Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 14.6.2023

”Minun sieluni ikävöi ja nääntyy kaipauksesta Herran esipihoihin, sydämeni ja ruumiini kohottaa riemuhuudon elävälle Jumalalle. Löysihän lintunen kodin ja varpunen pesän, johon se poikasensa laskee – sinun alttarisi, Herra Sebaot, minun kuninkaani ja Jumalani.” (Ps. 84:3–4)

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Olen aiemminkin siteerannut tätä psalmia ja siinä olevia vertauskuvia linnuista Muurinvartijat -kirjeissäni. Näissä sanoissa näkyy Daavidin temppelin kaipuu. Mahdollisesti tämän psalmin innoittajana oli Daavidin kokemus, kun hän pakeni Saulia ja piiloutui filistealaisten maahan. Siellä, vieraassa maassa, Daavid haaveili paluusta ilmestysmajaan. Laulussaan hän ilmaisi monien maastaan karkotettujen juutalaisten sukupolvien toiveet.

”Kuin pesästään paennut lintu on mies, joka on paossa kotiseudultaan.” Tämä Sananlaskujen 27:3 jae vertaa ihmissielua ja Israelin kansaa pesästä (käärmeenkö?) pakenevaan lintuun. Israelin kansa on vaeltanut erämaassa, asunut milloin Egyptissä, milloin Babyloniassa, ja suuri osa kansasta on yhä tänään Roomalaisten miehityksestä alkaneessa maanpaossa, galutissa; vasta luvatussa maassa tämä kansa löytää kauan odotetun, kadonneen kotinsa. Kuin pesäänsä palaava lintu. Niin myös ihmisen levoton sielu löytää rauhan vasta, kun hän palaa Luojansa luo.

Psalmi 84 tarjoaa kaksi vastausta vaeltavien ihmisten kaipaavalle sielulle. Ensinnäkin, ettei tule koskaan menettää toivoa Jumalaan: ”Onnellisia ne ihmiset, joiden voima on sinussa, joilla on sydämellään pyhät matkat!” (jae 4). Toiseksi, muistetaan luvatun voidellun Messiaan tuloa: ”…katso voideltusi kasvoja!” (jae 10).

Myöhemmin Jeesus sanoo evankeliumissa: ”Ketuilla on luolat ja taivaan linnuilla pesät, mutta Ihmisen Pojalla ei ole paikkaa, mihin hän päänsä kallistaisi.” (Luuk. 9:58). Näillä sanoilla hän todennäköisesti viittaakin psalmiin 84. Näillä sanoilla Jeesus samaistaa oman kohtalonsa Israelin kohtaloon. Kodittoman kansan koditon Messias. Mutta molemmat tulevat pian palaamaan.

Seurakuntien uutiset ja rukouspyynnöt

Alkanut kesä on kuumaa aikaa myös Idän messiaanisten seurakuntiemme lapsityön osalta. Patmoksen tuella annamme Kishinevin, Beltsin, Rybnitsan, Orgejevin sekä Benderin juutalaisperheiden lapsia ja nuoria pääsemään kesäleireille. Lisäksi Benderin tiimimme suunnittelee ensimmäistä kertaa järjestävänsä kesäleirin oman tiiminsä voimin. Tällaiset järjestelyt vaativat merkittävää työpanosta. Benderin seurakunnassamme lapsityö on hyvällä mallilla ja näin halu päästää järjestämään omaa kesäleiriä on aivan luontevaa. Muistetaan kaikkia tämän kesän kesäleireille meneviä lapsia rukouksin, että sanoma Jeesuksesta saavuttaisi heidän sydämensä. Muistetaan rukouksin myös kaikkia leirien työntekijöitä ja vapaaehtoisia.

Suomesta talvella lähetettyä humanitääristä apua jaetaan vielä kesälläkin Benderin seurakunnassa. Avun jakaminen vuoden mittaan useammassa erässä on ilahduttanut seurakuntalaisia. Sergei, joka on sekä Benderin että Dnestrovskin työntekijämme, kertoo kuljettavansa autollaan heikkokuntoisia vanhuksia kokouksiin. Kokouksissa käyminen on näille ihmisille tosi tärkeä ja ilahduttava asia, silloin ei tarvitse olla kotonaan yksin ja on mahdollista nähdä muita sisaria ja veljiä. Dnestrovskissa Sergei käy pitämässä

