Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat-kirje 14.7.2021

”Katso, niin kuin palvelijoiden silmät katsovat heidän isäntiensä kättä ja niin kuin palvelijattaren silmät katsovat hänen emäntänsä kättä, niin meidän silmämme katsovat Herran, meidän Jumalamme, puoleen, kunnes hän armahtaa meitä.” –  Psalmi. 123:2. 

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!   

Isällä oli kolme poikaa. Yksi heistä oli sellainen, että kun isä on pyytänyt poikaa tuomaan hänelle lasillisen vettä, poika mutisi jotain tyyliin ”taasko minun täytyy tehdä tätä, eikö hän itse jaksa…” mutta nuristen haki sen kuitenkin. Toinen poika, kun isä pyysi samaa, haki veden ilman mitään kommentteja ja jatkoi omia touhujaan. Isän kolmas poika seurasi koko ajan isäänsä ja ennakoi, milloin isä haluaisi vettä ja haki ilomielin lasillisen ennen kuin isä ehti pyytää.

Psalmin 123 otsikossa sanotaan, että tämä psalmi on matkalaulu. Venäjänkielinen käännös käyttää tässä nousulaulu -sanaa. Mietin, että elämämme on matka. Tätä matkaa mielestäni voi luonnehtia myös nousumatkaksi Herramme tuntemiseen, jonka aikana tutkimme itseämme ja suhdettamme Taivaan Isäämme. Missä minä olen? Haluaisin olla enemmän tämän tarinan jälkimmäisen pojan kaltainen.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt

Kesäkuussa Kishinevin tubisairaalassa oli hoidettavana 58 lasta, Tyrnovon laitoksessa 140 lasta. Anatoli jatkaa työtään samalla mallilla, hän huolehtii tubilasten päivittäistarpeiden hoitamisesta ja myös toimii lasten hengellisenä isänä. Ja tarpeita – materiaalisia ja hengellisiä – lapsilla on paljon.

Kesäkuun aikana Anatoli sai pitää Tyrnovossa kaksi raamattutuntia ja tubisairaalassa 12 raamattutuntia.  Kaksi lasta tuli uskoon Jeesukseen. Anatolin erityinen pyyntö on, että rukoilemme näiden Jeesukselle sydämensä antaneiden lasten puolesta.

Anatoli pyytää vielä jatkamaan rukousta 14-vuotiaan Gabrielan puolesta, jonka oma äiti oli myynyt saadakseen alkoholia itselleen. Tämän seurauksena tyttö on miettinyt jopa itsemurhaa. ”Nyt tyttö  on jo pystynyt hymyilemään”, kertoo Anatoli.

Muutama päivä sitten tubisairaalaan tuli hoitoon 6-vuotias Violeta, jolla on pitkälle kehittynyt pneumonia. Violetan äiti ja isä myös ovat sairaalahoidossa tuberkuloosin takia.

Moldovan ja Transnistrian työntekijämme esittävät esirukouspyynnön tulevien lasten kesäleirien puolesta. Vuonna 2020 kesäleirejä ei koronan takia voinut pitää. Lapset odottavatkin jo leirejä kovasti. Kesäleirejä on suunniteillä Kishinevissa, Orgejevissa, Beltsissa, Benderissa sekä Rybnitsassa. Seurakunnillamme on yli sata kesäleireihin osallistuvaa lasta. Beltsissa juutalaisperheiden lasten lisäksi autamme 15 orpolasta  ja Rybnitsassa kaksi invalidilasta pääsee osallistumaan kesäleireille. Leirit yleensä toteutetaan hyvässä yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa. Kesäleirillä juutalaisperheiden lapsilla on hyvä mahdollisuus tutustua muiden seurakuntien lasten kanssa ja viettää yhdessä aikaa kristillisen opetuksen parissa. Yleensä lasten vanhemmilla ei ole mahdollisuutta kustantaa lastensa kesäleiriä erittäin heikon taloudellisen tilanteen takia ja Patmokselta pyydetään apua.

Muistetaan työntekijöitämme rukouksin, kun he viettävät kesälomaansa.

Kishinevin seurakunnan yhteyteen on tullut muutamia uusia juutalaisia. ”Uusia juutalaisia ei ole kovin monta, mutta näin koronaolosuhteiden keskellä olemme heistä kiitollisia Korkeimmalle, onhan tämä vastaus rukouksiimme”, toteaa Jura-pastorimme kuukausiraportissaan. Kesäkuun aikana pidettiin neljä sapattikokousta, jossa kävi noin 260 seurakuntalaista.

Kiitosaihe on 21-vuotiaan Jaanan puolesta, jonka Herra on vapauttanut huumeista.

Ja rukoillaan Irinan, Boriksen sekä Arkadin terveyden puolesta ja sitä, että vaikeista sairauksistaan huolimatta heidän uskonsa saisi vahvistua Herrassa.

Orgejevissa kesäkuun aikana kokoonnuttiin yhteen sapattikokoukseen, jossa kävi kolmisenkymmentä seurakuntalaista. Silvia-sisaremme on kiitollinen Herralle myös siitä, että juutalaisemme käyvät myös paikallisen evankelisen seurakunnan sunnuntaikokouksissa. Erityisesti kiitämme Herraa yhdestä uskoon tulleesta juutalaisesta.

