Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat-kirje  10.8.2022

”…koska et tuntenut etsikkoaikaasi.” Luuk. 19:44

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Sunnuntaina 7.8. vietettiin yhtä juutalaishistorian surullisimpia päiviä; av-kuukauden 9. päivää, Tiša be’avia. Juutalaiset veljemme viettävät tätä päivää paastoten. Tälle päivämäärälle osuvat eräät juutalaisen historian suurimmista onnettomuuksista. Kuningas Nebukadnessar tuhosi kuningas Salomon rakentaman Jerusalemin Temppelin vuonna 586 eKr. ja noin 700 vuoden päästä roomalaiset tuhosivat toisen Temppelin ja kun he rakensivat tuhotun pyhäkön paikalle Jerusalemin uudelleen, se sai pakananimen Aelia Capitolina.

Myöhemmin on samana päivänä alettu muistella myös muitakin juutalaisia kohdanneita onnettomuuksia, jotka tapahtuivat juutalaisen kalenterin mukaan samana päivänä vuodesta tai ainakin lähellä sitä. Nimittäin Ensimmäinen ristiretki aloitettiin tuona aikana vuonna 1096 ja ristiretken ensimmäisen kuukauden aikana surmattiin noin 10 000 juutalaista.

Vuonna 1290 juutalaiset karkotettiin Englannista ja vuonna 1492 Espanjasta juuri tuona aikana. Ensimmäinen maailmansota alkoi 1. elokuuta 1914, joka sinä vuonna oli 9. päivä av-kuuta juutalaisen kalenterin mukaan. Heinäkuun 23. päivänä vuonna 1942 osui taas 9. av-kuuta ja juuri tuona päivänä natsit aloittivat juutalaisten siirtämisen Varsovan getosta Treblinkan kuolemanleirille.

Ehkä yksi varhaisimpia Raamatussa mainittuja tähän päivään ajastettuja tapahtumia on 4. Mooseksen kirjan 13. luvun kertomus siitä, kuinka Israelin kansa ei uskaltanut lähteä valloittamaan Jumalan Israelille antamaa Kanaanin maata vaan tahtoi palata Egyptiin. Tämän kapinoinnin seurauksena tuli Jumalan rangaistus ja 40 vuoden vaellus erämaassa.

Noin 40 vuotta ennen toisen Temppelin tuhoamista Jeesus itki Jerusalemia katsoessaan sen loistoa. Israelin kansa, kun ei tuntenut etsikkoaikaansa (Luuk 19:41-44). Ei tntenut silloinkaan erämaassa Kanaanimaan rajalla. Puhutteleva esimerkki meille nykypäivän kristityille. Silloin kun Jumala puhuu meille, kutsuu meitä, kuinka tärkeää onkaan toteltava ja seurattava Häntä!

Kenttien tilannekatsaukset,  kiitosaiheet ja rukouspyynnöt

Meillä on hyviä uutisia Moldovasta. Tästä kerroinkin jo nettisivuillamme julkistetussa edellisessä Muurinvartijat -kirjeessä. Kishinevin, Benderin ja Tiraspolin seurakunnissamme valmistellaan kastejuhlaa. Tiraspolin pastorimme Jurin nuorin tytär, Ljuba aikoo ottaa kasteen. Tiraspolista mahdollisesti tulee kaksi muuta henkilöä, Benderistä ainakin neljä henkilöä, jotka kertoivat halustaan kasteelle ja lisäksi kastettavia tulisi myös Kishinevistä. Rukoillaan, ystävät, johdatusta ja siunausta tälle tärkeälle ja iloiselle tapahtumalle sekä kastettaville varjelusta ja varmuutta pysyä päätöksessään.

Veljemme ovat pyytäneet rukoilemaan sadetta Moldovan ja Transnistrian kuivuudesta kärsivälle maalle. Tämä kesä on ollut poikkeuksellisen kuuma ja kuiva. Ja Herramme, olkoon Hän siunattu, antoi sadetta maahan! Sain tänään veljiltä sellaisenikin kiitosviestin. Kuumuus on myös saattanut verottaa jonkun verran iäkkäiden seurakuntalaisten kokousaktiivisuutta.

Olemme rukoilleet Benderin Fiman ja Firan, covidiin sairastuneen pariskunnan puolesta. Fima ja Fira kiittävät rukouksistamme, he pystyvät jo käymä seurakunnan kokouksissa. Irina on myös kiitollinen Herralle rukouksiinsa vastaamisesta. Benderissa näinä aikoina on alkamassa nuorten kesäleiri, muistetaan sitä myös rukouksin.

