Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat-kirje 8.2.2023

”Kun farao oli päästänyt israelilaiset, Jumala ei johtanut heitä filistealaisten maan kautta vievää tietä, vaikka se oli suorin, sillä Jumala ajatteli, että kansa ehkä katuisi nähdessään sodan syttyvän ja palaisi Egyptiin. Sen sijaan Jumala johti kansan kiertämään autiomaan kautta Kaislamerta kohti. Israelilaiset lähtivät Egyptin maasta taisteluvalmiina.” 2. Moos. 13:17-18

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Tässä vaiheessa vuotta tutkimme Raamatusta erään juutalaisen veljemme kanssa Israelin kansan exodusta Egyptistä. Raamattuun sisältyvistä kartoista voi hyvin havaita, kuinka lyhyen matkan päässä Goosemin aluetta olisi ollut luvattu maa, mikäli sinne olisi voinut mennä suoraan filistealaisten maan kautta. Mutta Mooses Jumalan johdattamana vei israelilaiset kiertoteitse Arabian autiomaan halki kohti Kaislamerta. Miksi ihmeessä?

Tähän kysymyksen on monia mielenkiintoisia näkökulmia, joista yksi seuraavaksi.
Ihminen ei välttämättä ole hetkessä valmis olosuhteiden ja statuksensa muutokseen. Jos elää muutaman sukupolven ajan orjuudessa, ei olla heti valmiina vapauteen. Tarvitaan aikaa sopeutumiselle sekä uuden oppimiselle. Jos Jumalalla oli tarkoitus Israelin kansan kautta lisätä Herran tuntemista muillekin kansoille, täytyi ensin itse Israelin kansan oppia tuntemaan Herraa.

Pitkä, 40 vuotta kestänyt matka, johon mahtuivat epäusko, virheet ja lankeemuksetkin, opetti Israelin kansalle, että Herra on yksi ja ainoa pyhä Jumala, jota täytyy kuunnella ja palvoa. Herra on armollinen ja uskollinen lupauksilleen.

Tämän tiedostaminen täytyisi rohkaista meitäkin. Pelastettuina Jeesuksessa Kristuksessa emme heti pääsee Hänen luokseen taivaaseen, vaan meidän on kuljettavaa oma matkamme, jonka aikana muutumme enemmän Jumalan tahdon mukaisiksi. Otsikon teksti kertoo israelilaisten lähteneen Egyptistä varustettuina mahdollisiin taisteluihin. Herramme varustaa meidätkin laadukkailla taisteluvarusteilla:

”Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet. Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa. Sen tähden ottakaa päällenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne pahana päivänä tehdä vastarintaa ja kaikki suoritettuanne pysyä pystyssä. Seisokaa siis kupeet totuuteen vyötettyinä, ja olkoon pukunanne vanhurskauden haarniska, ja kenkinä jaloissanne alttius rauhan evankeliumille. Kaikessa ottakaa uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa kaikki pahan palavat nuolet, ja ottakaa vastaan pelastuksen kypärä ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana.” Ef. 6:11-17

Seurakuntiemme uutisia ja rukousaiheita

27. tammikuuta vietettiin kansainvälistä holokaustin muistopäivää. Tiraspolin pastorimme Juri kertoo osallistuneensa muistotilaisuuteen, jossa oli läsnä Transnistrian presidentti sekä juutalaisjärjestöjen johtajia. Muistotilaisuus pidettiin synagogassa ja toinen tilaisuus juutalaisella hautausmaalla. Juria ja hänen Vera-puolisoaan oli kunnioitettu pyytämällä heitä sytyttämään 6 kynttilää kuuden miljoonan juutalaisuhrin muistoksi ja antamalle heille puheenvuoron. Ja niin Juri puhui vieraille Jumalasta ja Vera lausui runon. Jatkakaamme, ystävät, rukousta Tiraspolin juutalaisväestön sekä synagogan ja juutalaisjärjestön esimiehen puolesta, että pastori Juri saisi otolliset olosuhteet jatkaa tätä arvokasta työtä juutalaisten keskuudessa heidän Jumalan tuntemisensa lisäämiseksi.

