Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 23.2.2022

”Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, kantaa paljon hedelmää, sillä ilman minua te ette voi tehdä mitään.”  – Joh. 15:5.

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!  

Kuinka ollakaan, tämä on talven 2022 viimeinen Muurinvartijat-kirje. Kevät on jo melkein saapunut ovellemme. Elämme uutisvirran keskellä, jonka sisältö on huolestuttava. Sain viimeisten päivien aikana keskustella monien ystävien kanssa, mm. Ukrainasta ja Georgiasta. Ukrainalaiset veljemme ovat hyvin kiitollisia meidän suomalaisten rukouksista Ukrainan tilanteen puolesta. Itä-Ukrainassa sotatoimia on käyty jo kahdeksan vuotta. Rukousta Ukrainan puolesta on järjestetty monessa maassa ja seurakunnissa.

”Jos olet ikinä, koskaan ajatellut rukoilla, niin nyt on se hetki. Tyylillä ei ole väliä, nyt on vain käännettävä sydämet kohti taivasta, nöyrästi pyytäen: ’Kaikkivaltias Jumala, taivaan ja maan luoja, ole meille armollinen, vaikuta tahtomiseen ja tekemiseen, niin että sodan uhka väistyy ja rauhan henki ja tahto saavuttaa päättäjien sydämet.

Kuten presidentti Niinistö sanoi eilen, ’1939 talvisodan aikana ulkoinen uhka yhdisti meidät ja olimme yhtenäisiä’. Kyllä, olimme yhtenäisiä myös yhteisessä rukouksessa. Rukoillen täytimme kirkot, rukoukseen polvistuimme kaikkialla. Nyt on sen aika jälleen.

Rukoilkaamme, missä ikinä olemmekin, jokaista rukousta tarvitaan. Autuaita ovat rauhan tekijät.”  Kansanedustaja Antero Lаukkanen

Tuo Jeesuksen vertaus viinipuusta koskee myös rukouselämäämme. Uskon, että kun Jeesus rukoili opetuslastensa puolesta Johanneksen evankeliumin 17 luvussa, niin hän yhä rukoilee kaikkien Jumalan lasten puolesta, myös meidänkin puolestamme. Ja kun rukouksemme kautta pysymme Jeesuksessa, niin Jeesus pysyy ja vaikuttaa meissä. Jeesus elää meissä! Rukouksessa saamme häneltä ei ainoastaan avun ja voiman, vaan myös halun ja kyvyn antaa. Rukouksemme lähimmäisten puolesta on antamista, yksinäisen kuunteleminen on antamista, kun kannamme huolta juutalaisten pelastuksesta, on se myös antamista. Rakkaat sisaret ja veljet, toivotaan paljon siunausta teille ja paljon hedelmää Taivaan Isän viinitarhassa.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Moskovassa eläkeläisten bussikorttien deaktivointi on yhä yksi viranomaisten koronavastaisia toimia. Silti sekä sapattikokoukseen että myös raamattutunnille tulee kahdenkin tunnin halki Moskovaa kestäneen matkan takaa vaihtelevasti 20-40 seurakuntalaista. Kiitos siitä Jumalallemme! Nonna-sisaremme lähettää rakkaita terveisiä ja vakuuttaa että yhdessä jatkamme pelastusviestin kertomista juutalaisille.

Bukarestin seurakunnassa sapattikokousten yhteydessä seurakuntalaisille annetaan kotiin mukaan  ruokakassi. Tilaisuuksissa yleensä käy reilut 20 seurakuntalaista kerrallaan. Dorina-sisaremme pyytää meitä rukoilemaan seurakuntalaisten hyvinvoinnin puolesta ja työntekijöille voimia ja viisautta Jumalalta.

Kiitos, ystävät, kun kannatte rukouksin Tiraspolin seurakuntaamme ja Juri-pastoriamme perheineen. Maanantaisin seurakunta pitää rukousillan. Torstaisin Jurilla on mahdollista tavoittaa seurakuntaamme vielä kuulumattomia juutalaisia Zoomin välityksellä. Juutalaisjärjestö on hankkinut jäsenilleen älypuhelimia, joihin Zoomi on asennettu valmiiksi ja verkossa pidettävään kokoukseen pääsee helposti yhdellä näytön hipaisulla. Näin ensimmäiseen verkkotapahtumaan osallistui 40 kuulijaa. Sapattina Juri johtaa ensin aamujumalanpalvelusta synagogassa ja sen jälkeen siirtyy omaan seurakuntaansa pitämään sapattitilaisuutta.

