Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 30.3.2022

”Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi, älä nojaudu omaan ymmärrykseesi. Tunne hänet kaikilla teilläsi, niin hän sinun polkusi tasoittaa.”  – Sananlaskut 3:5

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Sananlaskujen kirjoittaja kehottaa turvaamaan Herraan koko sydämestämme, eikä omaan ymmärrykseemme. Usein kuitenkin teemme juuri päinvastoin. Pyrimme ymmärtämään ja selittämään kaiken. Ja usein ymmärryksemme, tai sen puute, johdattaa meitä lopulta umpikujaan.

Tänä päivänä saattaa olla vaikeaa ymmärtää ja osata selittää moniakin asioita. Ainakin monien minun ukrainalaisten ystävieni. Kysymyksiä on paljon enemmän, kuin vastauksia niihin. Siksi turvallisinta on turvautua Herraan. Koko sydämestä. Ja kun avaa sydämensä tyhjän astian Herralle, niin katso, Herra täyttää sen hengellänsä ja rauhallansa. Ja miksei saattaisi antaa myös kyvyn ymmärtää asioita.

Torstaina 24.3. pidimme Patmoksen Idän diasporajuutalaistyön Zoom-kokouksen. Sain tehtäväkseni välittää kaikille teille, raakkaat muurinvartijat, lämpimät terveiset ja halaukset. ”Rukouksenne ovat aina tuntuneet ja kantaneet meitä, mutta varsinkin nyt rukouksenne ja tukenne merkitsevät meille erityisen paljon”, tätä viestiä sisaremme ja veljemme pyysivät välittämään teille. Tulen kertomaan tästä Zoom-kokouksestamme enemmän seuraavassa huhtikuussa postitettavassa Muurinvartijat-kirjeessä.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Ukrainan sota ja pakolaistilanne puhuttavat kaikkia. Moldovassa pakolaismäärä on asettunut noin 100 000 pakolaiseen. Luku elää koko ajan, sillä monet pakolaiset eivät jää Moldovaan, vaan jatkavat Moldovan kautta eteenpäin Eurooppaan. Työntekijämme ovat aktiivisesti auttamassa apua tarvitsevia pakolaisia rajalta Moldovan vastaanottokeskuksiin. Sellaisina vastaanottokeskuksina toimivat monet kristilliset seurakunnat.

Työntekijämme kertovat pakolaisten hädän olevan suuri. Monet ovat menettäneet kaiken jouduttuaan lähtemään kodeistaan. Suurin osa pakolaisia ovat naisia ja lapsia.

Ukrainan pakolaiset ovat sijoittuneet paitsi Moldovan niin myös Transnistrian alueelle. Melkein kaikki paikalliset työntekijämme ovat tekemässä sielunhoitotyötä pakolaisten kanssa ja olevat ylikuormitettuja ja väsyneitä ja siksi tarvitsevat, sanoisin, että paljon tavallista enemmän, rukoustukeamme.

21. maaliskuuta aamulla koko Transnistriaan levitetty ilmoitus kaikkiin kouluihin kohdistetusta pommiuhasta oli pelottava uutinen. Tilanteen puolesta rukoiltiin myös Radio Patmoksessa. Iltapäivällä pommiuhka osoittautui valheelliseksi. Varsinkin Rybnitsassa, jossa on neuvostoajalta jäänyt 40 000 tonnin maanalainen ammusvarasto, tämä provosoiva uutinen on onnistunut tuomaan pelkoa ja paikoin paniikkia.

Rybnitsassa työntekijöidemme toimesta on autettu Odessasta alijaa Israeliin tekevää 10-henkistä juutalaista suurperhettä.

Beltsin pastorimme Igor kertoi Anja nimisestä äidistä kahden lapsensa kanssa matkaavan ensin Bukarestiin, jonne myöhemmin saapuisi myös Anjan mies. Bukarestista heidän on tarkoitus jatkaa Bulgariaan. Igorilla oli mahdollisuus viiden päivän aikana kertoa Anjan perheelle Jumalan rakkaudesta ja pelastuksesta Jeesuksessa. Anja pyysikin sitten rukoilemaan perheensä tulevaisuudesta.

