Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat-kirje 28.9.2022

”Silloin he näkevät Ihmisen Pojan tulevan pilvessä suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan.” – Luuk. 21:27

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille sekä hyvää uutta vuotta 5783, Shana Tova!

Tosiaan juutalaisessa kalenterissa saimme kääntää uuden sivun pari päivää sitten. Samalla alkoi Raamatun syksyn juhlien vaihe. Rosh haShana aloittaa kymmenen katumuspäivän jakson, joka päättyy Jom Kippuriin. 9. lokakuuta alkava Sukkot, eli Lehtimajajuhla päättää syksyn juhlajakson.

Rosh haShanan aattona toivotellaan hyvää uutta vuotta ja syödään herkullinen ateria, johon kuuluvat hunajaan kastetut omenan palaset ja halla-leipä kuvaavat toivoa ”makeasta” uudesta vuodesta.

Kaikki nämä juhlat ovat Jumalan asettamia juhlia ja löytyvät Raamatusta. Heprean moadim tarkoittaa mm. kohtaamisaikaa. Jumala haluaa erityisellä tavalla kohdata kansansa. Juhlien

merkityksestä voimme löytää itsellemme paljonkin hengellistä antia. Messias Jeesus on jokaisen Raamatun juhlan keskus.

Pesachina eli pääsiäisenä pääsemme synnin orjuudesta ja alamme seuramaan Herraa.

Shavuotina (kevään viikkojuhla)  teimme liiton Herran kanssa ja Herra varustaa meidät Sanallaan ja Pyhällä Hengellään. Alamme palvelemaan Herraa.

Rosh haShana, joka on samalla pasuunan soittojuhla, on itsetutkiskelun ja analyysin aikaa. Miten meillä on mennyt? Onko meidän ansioluettelomme kuinka hyvä? Voiko se edes olla riittävän hyvä?

Nöyrä ihminen toteaa, että ei voi ikinä saada sellaista ansioluetteloa, että se on moitteettoman hyvä. Katumispäivät antavat mahdollisuuden pyytää anteeksi ja myös antaa anteeksi.

Jom Kippurina Jeesus Messiaan sovitustyön ansiosta meidät puetaan valkoisiin vaatteisiin. Vain valkoisissa juhlavaatteissa päästään Karitsan hääjuhlaan. Karitsan morsian on laittautunut valmiiksi ja pukeutunut valkoisiin.

Raamatun kevään juhlat ovat jo toteutuneet Messias Jeesuksen ensimmäisessä tulemisessa niin eskatologisessa kuin profeetallisessakin merkityksessään. Pasuunansoiton -juhla, Suuri sovituspäivä sekä Lehtimajajuhla vielä odottavat omaa aikansa, täyttymystään, jolloin

Messias Jeesus palaa ”ylienkelin äänen ja Jumalan pasuunan kuuluessa” (1 Tess.4:16) Kuninkaana ja Tuomarina. Kuinka lähellä tämä on?

Seurakuntiemme uutisia ja rukousaiheita

Jos vuosi sitten messiaaniset seurakuntamme viettäessään syksyn juhlia iloitsivat siitä, että pitkä pandemian jakso näytti helpottuvan ja juhlakokoontumisia saatiin vihdoinkin järjestettyä ja näin toivottiin elämän palautuvan tuttuun normaaliin virtaukseen, niin tänä vuonna syksyn juhlat vietetään Ukrainan sodan varjostamissa tunnelmissa. Kun Moldova, Transnistria ja myös Romaniakin ovat niin lähellä sota-alueita, ihmisten huolet ja epätietoisuus tulevasta vain lisääntyvät. Olemmehan me täällä Suomessakin huolestuneita. Ja viime päivien tapahtumat Venäjällä vain pahentavat tilannetta. Ystäväni Venäjältä kertovat lohduttomia uutisia. Miehet pakenevat liikekannallepanoa. Me emme voi kuin rukoilla, muistaen myös missä olosuhteissa meidän Moskovan messiaaninen seurakuntammekin toimii.

