Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat-kirje 11.8.2021

”Tekin tunnette nyt tuskaa. Mutta minä näen teidät jälleen, ja teidän sydämenne iloitsee, eikä kukaan ota teiltä pois iloanne.” (Joh. 16:22)

On taas kerran ilo ja kunnia tervehtiä teitä, myös postin kautta kerran kuukaudessa kirjeeni vastaanottavat ystävät! Toivottavasti tekin olette saaneet nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä Suomi-kesästä! Itse ajattelin, onko tuo lämmin kesä Herramme lahja meille pitkästä koronakärsimyksestämme?

Viime aikoina olen usein saanut osallistua keskusteluihin nykyaikamme tunnusmerkeistä, mihin suuntaan maailma on menossa ja kuinka paljon se on jo muuttunut. Sodan ääniä ja sanomia sodista, nälänhätää, kansa nousee kansaa vastaan, luonnonkatastrofeja – onko tämä jo sen ajan alkua, josta Jeesus puhui opetuslapsillensa Matteuksen evankeliumin luvussa 24? Minä kuulen usein mielipiteitä, ettei tulossa ole mitään hyvää.

Havahduin ajatukseen, että kun alan vain miettimään näitä aikamme tunnusmerkkejä, en välttämättä huomaa, että Jeesus vertaa niitä synnyttämiseen. Synnyttäminen on tuskallista, mutta siitä seuraa uudesta elämästä iloitseminen! Muistan itsekin sen synnytyshuoneen vallanneen ilon tunteen silloin, kun omat poikamme syntyivät.

Rakkaat ystävät, eivätkö myös nämä otsikkoon valitut Jeesuksen sanat olekin rohkaisevia! Lainaan vielä Miika-profeettaa, joka muistuttaa meitä, että Herra ”on ilmoittanut sinulle, ihminen, mikä on hyvää. Mitä muuta Herra sinulta vaatii, kuin että teet sitä, mikä on oikein, rakastat laupeutta ja vaellat nöyrästi Jumalasi edessä?” (Miika 6:8). Jumala kannustaa tekemään hyvää vaikeidenkin asioiden keskellä ja antaa siitä ilon!

Mainitsin edellisessä kirjeessäni käyneeni Eestin Saaremaalla Sõrven majakalla ja jaoin muutamia siellä syntyneitä ajatuksiani. Majakan valosta ei ole hyötyä päivällä, mutta pimeässä sen valo näkyy ja kertoo millä suunnalla on maa. Jos Jeesuksen seuraajina olemme maailman valo ja valon tarve korostuu vaikeissa olosuhteissa, niin meitä jokaista tarvitaan loistamaan Jeesuksen valoa yhä enemmän, juuri nyt.

Ystävät, te loistatte tätä Jeesuksen valoa maailmaan. Yhdessä idän juutalaistyöntekijöidemme ja kaikkien juutalaistemme kanssa olemme kiitollisia teille siitä, että kannatte ja rohkaisette meitä rukouksin ja annatte taloudellista tukea Patmoksen juutalaistyöhön. Ilman tätä tukea työmme ei olisi mahdollista.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Seurakuntiemme toiminta on jatkunut kesällä suurimmilta osin ilman muutoksia. Vain Moskovan seurakunta ilmoitti pitävänsä kuukauden mittaisen kesätauon. Benderin ja Kishinevin seurakunnissa työmuotoja on laajennettu siten, että myös viikolla pidetään pienryhmätoimintaa. Myös Rybnitsan Misha ja Irina suunnittelevat uusia toimintamuotoja.

Lasten kesäleirit ovat alkaneet Moldovassa ja Transnistriassa, joissa vähävaraisten perheiden lapset pääsevät kesäleireille. Tämä on mahdollista vain Patmoksen tuella – muuta mahdollisuutta siihen heillä ei olisi ollut. Elokuun aikana kesäleiri järjestetään mm. Beltsissa. Lasten kesäleiri toteutetaan yhteistyönä paikallisten helluntaiseurakunnan ja erityislasten hoitolaitoksen kanssa. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen viikon kestävä päiväleiri alkaa 16.8. erityislasten hoitokodin alueella. Näin leirille pääsee osallistumaan enemmän erityislapsia juutalaisperheiden lasten lisäksi. Helluntaiseurakunta vastaa koko leirin ohjelmasisällöstä. Pastorimme Igor pyysi muistamaan tätä tulevaa leiriä rukouksin.

Korona ja rokotteet puhuttavat työntekijöitämme ja juutalaisiamme. Muistetaan ystävät, tätäkin tärkeätä aihetta rukouksin, että jokainen Kristuksen ruumiiseen kuuluva veljemme ja sisaremme saisi rauhassa, ilman painostusta ja pelkoa, tehdä oman päätöksensä ja valintansa luottaen Herraan.

Tubityönkekijämme Anatolin kesä on ollut hyvin kuuma ja työntäyteinen. Moldovassa lämpömittarin elohopea on noussut jopa 42 asteeseen. Lapsia on heinäkuussa ollut tubisairaalassa 54 ja Tyrnovossa 102. Tukemalla Patmoksen tubityötä, te rakkaat ystävät mahdollistatte sen, että tubilapsilla, jotka yleensä ovat varsinkin hoitoon saapuessaan heikkokuntoisia, on Anatolin tuomaa lisäravintoa – jogurtteja, hedelmiä, mehuja – joita heillä muuten ei olisi ollut ja myös kaikki muu tarpeellinen, kuten hygienia- sekä koulutarvikkeet ja vaatteet. Lapsia tulee uskoon myös Anatolin tekemän korvaamattoman tärkeän hengellisen työn hedelmänä, kuluvana vuonna jo viitisentoista nuorta on tullut uskoon. Rukoillaan ystävät, että nämä lapset ja nuoret pystyisivät säilyttämään uskonsa myös silloin, kun he hoitonsa jälkeen palaavat sinne mistä tulivat. Rukoillaan myös vaikeasti sairaiden Gabrielan 14v., Maksimin 15v., Mashan 5v. ja Zenjan 9v. puolesta.