Silvia-sisaremme pyytää meitä muistamaan rukouksin 90-vuotiaita Evaa ja Grigoria sekä rukoilemaan Boriksen, hänen puolisonsa Rajan ja siskonsa Betjan sekä Nataljan ja sairaalahoidossa verisyövän takia olleen Elenan terveyden puolesta. Lisäksi Silvia pyytää rukoilemaan perheensä puolesta, että kaikki hänen lapsensa kääntyisivät Jumalan puoleen ja myös niiden juutalaisten puolesta, jotka eivät vielä ole antaneet sydäntään Messias Jeesukselle.

Kuuma kesä ei ole hidastanut Benderin seurakunnan menoa. Edelleen pidetään kaksi sapattikokousta joka viikko, joissa kävi 160 seurakuntalaista kesäkuun aikana. Samalla seurakuntalaisilla on mahdollista kotiin lähtiessään ottaa mukaan Patmoksen lähettämää vaateapua, jonka toimitimme talvella. Nuorten ja lasten kokouksia pidettiin molempia neljä kertaa ja niihin osallistui yhteensä 85 nuorta ja lasta.

Misha-pastorimme sekä työntekijämme Galina ja Leena pyytävät meitä rukoilemaan seurakuntalaistensa hengellisen kehittymisen ja Jumalan tuntemisen kasvun puolesta.

Faina ja Olga ovat aikeissa muuttaa Venäjälle, jossa Fainan lapsi ja Olgan mies tällä hetkellä ovat. Sisaret pyytävät Jumalanjohdatusta muuttosuunnitelmaansa.

Lisäksi kotityöntekijämme Galina pyytää rukoilemaan monien seurakuntalaisten puolesta, jotka tarvitsevat esirukoustamme erityisesti terveyden puolesta. Muistakaamme, ystävät, DinaaAnastasiaaDoraa, Svetlanaa ja Firaa rukouksin.

Uusia juutalaisia on tullut yllä mainitun Kishinevin lisäksi myös Benderin sekä Dnestrovskin seurakuntayhteyteen. Benderin seurakuntaan tuli mies, joka sanoi kuulleensa seurakunnastamme jo noin 20 vuotta sitten, mutta vasta nyt uskaltautui tulla tutustumaan ja ihmettelee miksei tehnyt tätä paljon aikaisemmin.

Dnestrovskin seurakuntaan tullut Nikolai on kiitollinen Jumalalle, että hän löysi tämän yhteyden ja saa käydä kotitilaisuuksissa, keskustella, kuunnella Jumalan Sanaa ja lukea Raamattua. ”Tämä on minulle hyvin tärkeää”, välittää Sergei-veljemme kuulumisia Nikolailta meille.

Ljuda-sisaremme, jonka kodissa seurakuntalaiset kokoontuvat, pyytää rukoilemaan Nina-tyttärensä puolesta, joka on toipumassa leikkauksen jälkeen.

Rybnitsan Misha-veljemme pyytää rukoilemaan Israeliin muuttavan sisaremme Irinan perheen puolesta, että siellä Israelissa löytyisi nopeasti hyvä hengellinen yhteys messiaaniseen seurakuntaan.

Kiitosaihe on liikuntarajoitteisen Viktorin puolesta, joka alkoi jo vähitellen nousta vuoteeltaan, mitä hän ei pystynyt aiemmin tekemään.

Tiraspolin seurakunnan pastori Juri on kiitollinen siitä, että seurakunta saa kokoontua, eikä ihmisillä ole kiire kotiin kokouksen jälkeen, vaan he mielellään jäävät seurustelemaan ja juomaan teetä. Maanantai-iltaisin kokoonnutaan rukoilemaan ja siunaamaan seurakuntaa, Israelia ja heidän kaupunkinsa juutalaisia. Muistakaamme, ystävät, pastori Juria perheineen rukouksissamme.

Bukarestin Dorina-sisaremme pyytää meitä rukoilemaan hengellistä herätystä diasporajuutalaisten keskuuteen. Dorina näkee tämän ajan erityisenä ja vaikeana ja kiittää Herraa siitä, että evankeliumia saa vielä julistaa.

Moskovan Nonna-sisaremme esirukousaihe on sama kuin viimeksikin. Nonna on hyvin huolestunut koronatartuntojen räjähdysmäisestä noususta Moskovassa ja pyytää meitä rukoilemaan, ettei tämä vaikuttaisi seurakuntamme toimintaan. Nyt, kun juutalaisemme ovat juuri päässet edellisestä pitkästä pandemia-piinasta, yleinen koronatilanne on jälleen synkistymässä. Ihmiset tarvitsevat toistensa tukea ja seurakunnasta sitä saa. Seurakunnan sapattitilaisuudet ja raamattutunnit ovat täynnä Pyhän Hengen tuomaa iloa, rauhaa ja siunausta. Lisäksi Nonna pyytää jatkamaa rukousta Pokrovka-temppelin dokumentointiasian ratkaisemisen puolesta.

Kiitos, rakkaat ystävät, että seisotte rinnallamme, jatkatte rukousta ja kannatatte! Kiitos myös siitä, että muistatte ruokouksiin rakkaitamme Hannele ja Hannu Suorttia.

Seuraavat kaksi viikkoa olen kesälomalla, joten kuulemisen elokuun ensimmäisellä viikolla!

Hyvää ja virkistävää kesän jatkoa teille!

Andres Koskelainen