Kishinevin työntekijät tekevät kuukausittain noin 90 kotikäyntiä. Seurakuntalaiset tulevat myös seurakunnan toimistolle rukoiltavaksi ja sielunhoitoon. Kotikäyntien yhteydessä kuten myös jokaiselle sielunhoidossa kävijälle pyritään antamaan mukaan edes pieni ruokapaketti. Hiljattain pastori Jura kertoi pitkästä rukouskeskustelusta miehen kanssa, joka on jo pitkään käynyt seurakunnassa, mutta tällä kertaa vasta uskalsi avata sydämensä Jumalalle rukouksessa pastorin kanssa. ”Tämä aina koskettaa niin syvälle, kun näkee sitä työtä, mitä Jumala tekee ihmisen sydämessä”, sanoo Jura. Samalla Jura pyytää rukoilemaan Danielin ja Semenin puolesta, heidän fyysisen ja hengellisen tilansa parantumiseksi.

Jatkakaamme, ystävät, rukousta, että Orgejevin Silvia-sisarellemme löytyisi sopiva henkilö auttamaan häntä työssään. Silvia lähetti meille rukouspyyntöjä Vladimirin, Levan ja Aurikan puolesta, että he avaisivat sydämensä Jeshua Messiaalle. Lisäksi rukoillaan 74-vuotiaan Jekaterinan ja 80-vuotiaan Ljuban puolesta, että Jumala vahvistaisi heitä niin fyysisesti kuin hengellisesti.

Beltsin Igor-pastorimme on jo aiemminkin kertonut 62-vuotiaana leskeksi jääneestä Arkadista, joka on edelleen surun murtamana, ja nyt hänen jalkansa ovat heikentyneet. Samalla muistetaan rukouksin Andreita, jonka piti hiljattain käydä leikkauksessa.

Bukarestin työntekijämme Dorina on kiitollinen Jumalalle muutamista uusista juutalaisista, jotka ovat alkaneet käydä seurakunnassa. Rukoillaan, ystävät, että heidän sydämensä olisi avoin vastaanottamaan Jeesus Messiaan pelastajanaan ja vapahtajanaan. Dorina kiittää rukouksista kaikkien Bukarestin seurakuntalaisten puolesta.

Venäjän Moskovan työmme ystäviltä on tullut sama rukouspyyntö kuin ennenkin viimeisen runsaan vuoden aikana – että Venäjän aloittama Ukrainan sota loppuisi. Rukoillaan sitä, että meillä olisi näkyä ja viisautta tulevaa ajatellen, ymmärrystä siitä, millaisia muutoksia tapahtuu maailmassa, ja kykyä toimia Herran tahdon mukaisesti. Siunataan Moskovan seurakuntamme rakkaita sisaria ja veljiä.

Tubityön uutiset ja rukouspyynnöt

1. kesäkuuta tubisairaalassa lapsille järjestettiin juhlapäivä kansainvälisen lastensuojelupäivän vuoksi. Aurinkoisena, lämpimänä kesäpäivänä oli paljon ohjelmaa ulkona. Ilmapalloja, jätskiä ja muuta naposteltavaa, hämähäkkimiehen vierailu – näitä oli Moldovan tubilasten iloksi järjestetty, ja sen lapset tulevat varmaankin muistamaan jonkin aikaa. Meidän jatkuva rukouksemme lasten puolesta sekä Anatolin omistautuminen työlle näiden lasten parissa ovat äärimmäisen tärkeitä!

Yksi Patmoksen tapa auttaa nuoria parantamaan elämänsä tasoa on kuukausistipendi, jonka avulla nuori pääsee opiskelemaan itselleen ammatin ja sen myötä löytämään työpaikan. Vuosien aikana Patmos on auttanut tällä tavalla monia uskoon tulleita nuoria. Viime keväällä opiskelunsa sai päätökseen ja työnsä aloitti Patmoksen stipendin saaneet Viktoria ja Zina. Annan opiskelu jatkuu vielä ensi syksyllä ja päättyy keväällä 2024.

Kesäkuun viimeisellä viikolla ajattelen julkaista ainoastaan nettiversiona vielä lyhyen ajankohtaisen tilannekatsauksen ennen kuin jään kesälomalle. Näin heinäkuussa tule Muurinvartijat-kirjeestä tauko.  Kiitos, rakkaat sisaret ja veljet, että muistatte minua ja perhettäni rukouksin!

ANDRES KOSKELAINEN