Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 13.7.2022

”Opeta minulle tiesi, Herra, että vaeltaisin sinun totuudessasi. Tee sydämeni ehyeksi, että pelkäisin sinun nimeäsi. Herra, minun Jumalani, sinua minä kiitän kaikesta sydämestäni ja kunnioitan sinun nimeäsi ikuisesti, sillä sinun armosi on suuri minua kohtaan, sinä olet pelastanut sieluni tuonelan syvyyksistä.” Psalmi 86:11-13

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Illan suussa tiistaina tuli suruviesti rakkaalta Hannele Suortilta… ”tänään klo 12.10 minun rakas Hannuni lähti Taivaskotiin, niin rauhallisesti nukahtaen. Hän laittoi silmänsä kiinni täällä tuskiensa keskellä, niin vaikeasti hengittäen ja avasi ne Taivaassa Jeesuksen luona. Nyt kaikki tuskat ovat loppuneet. Rakkaani on perillä. Minä ja tyttäremme Sanna ja Hanna ja viisi lastenlastamme jäimme syvästi kaipaamaan rakasta puolisoa, isää ja vaaria. Mutta kerran me tapaamme Jumalan luona! Kiitos teille kaikille rakkaille rukouksistanne, joilla olette meitä näinä viikkoina tukeneet!”

Hannu Suortti palvelemassa juutalaisia Moskovan Pikkuturvan seurakunnassa

Hannu tänä keväänä seurakunnassa

Rakas Hannele! Syvä osanottomme Hannun poismenon johdosta! Hannu on vihdoin parhaassa paikassa ikinä, Taivaan Isän kodissa. Herramme antaa lohdun suruunne!

Varmasti monet teistä muurinvartijoista olette vuosien ajan kulkeneet rukouksienne kautta tukemassa Hannelen ja Hannun tekemää juutalaistyötä Venäjällä ja IVY-maissa. Kiitos, kun nyt rukoilette Hannelen ja perheen puolesta heidän surussaan. Hannu oli esimerkki antautuneesta Jumalan palvelijasta, joka rukoili paljon ja rakasti Jumalan sanaa. Hän noudatti Jumalalta saamaansa kutsua palvella juutalaista kansaa. Patmoksen nettisivuille on tulossa Pirkko Säilän muistokirjoitus Hannusta. Voit lukea sen 15.7. ja sen jälkeen osoitteessa: www.patmos.fi

Kansanedustaja Antero Laukkanen pyytää rukousta puolestaan

Tätä kirjoittaessani Facebook-seinälleni tuli kansanedustaja Antero Laukkasen tuore päivitys, jossa hän kertoo sairaudestaan sekä pyytää jakamaan hänen viestinsä eteenpäin ja rukoilemaan hänen puolestaan hänen sairastuessaan parantumattomaksi luokiteltuun ALS-motoneuroni-sairauteen. Tässä ote Anteron päivityksestä: ”Pyydän nöyrästi saada sulkeutua esirukouksiinne, rukoilkaa minulle Jeesuksen Kristuksen armollista kosketusta, aivan niin kuin voimme lukea Raamatussa tapahtuneen, kun Jeesus paransi sairaita kaikkialla missä liikkui. Hän on minun toivoni, pelastajani ja parantajani. Se mikä lääkäreille on mahdotonta, on Jumalalle mahdollista. Koen, ettei aikani ole vielä lähteä tästä ajasta, sillä rukoustehtäväni Suomen puolesta on kesken ja saamani näky Suomen hengellisestä herätyksestä ei ole vielä toteutunut. Suomen suurin tarve on hengellinen reformaatio, vaikka Suomi ei sitä itse ymmärrä.”

Saattaa olla, että silloin kuin tämä kirje on saapunut teille, olette jo kuulleet tästä ja rukoilette Anteron puolesta. Suomi todellakin tarvitsee rukousta ja hengellistä herätystä. Meilläkin on rukoustehtävä Suomen puolesta. Siinä voimme olla mukana rukoilemassa ja tukemassa Anteroa. Herran armonsa on suuri Suomea kohtaan!

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt

Kuten aiemminkin olen kertonut, idän diasporajuutalaistyömme jatkuu, vaikka Moldovassa ja Romaniassa onkin tosi kuuma kesä. Moldovan ja Transnistrian veljet kertovat, että yleisesti ottaen kevään aikana Ukrainan sodan vaikutuksesta alueella vallinnut jännittynyt ilmapiiri on jonkun verran hellinyt. Kiitos Herralle siitä! Olemmekin rukoilleet tämän asian puolesta. Veljet kiittävät Herraa, että vielä saa tehdä työtä Hänen viinitarhassaan.

Moldovan ja varsinkin Transnistrian taloudellinen tilanne on kuitenkin vaikea. Valtaosa Transnistrian käymästä kaupasta on ollut suunnattuna Ukrainaan. Ja nyt, kun rajat menivät kiinni ja tavaroiden tulo loppui, kaikki hinnat – peruselintarvikkeiden hinnat mukaan lukien, nousivat rajusti. Viime talven lämmityskaudesta ystävämme selvisivät vain Patmoksen humanitaarisen tuen avulla. Ja nyt ystävämme alkavat olla yhä enemmän ruoka-avun tarpeessa. Kiitos teille, kalliit Patmos-ystävät, tukenne ansiosta voimme jakaa ruokapaketteja ja ostaa lääkkeitä niitä tarvitseville.

Tänä kesänä tuemme noin sataa Kishinevin, Orgejevin, Rybnitsan, Beltsin ja Benderin lasta kesäleirille. Kesäleiri on tärkeää ja ainutlaatuista aikaa lapsille. Yleensä kesäleirit toteutetaan yhteistyönä paikallisten seurakuntien kanssa. Tämän ansiosta kesäleirien ohjelma on monipuolinen ja juutalaisperheiden lapset saavat tutustua muihin kristittyjen seurakuntien lapsiin.

