Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 8.12.2021

”Tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka julistamme teille: Jumala on valo, hänessä ei ole mitään pimeyttä.” (1 Joh. 1:5)

”Tiedämme myös, että Jumalan Poika on tullut ja antanut meille ymmärryksen tunteaksemme hänet, joka on Todellinen. Me olemme hänessä, joka on Todellinen, hänen Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Hän on tosi Jumala ja iankaikkinen elämä.” (1 Joh.5:20)

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille, Ystävät!

Kirjoitan tämän kirjeen Hanukka-juhlan viimeisenä kahdeksantena päivänä, Suomen itsenäisyyspäivänä. Hanukan vietossa muistetaan Syyrian kreikkalaisia vastaan käytyä makkabilaiskapinaa ja välillä häpäistyn Jerusalemin temppelin vuonna 165 eKr. tapahtunutta uudelleen vihkimistä, josta kerrotaan ensimmäisessä ja toisessa makkabilaiskirjassa. Tätä juhlaa sanotaan myös uudistumisen ja valon juhlaksi. Johanneksen evankeliumin kymmenennssä luvussa mainitaan Jeesuksen käyneen temppelissä Hanukka-juhlan aikana. Hanukka-juhlassa muistetaan ihmeen, jolloin pieni määrä öljyä paloi kynttilässä kahdeksan päivää, kun tätä öljyn määrää piti riittää vain yhdeksi päiväksi. Itseasiassa suurta Jumalan ihmettä oli myös se, että kapinaan nousseet makkabilaiset voittivat kreikkalaisen palkkasoturiarmeijan ja vapauttivat Jerusalemin.

Hanukka-juhla muistuttaa meille sen, että meissä jokaisessa palaa kynttilä. Jeesus sanoi, että olemme maailman valo ja ettei kynttilää sytytetä ja panna vakan alle vaan lampunjalkaan, ja niin se loistaa kaikille (Mat. 5:14-15). Jos sinusta joskus tuntuu, että öljysi tahtoo loppua, muista että Taivaan Isämme huolehtii, että öljyä riittää ja sydämesi temppelin kynttilän valo näkyy ja valaisee.

Mielestäni otsikon jakeet sopivat niin Hanukkaan kuin jouluun. Kun Suomessa adventtiaikana valmistaudumme jouluun, sytytämme kynttilöitä. Näin viestitämme, että Jeesus on todellinen valo, joka loistaa pimeydessä, eikä pimeys saanut sitä valtaansa. Joulun sanoma on sanoma suuresta ilosta, sillä Daavidin kaupungissa on syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, eli Messias, Herra. Joulun sanoman ilo kuuluu kaikille meille. Ja me yhdessä haluamme välittää tämän joulunilon sanoman Jeesus-Messiasta juutalaisille. Saakoon Jeesuksen valo palaa meissä, ei ainoastaan Hanukan ja Joulun aikana vaan aina, missä ikinä olemmekaan!

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Hanukka-juhlaa on vietetty messiaanisissa seurakunnissamme iloiten ja kiitollisin mielin. Sain kentiltä lukuisia valokuvaraportteja ja videotervehdyksiä meille Suomeen. Oli ilo nähdä ja kuunnella muutamien seurakuntalaisten terveisiä tietäen, että he ovat käyneet läpi vaikean sairastumisen ja ovat jälleen terveinä.

Erityisen lämpimältä tuntuivat myös Sirkka-sisaremme terveiset Australian maanperältä Canberrasta, jossa on joukko suomalaisia Patmos-ystäviä, jotka ”eivät ole unohtaneet Israelia ja Patmoksen diasporajuutalaistyötä”. ”Toivomme ja rukoilemme, että vuosi 2022 on parempi ja terveempi vuosi ilman karanteeneja ja rajoituksia ja että loputkin rajoitukset poistuvat ja saamme pitää Israel-tilaisuuden”. Sellaiset terveiset Australiasta. Yhdymme tähän samaan rukoukseen, ystävät, että vuonna 2022 tähän koronapandemiaan tulisi maailmanlaajuisesti käänne parempaan.

Tubityöntekijämme Anatoli laittoi meille seuraavan joulutervehdyksen Moldovasta.

”Tervehdys teille, rakkaat suomalaiset sisaret ja veljet, kaikkien tubilasten sekä tubisairaalan henkilökunnan puolesta! Joulu on Pelastajamme Jeesuksen Kristuksen syntymäjuhla ja sitä vietetään perheen kesken.

Suurin osa tubilapsia tulee joko vaikeista perheistä tai heillä ei ole perhettä olleenkaan ja tästä syystä he eivät koskaan viettäneet joulua eivätkä koskaan saanet mitään joululahjaa. Siksi Patmoksen antama joululahja on näille lapsille aina kuin pienen unelman toteuttamista kauniilla ja aivan ihmeellisellä tavalla. Ja lahjan antajaa palkitaan onnellisen lapsen iloisella hymyllä.”

Olemme saaneet auttaa yksinhuoltaja-äitiä Viktoriaa ja hänen lapsiaan.