Muistotilaisuus juutalaisella hautausmaalla Tiraspolissa. Pastori Juri istumassa ensimmäinen oikealla.
Pastori Juri puhumassa juutalaisille Holokaustin muistotilaisuudessa.

Kishinevin tiimi pyytä rukoilemaan voimia ja jaksamista niille yksinäisille ja iäkkäille ystäville, jotka ovat viileissä kodeissansa yksin tämän talven aikana. Monille ihmisille on käynyt henkisesti raskaaksi kohdata viime vuosien haasteita, ensin korona-ajan ahdistuksen ja nyt niin lähellä käytävän Ukrainan sodan tuoman pelon. Moldovassakin on koettu sähkökatkoja. Pastori Jura pyytää rukoilemaan Jakobin, Veran ja Tatjanan henkisen hyvinvoinnin puolesta.

Orgejevin Silvia-sisaremme välittää kiitosaiheen Jurin puolesta, joka toipuu hyvin aivoleikkauksen jälkeen. Toisaalta Sylvian sydämellä on huoli ja rukouspyyntöjä monien seurakuntalaisten puolesta, jotka ovat erilaisten ongelmien keskellä. Aurika on toipunut umpisuolenleikkauksesta ja oli juuri saanut työpaikan sähkökaapeleiden valmistusyksikössä, mutta hänelle tuli tehtaalla työskentelystä vakavat allergiaoireet. Aurikan puoliso on pitkään etsinyt työtä tuloksetta. 84-vuotiaan Evgenian jalat ovat hyvin kipeät ja sydän heikko. Jelenalla, joka viime syksyllä kävi kasteella, on monia terveydellisiä huolia. Muistetaan heitä rukouksin. Rukoillaan myös Grigorin ja hänen poikansa Romanin uskoontulon puolesta.

Yksi tärkeimpiä rukousaiheitamme on edelleen rukous Moskovan seurakuntamme Pokrovkan tilojen hallintaoikeuden siirtoprosessin oikean ratkaisun löytymiseksi. Tukemme lähettäminen Moskovaan on myös hyvin haasteellista, kun pankkiyhteydet Venäjälle ovat poikki.

Tuberkuloosityö

Tyrnovossa tammi-helmikuun vaihteessa oli 110 lasta ja Kishinevin sairaalassa 50 lasta. Anatoli tekee tavallisten päivittäisten työkuvioiden lisäksi tässä vaiheessa vuotta runsaasti kotikäyntejä vieden perheille Patmoksen humanitaarista apua sekä, tottakai, OJL-kenkälaatikkolahjapaketteja lapsille. Oheisessa kuvassa ovat Catalina 8 v ja Ivan 10 v, Patmoksen tubityön piirissä olevat lapset Moldovassa. Kuvista näkyy, että kotona on kylmä. Perheellä ei ole varaa polttopuihin. Perhe sai Patmoksen apua polttopuiden hankkimiseen ja Catalina ja Ivan saivat suomalaisia OJL-paketteja. Anatoli pyytää meitä rukoilemaan niiden kaikkien lasten puolesta, jotka ottavat Jumalan sanan omiin lastensydämiinsä. Monet heistä ovat vakavastikin sairaita ja heidän perheensä ovat köyhiä.

Sisarukset Catalina ja Ivan saivat suomalaisia OJL-lahjapaketteja.

Kiitos teille, ystävät, uskollisesta työmme tukemisesta! Kätkekööt Jumalan rakkaus ja armo teidät lämpimään syliinsä! Olette rakkaita ja arvokkaita Jumalan silmissä!

Kristuksessa teidän,

ANDRES KOSKELAINEN