Vas. Rybnitsan juutalaislasten iloa kesäleirillä. Oik. Masha, 3-vuotias tubisairaalan lapsi.

Ja vielä erityinen rukouspyyntö 3-vuotiaan Mashan puolesta. Masha, Anatolin mukaan hyvin kiltti lapsi, oli saapuessaan sairaalaan hyvin heikossa kunnossa, täynnä täitä, nälkäinen ja pelokas. Tyttö on syntynyt Venäjällä, jossa Mashan äiti tällä hetkellä oleskelee. Tytön äitikin sairastaa tuberkuloosia ja on kuolemaisillaan. Tytön isä on huumeiden käyttäjä. Mashan mukana ei ollut mitään henkilöllisyyspapereita, eikä ilman niitä Mashaa ei pystytty ottamaan sairaalahoitoon. Patmos työntekijämme Anatoli Gutjum auttoi henkilöllisyysdokumenttien järjestämisessä. Näin Masha pääsi sairaalahoitoon ja tulee saamaan apua sairauteensa. Nyt Mashan hoidot ovat jo alkaneet.

Kishinevin seurakunnan Jura-pastorimme kävi lyhyellä matkalla Ukrainassa, jossa hänen iäkäs äitinsä asuu. Jura on kiitollinen siitä, että matka sujui hyvin. Rukouspyyntöjä meillä on tullut Leudokija-sisaren puolesta, joka kävi äskettäin silmäleikkauksessa ja Svetlanan terveyden puolesta.

Benderin seurakunnassa kokoonnuttiin kahvipöydän ääreen tiistain raamattupiirin jälkeen.

Benderin seurakunnassamme on pitkän tauon jälkeen uudestaan aloitettu pitämään pienryhmäkokoontumisia tiistaisin, josta on suuri kiitosaihe. Seurakuntalaisia rohkaistaan yhdessä lukemaan Jumalan Sanaa, pohtimaan, rukoilemaan, olemaan aktiivisia. Samalla meitä pyydettiin rukoilemaan monien rakkaiden seurakuntalaisten puolesta, mm. Vjatsheslav (selkäkipuja), JefimGalina (tarvitsee leikkausta suun alueella) ja DoraZinaida pyytä esirukousta lastenlapsensa Nastjan perhekriisin rauhoittumisen puolesta.

Dnestrovskin työntekijämme Sergei pyytää edelleen esirukousta Nadjan puolesta. Nadja on Ljuda-sisaremme, jonka kodissa Dnestrovskin seurakunta kokoontuu, aikuinen tytär. Nadja on (tämän hetken tilanteen mukaan vain väliaikaisesti) menettänyt ambulanssin sairaanhoitajan työpaikkansa erään humaltuneen potilaan valituksen takia.

Rybnitsan Misha-pastorimme pyytää esirukousta oman kaupunkinsa lisäksi myös Kamenkan niin seurakuntalaistemme puolesta, jossa hän käy kotikäynneillä, kuin yleensäkin kaupungissa asuvien juutalaisten puolesta. Mishan puoliso Irina alkaa pitämään seurakunnan sisarille naistenpiiriä, jossa on tarkoitus pohtia monia naisten elämään liittyviä asioita Jumalan Sanan valossa. Myöhemmin Mishalla on aikomus aloittaa vastaava ryhmätyö seurakunnan miesten keskuudessa. Muistetaan ystävät tätä uutta aloitetta rukouksin. Rukoillaan edelleen myös Marinan vakavien terveysongelmien puolesta.

Moskovan Nonna-sisaremme on lomamatkalla lasten- ja lastenlastensa luona. Elokuun aikana seurakunnan kokoustoiminta on tauolla, mutta Olga-sisaremme jäi pitämään yhteyttä seurakuntalaisiin puhelimitse. Lisäksi pyydetään jatkamaan rukousta Pokrovka-temppelin dokumentointiasian ratkaisemisen puolesta.

Bukarestin Dorina-sisaremme kertoo Romanian kesän olleen tosi kuuma, jopa 40 astetta. Kuumuudesta huolimatta sapattikokouksia on pidetty ilman taukoja. Koronatilanne ei hellitä Romaniassakaan ja tämä huolestuttaa Dorinaa. Rukoillaan ystävät, Bukarestin sisarillemme ja veljillemme voimia ja rohkaisua jatkaa Pyhän Hengen voimassa eteenpäin.

Idän juutalaistyöntekijöiden Zoom-kokoukset palaavat kesätauolta, niin kuin myös yhteiset rukouspäivämme kuukauden viimeisenä perjantaina. Seuraava kokoontuminen on tarkoitus pitää 26. elokuuta ja rukouspäivä 27. elokuuta.

Voimia ja Herramme armoa teille, rakkaat veljet ja sisaret! Kiitos, että muistatte myös minua ja perhettäni rukouksin!

Siunauksin,

ANDRES KOSKELAINEN