista, myös muutamia uusia juutalaisia. Seurakunta jatkaa mahdollisuuksien mukaan rukoushuoneen mittavaa saneerausurakkaa. Viime viikolla kiinteistön viemäri liitettiin kortteliverkkoon. Lähin mahdollinen liittymispiste oli noin 150 metrin päässä. Koko työn ystävät saivat tehtyä itse muutaman miehen voimin. Kiitos Herralle, että Patmoksessa saimme olla taloudellisesti auttamassa benderilaisiä tässä työssä.

Sergei-veljemme on kiitollinen siitä, että Dnestrovskin työ jatkuu, tosin pienimuotoisena, seurakuntalaiset kokoontuvat Ljuda-sisaremme kodissa kaksi-kolme kertaa kuukaudessa.

Pyydämme edelleen rukoilemaan Rybnitsan Mishan ja hänen puolisonsa Irinan puolesta. Irina on kirjattu sairaalasta kotiin sairaalan Covid-kriisin takia. Irinan munuaisarvot ovat edelleen korkeat ja hän tarvitsee lääkärin apua. He yrittävät päästä pätevän lääkärin vastaanotolle Kishineviin. Ja kun tämä on niin vaikeaa, Herra, tule ja paranna Irina yliluonnollisella tavalla, rukoilemme!

Tuberkuloosisairaaloiden rukousaiheita:

Tyrnovon tubilaitoksessa marraskuun alussa oli 171 lasta ja Tubisairaalassa 43 lasta. Tyrnovossa monet lapset sairastavat vesirokkoa. Molemmissa tubilaitoksessa lapset kuulevat Anatolilta Jumalan Sanaa, lokakuun aikana kaksi lasta antoi sydämensä Jeesukselle. Kiitos, ystävät, että rukoilette sekä Anatolin että tubilapsien puolesta, varsinkin vaikeasti sairastavat lapset sekä juuri uskoon tulleet lapset tarvitsevat rukoustukea. Tätä kirjoittaessakin Anatolilta tuli viesti, jossa rukouspyyntö tubia sairastavan Nastjan ja hänen syöpäsairaan isänsä puolesta. Ja tuntia myöhemmin tuli toinen viesti, jossa Anatoli kertoi Nastjan isän ottaneen  vastaan Jeesuksen, kun Anatoli oli kotikäynnillä heidän luonaan. Samalla tuli uskoon myös perheen isoäiti. Ylistys ja kiitos Herralle! Jatkakaamme rukousta luu-tuberkuloosia sairastavan 7-vuotiaan Sashan puolesta, joka on parhaillaan toipumassa jalkaleikkauksesta. Anatolilla itsellä on taas jo toistamiseen ollut munuaistulehduksen oireita. Kuulostaa mahdottomalta, mutta kerrotaan, että koko Moldovasta löytyy vain yksi pätevä munuaislääkäri eikä hänen vastaanotolleen ole helppoa päästä.

Tubisairaan Nastjan syöpäsairas isänsä ja isoäitinsä tulivat uskoon Anatolin kotivierailun yhteydessä. Nastja kuvassa oikealla.

Tänä syksynä opintoja aloittaneet stipendiaattimme Mihaelaja Alena opiskelevat Zoomin kautta, kun koronan takia heidän koulunsa ovat kiinni. Tyttöjen opiskelu sujuu hyvin ja he kiittävät Patmos-ystäviä saamastaan ainutlaatuisesta mahdollisuudesta päästä opiskelemaan. “Koko sydämestäni haluan kiittää teitä opiskelumahdollisuudesta! Olen iloinen ja kiitollinen, että minun elämääni tuli hyvät ihmiset, jotka toteuttivat unelmani. En ole koskaan tavannut niitä minua auttavia ihmisiä, mutta haluan toivottaa teille hyvää terveyttä ja onnea. Joka päivä kiitän Jumalaa teistä, jotka autatte minua. Silloin kun olen valmistunut ja aloitan työni, haluan myös auttaa ihmisiä”, näin kirjoitti Alena kiitosviestissänsä.

Alena haluaa opintojensa jälkeen auttaa muita ihmisiä.

Moskovan kaupunki tiedotti lokakuun puolessavälissä, että yli 60-vuotiaiden ja kroonisista sairauksista kärsivien tulee pysyä kotonaan lokakuun 25. päivästä peräti helmikuun loppuun asti. Määräys koskee rokottamattomia. Kerron tästä jo toisen kerran lähinnä postituksen kautta Muurinvartijat kirjeen vastaanottaville ystäville. Nonnasisaremme kertoo seurakunnan kuitenkin jatkavan kokoustoimintaansa kaksi kertaa viikossa. Kokouksissa käyvät seurakuntalaiset iloitsevat Jumalan Sanasta, yhdessäolosta Pokrovkan rukoushuoneessa ja kiittävät Herraa koko sydämestään. Moskovalaiset kiittävät myös kaikkia Patmosystäviä Suomessa tukemisesta ja rukouksista. Nonnan kanssa pyydän jatkamaan rukousta siitä, että Herra lähettäisi seurakuntaan vakituisen saarnaajan. Pokrovkan rukoushuoneen dokumentointiprosessi on, ikävä kyllä, edelleen kesken. Rukoillaan tämänkin asian puolesta, ystävät.

Näin työmme jatkuu. Seurakunnat ovat oppineet toimimaan Covidin muuttamissa olosuhteissa, kiitos siitä Herrallemme. Samoin, suuri kiitos kuuluu teillekin, rakkaat sisaret ja veljet, jotka olette olleet rukouksillanne ja rakkaudenlahjoinenne tukena ja siunauksena juutalaisillemme. Kiitos, että muistatte myös minua ja perhettäni rukouksin! Yhdessä jatkamme eteenpäin!

Jeesuksessa teidän,

ANDRES KOSKELAINEN