Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 9.2.2022

”Minä itse kaitsen lampaitani ja vien ne lepäämään, sanoo Herra, Herra.”
– Hes. 34:15

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille, Ystävät!

Vuoden 2022 ensimmäistä kuukautta on eletty ihan talvisissa olosuhteissa. Puhdasta valkoista lunta on tullut paljon ja saimme nauttia talvisista ulkoilukeleistä. Toivon ja rukoilen, että Jumalan rauha ja armo saisivat vaikuttaa elämässänne runsain määrin ulkopuolisista olosuhteista riippumatta.

Olen edelleen suunnattoman kiitollinen Jumalalle siitä, että saimme tehdä sen Moldovan matkamme ja vierailla Idän diasporajuutalaistyömme kohteissa ja siitä, että työmme saa jatkua. Jumalamme elää, me elämme ja Israelin kanssa elää! Herramme on lupauksillensa uskollinen. Hän on omiensa tukijana ja auttajana.

Saamme edelleen tavoittaa sanomalla Messiaasta juutalaisia Moskovassa, Moldovassa, Transnistriassa ja Romaniassa. Viime vuonna reilut 80 Idän diasporan juutalaista saivat ensimmäisen kerran konkreettisesti kuulla sanomaa Jeesus Messiasta. Uusia juutalaisia tavoitetaan henkilökohtaisen tutustumisen kautta, ja kun luotettava yhteys on syntynyt, saadaan keskustelu hengelliselle raiteelle. Usein tällainen prosessi on pitkä.

Profeetta Hesekielin kirjan luvussa 34 Herra sanoo tulevan itse kaitsemaan lampaitansa ja että palvelijastaan Daavidista tulee israelilaisten paimen ja rutinas. Näin muutama sataa vuotta kuningas Daavidin jälkeen elänyt profeetta viittaa Messiaaseen Jeesukseen, joka Johanneksen evankeliumin teksteissä sanoo olevansa hyvä paimen lampaille. Tämän hyvän paimenen – Jeesuksen – laitumille haluamme kutsua Herran lammastarhan eksyneitä lampaita.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Moskovan työmme vastaava, Nonna on hyvin kiitollinen Jumalallemme siitä, että sai tulla Kishineviin ja tavata Moldovan, Transnistrian, Romanian ja Suomen sisaria ja veljiä. Moskovalaisten on äärettömän tärkeätä tietää, että näissä maissa on heille rakkaita ihmisiä, jotka rukoilevat heidän puolestaan ja tukevat heitä. ”Valitettavasti meillä on paljon sairaita. Moskovassa on liikenteessä paljon ihmisiä ja mahdollisuus saada tartunta on aina suuri. Toisaalta itse sairastaminen on nykyään helpompaa, eivätkä oireet ole vakavia”, kertoo Nonna ja jatkaa, että Venäjän tiedotusvälineet lietsovat pelon ilmapiiriä kanssalaisten keskuuteen. Vaikka matka kotoa Pokrovkalle saattaa kestää reilut kaksikin tuntia yhteen suuntaan ja tiet ovat auraamatta ja liukkaita, pelon voittaminen ja  yhteyden kokeminen Kristuksessa pitävät seurakuntalaisilla yllä ilon ja ylistyksen ilmapiiriä.

Bukarestin seurakunnassa sapattikokousten yhteydessä seurakuntalaisille annetaan kotiin mukaan ruokakassi. Koronatilanne on Romaniassakin vaikea. Dorina-sisaremme tervehtii meitä Jesajan 64:7 tekstin sanoin ja jatkaa, että tässä tilanteessa parasta on jättäytyä Herramme käsiin niin kuin savi valajan käsiin. Valaja puristaa ja muotoilee savea niin kauan, kunnes saa haluamansa muotoisen astian. ”Koettelemuksien kautta Herra tekee meistä arvokkaita astioita valtakuntansa palvelukseen”, kirjoittaa Dorina viestissään.

Andres keskustelemassa Tiraspolin juutalaisten kanssa.