Benderin tiimi lähetti useita rukousaiheita. Ennen kaikkea 65-vuotiaan Dora kiittää, että olemme rukoilleet hänen puolestaan. Doralle tehtiin kaksi leikkausta ja nyt hän on toipumassa kotonaan.

Jatketaan rukousta Ninan puolesta, joka kaatui ja kaatuessaan vahingoitti ennestään kipeän polvinivelensä. Mikäli lääkkeet eivät tehoaa, polvea joudutaan leikkaamaan.

Rukoillaan myös Svetlanan, Jetan sekä Nadezdan terveytensä puolesta.

Työtön Samson pyytää esirukousta työpaikan löytämiseksi.

Larisa-mummu pyytää esirukousta tyttärensä Olgan miehen puolesta ettei mies enää estäisi  Olgaa ja Larisan lastenlasta Kseniaa käymästä seurakunnassa.

Dnestrovskin seurakuntalaiset jatkavat kokoontumisiaan Ljuda-sisaremme kodissa kahdessa ryhmässä. ”Luemme yhdessä Jumalan Sanaa, ylistämme Herraa laulaen ja rukoillen. Lisäksi keskustelemme ja rukoilemme toistemme puolesta. Yritämme rohkaista ja tukea toisiamme”, Sergei kertoo WhatsApp viestissään. Sergei käy kaksi kertaa kuukaudessa tapaamassa yksi 6-8 hengen ryhmä kerrallaan. Lisäksi vielä kaksi kertaa kuukaudessa Sergei ajaa Dnestrovskiin tekemään kotikäyntejä. Sergei itse asuu Benderissa ja matkaa Dnestrovskiin on noin 60 km.

Kishinevin Jura-pastorin yksi rukousaihe on siitä, että juutalaisemme selviäisivät talviajan lämmityskustannuksista. Maakaasun hinta on pompannut ylös kolminkertaiseksi. Patmos on saanut jo alkutalvesta lähettää ylimääräistä avustusta lämmityskustannuksiin, mutta avuntarvetta olisi edelleen.

Niin kuin aiemminkin jo tuli mainituksi, monilla juutalaisillamme on hengellinen tarve ja halu olla seurakunnan yhteydessä lisääntynyt. Ihmiset haluavat osallistua seurakunnan tilaisuuksiin ja surevat, jos joutuvat jäämään terveyssyistä kotiinsa. Sellaisia ovat rakkaat sisaremme Zoja, Rosa ja Anna. Rukoillaan myös Jumalaa etsivän Anatolin puolesta. Emilialla on kiitosaihe Jumalalle siitä, että hänen rukouksiinsa on vastattu.

Orgejevin Silvia-sisaremme pyytää rukoilemaan jo toista viikkoa koronaa sairastavan Toiva-veljemme puolesta. Rukoillaan Svetlanan ja Israelissa asuvan Semenin puolesta, että tulisivat uskoon Jeesukseen Messiaaseen. Svetlana on yksi niitä uusia työmme kautta tavoitettuja Orgejevin juutalaisia.

Muistakaamme rakkaita Rybnitsan ystäviämme rukouksin. Seurakunnassamme on jälleen paljon sairastuneita.  Erityisesti pyydän rukoilemaan pastorimme Mishan ja hänen vaimonsa Irinan terveyden puolesta sekä heidän poikansa Ivanin puolesta, jolla on korkeaksi noussut kuume.

Tubityöntekijämme Anatoli välittää 16-vuotiaan Zinaidan rukouspyynnön alkoholisoituneen äitinsä pelastuksen puolesta. Toinen Anatolin tuoma rukousaihe on tubia sairastavan 7-vuotiaan erityislapsi Danielin puolesta, jonka äitinsä ei halua enää pitää huolta pojastaan.

Kiitos, ystävät, että olette rukoilemassa kanssamme. Perjantaina 25 helmikuuta klo 12.00 rakkaat Seppo ja Anja Räike johdattavat meitä Radio Patmoksen Suomi rukoilee -radio-ohjelman kautta yhteiseen rukoukseen, jonka kulkua yritän välittää ihan reaaliajassa juutalaisille ystävillemme. Niin saadaan rukoilla suurella kansainvälisellä joukolla yhdessä.

Meidän Moldovan humanitaarisen avun kuorma odottaa edelleen kuljetusta. Rukoillaan, ystävät, että kyseinen rekka ensin viimeinkin pääsee jo Suomeen ja sen jälkeen takaisin Moldovaan avustuskuormamme kanssa.

Teitä siunaten,

ANDRES KOSKELAINEN