Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 13.4.2022

”Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei katsonut saaliikseen olla Jumalan kaltainen vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon. Hän tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olemukseltaan sellaiseksi kuin ihminen. Hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, aina ristinkuolemaan asti.” – Fil. 2:6-8

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Olemme lähestymässä pääsiäistä, jota vietämme tänä vuonna samoihin aikoihin kuin juutalaiset veljemme vietävät Pesach-juhlaa Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Uhrikaritsa, jonka verellä juutalaisten kotien pihtipielet merkittiin Egyptissä – ja näin he pelastuivat kuolemalta ja pääsivät lopulta orjuudesta vapauteen – viittaa Jumalan Karitsaan Jeesukseen, jonka verellä on maksettu kaikkien ihmisten synnit. Pääsiäiskaritsan piti olla puhdas ja virheetön. Jumalan Karitsa on itse Jumalan Poika, Jeesus Kristus, joka ”ei katsonut saaliikseen olla Jumalan kaltainen”, siis, täydellinen ja pyhä. Kuitenkin taivaan kirkkauden sijaan Hän valitsi olla nöyrä ja taivaalliselle Isälleen kuuliainen. Rakkautensa tähden Hän tuli ihmisten kaltaiseksi ja lopulta Jumalan Karitsana meni ristinkuolemaan maailman syntien tähden. Tämä tapahtui tuolloin juuri Pesach-juhlan aikaan. ”Se on täytetty!”, kuului ristiltä. Enää ei tarvitse elää synnin orjuudessa.

Pääsiäinen on ylösnousemuksen juhla, sillä Jumalan Karitsa ei jäänyt hautaan, vaan Hän nousi kuolleista. ”Sen tähden Jumala onkin korottanut hänet korkealle ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman, niin että jokaisen polven on notkistuttava Jeesuksen nimeen, niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla, ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra,” jatkaa apostoli Paavali jäkeissä 9. ja 10.

Näiden ajatuksien kanssa vietämme Pesachia Patmoksen Idän diasporajuutalaistyön messiaanisissa seurakunnissamme. Tätä viestiä, että ylösnousut Jumalan Karitsa, Yeshua haMashiach, Jeesus Kristus, on Herra, olemme yhdessä kanssanne, ystävät, kertomassa Idän diasporassa asuville juutalaisille.

Tällä pääsiäissanomalla haluamme tervehtiä ja rohkaista veljiämme lauantaina 16.4 klo 10.00. Suoraa lähetystä, jossa Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja Pasi Turusen sekä lähetysjohtaja Leena Metsämäen tervehdykset juutalaisillemme, on mahdollista seurata YouTubessa tämän linkin alla.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Ukrainan sota ja pakolaistilanne edelleen puhuttavat kaikkia. Diasporajuutalaistyöntekijämme jatkavat pakolaisten auttamista paikallisesti. Tilanne ei ehkä ole enää niin kaoottinen kuin kuukausi sitten, mutta uusia pakolaisia tulee yhä ja he tarvitsevat apua, erityisessä hädässä ovat lapsiperheet. Teidän rakkaudenlahjojenne ansiosta saamme lähettää Patmos-apua Moldovaan ja Transnistriaan, jossa työntekijämme jatkavat pakolaisten auttamista. Sotaa pakenevilla on pulaa elintarvikkeista ja hygieniatarvikkeista. Patmos-avun varoilla katetaan edellä mainitun lisäksi pakolaisten kuljetuskustannuksia.

Torstaina 24.3 pidimme Patmoksen Idän diasporajuutalaistyön Zoom-kokouksen. Sain tehtäväkseni välittää kaikille teille, raakkaat muurinvartijat, lämpimät terveiset ja halaukset. ”Rukouksenne ovat aina tuntuneet ja kantaneet meitä, mutta varsinkin nyt rukouksenne ja tukenne merkitsevät meille erityisen paljon”, tätä viestiä sisaremme ja veljemme pyysivät välittämän teille.

Puhuttiin paljon pakolaisten auttamisesta, josta tuli Moldovan ja Transnistrian työtekijöidemme arkea. Melkein kaikki paikalliset työntekijämme ovat tekemässä sielunhoitotyötä pakolaisten kanssa ja olevat ylikuormitettuja ja väsyneitä ja siksi tarvitsevat – sanoisin, että paljon tavallista enemmän – rukoustukeamme.

