Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 25.5.2022

”…Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa sitä, minkä Isä on luvannut ja minkä olette minulta kuulleet.” (Ap. t.  1:4)

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Suomen luonto iloitsee auringosta ja lämmöstä. Olemme menossa kesää ja alkukesän tärkeää helluntai-juhlaa kohti. Helluntain saamme tänä vuonna viettää samaan aikaan Shavuot-juhlaa viettävien juutalaisten veljiemme kanssa. Ennen sitä vietämme helatorstaita.

Itselleni pääsiäisen ja helluntain välinen viidenkymmenen päivän jakson aika tarkoittaa odottelemisen oppimista. Sekä odottelemista että valmistautumista oppimiseen. Tämä ei tarkoita passiivista odotusta vaan valmistautumista ottamaan vastaan se, mitä Jumala haluaa antaa. Opetuslapset saivat helluntaipäivänä Jumalalta Pyhän Hengen täyttymisen, kun heidän esi-isänsä saivat samana päivänä Siinain vuorella Tooran. Nyt Pyhä Henki kaivertaa Taivaan Isän Tooran suoran uskovien sydämiin ja antaa voimaa olla Jeesuksen todistajina. Opetuslapset saivat kehotuksen olla lähtemättä Jerusalemista, vaan heidän käskettiin odottaa lupauksen täyttymistä. Näen Jumalan Sanan puhuvan minulle siitä, että jos odotan Jumalalta jotain, minun täytyy valmistautua ja pysyä lähellä Häntä.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt

Rakkaat ystävät! Kun kirjoitan tämän, Ukrainan sotaa on käyty jo kolme kuukautta. Uusien Ukrainan pakolaisten tulo Moldovaan ja Transnistriaan on rauhoittunut. Jotkut pakolaiset ovat jo lähteneet takaisin Ukrainaan. Työntekijöittemme ei tarvitse enää noutaa Palankan raja-asemalta ihmisiä. Nykyisin he lähinnä auttavat, kun pakolaiset tulevat pyytämään apua messiaanisilta seurakunniltamme. Lapsiperheet ovat edelleen auttamisemme pääkohteena. Moldovan valtion antama pakolaisapu tarjoaa lähinnä jonkinlaisen majoituksen, mutta ruoka- ja tarvikeapu ei ole aina riittävää. Seurakunnissamme pakolaiset kuulevat evankeliumin sanoman.

Rakkaat sisaret ja veljet! Kaikki Moldovan ja Transnistrian veljemme pyytävät välittämään sydämellisen kiitoksensa teille siitä, että olette niin aktiivisesti mukana tukemassa messiaanisia seurakuntia ja diasporajuutalaistyötä. He kiittävät rukous- ja taloudellisesta tuestanne. Saamme myös kiitollista palautetta rohkaisun sanasta ja yhteydestä, jonka voimme täältä Patmokselta säännöllisesti heille lähettämään. ”Kiitämme Jumalaa teistä, rukoilemme puolestanne ja siunaamme teitä! Toivomme, että saamme vielä elää rauhan aikaa ja yhdessä palvella Jumalaa ja Hänen kansaansa”,  kirjoitti Kishinevin pastorimme Jura Majevski viestissään.

Monet iäkkäät juutalaiset vanhukset asuvat yksin ja ovat sen takia yksinäisiä. Toiset vanhukset saattavat asua aikuisten lastensa ja lastenlastensa kanssa samassa ahtaassa asunnossa, mutta silti ovat yksinäisiä ja huonoissa väleissä lapsiinsa. Sellaisessa hädässä ovat rakkaamme iäkkäät Ljudmila ja Anna. Muistakaamme heitä, ystävät, rukouksissamme.

Monet Orgejevin iäkkäät sisaremme kiittävät rukousvastauksista. 59-vuotias Svetlana kiittää onnistuneesta jalkaleikkauksesta, 73-vuotias Ljudmila kiittää Patmoksen humanitaarisesta avusta, josta Ljudmilalle on suuri apu ja hän iloitsee siitä. Kuusivuotias Natalja myös kokee saaneensa Jumalalta vastauksia rukouksiinsa ja on kiitollinen siitä. Rukoillaan 24-vuotiaan Martan puolesta, jonka äiti menehtyi 52-vuotiaana covidiin. Marta  alkoi käydä seurakunnan kokouksissa. Rukoillaan hänen puolestaan, että hän saisi Jumalalta lohdutusta suruunsa ja löytäisi elävän uskon Jeesukseen.

Transnistrian tilanne on jokseenkin rauhoittunut. Kiitos Herralle, että provosoivia iskuja ei ole enää ollut. Viranomaisten julistaman ”punaisen” protokollan mukaisen valmiustilan on määrä päättyä tiistaina 25. toukokuuta. Monet, jokat muutama viikko sitten lähtivät alueelta, alkoivat alkoivat palata takaisin. Mutta armeijan tarkastuspisteet ovat edelleen näkyvästi koko Transnistian alueella.

