Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 27.10.2021

”Niinhän Abrahamkin ’uskoi Jumalaa, ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi’.” – Gal. 3:6

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Kun lähdetään lukemaan ja pohtimaan Raamatun kertomusta Abrahamin elämästä, niin päästään todella syvällisiin kysymyksiin. Ensimmäisen Mooseksen kirjan kahdennessatoista luvussa Jumalan esittämä (silloin vielä) Abramille lähde -kutsu on paljon enemmän, kun pelkästään kehotus muuttaa pois esi-isien maasta toiseen unelmamaahaan. Juutalaisten raamattututkijoiden mukaan alkukielen lech lecha on kutsu lähteä matkaan kohti itseään. Ja näin saamme seurata miehen matkaa kohti kutsumustaan. Koettelemuksia, epäilyksiä ja virheitä sattui matkan varrella, kunnes Abramista kasvoi Abraham – miehestä, joka peläten henkensä puolesta antaa vaimonsa faaraolle, jotta hänen itsellensä kävisi hyvin mieheksi, joka uskaltaa pyytää Jumalaa säästämään Sodoman tuholta, mieheksi, jonka siemenessä tulivat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä.

Minä mietin, onko Jumala kutsunut meitäkin tällaiselle tutkimusmatkalle kohti itseämme, kohti kutsumustamme, miksei kohti unelmiamme? Kun olemme tällaisella matkalla, varmastikin olemme huomanneet, että ilman koettelemuksia emme voi kasvaa. Ja “ne, jotka pitäytyvät uskoon, siunataan yhdessä uskovan Abrahamin kanssa” – kuinka rohkaisevat ja siunaavat ovatkaan apostoli Paavalin Galatalaiskirjeen kolmannen luvun sanat!

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Moskovan kaupunki tiedotti viikko sitten tiistaina, että yli 60-vuotiaiden ja kroonisista sairauksista kärsivien tulee pysyä kotonaan lokakuun 25. päivästä peräti helmikuun loppuun asti. Määräys koskee rokottamattomia.

Nonna-sisaremme kertoo seurakunnan kuitenkin jatkavan kokoustoimintaansa kaksi kertaa viikossa. Kokouksissa käyvät seurakuntalaiset iloitsevat Jumalan Sanasta, yhdessäolosta Pokrovkan rukoushuoneessa ja kiittävät Herraa koko sydämestään. Lokakuun 16. päivänä seurakuntalaisille järjestettiin päivän retki tunnetun ja arvostetun juutalaistaustaisen ortodoksipappi Aleksandr Menin kotipaikalle. Tänä vuonna vietetään 30-vuotista muistopäivää Menin traagisesta kuolemasta (hänet salamurhattiin). Matkaan osallistui kolmisenkymmentä seurakuntalaista. Kauniin syksyisen luonnon keskellä maaseudulle tehdystä matkasta tuli hyvin koskettava ja ikimuistoinen. Toinen kiitosaihe on, että tällä hetkellä seurakuntalaisten keskuudessa ei ole tiedossa koronasairastumisia.

Koronarajoitukset kohtelevat rokotettuja ja rokottamattomia eri tavalla Bukarestissakin, mutta niin kuin Dorina-sisaremme totesi viestissään ihmiset ovat jo tottuneet tähän covid-tilanteeseen ja näin seurakunta kokoontuu pitämään sapattitilaisuuksia.

Kishinevin seurakunta jatkaa kokoustoimintaansa vakiintuneen tavan mukaan kahdesti viikossa. Tiistain raamattutunneilla tutkiskellaan Johanneksen evankeliumia. Lisäksi Kishinevin seurakunnan tiimi käy Orgejevissa kolme kertaa kuukaudessa auttamassa Silvia-sisartamme, kun sielunhoidollisia tarpeita on paljon. Nyt eräs toinen sisar alkoi ottaa enemmän vastuuta auttaakseen Silviaa. Rukoillaan Orgejevin sisarillemme ja Kishinevin tiimille siunausta ja voimia työhön.