Ukrainan pakolainen Anja lastensa kanssa.

Kishinevin messiaanisessa seurakunnassamme on tarjottu majoitusapua Ukrainan Nikolajevista saapuneille juutalaisille. Heitä autettiin bussilla Romaniaan ja sieltä edelleen Saksaan, jossa asuu heidän sukulaisiaan. Eräs toinen autettava oli venäläisten hallitsemasta Gostomelin kaupungista lähtenyt, oman pienyrityksensä menettänyt ja Israeliin suuntaava nuorempi juutalaispariskunta. Nainen oli menettää puhekykynsä sen seurauksena, kun häntä on uhattu automaattiasein.

Kaikesta huolimatta seurakuntiemme normaalityö jatkuu. Purim-juhlaakin on vietetty kaikissa seurakunnissamme. Tiraspolin pastori Jurin työ on laajentunut, kun häntä on pyydetty pitämään myös synagogassa jumalanpalvelusta. Ja lisäksi Jurilla on 2-3 kertaa kuukaudessa juutalaisia kuulijoita Zoomissa. Näin Jurin Purim-juhlan Zoom-lähetykseen osallistui peräti 50 kuulijaa, joista monet sanoivat kuullensa näitä Raamatun kertomuksia ja opetusta ensimmäistä kerta elämässään.

Orgejevin seurakuntalaiset ovat kiitollisina yhteydestä Kishinevin seurakuntaan, josta tiimi vierailee Orgejevissa säännöllisesti. Viime viikolla juhlittiin Purimia yhdessä. ”Jumalan Sana antaa meille toivon ja vahvistaa meitä tässä vaikeassa ajassa”, sanoo Silvia-sisaremme viestissään, ”Kishinevin veljet ja sisaret ovat tukemassa meitä, kun käyvät Orgejevissa säännöllisesti.” Ystävät kiittävät myös Patmosta avusta ja tukemisesta.

Silvia pyytää rukoilemaan selkäkivuista ja lämmönnoususta kärsivän Ljudmilan puolesta, jotta Jumala parantaisi hänet ja sitä kautta Ljudmilan usko vahvistuisi. Rukoillaan myös Natalian ja Ritan puolesta. Molempien naisten terveys on heikko, eivätkä he ole vielä uskossa.

Kishinevin Jura-pastorimme pyytää rukoilemaan yhden ukrainalaisen pakolaisperheen puolesta. Tämän perheen isoisoäiti on jo iäisyydessä, mutta eläessään hän kävi messiaanisessa seurakunnassamme. Nyt tämän perheen kolmen seuraavan jälkipolven naiset väliaikaisesti asuvat isoisoäitinsä Kishinevin asunnossa.

Rukoillaan Pavelin, Valentinan sekä Jevgenian terveyden puolesta.

Rukoillaan myös jatkuvaa sielunhoitoa ja apua tarvitsevan Boriksen sekä hänen erityislapsensa Iljan puolesta. Boriksen ja Iljan avustaja loukkasi polvensa auttaessaan heitä ja sen seurauksena tarvitsee sairaalahoitoa. Joten, rukoillaan myös tämän avustajankin puolesta, jotta hänen loukkaantunut polvensa parantuisi.

Niin kuin aiemminkin olen jo kertonut, Kishinevin tubisairaalaan on väliaikaisesti majoitettu Ukrainan pakolaisia. Ei kuitenkaan lastenosastolle. Parhaimmillaan pakolaisia oli jopa 150. Tubityöntekijämme Anatoli pyytää rukoilemaan neljän lapsen yksinhuoltajaäidin Marian puolesta. Maria lapsineen kuuluu Anatolin kotityön piiriin. Maria on kiidätetty  kovien kipujen takia on sairaalaan leikattavaksi. Sairaalan palvelut ovat maksullisia eikä Marialla ole varaa maksaa.

Kiitos, rakkaat ystävät, että olette rakkaudellanne ja rukouksin tukemassa ja auttamassa juutalaisia sisariamme ja veljiämme, diasporajuutalaistyötämme, joka on osa Patmoksen koko laajaa lähetystyötä. Siunausta ja voimia teille!

Kristuksessa teidän,

ANDRES KOSKELAINEN