Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat-kirje 12.10.2022

”Kiitos Jumalalle, joka aina kuljettaa meitä Kristuksen voittosaatossa ja meidän kauttamme joka paikassa tuo ilmi hänen tuntemisensa tuoksun! Mehän olemme Kristuksen tuoksu Jumalalle” (2. Kor. 2:14-15a)

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille sekä Chag Sukkot Sameach, siunattua Lehtimajanjuhlaa!

Toorassa käsketään juutalaisia ottamaan sukkotina neljä kasvilajia ja sitomaan ne yhteen tietyllä tavalla. Tätä kimppua kutsutaan lulaviksi, ja sitä käytetään sukkotin ajan rukouksissa. Neljään lajiin kuuluvat lulav eli palmunlehti, hadasim eli myrtinoksat ja aravot eli pajunoksat. Neljäs laji on etrog eli sukaattisitruuna. Lulavin keskelle sidotaan palmunoksa, sen toiselle puolelle kolme myrtinoksaa ja toiselle kaksi pajunoksaa.

Erään näkemyksen mukaisesti nämä kasvit symbolisoivat ihmisiä. Tooran lakeja noudattavilla ihmisillä on ”maku”. Hyviä tekoja tekevät ihmiset ”tuoksuvat” hyvälle. Etrogissa on sekä maku että tuoksu ja näin etrog symbolisoi vanhurskaan ihmisen. Myrtiltä löytyy tuoksu, muttei makua. Palmunlehdellä löytyy makua, muttei tuoksua. Ja pajulla ei ole kumpaakaan.

Kalliit ystävät, olkoon meillä Kristuksen omilla jokaisella Jeesuksen tuoksua ja makua, jonka maailman ihmiset tarvitsevat tässä vaikeassa ajassa.

Seurakuntiemme uutisia ja rukousaiheita

Messiaaniset seurakuntamme ovat viettämässä Sukkot-juhlaa. Saimme rakkaita terveisiä kaikilta seurakunniltamme Moldovasta, Transnistriasta, Romaniasta sekä Moskovasta. Benderilaisiltä ystäviltämme terveisiä tuli suoraan juhlaviikkoa varten seurakunnan pihalle pystytetystä lehtimajasta. Juhlatilaisuuksia järjestetään sapattina sekä viikolla Sukkotin aikaan.

Benderin Lena ja Galina nuorten seurakuntalaisten kanssa lähettävät Sukkot-terveisiä.

Benderin seurakunta haluaa kasvavan lapsityönsä tukemiseksi hankkia toisenkin puolikkaan omistamastaan ja parhaillaan remontoimastaan rakennuksesta, jonka nykyinen omistaja on laittanut myyntiin. Työntekijöillämme Lenalla ja Galjalla on monia hyviä ideoita ja haaveita seurakunnan lapsi- ja nuortentyön laajentamisesta. Rukoillaan, ystävät, että tässäkin asiassa tapahtuu Jumalan tahto.

Tämän juhlan aikana meillä on ilon lisäksi myös huolia ja rukousaiheita. Ukrainan sodassa edelleen kuolee ihmisiä ja tuon tuskan, surun ja murheen määrä vain lisääntyy. Meillä varsinkin Moldovan ja Transnistrian työntekijät ovat puhuneet valtavasta emotionaalisesta kuormituksesta, joka tulee siitä, että tuo sota siellä on niin lähellä heitä ja negatiivisen informaation määrä on valtavan suuri. Jos koskaan, he tarvitsevat meidän jatkuvaa rukoustukeamme ja rohkaisua pystyäkseen itse olemaan tukena juutalaisillemme.

Kishinevista on meille, rakkaat muurinvartijat, vakava rukouspyyntö. Seurakuntamme hieno rukoushuone sijaitsee melko keskusta-alueella. Rakentamisen yhteydessä tonttirajat eivät ole olleet täysin yksiselitteiset, mutta hyvän naapurisovun ansiosta ongelmia ei tähän saakka ole ilmennyt. Nyt kun alueesta on tullut tärkeä myös rahanahneille rakennusliikkeille, on tonttien arvo noussut ja myös niiden rajat ovat uudelleen tarkastelun kohteena. Tämän kaiken yhteydessä onkin käynyt ilmi, että seurakunnan käytössä oleva piha-alue, jossa sijaitsee mm. kasteallas, on osin naapurin tontilla. Naapuri, joka muulloin on aina sanonut kunnioittaneensa seurakuntaamme, kun on saanut rakennuttajaltakin tarjouksen, on alkanut haluta oman tonttinsa osuuden takaisin itselleen tai rahallisen korvauksen siitä. Ennestäänkin pienen pihan pienentäminen ei välttämättä itsessään olisi ongelma, mutta työntekijämme kertovat, että Moldovan nykyisten lakien mukaan pihan pienentäminen noin puoleen muuttaisi rakennuksen luonteen siten, että nyt noin 180 istuinpaikkaa sisältävä seurakunta muuttuisi rakennukseksi, johon saisi kokoontua vain 20 ihmistä!