Transnistrian Tiraspolista kuuluu hyviä uutisia ja kiitosaiheita. Olemme ainakin koko edellisen vuoden ajan rakkaan Juri-pastorimme ja koko seurakunnan kanssa rukoilleet uusien mahdollisuuksien avautumista Tiraspolin juutalaisten saavuttamiseksi. Ja ylistys Herrallemme, nyt paikallisen juutalaisjärjestön ja synagogan ovet alkavat Jurille avautua. Synagogan 82-vuotias esimies antoi synagogassa toimitettavan sapattijumalanpalveluksen kokonaisuudessaan Jurille. Myös juutalaisjärjestön esimies antoi tilojen käyttöluvan ja pyysi tuomaan järjestön toimintaan hengellistä sisältöä. ”Tuntuu niin ihmeelliseltä, kun vasta 15. tammikuuta viimeksi puhuin tästä unelmastani Idän diasporajuutalaistyö kokouksessa Kishinevissa”, sanoo Juri minulle Whatsapp-keskustelussamme liikuttuneena. Maanantaisin seurakunta pitää rukousillan, torstaisin Jurilla on tapaamisia ihmisten kanssa juutalaisjärjestön tiloissa tai virtuaalisesti Zoomissa ja sapattina Juri johtaa ensin aamujumalanpalvelusta synagogassa ja sen jälkeen siirtyy omaan seurakuntaansa pitämään sapattitilaisuutta. Viikosta tulee aika työntäyteinen. Nyt, rakkaat muurinvartijat, Juri ja Vera tarvitsevat tukirukouksiamme vielä enemmän. Kiitos, kun jatkatte rukousta.

Benderin tiimi halusi vielä kerran kiitollisena muistaa edellisen vuoden tapahtumista erityisesti Hanukka-juhlan tunnelman ja siinä koetun Jumalan läsnäolon ja siunauksen. Kotityöntekijämme Galina pyytää jatkamaan rukousta 65-vuotiaan Doran puolesta, joka oli leikkauksessa tiistaina. Rukoillaan myös Ninan puolesta, joka kaatui  ja ennestään kipeä polvinivel vahingoittui lisää.

Rybnitsassa on yhä paljon koronaa sairastavia rakkaitamme. Mihail ja Irina, jotka olivat itsekin sairastaneet koronaa, pyytävät rukoilemaan virustartunnnan saaneiden useiden kokonaisten perheiden puolesta.

Kishinevin Jura-pastori haluaa vielä kiitollisena korostaa tammikuun tapaamisemme Kishinevissa näin: ”Meille kaikille oli suurena siunauksena päästä yhdessä kanssanne kiertämään Patmoksen Moldovan ja Transnistrian diasporajuutalaistyön kohteita. Samanlaisten tunteiden vallassa ovat paikallisseurakuntien juutalaiset olleet. Teidän suomalaisten näkeminen täällä kertoo meille Jumalan suurenmoisesta rakkaudesta ja huolenpidosta meitä kohtaan! Tällaisia tapaamisia toivomme olevan tulevaisuudessa enemmän”.

Orgejevin Silvia pyytää rukoustukea vaimonsa ja tyttärensä poisnukkumista surevien Vjatsheslavin ja Polinan puolesta. Lisäksi rukouspyyntö 72-vuotiaan Valentinan, Karmelin ja Jelenan sekä Davidin puolesta, että he alkaisivat avautumaan Jumalan Sanalle.

Tyrnovon tubilaitoksessa tammikuun aikana oli 151 lasta, Kishinevin tubisairaalassa 51 lasta. Olemme aiemmin rukoilleet punahukkaa sairastavan Angelan puolesta. Tällä hetkellä Angelan terveys heikkeni niin paljon, että hän joutui tehohoitoon. Ystävät, rukoillaan Angelan puolesta. Sairaalassa on taas paljon covid-potilaita. Sairaalan 52-vuotias talonmies menehtyi koronaan. Henkilökunta työskentelee kovan paineen alla. Anatolimme pyytää muistamaan rukouksin niin sairaalan henkilökuntaa kuin myös vaikeasti sairastuneita 4-vuotiasta Maksimia ja 8-vuotiasta Danielia. Anatoli on pitänyt tammikuun aikana raamattutunteja, tubisairaalassa 12 ja Tyrnovossa kaksi kertaa.

Kiitos rakkaat ystävät myös siitä, että olette osallistuneet Patmoksen  humanitaarisen avun talvikeräykseen ja rukoilleet operaation puolesta! Saimme lähettää Romaniaan 21 lavallista humanitaarisen avustustarvikkeita,  ja 22 lavaa on pakattuna ja odottamassa kuljetusta Moldovaan.

ANDRES KOSKELAINEN