Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 8.9.2021

”Älkää kuitenkaan siitä iloitko, että henget ovat teille alamaisia, vaan iloitkaa siitä, että teidän nimenne ovat kirjoitettuina taivaissa.”. – Luuk. 10:20

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille, Ystävät!

Elämme syyskuuta, joka juutalaisessa kalenterissa on Tishrei-kuukausi, joka on tärkeää aikaa juutalaisillemme, sillä tämän kuukauden aikana vietetään syksyn juhlia.

Rosh ha Shana, eli uuden vuoden juhla viestittää meille, että astuimme vuoteen 5782 maailman luomisesta. Raamattu puhuu ehkä enemmän Yom Teruah, eli pasuunansoitonjuhlasta, jolloin sofarin raikuva ääni täyttää Jerusalemin taivaan. Apostoli Paavalin mukaan tämä sama ääni kuuluu silloinkin, kun Kristus tulee takaisin. Tätä päivää meidän juutalaiset veljemme ovat viettäneet alkaen 6. syyskuusta, auringonlaskusta alkaen päättyen 8. syyskuuta auringonlaskuun.

Rosh HaShanasta alkavat kymmenen katumuksen päivää, jonka päätteeksi tulee suuri Sovituspäivä Yom Kippur, jonka aikana juutalaiset paastoavat kokonaisen vuorokauden ja toivovat toisillensa hyvää merkintää Jumalan Elämän Kirjaan, ”Kirjoitettakoon sinulle hyvä vuosi”.

Syksyn juhlien sarjan päättää Yom Kippuria seuraavan viiden päivän kuluttua alkava ja jopa kahdeksan päivää kestävä Sukkot eli Lehtimajan juhla, jota juutalaiset viettävät muistaen juutalaisen kansan 40-vuotista erämaavaellusta. Se on iloisin syksyn juhlista.

Messias Jeesus on syksyn juhlan, niin kuin kaikkienkin Herramme juhlien, päähenkilö ja keskipiste. Hänessä saamme vapauden synneistämme (Pesach-juhla), täytymme Pyhän Hengen voimalla (Shavuot-juhla) palvelustyötämme varten. Yom Teruahin pasuunan soitto muistuttaa meitä, että Jeesus Messias saapuu kirkkaudessaan Kuninkaana maan päälle. Ennen Yom Kippuria on oiva aika pohtia, voivatko omat saavutuksemme pelastaa meidät Herramme tuomioistuimen edessä, onko niillä kuinka paljon arvoa? Jälleen kerran ei voida muuta kuin todeta, että pelastumme vain Herramme suuresta armosta. Vain Jeesuksen Kristuksen veri puhdistaa synneistä ja sen ansiosta nimemme ovat kirjoitettuina Taivaassa Elämän kirjaan. Mikään muu ei riitä siihen, vain Jumalan armo riittää.

Kaiken kruunaa Sukkot, Lehtimajajuhla, joka profeetallisessa merkityksessään kertoo tulevasta Jumalan Karitsan hääjuhlasta.

Tiraspolin seurakunnan pastori Juri on kirjoittanut hienon Juhlakirjeen, joka on lähetetty meidän juutalaisillemme koteihin, yhteensä runsaat 2000 kirjettä. Juhlakirjeessä käsitellään syksyn juhlien merkitystä,  ei vain juutalaisille vaan myös kristityille ja lopulta kaikille ihmisille, sillä juhlilla on myös profeetallinen ja eskatologinen merkityksensä.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Mekin voimme tässä vaiheessa vuotta tehdä pienen katselmuksen arvioidaksemme miten tämä vuosi on tähän asti sujunut. Yhtenä suurena kiitosaiheena Herrallemme on se, että pandemiasta huolimatta työmme sai jatkua. Messiaanisissa seurakunnissamme on mietitty ja osin jo aloitettu toteuttamaan uusia, tälle ajalle paremmin soveltuvia työmuotoja, kuten Jumalan Sanan tutkiskelua ja rukousta pienemmissä ryhmissä. Toinen kiitosaihe on viime kesän onnistuneet lastenleirit. Saimme auttaa kymmenien juutalaisperheiden lasten lisäksi yhtä erityislasta ja 15 orpolasta osallistumaan kesäleirille, josta tuli unohtumaton kokemus varsinkin niille lapsille, jotka pääsivät leirille ensimmäistä kertaa elämässään.

Beltsin kesäleirille osallistui eräs juutalaisperheen tyttö, jonka vanhemmat eivät ennen olleet yhteydessä seurakuntaan. Nyt pastorimme Igor on tutustunut tytön vanhempiin, jotka eivät asu yhdessä. Ystävät, rukoillaan tämän perheen eheytymisen puolesta.

Beltsin kesäleiriläiset.

