Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 11.5.2022

”Vapauta minut vanhurskaudessasi ja auta minut pakoon, käännä korvasi puoleeni ja pelasta minut… sillä sinä olet minun toivoni, Herra, Herra, sinä olet ollut minun turvani nuoruudestani asti… sinua minä aina ylistän… älä heitä minua pois vanhuudessani.” (Psalmi 71:2,5-6,9)

Pastori Juri Ailer palvelemassa juutalaisen Hesed-järjestön Seder-aterialla.

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

”Vapauta minut vanhurskaudessasi ja auta minut pakoon, käännä korvasi puoleeni ja pelasta minut… sillä sinä olet minun toivoni, Herra, Herra, sinä olet ollut minun turvani nuoruudestani asti… sinua minä aina ylistän… älä heitä minua pois vanhuudessani.” (Psalmi 71:2,5-6,9)

Yleisesti on tapana ajatella, että juutalaiset eivät tunteneet Jumalan vanhurskautta, kun taas Uusi testamentti kehottaa alistumaan Jumalaan vanhurskauteen, Jeesuksen vanhurskauteen. Mutta tosiasiassa opin Jumalan vanhurskaudesta löydämme jo Vanhassa testamentissa ja Uusi testamentti vain jatkaa sitä.

Psalmissa 71 Daavid huutaa Jumalan vanhurskautta avuksensa. Raamatun tutkijoiden mukaan David on kirjoittanut tämän psalmin paetessaan poikaansa Absalomia. Daavid ehkä ymmärtää, ettei voi oman vanhurskautensa tähden perustella avunpyyntöänsä Jumalalle, sillä hän on tehnyt syntiä. Ja näin Daavid kääntyykin Jumalan vanhurskauden puoleen: ”Vapauta minut vanhurskaudessasi” (jae 2).

Tämä psalmi kertoo meille jotain vanhenemisesta ja vanhuudesta. Silloin kun Daavid pakeni Saulia, hän oli täynnä voimia ja energiaa oleva nuori mies. Kun Absalom nousi Daavidia vastaan, Daavid oli jo yli kuusikymppinen ja hän ymmärtää sen hyvin. Ja kun jo nuorena Daavid on turvautunut Jumalaan (jae 5), niin vanhuudessaan sitä enemmän hän haluaa turvautua Jumalan vanhurskauteen, joka pelastaa (jae 9).

Ja ikään kuin vastaten Daavidille, Jesajalta lohdutuksena Jumalan lupauksen sanat, miksei myös meille kaikille? ”Älä pelkää, sillä minä olen kanssasi. Älä pälyile ympärillesi, sillä minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vanhurskauteni oikealla kädellä.” (Jesaja  41:10)

Tubityön kuulumisia

Nyt on meneillään Patmoksen kummihaasteviikko. Tavoitteenamme on saada sata uutta kummia tähän siunaavaan ja palkitsevaan työhön. Vastuullani oleva Moldovan tubilapsityö on osaa tätä Patmoksen Lastenavun työtä, niinpä aloitan kenttien katsaukset siitä.

Suomesta lähetetyt peitot tuovat lämpöä tubilasten elämään.

Työntekijämme Anatoli on suuri siunaus. Toukokuun alussa hänen huolehdittavanaan oli yhteensä 225 lasta, Tyrnovossa 162 ja Kishinevin tubisairaalassa 63. Jos siihen lisätään vielä ne lukuisat perheet, joiden luona Anatoli tekee kotityötä, määrä kasvaa muutamalla kymmenellä lapsella. Huhtikuussa Anatoli teki yllätysvierailun noin 100 km Kishinevistä luoteeseen sijaitsevaan Tyrnovon parantolan tyyppiseen Korneshtin tubiparantolaan, jossa oli sillä hetkellä 55 lasta. Hän toimitti Patmos-ystävien lahjoittamat käsintehdyt peitot lapsille. Moldovassakaan ei huhtikuussa vielä ollut kesä alkanut ja lämmityskustannusten kolminkertaisesta hinnannoususta johtuen huoneiden sisälämpötilaa oli laskettu. Niinpä peitot menivätkin saman tien käyttöön lasten suureksi iloksi. Kiitos paljon peittojen lahjoittajille! Samalla matkalla Anatoli poikkesi yhden ennestään tutun köyhän perheen luona, jonka kaksi tyttöä saivat tuliaisiksi Anatolin juuri heitä varten säästämät vähän tuhdimmat OJL-paketit. ”Tyttöjen riemu oli sanoin kuvaamaton”, Anatoli kertoo.

Joulun lapsi -paketit ilahduttavat kevään vihreydessäkin.