Tarvitsemme siis niin rukousta kuin taloudellista apua 16 480 euron edestä, josta 15 000 € on naapurille maksettava osuus sekä 1 480 € hallintomaksuja. Tällä summalla saamme myös varmistettua sitovin dokumentein koko piha-alueen kuulumisen messiaaniselle seurakunnalle, niin että Patmos-lähetin,  Hannele Suortin aloittama arvokas työ voi jatkua häiriöttä. Vetoamme Patmos-ystäviin näiden varojen saamiseksi.

Pyydän rukoilemaan vaikeaa syöpää sairastavan Tatjanan puolesta, joka sanoo että ”tapahtukoon Herran tahdon mukaisesti”.

Rybnitsan Misha-pastorimme pyytää esirukousta 90-vuotiaan Jaakobin puolesta. Yksin asuvan Jaakobin lapset ovat Israelissa. Rukoillaan myös Maran perheen puolesta. Maran kuoltua covidiin 60-vuotiaana, hänen perheensä tarvitsee tukea ja lohdutusta.

Muistakaamme Orgejevin Silvia-sisartamme ja hänen perhettään rukouksin, jotta Silvian aikuiset pojat Artur ja Mihail tulisivat uskoon Jeesukseen. Rukoillaan hengellistä herätystä myös monille Orgejevin juutalaisille, kuten Remalle, Neljalle, Jurille sekä alkoholiongelmansa kanssa painivalle Valentinalle. Myös jalan murtumasta kärsivä Anja tarvitsee rukoustamme.

Bukarestin Dorina pyytää rukoilemaan niiden uusien juutalaisten puolesta, jotka tulivat seurakuntaan syksyn juhlien aikana. Uusia juutalaisia kävi juhlien aikana seurakunnissamme paitsi Bukarestissa myös Kishinevissä, Beltsissa sekä Moskovassa. Tiraspolin pastori Juri sai Rosh haShana juhlan aikana puhua Zoomissa jopa sadalle juutalaiselle; Juria kuunneltiin koko Transnistrian alueella. Tavoitteena on laajentaa kuulijamäärän kahteensataan. Pastori Juri pyytääkin esirukousta juutalaisjärjestön uuden esimiehen puolesta, joka on hyvin avoin tälle hengelliselle sisällölle, jonka pastori Juri haluakin tuoda järjestön juutalaisten keskuuteen.

Rukoillaan Moskovan Nonnalle, Olgalle, Galinalle sekä kaikille muille seurakuntalaisillemme Jumalan varjelusta ja johdatusta. Ainakin yksi seurakuntamme mieshenkilö lähti kutsuntaikäisen poikansa kanssa pois maasta paetakseen joutumista sotaan. Me emme voi kuin rukoilla, muistaen missä olosuhteissa meidän Moskovan messiaaninen seurakuntammekin toimii.

Tubityöstä

Syys- lokakuun vaiheessa tubilapsia oli 180, joista Tyrnovossa 137 ja Kishinevissa 43.6-vuotias Maria, 13-vuotias Ivan sekä 17-vuotias Rodika ovat vakavasti sairastavia lapsia. Heidän lisäksensä Anatoli pyysi erityisesti rukoilemaan 4-vuotiaan kiehuvasta vedestä palovammoja saaneen Sashan sekä 12-vuotiaan Karinan puolesta, jolla on CP-vamma. Anatolin kiitosaihe on se, että hänen äitinsä pääsi sairaalahoitoon, jossa hän sai apua verenpainevaivaansa.

Kiitos teille, ystävät, uskollisesta työmme tukemisesta! Olette rakkaita ja arvokkaita Jumalan silmissä! Rukouksenne ja tukenne ovat korvaamattomia. Kiitos myös teille, rakkaat Canberran suomalaiset Patmos-ystävät, että olette Idän diasporajuutalaistyössämme mukana! Runsaasta Herramme siunausta ja siunattua Lehtimajanjuhla-aikaa teille kaikille!

ANDRES KOSKELAINEN