Pyydän erityisesti muistamaan rukouksin Moskovan Nonnaa ja seurakuntalaisiamme. Koen heidän tukemisensa varsinkin nyt, Ukrainan sodan aikana, erittäin tärkeäksi. Venäjällä sotaa tuomitsevat kristityt ovat jääneet vähemmistöön. Yksipuolisen informaation ja propagandan määrä on hirvittävän suuri. Pidimme erikseen yhden Zoom-keskustelun moskovalaisten ystäviemme kanssa. Ystävillemme on hyvin rohkaisevaa tietää, että he eivät jääneet yksin. Rukoillaan, ystävät, että nykypäivän haasteiden sekä taloudellisten pakotteiden keskellä Pokrovkan pikkuturvan temppeliin kokoontuva messiaaninen seurakuntamme toiminta jatkuisi.

”Seurakuntalaiset kokevat hyvän yhteyteen toisiinsa ja yhdessä ylistävät Herraa”, sanoivat Nonna ja Olga -sisaremme. ”Rukoilemme rauhan puolesta, turvaudumme vain Herraan. Kiitos tuestanne ja rukouksistanne! Tärkeätä on ymmärtää mikä on Jumalan tahtonsa”, vakuuttivat sisaremme.

Kun Kishinevin pastorimme Jura saa tietoa saapuneista juutalaisperheistä, hän käy tutustumassa heihin ja tiedustelemassa heidän tarpeistaan. Yleisin tarve on majoittumisen lisäksi ruoka ja hygieniatarvikkeet. Vaikeinta on niillä pakolaisilla, joilla ei ole tiedossa paikkaa, minne he voivat mennä. Sellaisia Ukrainan pakolaisia on Moldovassa noin 100 000. Pastorimme Juran mukaan on tärkeää, että pakolaisia autetaan sekä materiaalisesti että hengellisesti. Monet ovat avoimia Jumalan Sanalle ja pyytävätkin, että heidän puolestaan rukoiltaisiin.

Näissä samoissa asioissa myös Beltsin pastorimme Igor toimii. Beltsin kaupunki on sekin lähellä Ukrainan rajaa, niinpä Igor-pastorimme yhdessä vapaaehtoisten kanssa on aktiivisesti auttamassa pakolaisia. Kun reilu viikko sitten kysyin Igorilta heidän kauttansa kulkeutuneiden autettujen ihmisten määrästä, hän ei osannut sanoa tarkkaa lukumäärää, mutta ainakin yli 200 konkreettisella tavalla autettua ihmistä on kulkenut heidän kauttaan.

Vaikka pakolaistyö onkin vaatinut työntekijöiltämme venymistä, juutalaistyötä seurakunnissamme on tehty normaalin tahtiin. Sapattikokouksia, rukouskokouksia ja raamattutunteja ja kotikäyntejä – kaikki paikallaan. Kaikissa seurakunnissamme maaliskuussa vietettiin juutalaisten Purim-juhlaa ja nyt valmistaudutaan Pesachin viettoon.

Tiraspolin pastorimme Juri on taas tänäkin vuonna kirjoittanut hienon Pesach-juhlakirjeen, jonka lähetettiin yli tuhannelle juutalaisille. Tiraspolin pastori Jurin työ on laajentunut, kun häntä on pyydetty pitämään myös synagogassa jumalanpalvelusta. Ja lisäksi Jurilla on 2-3 kertaa kuukaudessa juutalaisia kuulijoita Zoomissa. Jurin Purim-juhlan Zoom-lähetykseen osallistui peräti 50 kuulijaa, joista monet sanoivat kuullensa näitä Raamatun kertomuksia ja opetusta ensimmäistä kerta elämässään. Juri pyytääkin rukoilemaan erityisesti Tiraspolin juutalaisjärjestön sekä synagogan avainhenkilöiden puolesta, jotta tämä laajentunut juutalaistyö saisi jatkua Jumalan tahdon mukaisesti. Rukoillaan Jurille voimia ja johdatusta sekä siunausta hänen perheelleen.

Takana keskellä: Ivan on kutsunut kavereitaan nuorteniltaan.