Beltsin kesäleiriä järjestetään jo toisen kerran paikallisen lastenkodin alueella. Pastori Igorin mukaan tällaisesta yhteistyöstä viime vuonna saatu kokemus ja palautteet olivat sen verran hyviä ja rakentavia, että tänä kesänä yhteistyötä päätettiin jatkaa. Näin myös lastenkodin lapset osallistuvat leirin ohjelmaan ja kuulevat evankeliumin. Rukoillaan, ystävät, turvallisia, hauskoja ja Pyhällä Hengellä voideltuja kesäleirejä Moldovan ja Transnistrian lapsille!

Benderin työntekijämme järjestivät seurakunnan lapsille päiväretken Orgejevin OrheiLand -huvipuistoon omia kesäleirejä odotelleessa. Lapsille unohtumaton retki tehtiin kahden tila-auton kyydillä. Jotkut lapset pääsivät ensimmäistä kertaa elämässään kokeilemaan vuoristoradan pyörteitä. Eväiksi otettiin nuudeleita ja ne maistuivatkin tosi maukkailta kesken kuuman tivolipäivän. Vesipuiston altailla vilvoiteltiin. Vuoristorata oli isompien lapsien vahva suosikki. Ja paluumatkalla pysähdyttiin pizzalle. ”Kiitos paljon, oli tosi kiva päivä!” kiittivät lapset työntekijämme Lenan lähettämässä videotervehdyksessä.

Nikolain johdolla valmiina vuoristoradalle

Pizza maistui kaikille paluumatkalla

Rybnitsan työntekijämme Misha ja Irina pyytävät meitä edelleen rukoilemaan uusien tilojen löytämiseksi seurakunnalle.

Tiraspolin Juri-pastorimme jatkaa raamattutuntien pitämistä synagogassa ja Zoomissa, jossa häntä saattaa kuunnella jopa 60 juutalaista. Sapattina hän menee heti synagogan tilaisuuden päätyttyä kiireesti pitämään oman seurakuntamme jumalanpalvelusta. Kiitos Herralle monien vuosien rukousten jälkeen saadusta rukousvastauksesta, että työmme Tiraspolissa tavoittaa uusia juutalaisia.

Kishinevista myös tuli muutamia rukousaiheita. Pyydetään esirukousta Annan, Boriksen ja Aleksanderin terveyden puolesta. Annalla oli sydänkohtaus, Boris ei pysty kävelemään ja Aleksanderilla on astma. Toinen Boris on sairaalassa, jossa hän saa hoitoa keuhkokuumeeseen.

Orgejevin Silvia-sisaremme pyytää rukousta Olegin, Nikolain ja Ljudmilan sekä Sergein ja tämän tyttären, Dianan hengellisen herätyksen ja uskon vahvistumisen puolesta. Lisäksi Silvia pyytää rukoilemaan Venäjällä asuvan pokansa Mihailin perheensä puolesta. Tällä hetkellä heillä on vaikeuksia saada työtä ja on myös sairautta.

Olette varmasti tietoisia siitä, että tilanne Venäjällä on vaikea. Maassa palataan kontrolliin ja pelon ilmapiiriin. Kannetaan rukouksin Moskovan Nonna-sisartamme ja seurakuntalaisiamme. Heinäkuun ajan seurakunnan kokoustoiminnasta pidetään taukoa. Parhaillaan Nonna on lomalla yhdessä tyttärensä ja lastenlastensa kanssa.

Muistakaamme rukouksin Bukarestin rakkaitamme Dorinaa ja Dimitrua sekä kaikkia seurakuntalaisiamme. Dorina kirjoittaa viestissään: ”Shalom, meillä on todella kuuma kesä, jatkamme toimintaa heinäkuussa, elokuussa taidamme pitää pienen loman. Paljon siunauksia!”

Tubityöstä

Tubityötekijämme Anatoli palasi kesälomalta työhön. Anatoli kiittää teitä, rakkaat ystävät, rukouksistanne, Jumala suojeli ja varjeli häntä kesälomamatkansa aikana.

Edellisessä kirjeessäni kerroin 15-vuotiaasta Nadjasta, jolla on heikentyvä näkö. Nadjaa on tutkittu ja häneltä todettiin varsin vakava silmäsairaus, joka vaatii kalliin, vain ulkomailla mahdollisen leikkauksen. Tällä hetkellä Nadja pystyy näkemään vain 20-prosenttisesti. Nadja ja hänen äitinsä tulivat uskoon Jeesukseen ja käyvät paikallisessa seurakunnassa. Ystävät, Herrallemme on kaikki mahdollista, myös Nadjan yliluonnollinen parantaminen. Ottakaamme Nadja rukouksiemme lämpimään syleilyyn.

Tyrnovon tubilaitoksen johtaja Veronica kiittää Patmosta siitä avusta, mitä Anatolimme kautta saamme osoittaa heille. Avustuksemme sisältää elintarvikkeita ja käyttötavaroita lapsille. Anatolin mukaan Moldovan hintojen nousu näkyy myös siinä, että nykyisellä budjetilla ostetut tarvikkeet vievät autosta vähemmän tilaa eli ostovoima on heikentynyt.

Rakkaat muurinvartijat! Olen kiitollinen teistä jokaisesta! Kiitos uskollisuudestanne Patmoksen Idän diasporajuutalaistyötä kohtaan! Rukoillaan myös uusia tukijoita ja rukoilijoita tähän työhön. Yhdessä olemme Patmos. Siunattua kesän jatkoa teille!

ANDRES KOSKELAINEN