Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat-kirje 12.5.2021

”Minä annan maahan rauhan, ja te saatte levätä kenenkään pelottamatta. Minä hävitän pahat pedot teidän maastanne, eikä miekka kulje maanne halki”.  – 3. Moos. 26:6

Tuberkuloosia sairastavat sisarukset, Masha ja Karina tulivat uskoon.

Shalom, rakkaat Muurinvartijat!

Heti alussa pyydän anteeksi teiltä, jotka odotitte postitse saapuvaa Muurinvartijat -kirjettä tavallisen käytännön mukaan viikko sitten. Päätin muuttaa käytäntöä niin, että tästä eteenpäin kirje postitetaan kuukauden toisella viikolla. Näin pystyn jakamaan teidän kanssanne enemmän ajankohtaista infoa, kun edellisen kuukauden kenttien raportit ovat saapuneet.

Viime viikolla muistimme toisen maailmansodan päättymistä. Työmme piirissä on monia juutalaisia, joilla on sodan ajalta raskaita muistoja. Ensimmäisen Moldova-matkani aikana kotikäynnillä ehdin tutustua nyt jo taivaskutsun saaneeseen Aleksandra Lasarevnaan, joka kertoi minulle osan omaa koskettavaa ja tapahtumarikasta elämäntarinaansa, mm. sodan ajalta.

Omalla isälläni olisi myös paljon muistoja sodan ajalta. Itse muistan lapsuuteni ajalta ihmisten usein todenneen hiljaa ”kunhan ei sotaa olisi enää koskaan”, kuin elämän ihmeellisyyttä pohdiskellen.

Kolmannen Mooseksen kirjan luvun 26 teksti lupaa Jumalan antavan – sadon ja aineellisen hyvinvoinnin lisäksi – rauhan maahan, jos kansa on kuuliainen Jumalan käskyille. Mielestäni tässä on se viesti, että rauha on tärkein.

On myös tärkeää, että meidän sydämissämme olisi rauha. Tärkeimmän juutalaisen Shmone Esrei -rukouksen päätteeksi lausutaan: ”Ose shalom bimromav, Hu ya’aseh shalom aleinu Veh’al kol Yisrael, ve’imru, imru Amen”  – ”Saakoon Hän, joka luo rauhan taivaastaan, tuoda rauhan meille ja koko Israelille. Ja me sanomme: Amen”.

Juutalainen viisaus sanoo, että taivaat koostuvat vedestä ja tulesta ja vain Jumalan sovinnollisen toiminnan vuoksi ne ovat yhä olemassa. Kukin saa olla mitä mieltä tahansa yllä mainitusta, tärkeätä kuitenkin on, että meidän sisällämme ruumin ja sielun väliset sodat tyyntyisivät.

Ensi sunnuntaina juutalaiset veljemme viettävät Shavuot -juhlaa. Noin 3300 vuotta sitten Jumala antoi juutalaisille Tooran ja noin 1300 vuotta sen jälkeen Hän vuodatti Pyhän Henkensä juutalaisten apostoliensa päälle, jotta heistä tulisi Messias Jeesuksen todistajia aina maan ääriin saakka. Näin Jumalan armo ja pelastus saavutti meidätkin. Ja nyt me olemme viemässä tätä iloista sanomaa Jeesuksesta aikamme juutalaisille, sanomaa siitä, että Hän on juutalaisten Messias ja Kuningas, koko maailman Vapahtaja.  Israelissa Shavuot-juhlaa vietetään myös vehnäsadon korjuu-juhlana.

Olemme saaneet hyvää palautetta ensimmäisestä rukouspäivästämme. Toinen yhteinen rukouspäivä pidetään seuraavan kerran perjantaina 28. toukokuuta, jolloin kukin omalla paikallaan, mutta silti yhdessä rukoilee juutalaisten ja Israelin puolesta. Rukoilemme yhdessä juutalaisten veljiemme kanssa myös Patmoksen, Suomen ja Suomen kansan puolesta. Kiitos Herralle Patmoksen 50-vuotiaasta taipaleesta ja kaikista Patmoksen uskollisista tukijoista!

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Kiitos, rakkaat ystävät, että olette mukana rukoilemassa ja antamassa rakkauden lahjaanne tähän työhön! Huhtikuussa on jaettu humanitaarista apua ja ruoka-avustuksia 173 juutalaiselle sekä avustuksia lääkkeiden hankintaan 54 juutalaiselle. Seurakuntiemme sapattikokouksiin osallistui huhtikuussa lähes 600 kävijää. Yleinen rukousaihe seurakunnilta on, että ihmiset voittaisivat lopullisesti koronapandemian ja epävarman tulevaisuusnäkymän aiheuttaman pelon ja luottaisivat Jumalaan ja etsisivät Jumalan valtakuntaa.

Moskovan Nonna-sisaremme lähettää pääsiäisterveisiä meille kiittäen rukouksistamme ja tuestamme. Pokrovkan dokumentointiasiat eivät ole edenneet vieläkään. ”En tiedä miksi tämä kestää niin pitkään, mutta opettelemme tässäkin asiassa odottamaan ja luottamaan Herraan”, Nonna kirjoittaa WhatsApp-viestissään. Kiitosaiheena on se, että seurakuntalaiset ovat löytäneet uuden innon ja rohkeuden käydä sapatti-illoissa ja raamattutunneilla.

