Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 12.1.2022

”Nouse, ole kirkas, sillä sinun valkeutesi tulee ja Herran kunnia koittaa sinun ylläsi. Sillä katso, pimeys peittää maan ja synkeys kansat, mutta sinun ylitsesi koittaa Herran  kirkkaus, sinun ylläsi näkyy hänen kunniansa.”  – Jesaja 60:1-2

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Kirjoitan tämän vuoden ensimmäisen Muurinvartijat -kirjeen ollessani matkalla Moldovassa ja niin pystyn välittämään näitä aivan tuoreita terveisiä välittömästi täältä paikan päältä. Tulevassa lähettikirjeessäni ja seuraavassa rukouskirjeessäni kerron lisää tämän matkan tapahtumista.

Kuluvan viikon aikana luetaan Raamatun Bo -viikkolukua. Jumala on kurittanut Egyptiä kymmenellä vitsauksella, joista yhdeksäntenä vitsauksena oli maahan laskeutunut synkkä pimeys (2 Moos. 10:21-23). Pimeys oli niin synkkä, että se oli aistittavissa ja halvaannuttanut egyptiläisiä kolmeksi päiväksi, mutta israelilaisten asuinalueella oli valoisaa.

Pietari kirjoittaa kirjeessään hajaannuksessa asuville uskoville, että Jumala on kutsunut heitä pimeydestä valoon. Ajattelin, kuinka valtava rohkaisu tämä sana on meille, rakkaat ystäväni! Vaikka kuinka synkkä pimeys olisi laskeutumassa ympärillemme, meidän ei tarvitse pelätä sitä eikä halvaantua toimettomiksi, vaan on pysyttävä valossa, johon Jumala on Jeesuksessa meitä kutsunut. Meille, jotka uskomme Jeesuksen nimeensä, on annettu oikeus tulla Jumalan lapsiksi.

Jumala on kutsunut meidät pimeydestä ihmeelliseen valkeuteensa. Jumalan Sana rohkaisee meitä nousemaan ja loistamaan, sillä Herran kunnia koittaa yllemme.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Monet kotonansa joulun viettäneet tubilapset palaavat tubisairaalaan, jossa oli suhteellisen hiljaista, kun vierailimme siellä, mutta hetki ennen joulua tubisairaalassa oli 45 lapsipotilaita ja Tyrnovossa 141 lasta. Molemmissa tubilaitoksissa tubityöntekijämme Anatoli sai Patmoksen tuella järjestettyä lapsille jouluruokailun. Monet lapset sanoivat, ettei kotona olisi saanut niin maukasta ruokaa. Kiitos siitä teille, rakkaat tubityömme tukijat! Vieraillessamme tubisairaalassa saimme jakaa siellä olleille lapsille suomalaisia Operaatio Joulun Lapsi -paketteja ja kertoa heille Joulun Lapsesta Jeesuksesta – Jumalan ihanimmasta lahjasta kaikille ihmisille. Sen jälkeen meillä oli tosi lämmin keskustelu tubisairaalan johtajan, Vasile Popan kanssa, joka vakuutti arvostavansa tosi paljon Patmoksen kaikkea tehtävää, niin taloudellista kuin hengellistä, työtä tubisairaiden lasten hyväksi. Kun kerroimme hänelle, että Suomessa on viime vuonna rukoiltu myös sitä, että juuri hänestä tulisi tubisairaalan johtaja sen sijaan että tähän virkaan tulisi valituksi täysin ulkopuolinen ja tuntematon ihminen, hän kiitti rukouksista sanoen, että Jumala saa ihmiset tekemään hyviä tekoja ja kuinka arvokasta onkaan, kun nämä hyvät teot on osoitettu auttamaan kärsiviä lapsia.

Sunnuntaina iltapäivällä kävimme Kishinevin juutalaishistorian kahdella merkittävällä paikalla. Ensin pastori Jura vei meitä Kishinevin toisen maailmansodanaikaisen juutalaisgheton muistomerkille, jossa saimme kuulla tiivistettynä katsauksen juutalaishistoriasta Moldovassa. Muistomerkki on pystytetty paikalle, jossa kulki Kishinevin gheton raja. Sieltä ajoimme sitä samaa noin kahden kilometrin reittiä, jota juutalaiset kulkivat kävellen teloituspaikalle kuolemaansa, jonne on pystytetty toinen muistomerkki. Molemmat muistomerkit jo itsessään ovat erittäin puhuttelevia ja koskettavia. Siinä saimme hiljentyä rukoukseen ja siunata Israelia ja juutalaisia Jeshuan nimeen.