Marras-joulukuun vaiheessa Kishinevin sairaalassa oli 43 ja Tyrnovossa 151 lasta. Vakavasti sairaita lapsia ovat Nikoleta (2 kk), Maksin (4 v) ja Zenja (9 v). Edelleen vaikeassa tilanteessa lastenosastolla on 26-vuotias neljän lapsen yksinhuoltajaäiti Viktoria, josta kerroin myös radiossa. Viktorialle ei sairaalan sääntöjen mukaan kuulu ruokaa eikä hänellä ole rahaa ostaa itselleen ruokaa. Patmoksen tubityön kautta saimme auttaa Viktoriaa, myös pääsemään hammaslääkäriin. Viktoria, sekä kaksi osaston lasta tuli uskoon Jeesukseen Anatolin työn kautta edellisen kuukauden aikana. Ehkä muistatte, ystävät, teini-ikäisen vaikeaa verisairautta, punahukkaaa sairastavan Angelan. Angela on taas joutunut hyvin heikkokuntoisena sairaalaan. Lääkäreiden Angelaa koskevat ennusteet eivät ole kovin valoisia. Muistetaan rukouksin.

Moskovassa seurakuntalaiset edelleen iloiten kokoontuivat sapattikokouksiin ja raamattutunneille. Marraskuun aikana on pidetty yhteensä kahdeksan tilaisuutta. Nonna-sisarella on siitä suuri kiitosaihe Herrallemme. Rukousaiheet ovat edelleen rukoushuoneen dokumentointiprojektin loppuun saamisen puolesta ja vakituisen pastorin löytymisen puolesta. Nonnan huolenaiheena on Moskovan edelleen vakava koronatilanne ja se, että iäkkäiltä rokottamattomilta ihmisiltä kiellettäisiin yleisen kaupunkiliikenteen käyttäminen kokonaan.

Dorina-sisaremme Bukarestista yhtyy rukoukseen koronapandemian maailmanlaajuisen helpottumisen puolesta. Sairastavia ihmisiä on paljon ja Dorina pyytää rukoilemaan heidän parantumisensa puolesta. Ja tätäkin enemmän Dorina pyytää rukoilemaan, että yhä uudet ihmiset tulisivat Jumalan luo ja pelastuisivat uskomalla Jeshuaan.

Kishinevin seurakunnassa Hanukka-juhlan yhteydessä kaikille seurakuntalaisille on tarjottu perinteisiä juhlaan kuuluvia sokerikuorrutettuja hillomunkkeja. ”Rakkaat ystävät, aina kiitämme Jumalaa teistä. On suuri siunaus rukoilla kanssanne yhdessä. Me näemme, kuinka Herra kuulee rukoukset ja vastaa rukouksiimme. Erityisesti olen kiitollinen Hanukka-juhlan aikana pidetyistä kokouksistamme, joissa kävi tavallista enemmän ihmisiä. Näimme, kuinka Jumalan Sanan valo valaisee ihmisten sydämiin. Olkoon ylistetty Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala”, näin pastori Juran kiitosviesti suomalaisille.

Kiitosaiheita tuli siitä, että Herra kuuli rukouksemme Jurin, Annan ja Rosan terveyden puolesta, heidän vointinsa on nyt paljon parempi. Jura pyytää rukoilemaan Zojan ja Avraamin puolesta. Molemmat ovat jo iäkkäitä ihmisiä. 90-vuotiaalla Zojalla on edessä vaikea matkustaminen poikansa luo Kaliningradiin. Avraam on kotipotilaana ja hänen kuntonsa on heikko.

Kiitos, ystävät, kun muistatte Rybnitsan työntekijäämme Mishaa ja Irinaa rukouksissanne. Rukoustukea edelleen tarvitsevat myös yksin asuva 54-vuotias kehitysvammainen Viktor sekä Anatoli, jonka molemmat jalat on amputoitu. Muistakaa myös koronan vakavaan muotoon sairastunut Galina. Puhelinkeskustelussa Misha kertoi seurakuntalaisten aloittaneen rukoilemaan yhdessä puhelinsovelluksen välityksellä joka aamu ja ilta.

Muistakaamme rukouksin Orgejevin sisartamme Silviaa, joka uskollisesti palvelee seurakunnassa ja ottaa vastaan seurakuntalaisten kysymyksiä ja huolia. Silvia pyytää rukoilemaan 90-vuotiaan Grigorin puolesta sekä muistamaan rukouksin äskettäin äitinsä menettänyttä ja itse koronan sairastaneen Jelenan uskon vahvistumisen puolesta. Lisäksi Silvia pyytää rukoilemaan 68-vuotiaan Marikin uskoontulon puolesta.

Benderin seurakunnan lasten Hanukka-juhlassa herkuteltiin hattaralla.

Benderin seurakunnassa järjestettiin myös lapsille oma Hanukka-juhla, jossa herkuteltiin munkeilla ja makealla hattaralla. Benderiläiset jatkavat seurakuntatilojen isoa remonttia, johon he tarvitsevat varoja. Kaikki työt tehdään omin voimin. Rukoillaan sisarillemme ja veljillemme siunausta, johdatusta ja voimia.

Tiraspolin seurakunnan pastori Juri lähettää rakkaat terveiset seurakuntalaisiltaan. Pastori Juri osallistui viime viikolla Tiraspolin juutalaisyhteisön järjestämään Hanukka-juhlaan. Seurakunta jatkaa aktiivista rukousta kaupunkinsa juutalaisten puolesta.

Rakkaat ystävät, jokainen teistä on hyvin tärkeä! Teidän arvokas rukous- ja taloudellinen tukenne kantaa tätä juutalaistyötä ja tuottaa hyvän hedelmän. Välitän tästä syvän kiitoksemme teille kaikkien juutalaistemme puolesta! Paljon valoa, lämpöä, toivoa ja iloa teille, rakkaat ystävät! Paljon Jumalan siunausta ja johdatusta elämäänne! Herramme täyttää kaikki teidän tarpeenne Jeesuksessa Kristuksessa! Hyvää Jeesus-Messiaan syntymäjuhlan odotusta!

ANDRES KOSKELAINEN