Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 27.4.2022

”Teidät on haudattu hänen kanssaan kasteessa, ja siinä teidät on myös herätetty hänen kanssaan uskon kautta. Tämän uskon vaikuttaa Jumala, joka herätti hänet kuolleista”. (Kol. 2:12)

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Muistan edesmenneen moskovalaisen seurakuntamme pastorin, rakkaan veljemme Boris Balterin sanoneen, kuinka keskeistä on saada juutalaisille Jeesus esiin myös Vanhan testamentin teksteistä ja löytää monia ja monia yhtymäkohtia Uuteen testamenttiin.

Toisen Mooseksen kirjan luvuissa 13. ja 14. luetaan, kuinka Israelilaiset lähtivät liikkeelle Sukkotista ja leiriytyivät Eetamiin ja Pii-Hahirotiin kohdalle autiomaan reunaan, jossa he pitivät leiriään kaksi yötä. Seuraavana yönä Jumala avasi meren ja israelilaiset pääsivät Kaislameren läpi toiselle rannalle, jonka jälkeen ”Mooses ojensi kätensä meren ylle, ja aamunkoitteessa meri palasi paikoilleen egyptiläisten paetessa sitä päin. Näin Herra syöksi egyptiläiset keskelle merta”. Tässä 2 Moos. 14:27 tekstissä löytyy sana aamunkoitteessa –  lifnot boker (Israelissa käyneille varmasti tuttu boker tov – hyvää huomenta).

Tämä sama käsite löytyy Uudessa testamentissa, kun evankelista Johannes aloittaa Jeesuksen ylösnousemuskertomuksen näin: ”Varhain (lifnot boker) viikon ensimmäisenä päivänä, kun oli vielä pimeä, Magdalan Maria tuli haudalle ja näki, että kivi oli otettu pois hautakammion suulta”. (Joh. 20:1)

Apostoli Paavali 1 Kor. 10:1-2 selittää, että kun israelilaiset kahlasivat Kaislameren vesien läpi, tämä oli Israelin kansan kaste: ”Veljet, en tahdo teidän olevan tietämättömiä siitä, että isämme olivat kaikki pilven alla ja kulkivat kaikki meren poikki. Heidät kaikki kastettiin Moosekseen pilvessä ja meressä”.  Israelin kansan keskellä pilvi- ja tulipatsaana esiintynyt Jumalan enkeli oli itse Jeesus – Jeshua haMashiah ennen hänen inkarnoitumistansa, ennen kun hän tuli ihmisenä kansansa keskuuteen.

Kun Jeesus ristiinnaulittiin ja Hän kuoli ristillä, Hänet haudattiin Puutarhahautaan. Kuoltuaan, Jeesuksen sielu laskeutui tuonelaan. Kolmannen päivän aamun koitteessa Jeesus katkaisi pimeyden vallan ja nousi kuolleista. Tämä tapahtui samana aikana, lifnot boker, varhain, aamun koitteessa kuin silloinkin, kun Jeesus nousi Kaislamerestä johdattaen Israelin kansan vapauteen noin tuhat vuotta ennen.  Israelin kansan muinoista exodusta johti Mooses. Silti Jeesus on molempien tapahtumien – exoduksen ja ylösnousemuksen – ytimessä.

Kun juutalaiset syövät pääsiäisen Seder-aterian, heidän traditioonsa kuuluu samaistuminen siihen, että ikään kuin he olisivat juuri itse päässet Egyptin orjuudesta. Samalla tavalla meidänkin on otsikon tekstin mukaan samaistuttava ristiinnaulittuun ja ylösnousseen Jeesukseen. Menneisyys, nykypäivä ja tulevaisuus kohtaavat toisensa ja yhdistyvät kokonaisuudeksi, kun me osamme Jumalan pelastussuunnitelman näkökulmasta katsoa tätä profeetallista exodus-ylösnousemus-kuvaa.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt :

Jos Ukrainan sota koskettaa meitä täällä Suomessa, niin se näkyy ja vaikuttaa erityisesti diasporajuutalaistyömme kentillä. Moldovaan tulee edelleen pakolaisia. Moldovan viranomaiset hoitavat nyt itse pakolaisten vastaanottamisen Palankan raja-asemalla ja pakolaisten kuljettamisen Kishineviin. Vielä viikko sitten Benderin työntekijämme Lena ja hänen miehensä Nikolai, jolla on vapaaehtoistyöntekijän virallinen kortti, saivat viranomaisten luvalla poikkeuksellisesti ottaa vastaan pakolaisia rajalla. Näin vapaaehtoistiimit vasta sen jälkeen pääsevät auttamaan pakolaisia omalta osaltaan. Pakolaisia autetaan jatkokuljetusten järjestämisessä kuin myös tarjoamalla heille sekä humanitääristä että henkistä ja hengellistä apua.

Näissä olosuhteissa messiaanisten seurakuntiemme Pesach-juhlat saivat lisäaikaa, kun maissa vietettiin ortodoksipääsiäistä. Saimme tuoda seurakunnillemme pääsiäistervehdyksemme suorassa live-lähetyksessä Patmostalolta 16. huhtikuuta. Suoraa lähetystä, jossa olivat mukana Patmoksen toiminnanjohtaja Pasi Turunen ja lähetysjohtaja Leena Metsämäki, seurasi noin 200 seurakuntalaista Moldovassa, Transnistriassa, Romaniassa ja Venäjällä. Ohjelma on edelleen katseltavissa YouTube kanavallamme.

Kishinevissä seurakunnan Pesach-juhlaan osallistui yli 100 seurakuntalaista. Pääsiäisenä ehtoollista vietiin myös kotipotilas-seurakuntalaisille koteihin. Pastori Juran mukaan kaikissa pääsiäistilaisuuksissa oli Pyhän Hengen voitelu, Jumalan sana kosketti ihmisten sydämiä. Monilla rakkaillamme on terveyshuolia, jonka puolesta meitä pyydetään rukoilemaan. Rukoillaan Arkadin, Jurin, Aleksanderin, Galinan, Tatjanan ja erityisesti 89-vuotiaan Boriksen terveyden puolesta.

Orgejevin Silvia-sisaremme pyytää jatkamaan rukousta 82-vuotiaan Svetlanan puolesta, joka lähti Kiovaan eikä häneen ole saatu sen jälkeen yhteyttä.

Rukoillaan 7-vuotiaan maksasairautta potevan Maksimin puolesta, että hänelle avautuisi uskon tie Jeesukseen.

Rukoillaan Cheban perheen puolesta, että perheen äiti tulisi lohdutetuksi uskossa Jeesukseen taivaskutsun saaneen 50-vuotiaan tyttärensä poismenon jälkeen.

Beltsin seurakuntamme sai Ukrainan Zaporizjesta vieraita, jotka palvelivat seurakunnan kokouksessa. Näin ystävät saivat kokea Jumalan siunauksen ja vahvan hengellisen yhteyden Ukrainan veljiinsä ja sisariinsa.

Benderissäkin seurakunnan tilat täyttyivät seurakuntalaisista, kun kahden tilaisuuden sijaan aletaan taas pitämään sapatteina vain yksi tilaisuus, johon saa tulla ilman rajoituksia. Lasten ja nuorten tilaisuuksissa oli myös hyvin runsaasti lapsia ja nuoria. Lapsi- ja nuorisotyössä tehdään hyvää yhteistyötä Tiraspolin kristillisen seurakunnan kanssa. Yhtenä tämän yhteistyön konkreettisena esimerkkinä oli mahdollisuus jakaa lapsille pääsiäisen kunniaksi ”kenkälaatikkolahjoja”, jotka tulivat Tiraspolin kristilliseltä seurakunnalta.

Rakkaat sisaret ja veljet! Iloitaan ja kiitetään Herraa Tiraspolin Juri-pastorimme kanssa siitä, että tämän vuoden Pesach-juhlat oli mahdollista viettää työn laajentumisen merkeissä. Oman seurakuntamme lisäksi, Juri sai palvella Tiraspolin juutalaisyhteisön eri-ikäisiä juutalaisia järjestön tiloissa toteutettujen kahden Seder-aterian yhteydessä. Tämä sai jopa paikallisen uutismedian positiivisen huomion. Rukoillaan Juri-pastorillemme ja hänen perheelleen siunausta, voimia ja johdatusta Jumalaltamme.