Tiistaina aamulla sain kesäleiriviestin Beltsin pastori Igorilta:

”Siunattu on Herramme, joka on antanut meidän järjestää kuuden päivän pituisen kesäleirin juutalaisperheiden sekä erityis- ja orpokodin lapsille. Tämä oli hienoa aikaa. Lapsia tuli uskoon Jeesus-Messiaaseen. Rukoillaan, että tämä lasten sydämiin kylvetty uskon siemen saisi aikaiseksi elävän hedelmän Jeesuksessa”, Igor kirjoittaa.


Tiimilläiset valmistelevat leiriohjelman


Pastori Igor ja tiimiläinen Lera

Tällä hetkellä on meneillään jo seuraava isompien lasten kesäleiri, joka on järjestetty yhdessä paikallisen helluntaiseurakunnan kanssa. Myös juutalaisperheiden lapset osallistuvat leirille. Pastori Igor on koonnut loistavan vapaaehtoistiimin palvelemaan kesäleireillä. Yksi näistä nuorista on Lera, joka tuli äitinsä ja pikkuveljensä kanssa Beltsiin Israelista saakka.

Jatketaan rukousta Rybnitsan seurakunnan puolesta ja johdatusta uusien kokoustilojen löytämiseen. Rukoillaan pastori Mishan Irinan-puolison terveyden puolesta sekä covidia sairastavan seurakuntalaisen Nadjan ja hänen poikansa Juran puolesta. Lisäksi Misha kertoi Anatolista, joka vammautui, kun hänen jalkansa jouduttiin amputoimaan. Pyörätuolin hankkiminen paikallisissa olosuhteissa kustantaisi noin 250 euroa.

Kishinevistä saimme rukouspyynnön Svetlanan terveyden sekä hänen uskonsa vahvistumisen puolesta. Samalla tavalla Semen tarvitsee uskonsa vahvistumista ja tukea rukouksiinsa sairaalassa olevan vaimonsa puolesta.

Seuraavaksi Silvia-sisaremme Orgejevista lähettämiä rukouspyyntöjä: Valentin (16v) lukee Raamattua ja tarvitsee uskoonsa vahvistusta. 53-vuotias Oksana on selvinnyt aivohalvauksesta ja nyt on etsimässä työtä. Verginia on toipumassa murtuneen jalkansa leikkauksesta ja pyytää esirukousta puolestaan. Pasha (70v) jäi yksin, kun hänen miehensä sekä tyttärensä menehtyivät covidiin. Rukoillaan Herralta Pashalle lohdutusta ja voimia. Silvia on vakavasti sairas eikä hänen miehensä Zora ei ole vielä uskossa. Rukoillaan hänelle kääntymistä ja pelastusta. Vielä yksi rukouspyyntö, 45-vuotiaan Mishan pelastumisen puolesta.

Terveisiä myös Romanian Bukarestista. Vastuutyöntekijämme Dorinan mies Vasile, joka on myös työntekijämme, on sairaana. Rukoillaan niin Vasilen kuin myös muiden sairaiden seurakuntalaisten parantumisen puolesta. Tärkeä rukouspyyntö on uusien uskoon tulleiden juutalaisten puolesta, että heidän uskonsa vahvistuisi ja he saisivat kasvaa hengellisesti.

Tubityöstä

Tubityöntekijämme Anatoli kiittää kaikista rukouksista äitinsä puolesta, joka pääsi sairaalasta kotiin ja hänen vointinsa on hyvä.

Syyskuussa alkaa uusi lukukausi kouluissa ja kolme nuorta tulee saamaan mahdollisuuden opiskella itselleen ammatin. He ovat 26-vuotias neljän lapsen yksinhuoltajaäiti Viktoria, 16-vuotias Anna sekä 16-vuotias Zina, joka on pienen Dumitrica-tytön kovia kokenut yksinhuoltajaäiti. Kiitos teille kaikille Patmos-kummeille, jotka panoksellanne teette tämän mahdolliseksi.

Kiitos, ystävät, teidän uskollisuudestanne ja rakkaudestanne. Herran siunausta, iloa ja rauhaa teille Jeesuksessa Kristuksessa!

ANDRES KOSKELAINEN