Kaikki nämä tubilapset ovat omassa elämässään kokeneet paljon kärsimystä ja tuskaa ja tarvitsevat rukouksiamme. Monilla tubisairailla lapsilla on lisäksi AIDS. Monet kokevat olevansa orpoja, vaikka heidän vanhempansa ovatkin elossa, mutta eivät pysty, tai sitten eivät halua kasvattaa omia lapsiaan. Ukrainan sota on pahentanut tilannetta, sillä se on aiheuttanut hintojen nousun, eikä köyhillä perheillä enää yksinkertaisesti ole varaa ruokaan. Lapsia ei haluta ottaa laitoksesta kotiin, kun kotona ei ole tarpeeksi ruokaa. Yleisen liikenteen matkalippujen hinnannousu on johtanut siihen, etteivät vanhemmat enää käy katsomassa tubilaitoksissa olevia lapsiaan.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Kun viime aikoina olen keskustellut diasporajuutalaistyöntekijöidemme kanssa, veljiltä on noussut ehkä yksi keskeinen asia, joka voidaan ottaa rukousaiheeksemme. Tämä asia on selvästi lisääntynyt lohdutuksen ja rohkaisun sanan tarve. Sitä tarvitsevat niin seurakuntalaisemme kuin itse työtekijämmekin. Moldovassa kun ollaan niin läheltä seuramassa Ukrainan kauheita tapahtumia ja pakolaisten tuskaa. Transnistriassa on lisäksi pelko siitä, että sota leviäisi sen alueelle. Pelon ilmapiiriä ravitsee lisäksi massiivinen venäjänkielinen propagandainformaatio, joka suorastaan tulvii kaikista mahdollisista tiedotusvälineistä ja medioista. Kun itse vähän tutustuin yhteen venäjänkieliseen Telegram-uutisointiin, niin mietin, kuka sellaista voi uskoa? Transnistriassa oli tehty muutama provosoiva kranaatti-isku turvallisuusvirastoon ja kahteen radiomastoon. Sodan leviämisen pelossa monet ihmiset, ovat lähteneet Transnistriasta pois. Uskovien perheidenkin 18 vuotta täyttäneitä poikia ja nuoria miehiä lähetetään liikekannallepanon uhalta turvaan. Työntekijämme kertovat juutalaisista, jotka haluavat muuttaa Israeliin. Heitä on Rybnitsassa ja Benderissä. Heille on välitetty juutalaisia 24/7 alija-asiassa avustavan järjestön yhteystiedot.

Kishinevin seurakunnasta tuli rukouspyyntöjä terveyden ja parantumisen puolesta. Jurilla on astma, Pavelilla ja toisella Jurilla on mielenterveysongelmia, Jevgeni kärsii masennuksesta. Kiitämme Herraa Galinan parantumisesta koronasta ja vielä yhden Juri-veljen parantumisesta sairaudestaan. Rukoillaan Eduardin ja Elfridan puolesta, jotta he ottaisivat Jeesus Messiaan uskossa vastaan.

Kishinevin tiimi käy edelleen Orgejevissa auttamassa iäkästä Silvia-sisartamme sapattikokousten pitämisessä. Arkisin Silvia pitää yhteyttä seurakuntalaisiin puhelimitse. Silvian tyttärellä Olgalla on monenlaisia vaikeuksia, terveysongelmia ja vaikeuksia lastensa kanssa. Silvialla on syvä huoli tyttärensä ja lastenlastensa puolesta. Rukoillaan, ystävät, Silvia-sisaremme kanssa hänen läheistensä pelastumisen puolesta. Silvia pyytää vielä rukoilemaan Israelissa asuvan 65-vuoitiaan Semenin sekä 58-vuotiaan Olegin pelastumisen puolesta.

Bukarestin Dorina-sisaremme pyytää rukoilemaan hengellistä uudistumista kaikille uskoville sekä sitä, että ”uusia sieluja tulisi Messiaan tuntemiseen”, kuten hän viestissään kirjoitti. Rukoillan Ileanan, Florinan, Florikan sekä Speranzan parantumista.

Tiraspolin seurakuntalaiset perustivat kännykkäsovellus Viberiin rukousryhmän. Joka ilta klo 21.00 ryhmärukouksessa tuodaan Herramme eteen seurakunnan rukousaiheita. Myös pastori Juri ja hänen perheensä tarvitsevat meidän rukoustukeamme. Juri jatkaa oman seurakuntansa lisäksi  synagogan ja juutalaisjärjestön hengellistä palvelustyötä.

Muistakaamme Moskovan rakkaitamme, Nonna-sisartamme ja työntekijöitämme sekä seurakuntalaisiamme rukouksin. Tilaisuuksissa kävijöiden määrä on ollut hienoisessa kasvussa, Pesach-juhlassa Pokrovkan sali oli aivan täynnä. Nonnan kertoman mukaan seurakuntalaiset kokevat Pyhän Hengen rauhaa ja iloa niin sapattikokouksissa kuin raamattutunneillakin.

Ukrainan sodan luoma epävarmuus huomisesta päivästä on lisännyt hengellistä etsintää. Näin toteavat melkein kaikki diasporajuutalaistyöntekijämme. Ihmiset tarvitsevat juuri tätä lohdutuksen ja rohkaisun sanaa, josta kerran jo tässä kirjeessäni mainitsin. Taivaallinen Isämme iättömän elävän Sanansa kautta tarjoaa sitä jokaiselle janoavalle: ”Älä pelkää, sillä minä olen kanssasi. Älä pälyile ympärillesi, sillä minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vanhurskauteni oikealla kädellä.” Ottakaamme vastaan tämä lohduttava ja rohkaiseva Jumalan lupaus meille kaikille.

Teitä siunaten,

ANDRES KOSKELAINEN