Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat-kirje 8.3.2023

”Jos sinä vaikenet tällaisena aikana, apu ja pelastus tulevat juutalaisille muualta, mutta sinua ja isäsi perhettä kohtaa tuho. Kuka tietää, ehkä olet päässyt kuninkaalliseen arvoon juuri tällaista aikaa varten.” Ester 4:14

Shalom uvracha, rakkaat muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Purim, joka tarkoittaa heprean kielellä ”arvat”, on juutalainen juhla, jossa muistellaan Persian juutalaisten pelastumista juonesta, jonka avulla kuninkaan neuvonantaja Haman yritti tuhota heidät kuningas Ahasveroksen aikana. Tapahtumat on kuvattu Vanhan Testamentin Esterin kirjassa. Purimia vietetään adar-kuun 14. päivänä, jonka ajankohta tänä vuonna on 7.-8. maaliskuuta.

Purim-juhla avaa meille monia tänä päivänäkin ajankohtaisia ja mielenkiintoisia aiheita. Muistan ukrainalaisen ystäväni mietteitä ja toiveita tämän juhlan aikoihin noin vuosi sitten. Nyt Ukrainan sota on jatkunut jo toista vuotta ja koskettaa syvästi myös meidän juutalaisia veljiämme Moldovassa ja Transnistriassa. Tuskin olen väärässä, jos sanon, että tämä sota koskettaa meitä kaikkia, myös täällä Suomessa.

Tuosta Esterin kirjan jakeesta mieleeni nousevat kaksi ajatusta. Toinen on se, että Jumalalta tulee apu ja pelastus vaikeana aikana. Toinen ajatus koskee sitä, että jokaisella ihmisellä on paikka ja tehtävä omassa ajassansa. Olemme koko ajan keskellä Jumalan suurta suunnitelmaa. Jumalan työ edistyy joka tapauksessa Hänen tahtonsa mukaisesti. On valinnoistamme kiinni, olemmeko siinä aktiivisia tekijöitä vai passiivisia katsojia.

Esterin kirja on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että kirjassa ei mainita kertaakaan Jumalaa. Siitä huolimatta Jumala on näkymättömästi läsnä ja pelastaa juutalaisen kansan tuholta Esterin ja hänen kasvatusisänsä Mordokain rohkeuden kautta. Mekin saatamme käydä elämässämme sellaisten vaiheiden läpi, jolloin tuntuu, että Jumala ei ole enää läsnä. Näin ei kuitenkaan ole. Herramme ei jätä eikä unohda koskaan! Kohtaamamme koetukset saattavat kuulua Hänen suunnitelmansa, mutta emme ole kamppailemassa yksin. Apu ja pelastus tulevat Jumalalta.

Seurakuntiemme uutisia ja rukousaiheita

Nyt, kun kevät tekee tuloansa meillä Suomessakin, voidaan todeta, että tämä talvi olikin Idän seurakunnillemme vaikeaa ja haastavaa aikaa. Patmos-ystävien tuella saimme siunata veljiämme ja sisariamme ylimääräisellä talviavustuksella, joka antoi mahdollisuuden jakaa ruoka- ja lämmitysapua. Helmikuun lopulla Patmoksen humanitaarinen rekkakin on tuonut avustusta Romaniaan noin tuhannen romaniperheen Pataratin kylään ja Moldovaan juutalaisille sekä tubilapsille. Näistä kaikista avustuksista ja rukouksista sydämellinen kiitos teille kaikille tukijoille!

Vas. Patmoksen humanitaarinen apu on saapunut Kishineviin. Oik. Veljemme Konstantin, Jefim ja Anatoli jakamassa ruoka-avustusta Kishinevin seurakunnassa.

Benderin seurakunta jatkaa tavanomaisen hengellisen toiminnan ohella aiemmin aloittamaansa toisen rakennuksen remonttia. Nyt, kun myös kiinteistön toisen puolikkaan omistus on varmistettu meille, remonttityötä tehdään entistä motivoituneempina. Tarve saada uusia tiloja nuortentoiminnan käyttöön onkin, sillä lapsi- ja nuortentyöhön seurakunnassa panostetaan paljon. Työntekijämme Galina, Lena ja hänen miehensä Nikolai viettävät paljon aikaa nuorten parissa. Joskus nuorten tilaisuuden jälkeen mennään ulkoilemaan yhdessä ja retken jälkeen tullaan Lenan ja Nikolain kotiin iltateelle. Muutamat teini-ikäiset pojat tulevat isättömistä perheistä, joten he tarvitsevat Nikolain ystävyyttä ja tukea.