Rakkaat ystävät, meidän on tuotavaa vakavia asioita rukouksessamme Herramme eteen. Jatketaan rukousta Moldovassa ja Transnistriassa olevien Ukrainan sodan pakolaisten ja heitä auttavien työntekijöidemme puolesta. Varsinkin Transnistrian tilanne on huolestuttava sen vähän erikoisen separatistisen statuksensa takia. Olemme aiemminkin kuulleet Transnistrian kouluihin kohdistuneista pommiuhkista, jotka kuitenkin osoittautuneet provokaatioiksi. 25. huhtikuuta illalla Tiraspolissa on tehty kaksi sinkoiskua sisäministeriöön ja 26. huhtikuuta räjäytettiin kaksi radiotornia, jonka seurauksena tuhoutui kaksi Venäjän radion lähetintä. Sen seurauksena kaikki koulut joutuivat siirtymään etäopiskeluun. Koko Transnistriaan julistettu ”punaisen” protokollan mukainen valmiustila. Moldova tiukentaa rajaliikennettä. Rukoillaan, ystävät, ettei sota eskaloidu tuolle puolelle rajaa.

Rukoillaan, ystävät, meidän Rybnitsan työntekijöidemme Mishan ja Irinan puolesta, ettei sodan pelko valtaa heitä. Jatketaan rukousta myös Rybnitsan uusien sopivien kokoustilojen löytämiseksi.

Muistakaamme, ystävät, Moskovan rakkaitamme, Nonnaa ja muita työntekijöitämme ja seurakuntalaisiamme. Nonna liikuttuneena kertoo, että Pesach-juhla oli erittään siunattu ja Pyhällä Hengellä voideltu. Jo jonkun aika seuratavissa ollut seurakuntamaistemme konkretisoitunut etsikkoaikansa on ikään kuin huipentunut tämän kevään Pääsiäisenä. Pokrovkan temppeli on täyttynyt seurakuntalaisista niin, ettei saliin jäänyt yhtään vapaa tuolia. Muutamien uusien juutalaisten lisäksi paikalle tulivat jo kadotetuiksi lasketut vanhat seurakuntalaiset. Kiitos siitä Herrallemme! Venäjällä asuvat sisaret ja veljet aivan erityisesti tarvitsevat meidän esirukoustamme, kun tiedämme maassa vallitsevan tilanteen. Rukoillaan, ystävät, myös sitä, että Herra katsoisi, miten jatkossa saamme siunauksemme ja tukemme sinne välittää.

Muistakaamme rukouksin tubityöntekijämme Anatolia ja kaikkia tubilapsia Tyrnovossa ja Kishinevin tubisairaalassa. Anatoli pyytää rukoilemaan 13-vuotiaan Nadjan puolesta. Nadja sairastaa tubia ja AIDSia. Hänellä on kouristuskohtauksia öisin.

Toinen rukousaihe on tulevien stipendiaattien puolesta. Lenan, Mihaelan ja Alenan opinnot päättyvät toukokuussa ja tytöt tulevat saamaan oppineensa ammattia vastaavaa työtä. Kiitos Herralle teistä, rakkaat kummit, jotka tuellanne teitte tämän mahdolliseksi! Jumala teitä runsaasti siunatkoon!

Nyt Anatolilla on jo uusia mahdollisia ehdokkaita, jotka haluaisivat opiskella itselleen ammatin, eivätkä kykene siihen ilman taloudellista tukea. Rukoillaan, että yhdessä saisimme taas kerran auttaa näitä Jeesukseen uskovia nuoria saamaan itselleen ammatin ja sitä kautta pääsemään rakentamaan omaa, joskaan ei niin helppoa, mutta arvokasta, elämää.

Kiitos, ystävät, siunauksesta saada teidän lähettämänänne ja tukemananne tehdä tätä työtä! Aurinkoista ja kukkivaa kevättä teille!

Jeesuksessa teidän,

ANDRES KOSKELAINEN