Moskovan Nonna kiittää teitä tukijoita rukouksistanne ja tuestanne. Seurakunta palasi kesätauolta. Nonna viestissään pyytää edelleen rukoilemaan Pokrovkan dokumentointiprosessin puolesta ja sitä, että seurakuntalaiset uudella innolla ja kaipuulla tulisivat kesätauon jälkeen syksyn tilaisuuksiin.

Tiistaina 7. syyskuuta sain tervehtiä Benderin seurakuntalaisia heidän Rosh HaShana-juhlakokouksensa aikana Zoom-yhteyden kautta ja vastavuoroisesti sain sieltä terveisiä sekä työntekijöiltämme että seurakuntalaisilta. Sydäntäni kosketti erityisesti, kun muutamat seurakuntalaiset halusivat tulla kameran eteen ja sanoa terveisensä suomalaisille sisarille ja veljille. Juhlakokoukseen osallistui liki 70 seurakuntalaista. Juhlatunnelma jatkui kokouksen jälkeenkin, jolloin seurakuntalaiset saivat perinteisen uudenvuoden lahjapaketin, hunajaa ja omenoita.

Lyhyen videotervehdyksen saimme myös Tiraspolin seurakunnan juhlakokouksesta maanantaina 6. syyskuuta. Muistakaamme, ystävät, Juri-pastoria, hänen perhettänsä ja kaikkia seurakuntalaisia rukouksin. Tiraspolin seurakunta rukoilee paljon ja hartaasti oman kaupunkinsa juutalaisten puolesta.

Kishinevin seurakunnan juhlakokouksessa oli voimallinen Pyhän Hengen läsnäolo ja voitelu. Useat Ihmiset halusivat rukoilla  ja tehdä parannusta Herran edessä. ”Tänään koimme jotenkin erityisellä tavalla Herramme siunauksen”, kertoo pastori Juri Viber-viestissään.

Toistan aiemman rukouspyynnön seurakunnan yhteyteen tulleesta Aleksandr-nimisestä juutalaisesta, joka on hyvin avoin keskustelulle ja kiinnostunut kuulemaan lisää Jeesuksesta. Rukoillaan, että hän avaisi sydämensä Jeesukselle, ja Taivas iloitsisi tästä yhdestä Isänsä luo palanneesta lapsesta.

Tubityönkekijämme Anatolin kesä on ollut hyvin kuuma ja työntäyteinen. Anatolin autokin on kokenut kovia Moldovan huonokuntoisilla teillä ja vaatinut ohjauksen korjausta korjaamolla. Tyrnovossa on nyt 143 lasta. Kishinevin Tubisairaalassa on 58 lasta ja taas, jo kolmannen kerran, avataan Covid-osasto ja koko henkilökunta tulee olemaan velvollinen vuoroin työskentelemään siinä.

Tuberkuloosiin sairastunut kahden kuukauden ikäinen Nikoleta. Myös tytön äidillä on pitkälle levinnyt tuberkuloosi ja lääkärit eivät usko hänen selviävän siitä.

Rukoillaan, ystävät, vaikeasti tubisairaiden Gabrielan 14-v, Zenjan 9-v, Maksimin 15-v ja 2-kk ikäisen Nikoletan puolesta. Nikoletalla oli sairaalaan saapuessaan tubin lisäksi ihossa ekseema päänalueella. Pikkutyttö on osastolla ilman äitiään, jolla on niin pitkälle levinnyt tuberkuloosi, että lääkärit eivät usko hänen selviävän siitä. Äiti ei käytä alkoholia, vaan syynä heidän sairauteensa on äärimmäinen köyhyys ja elämiseen täysin sopimattomat olosuhteet. Nikoletan äiti sanoi Anatolille, että vaikka selviäisi ja jäisikin henkiin, hän ei pystyisi huolehtimaan tyttärestään ja siksi haluaisi luopua hänestä.

Syyskuussa kaksi uutta Patmos-stipendiaattia aloittaa opiskelunsa. 19-vuotias Mihaela ja 16-vuotias Alena pääsevät toteuttamaan unelmaansa ompelijan- ja kokin ammateista. Mihaelan ja Alenan opiskelu kestää vuoden 2022 toukokuun loppuun. Kiitos, rakkaat ystävät, jotka tuellanne teette tämän mahdolliseksi!

Kalliit ystävät! Yhdessä idän juutalaistyöntekijöidemme ja kaikkien juutalaistemme kanssa olemme kiitollisia teille siitä, että kannatte ja rohkaisette meitä rukouksin ja annatte taloudellista tukea Patmoksen juutalaistyöhön. Ilman tätä tukea työmme ei olisi mahdollista.

Siunauksin,

ANDRES KOSKELAINEN