Kishinevin Jura-pastorimme kertoi Uuden vuoden juhlakokouksessa käyneen 120 seurakuntalaista. Seurakuntamme yhteyteen tuli muutamia uusia henkilöitä mukaan. Rukoillaan, ystävät, että tämän syksyn juhlien aikana saisimme tavoittaa uusia juutalaisia ja johdattaa heidät uskoon Jeesus Messiaaseen. Rukoillaan myös sitä, että nyt esiin noussut, mutta aiemmin sattunut seurakunnan tontin kaavoitusvirhe ei johtaisi ongelmiin.

Benderin seurakuntaan pitkään kuulunut Klara täytti 86 vuotta. Aiemmin Klara oli yksi seurakunnan aktiivi-ihmisiä, jonka kodissa kokoontui yksi seurakunnan raamattupiireistä. Klaran kautta seurakuntayhteyteen tuli aikoinaan useita juutalaisia. Nykyään Klara asuu yksin ja kotityöntekijämme käyvät säännöllisesti häntä katsomassa, sillä Klaran seurakuntakäynnit jäivät enää harvoiksi. Toivotaan Klaralle siunausta ja voimia.

Benderin seurakunta haluaa kasvavan lapsityönsä tukemiseksi hankkia toisenkin puolikkaan omistamastaan ja parhaillaan remontoimastaan rakennuksesta, jonka nykyinen omistaja on laittanut myyntiin. Työntekijöillämme Lenalla ja Galjalla on monia hyviä ideoita ja haaveita seurakunnan lapsi- ja nuortentyön laajentamisesta. Rukoillaan, ystävät, että tässäkin asiassa tapahtuu Jumalan tahto.

Rybnitsan Misha-pastorimme pyytää esirukousta Jakobin sekä Sunjan puolesta. Molemmat ovat yksinäisiä ja iäkkäitä sairastavia miehiä.

Tubityö

Tubityöntekijämme Anatoli pyytää esirukousta äitinsä puolesta, joka joutui sairaalaan kohonneen verenpaineen vuoksi.

Tiedättehän, että Anatoli pitää yhteyttä niihinkin lapsiin ja nuoriin, jotka ovat jo päässeet tubilaitoksesta pois hoidon päätyttyä.  Yksi tällainen nuori on nyt 17-vuotias Daniela, joka juuri synnytti vauvan. Kun Daniela oli 16-vuotias hänen isäpuolensa raiskasi hänet. Nyt Danielalla ei ole paikkaa, minne mennä asumaan, sillä hänen äitinsä asuu olosuhteissa, jossa ei ole lämmitystä, sähköä eikä vesijohtoa. Ja näin valtio järjesti Danielalle väliaikaisen majoituksen. Daniela on hyvin masentunut ja tarvitsee kaikenlaista tukea ja apua. Muistetaan, rakkaat ystävät, rukouksin tätä teiniäitiä.

Muurinvartijoiden rukousyhteys on tärkeää 

Ystävät, me elämme ainutlaatuista aikaa, jolloin tapahtuu kauheita asioita. Siitä huolimatta

Jumalan Sana kutsuu meitä rohkaisemaan mielemme ja nostamaan päämme, sillä Jeesus on luvannut olla aina kanssamme. Olen kiitollinen siitä, että 16. syyskuuta sain olla Patmostalolla pidetyssä Muurinvartijat -rukousillassa. Kiitos Seppo ja Anja kutsusta ja mahdollisuudesta tutustua osaan Idän diasporajuutalaistyömme puolesta rukoilevaa uskollista joukkoa. Kiitos teille kaikille, eri puolella Suomea olevat ystävät, jotka tuette ja rukoilette. Terveyttä ja voimia teille sekä parempaa ja makeata vuotta 5783 ja siunattua aikaa Herramme johdatuksessa!

Kristuksessa teidän,

ANDRES KOSKELAINEN