Jatketaan rukousta Rybnitsan Irina-sisaremme parantumisen puolesta. Hän on jo kolmatta viikkoa sairaalahoidossa. Irinan näytteiden tuloksensa ovat edelleen heikot. Kaupungissa vallitsevan vaikean Covid-tilanteen takia Irinaa sairaalassa auttanut Lidia-äiti ei enää saa olla sairaalahuoneessa Irinan kanssa. Koulussa, jossa Misha ja Irina pitävät musiikkitunteja, Covid-ratsiassa tehdyssä testissä viidelläkymmenellä oppilaalla todettiin tartunta. Seurakuntalaisten keskuudessa on myös sairastumisia. Irinan mies Mishapastorimme tapaa ja auttaa seurakuntalaisia rukoillen heidän tarpeidensa puolesta. Misha kertoo kiitosaiheen vaikeasti sairaasta Viktorista, joka pystyy jo nousemaan jaloillensa ja liikkumaan asunnossaan. Rukouspyyntö on Covid tartunnan saaneen Liljan ja palovamman saaneen Liinan puolesta.

Tiraspolin seurakunnan pastori Jurilta terveisiä kaikille suomalaisille sisarille ja veljille. Juri kävi viikonloppuna paikallisessa juutalaisjärjestössä tapaamassa juutalaisia, ja tapasi siellä mm. Kishinevin rabbin. Juri on hyvällä mielin siitä, että sai tutustua uusiin juutalaisiin. Tiraspolin seurakunta jatkaa maanantain rukouiskokouksissa rukousta kaupunkinsa juutalaisten puolesta ja myös kaikkien Patmoksen juutalaistyön tukijoiden puolesta.

Muistakaamme rukouksin Beltsin Igor-pastoria ja hänen puolisoansa Ljudmilaa sekä koko Benderin seurakunnan työntekijätiimiä. Beltsin kaupungissa on koronatilastot korkealla. Benderin seurakunnan lapsi- ja nuorisotyö jatkuu aktiivisena niin kuin sapattikokoukset ja tiistain raamattutunnitkin. Dnestrovskin seurakunta kokoontuu edelleen Ljuda-sisaremme kodissa. Rukoustukeamme yhä tarvitsevat Taivaskotiin siirtyneen Kapa-sisaremme aikuinen Andrei-poika, jolla on alkoholiongelmia sekä yllä mainitun Ljuda-sisaremme tytär Nadja, joka menetti sairaanhoitajan työnsä.

Terveisiä ja kiitoksia tubityöntekijältämme AnatoliltaTubisairaalassa on yhä Covid-potilaita. Pyydämme rukoilemaan 12-vuotiaan Dashan, 7-vuotiaan Sashan ja heidän äitinsä puolesta. Sisaruksilla on todettu luu-tuberkuloosi ja heille molemmille tehdään lähiaikoina leikkaus. Äiti ottaa vastaan Jumalan Sanaa. Anatoli jatkaa raamattutuntien pitämistä, niin tubisairaalassa kuin Tyrnovossakin.

Tänä syksynä opintoja aloittaneet stipendiaattimme Mihaela ja Alena opiskelevat Zoomin kautta, kun koronan takia heidän koulunsa ovat kiinni. Tyttöjen opiskelu sujuu hyvin ja he kiittävät Patmos-ystäviä saamastaan ainutlaatuisesta mahdollisuudesta päästä opiskelemaan.

Näin työmme jatkuu. Seurakunnat ovat oppineet toimimaan Covidin muuttamissa olosuhteissa, kiitos siitä Herrallemme. Samoin, suuri kiitos kuuluu teillekin, rakkaat sisaret ja veljet, jotka olette olleet rukouksillanne ja rakkaudenlahjoinenne tukena ja siunauksena juutalaisillemme. Kiitos, että yhdessä jatkamme eteenpäin! Siunattua lech lecha matkaa!

Kristuksessa teidän,

ANDRES KOSKELAINEN