Kun nyt olemme Leena Metsämäen kanssa täällä Moldovassa niin vieraillemme jokaisessa messiaanisessa seurakunnassamme. Matkamme aikana olemme paljon aikaa tien päällä ja pyydämme teitä, rakkaat muurinvartijat, muistamaan meitä rukouksin.

Tiistaina matkustimme Transnistriaan Benderiin ja Tiraspoliin, jossa kahden päivän aikana tapasimme Benderin, Tiraspolin sekä Dnestrovskin juutalaisiamme.

Torstaina aamulla suunamme Orgejeviin ja iltapäiväksi Rybnitsaan ja perjantaina ajamme Beltsiin, jossa osallistumme seurakunnan sapattikokoukseen aamupäivällä ja sieltä jatkamme Tyrnovoon tubilaitokselle.

Lauantaina osallistumme Kishinevissa sapattikokoukseen ja iltapäivällä tapaamme kaikki Patmoksen Idän juutalaistyön työntekijät, Moldovan ja Transnistrian työntekijöiden lisäksi Moskovan Nonnan ja Bukarestin Dorinan ja Dimitrun. Pyydän, rakkaat muurinvartijat, kätkeä koko tämän viikon työsuunnitelmamme rukouksiinne. Kaikille meille tämä vierailu on tärkeää, sillä vastaavaa vierailua ja työntekijöiden tapaamista ei ole pystytty järjestämään kahteen vuoteen.

Yhteiskuva Tiraspolissa. Vas. Moldovan juutalaistyön johtava pastori, Jura Majevski. Oik. reunassa Tiraspolin pastori Juri Ailer.

Päätän tämän kirjeeni palattuamme Tiraspolista Kishineviin. Eilen tiistaina meillä oli oikein lämmin tapaaminen Dnestrovskin seurakuntalaisten kanssa. Lauloimme, rukoilimme ja kuuntelimme Jumalan Sanaa yhdessä. Ystävämme saivat kertoa elämästään, suruistaan ja iloistaan. Koskettavaa oli kuunnella, kuinka he kiittivät meidän patmoslaisten tuesta ja avusta lisäksi myös omia sisaria ja veljiä keskinäisestä tuesta ja rakkaudesta.

Vierailimme Svetlanan kodissa paikallisen Lena-työntekijämme (vas.) kanssa.

Iltapäivällä kävimme kotikäynnillä yksin asuvan Svetlanan luona. Svetlana oli niitä aktiiviseurakuntalaisia, hänen kotonaan pidettiin Lämmin koti -solutoimintaa, jossa lähialueella asuvat juutalaiset saivat kokoontua. Koettiin hyvin lämmin hetki yhdessä, kun saatiin rukoilla Svetlanan puolesta ja siunata häntä.

Tänään keskiviikkona tapasimme sekä Benderin että Tiraspolin seurakuntalaisia. Benderin seurakunta jatkaa seurakunnan rakennuksen toisen puolikkaan remonttia. Siihen tarvitaan varoja ja tekijöitä. Kiitos Herralle niistä Beltsin ystävistä, jotka ovat auttaneet Patmoksen kustantaman viemäröintityön tekemisessä. Nyt seurakunnan toistaiseksi ainoa WC on liitetty kaupunkiverkkoon.

Tapaaminen seurakuntalaisten kanssa oli hyvin lämminhenkinen ja tunteikas. Saimme vastaanottaa paljon kiitoksia, jonka välitän saman tien teille, rakkaat ystävämme. Monesti veljemme ja sisaremme ovat korostaneet, etteivät he olisi selvinneet ilman suomalaisten apua. Samalla oli koskettavaa huomata, niin Benderissa kuin Tiraspolissakin, kuinka seurakuntalaiset välittävät ja pitävät huolta myös toistensa puolesta.

Niin Benderin pastori Misha kuin Tiraspolin pastori Juri muistelivat työmme historian erilaisia vaiheita, muun muassa, miten juutalaistyö Transnistriassa on alkanut. Ystävämme ovat pyytäneet meitä tulemaan pian uudelleen. He lähettivät erityisen rakkaudelliset kiitoksensa Hannele ja Hannu Suortille.

Rukouspyyntö Benderin Irinan ja hänen poikansa Slavan puolesta. Irina on juuri toipunut koronasta.  Hänen ja poikansa välit ovat huonot.

Tulen päättämään kirjeeni tähän. Huomenna torstaina matkaamme Orgejeviin ja siitä jatkamme iltapäivällä Rybnitsaan. Aika menee tosi nopeasti ja silloin, kun te ystävät, jotka saatte tämän kirjeen postitse ja luette sen, todennäköisesti me olemme jo matkalla kotiin Suomeen. Lämmin kiitos teille, kun olette muistaneet meitä rukouksin.

Moldovalaisin terveisin,

ANDRES KOSKELAINEN