Kishinevin pastori Jura on kiitollinen Patmokselle tuesta ja mahdollisuudesta jatkaa juutalaistyötä Moldovassa. Juran mukaan tänä päivänä ihmisillä on suuri epävarmuus tulevaisuuden suhteen ja tämä aiheuttaa ihmisille masennusta. Samalla monet juutalaiset ovat etsikkoajassa. Vastauksena tähän on vain ylösnoussut Jeesus – juuri tämä olikin Kishinevin messiaanisen seurakunnan Pesah-juhlan pääsanoma. Humanitaarista apua on myös jaettu ja siitäkin kiitos teille, uskolliset työmme tukijat!

Kishinevista tuli rukouspyyntöjä Veran, Svetlanan, Boriksen, Stalinan ja Marian terveyden puolesta.

Orgejevin työntekijämme sisar Silvia tuo kiitoksen kanssa rukouspyyntöjä erilaisissa elämän- tilanteissa olevien ihmisten uskon vahvistumisen puolesta. Rukoillaan 72-vuotiaan Ljudmilan ja 82-vuotiaan Valerian puolesta. Vielä meitä pyydettiin rukoilemaan 15-vuotiaan Josefin ja hänen 20-vuotiaan Bogdan -veljen puolesta. Bogdan on juuri vapautunut  etuajassa vankilasta, jossa hän on saanut paljon kärsiä niin fyysisesti kuin henkisestikin ja masennus jatkuu vieläkin.

Transnistrian Rybnitsan työntekijämme Misha ja Irina kertoivat kolmen seurakuntalaisen siirtyneen iäisyyteen lyhyen ajan sisällä. Tämä on hyvin surullinen uutinen ja Mishalle ja Irinalle todella raskasta. Mishan terveydentila on koronan jälkeen edelleen vaikea. Hänellä on yhä hengitysvaikeuksia. Rukoillan, ystävät, rakkaan Misha-veljemme parantumisen puolesta.

Jatkakaamme rukousta myös 54-vuotiaan Viktori -invalidin puolesta, jonka huoltajaäiti on kuollut sekä Anatolin puolesta, jonka jalka on amputoitu eikä leikkaushaava tahdo parantua. Rukoillaan myös munuaissairaudesta kärsivään Tanjan puolesta.

Benderin seurakunnan pastori Misha ja Dnestrovskin työntekijämme Sergei kiittävät rukouksistamme ja tuestamme. Rukousvastauksena he kertovat, että kymmenen päivän ajan Moldovan ja Transnistrian välinen raja on ollut auki ja raja-alueiden ihmisten liikkumista oli vapautettu. Näin Misha-pastori pääsi käymään seurakuntansa kokouksissa ja voi jopa palvella seurakuntalaisia ehtoollisessa, joka koettiin suurena siunauksena. Sergeilla on toinenkin kiitosaihe: Dnestrovskissa seurakuntayhteyteen tuli uusi juutalainen – Nikolai. Meidän tulee rukoilla Nikolain puolesta, että hänelle tulisi ymmärrys uskosta ja siitä, että Jeesus on Messias.

Kishinevin tubisairaalassa ja Tyrnovossa oli huhti- toukokuun vaihteessa yhteensä 162 potilasta. Koronatilanteen parannuttua sairaalan väliaikainen Covid-osasto on suljettu. Olen tästä kertonut jo aiemminkin. Työntekijämme Anatoli sai huhtikuun aikana pitää 12 raamattutuntia lapsille ja nuorille. Kolme nuorta antoi sydämensä Jeesukselle.

Kerron teille kahdesta sisaruksesta, 15-vuotiaastas Mashasta ja 13-vuotiaasta Karinasta, jotka molemmat tulivat Anatolin johdattamana uskoon. Tyttöjen äiti kuoli tuberkuloosiin, jonka jälkeen heidän isänsä hylkäsi heidät. Silloin kun äiti oli vielä elossa, olosuhteet perheessä oli karmeat. Vanhemmat käyttivät alkoholia, isä löi usein äitiä, käyttäen sähköjohtoja ja rautalankoja. ”Muuta ruokaa, paitsi leipää, suolaa ja vettä, ei ollut. Nukuimme kylmällä lattialla. Kerran talvella meidät vain heitettiin ulos”, muistelivat Karina ja Maria surullista lapsuuttaan. Maria liittyi 14-vuotiaana katujengiin eikä mennyt enää kouluun. Nyt tytöt ovat Tyrnovon laitoksessa. Masha on hyvin tunteikas tyttö ja äitinsä kuoleman jälkeen tytöllä on hyvin raskasta, hän on masentunut ja surullinen. Nyt sisarukset tulivat uskoon Jeesukseen. Rukoillan, ystävät, heidän puolestansa, että he selviäisivät äitinsä menetyksestä ja vahvistuisivat tekemissään ensiaskelissa uskon tiellä.

Bukarestin työntekijämme Dorina on kiitollinen suomalaisille tukijoille ja Herralle siitä, seurakuntalaiset saivat Pesah-juhlan yhteydessä ruokapaketteja. Dorina pyytää rukoilemaan, että he voisivat saavuttaa uusia juutalaisia Jeshualle. Hän pyytää myös rukoilemaan Ljudmilan, Ligian ja Veneran terveyden puolesta.

Rakkaat Muurinvartijat, jatkakaamme rukousta ja Jumalan tahdon etsimistä työn jatkajan löytymiseksi Keski-Aasian työhömme.

Aurinkoista kevättä, voimia ja Kristuksen rauhaa teille!

Hag Shavuot Sameach!

ANDRES KOSKELAINEN