Benderin messiaaninen seurakuntamme haluaa laajentaa lapsi- ja nuorisotyötään. Seurakunnan vanhempaa rakennusta remontoidaan osana tätä näkyä lapsi- ja nuorisotyöstä. Uusia nuoria alkoikin tulla nuorteniltoihin, kun yksi seurakuntanuori Ivan on kutsunut kavereitaan mukaansa. Muistakaamme, ystävät, tätä tärkeätä Benderin seurakuntamme työmuotoa.

Dnestrovskin seurakuntalaiset Benderissä hakemassa Patmoksen humanitaarista apua.

Dnestrovskin seurakuntalaiset Benderissä hakemassa Patmoksen humanitaarista apua. Työntekijämme Lena ja Galina osaavat tehdä Patmoksen humanitaarisen avun jakamisesta juutalaisillemme todellisen juhlan. Patmoksen nettisivuilla löytyy video, josta näkee kuinka rakkaudella sisaret ovat kaiken järjestäneet. Pääsiäistä edeltävänä viikkona Benderin seurakuntalaiset saivat käydä hakemassa vaateavustusta. Dnestrovskin seurakuntalaisille järjestettiin tätä varten kuljetuksen Dnestrovskista Benderiin ja takaisin kotiin. Kiitos Sergei-veljelle ystävineen.

Erityinen rukouspyyntö meille tulee rakkailta Misha-veljeltä ja Irina-sisarelta Rybnitsasta. Seurakunnan rukoushuoneena sekä toimistona toimii pieni yksiö kerrostalossa. Alakerrassa asuva naapuri on tehnyt seurakunnan omistaman asunnon toiminnasta kirjallisen valituksen kaupungin kolmelle viranomaisille – miliisille, kaupunginjohtajalle sekä syyttäjälle. Misha ja Irina ovatkin jo kolmesti joutuneet miliisijohtajan puheille. Saattaa olla, että jatkossakin heille tulee vaikeaksi sovittaa yhteen seurakuntamme toimitilana toimivaa asuntoa asuntoyhtiön järjestyssääntöjen kanssa, varsinkin, kun juutalaisvihaa täynnä oleva naapuri on niin riidanhakuinen. Asunnossa on pidetty hengellisiä kokouksia ja viimeisen viikon aikana jaettu Patmoksen humanitaarista apua. Pyydän teitä, rakkaat ystävät, rukoilemaan uusien toimitilojen löytymisen puolesta. Rukoillaan Herran johdatusta ja varjelusta Mishalle ja Irinalle, rukoillaan Herralta apua koko tilanteen rauhoittumiseksi.

Orgejevin Silvia-sisaremme pyytää esirukousta Nikolain sekä Jonan ja Liljan puolesta, jotta he löytäisivät elävän uskon Jeesus-Messiaan.  Toinen Silvian rukouspyyntö on Svetlanan puolesta, joka Ukrainan sodan alkaessa ollut Kiovassa eikä hänestä ole sen jälkeen tullut mitään tietoa.

Bukarestin työntekijämme Dorina pyytä esirukousta Simona-sisaren sekä Aleksanderin ja Nikolain terveyden puolesta. Dorina pyytää rukoilemaan Romaniaan päätyneiden Ukrainan pakolaisten evankeliumilla tavoittamisen puolesta.

Rukoillaan, ystävät, seurakuntiemme tulevien Pesach-tilaisuuksien puolesta, joihin yleensä on osallistunut tavallista enemmän juutalaisia. Rukoillaan, että Sanan julistajilla olisi yllään Pyhän Hengen voitelu ja että Jumalan Sana ja Pyhä Henki saisivat juhlatilaisuuksissa koskettaa ja johdattaa ihmisten sydämet parannuksen tekoon.

Tuberkuloosityön uutiset

Tubityöntekijämme Anatoli kiittää kaikkien tubilasten ja tubilapsiperheiden puolesta heidän Patmokselta saamastaan humanitaarisesta avusta. Tubisairaalan ja Tyrnovon tubilaitosten lisäksi apua on viety Korneshtyn tubiparantolaan sekä lukuisille Anatolin kotityön piirissä oleville köyhille perheille, muun muassa kuvan neljän lasten yksinhuoltajaäidille Marialle (Kuvassa ylhäällä lastensa kanssa).

Rakkaat sisaret ja veljet! Koko sydämestäni toivotan teille oikein siunattua Pääsiäisaikaa ja Herramme Jeesuksen Ylösnousemusjuhlaa!

Teitä siunaten,

ANDRES KOSKELAINEN