Rybnitsan Misha ja Irina pyytävät jatkamaan rukousta seurakunnan uusien toimitilojen löytymisen puolesta. Toistaiseksi työ järjestetään siten, että tehdään aktiivisesti kotityötä ja kerran kuukaudessa pyritään kokoontumaan paikallisen helluntaiseurakunnan tiloissa. Valitettavasti paikallisilta seurakunnilta ei aina löydy riittävää ymmärrystä juutalaistyön haasteellisuudesta ja joustavuutta, ja joskus on vaikeata sopia yhteisistä ”pelisäännöistä”. Toukokuun aikana Misha ja Irina tekivät 74 kotikäyntiä  ja 25 henkilölle toimitettiin humanitaarista apua.

Benderin seurakunnan työntekijämme Lenakin kertoo heidän alueellaan olevan rauhallista. Seurakuntalaiset käyvät aktiivisesti sapattikokouksissa ja raamattutunneilla. Sapatteina rukoushuoneen alasali on täynnä ja parvekkeellakin on väkeä. Lasten- ja nuortenilloissa käy kymmeniä nuoria. Haluamme tavoittaa myös ukrainalaisten pakolaisperheiden lapsia. Yhdessä lastenillassa kävi yhden ukrainalaisperheen lapset. Myös kotityötä tehdään aktiivisesti.

Benderin Misha-pastorimme jakaa ehtoollista kotikäynnillä.

Reilu viikko sitten osallistuin Zoom-yhteyden kautta seurakunnan sapattikokoukseen. Sain jakaa benderilaisille Jumalan Sanaa. Pastori Misha sekä yksi pitkäaikaisia seurakuntalaisia Fima toivat oman tervehdyksensä. Rakkaat ystävät, välitän teille kaikille Benderin veljemme ja sisaremme terveiset.

Suuret kiitokset myös benderilaiselta Olga-sisareltamme Patmoksen humanitaarisesta avusta. Työntekijämme Lena ja Galja kävivät Olgan luona kotikäynnillä ja toivat hänelle uusia liinavaatteita ja pyyhkeitä.

Jatkamme  tukeamme ja rukoilemme Tiraspolin pastorimme Jurin puolesta, kun hän jatkaa palvelustyötänsä oman seurakuntamme lisäksi sekä synagogassa että Zoomin kautta.

Muistakaamme, ystävät, rukouksiimme Moskovan ja Bukarestin työntekijöitämme ja seurakuntamme.

Tubityö

Rakkaat ystävät! Minulla on ilo kertoa teille, että toissaviikkoisen kummikampanvaviikon tuloksena saimme 117 uutta kummia. Heistä 24 on ilmoittautunut Moldovan tubityön kummeiksi. Olen nöyrän kiitollinen tästä Herrallemme! Saamme jatkaa tätä tärkeätä ja siunaavaa työtä lasten kaksin käsin auttamiseksi. Samalla, kun olen hyvin kiitollinen jokaisesta kummista, jotka ovat olleet pitkäänkin mukana, toivotan tervetulleeksi uudet kummit.

Tubityöntekijämme Anatolin työt jatkuvat samalla lailla, kuten tähän asti. Hän toimittaa lapsille  säännöllisesti elintarvikkeita ja auttaa lapsia heidän muissa tarpeissaan, tottakai, myös hengellisissä. Tyrnovon matkoja tulee kuukausittain kaksi. Ajokilometrejä tulee paljon ja autoakin tarvitse huoltaa. Nyt auton iskunvaimentimet kaipaavat vaihtoa. Kiitos Herralle, Anatolin Toyota merkkinen auto hoitaa raskaan virkansa kiitettävästi! Muistakaamme rukouksin tubityöntekijämme Anatolin ja tubilasten lisäksi tubilaitosten henkilökuntaa.

Kiitosaihe myös opiskelunsa päättäneiden stipendiaattien puolesta. Lenan, Mihaelan ja Alenan opinnot päättyivät. Kaikki tytöt saivat opiskelujen päätyttyä ammattia vastaavaa työtä. 19-vuotias ompelijaksi valmistunut Lena laittoi Patmosystäville kiitosviestin: ”Kiitos teille, rakkaat suomalaiset! Te olette antaneet minulle mahdollisuuden kouluttautua, arvostan sitä tosi paljon. Monilla muilla Tyrnovon tytöillä tällaista mahdollisuutta ei ollut. Sain työpaikan, käyn töissä ja pystyn auttamaan invalidiäitiäni. Rukoilen teidän kaikkien minua auttaneiden ystävien puolesta. Jumalan siunausta teille!”

Minunkin puolestani kiitos Herralle teistä, rakkaat kummit, jotka tuellanne teitte tämän mahdolliseksi! Jumala teitä runsaasti siunatkoon!

Siunattua helatorstaita ja helluntaijuhlaa!

Kristuksessa teidän,

ANDRES KOSKELAINEN