Lenan ja Nikolain kodin ovet ovat avoinna seurakunnan nuorille.
Benderin nuoret Raamattutunnilla.

Eräs huolestuttava asia on tapahtunut lyhyen ajan sisällä jo kahdesti. Nimittäin kadun puolelta seurakunnan portin eteen on jätetty sian leuka. Tarkoitus on varmaankin pelotella seurakuntalaisia. Rukoillaan, ystävät, Benderin työntekijöillemme varjelusta, siunausta, voimia ja johdatusta, sitä he tarvitsevat todella paljon.

Kishinevin seurakunnan pastori Jura on erityisesti kiitollinen Patmoksen talviavusta. Meitä pyydetään rukoilemaan Eduardin puolesta, joka on monien juutalaisvanhusten tavoin erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Maksamattomien laskujen takia Eduardin koti on kytketty pois lämmityksestä. Seurakuntamme auttaa Eduardia Patmoksesta saadun avun turvin. Toinen rukouspyyntö on iäkkään Uljanan puolesta, joka kaatui ja mursi kätensä.

Olemme jo pitkän aikaa etsineet Orgejeviin henkilöä, jolla olisi sydäntä juutalaistyölle ja joka pystyisi auttamaan työntekijäämme Silviaa. Rukoillaan, että Herra osoittaisi oikean henkilön tähän tärkeään tehtävään. Kishinevin tiimi käy edelleen Orgejevissa noin kaksi kertaa kuukaudessa pitämässä seurakunnalle sapattitilaisuuden. Samalla ihmisille jaetaan humanitaarista apua. Silvia itse tekee kotikäyntejä. Silvia pyytää rukoilemaan 41-vuotiaan keuhkosyöpää sairastavan Kornelin puolesta, joka ei vielä hyväksynyt Messias Jeesusta pelastajanaan. Lisäksi rukouspyyntö 65-vuotiaan Levan uskoontulon puolesta sekä 94-vuotiaiden Evan ja Marian terveyden ja yleisen voinnin puolesta.

Olemme pitkään rukoilleet Moskovan seurakunnan kanssa sitä, että löytyisi pastori, joka pystyisi säännöllisesti toimittamaan ehtoollista seurakunnan tilaisuuksissa. Joulukuusta 2022 lähtien seurakunnassa alkoi vierailla uusi veli, pastori Andrei, joka on toistaiseksi toimittanut seurakunnalle ehtoollisen. Muistakaamme Nonnaa ja kaikkia muita Moskovan sisaremme ja veljiämme rukouksin.

Tuberkuloosityö

Anatoli pyytää meitä rukoilemaan niiden kaikkien lasten puolesta, jotka ottavat Jumalan sanan omiin lastensydämiinsä. Monet heistä ovat vakavastikin sairaita ja heidän perheensä ovat köyhiä.

Patmoksen Idän työntekijöiden Israel-matka 19-26.3.2023

Kiitos rakkaat ystävät rukouksistanne itseni ja perheeni puolesta! Oli taas kerran ihana tavata joitakin lähettäjiäni näin alkuvuodesta. Olen kiitollinen, jos muistatte meitä rukouksin, kun lähdemme Idän juutalaistyöntekijöiden 18 hengen ryhmän kokoonpanolla viikoksi Israeliin 19. maaliskuuta. Tämä matka on hyvin tärkeä idän juutalaistyöntekijöillemme. Muutamille tämä on ensimmäinen käynti Israelissa ja yhdelle tämä on ensimmäinen ulkomaanmatka yleensäkin. Rukoilkaa erityisesti sitä, että mitään lentoja ei peruuteta, sillä juuri tällä hetkellä jotkut lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan Kishinevistä. Uskomme Jumalan siunaavan ja varjelevan ryhmäämme samoin kuin myös Suomesta matkaavan Patmos-ryhmän matkan.

Kiitos teille, ystävät, uskollisesta työmme tukemisesta! Kätkekööt Jumalan rakkaus ja armo teidät lämpimään syliinsä! Olette rakkaita ja arvokkaita Jumalan silmissä!

Kristuksessa teidän,

ANDRES KOSKELAINEN