Idän diasporajuutalaistyön Muurinvartijat -kirje 9.3.2022

”Rauhan Jumala olkoon kaikkien teidän kanssanne.”  – Room. 15:33

Shalom uvracha, rakkaat Muurinvartijat, rauhaa ja siunausta teille!

Kun kirjoitin 23.2.2022 Muurinvartijat-kirjettäni, en osannut kuvitella, että oltiin ajallisesti niin lähellä sotaa. Ja tänään 5.3, kun aloitin kirjoittamaan tätä rukouskirjettäni, Ukrainan sotaa on käyty yhdeksän päivää. Tämä koskettaa aika läheltä. Ukrainassa asuu perheemme monia ystäviä. Saimme ottaa vastaan yhden Kiovasta sotaa paenneen ystävämme, nuoren äidin ja hänen kolmevuotiaan tyttärensä Suomeen. Kaksi vuorokautta kestäneen uuvuttavan ja pelottavan pakomatkan jälkeen he saapuivat tänne. Hänen miehensä, ystävämme hänkin, jäi kotimaahansa.

Edelliseen kirjeeseeni olin liittänyt kansanedustaja Antero Laukkasen rukousvetoomuksen : ”Rukoilkaamme, missä ikinä olemmekin, jokaista rukousta tarvitaan. Autuaita ovat rauhan tekijät”.

Kiitos Herralle! Olen saanut monia kiitoksia rukouksistamme sekä ukrainalaisten todistuksia siitä, miten konkreettisella tavalla monet ihmiset ovat kokeneet Jumalan varjelua ja pelastumista vaaratilanteista. Monet raketit ovat pudonneet, mutta eivät ole räjähtäneet. Ukrainan sotilaatkin ovat kertoneet ihmeellisistä pelastumisistaan. Mutta eivät kaikki pelastu. Ystävämmekin kertoi, että erään hänen ystävänsä vanhemmat menehtyivät tulituksessa.

Niin Ukrainan kuin naapurimaiden kristityt ovat itseään säästämättä lähteneet auttamaan sotaa pakenevia pakolaisia, joiden määrä on jo kaksi miljoonaa. Käytännössä kaikki Länsi-Ukrainan seurakunnat toimivat pakolaisten vastaanottokeskuksina, joissa Ukrainan rajojen ulkopuolelle, mm. Puolaan, suuntavat pakolaiset saavat ruokaa ja voivat hetken levätä. Patmos lähettää apua Ternopoliin, jossa sikäläiseen seurakuntaan on perustettu 120 henkilön vastaanottokeskus. Käytännössä siellä on paljon enemmän pakolaisia. Ternopolissa oleva kontaktimme organisoi ihmisten evakuointia taistelualueilta ja lähettää sinne ruoka- ja muuta tarvikeapua.

Olen aiemmin pyytänyt rukoilemaan Moldovan humanitaarisen avun kuljetuksen puolesta. Kiitos paljon rukouksistanne, saimme kuorman lähetettyä ja se on turvallisesti saapunut Kishineviin. Tiistaina 8. maaliskuuta veljet purkivat lastin menoniitta-veljien varastoon muutamaksi päiväksi, josta tavara viedään Transnistriaan ja muihin kohteisiimme. Tarvittaessa tästä avustuskuormastamme tulevat saamaan osansa myös Kishineviin tulevat Ukrainan pakolaiset. Ystävät, pyydän teitä rukoilemaan, että kuljetus ja kaikki tulliselvitykset Transnistriaan päin sujuvat ongelmitta.

Kenttien tilannekatsaukset, kiitosaiheet ja rukouspyynnöt:

Moldovaankin tulee paljon pakolaisia ja 5.-6. maalikuuta heitä oli siellä jo yli 170 000. Transnistriassa on noin 6 000 pakolaista. Suurin osa on lapsiperheitä. Patmoksen juutalaistyöntekijät ovat yhdessä eri seurakuntien kristittyjen kanssa aktiivisesti mukana pakolaisten auttamisessa. Moldovaan tulevien pakolaisten joukossa on satoja juutalaisia. Olemme lähettämässä Patmos-apua myös Moldovan kautta alijaa tekeville juutalaisten auttamiseksi.

Rakkaat ystävät! Suuri kiitos teille jokaisesta rukouksestanne ja jokaisesta eurostanne, jonka olette lahjoittaneet tähän suureen hätään! Molempia tarvitaan.

Kishinevin pastorimme Juran kautta Patmos saa auttaa Moldovan pääkaupunkiin jo saapuneita juutalaisia ja muita pakolaisia. Kishinevin seurakunnan tiloihin viikonloppuna on majoitettu kolme Etelä-Ukrainan Nikolajevista lähtenyttä iäkästä juutalaista, vuonna 1945 syntynyt nainen ja kaksi miestä. Tiistaina 8. maaliskuuta he pääsivät jatkamaan bussilla matkaansa Romaniaan ja sieltä Berliiniin. Rukoillaan, sisaret ja veljet, näiden ystävien turvallisen matkan puolesta.

Kishinevistä 120 kilometrin päässä, Cantemirissa, on pakolaisten vastaanottokeskus, jossa kontaktimme kautta Patmos-apua kohdistetaan pakolaisten auttamiseksi Romaniaan. Cantemirin kautta Patmos-avulla Romaniaan kuljetetaan myös Israeliin suuntavat juutalaiset.

Beltsin kaupunki on sekin lähellä Ukrainan rajaa, niinpä Igor-pastorimme yhdessä vapaaehtoisten kanssa on myös aktiivisesti auttamassa pakolaisia.

Lena ja juutalaisperhe Ukrainasta.

Benderin messiaanisen seurakuntamme työntekijä Lena ja miehensä Nikolai ovat kuljettaneet kymmeniä juutalaisia Palankan raja-asemalta 80 km päähän Kishineviin. Yritämme auttaa niin paljon kuin pystymme. Lena ja Nikolai, itseään säästämättä, olivat yhdessä muiden kristittyjen kanssa yhden päivän aikana vieneet liki 70 juutalaista Kishineviin. ”Kun näkee läheltä ihmisten niin valtavan hädän, emme voi olla toimettomina”, sanoo Lena. Rakkaat ystävämme ovat välillä nukkuneet vain kolme tuntia vuorokaudessa.

Kiitos, ystävät, kun kannatte rukouksin Tiraspolin seurakuntaamme ja Juri-pastoriamme perheineen. Maanantaisin seurakunta pitää rukousillan. Torstaisin Jurilla on mahdollista tavoittaa seurakuntaamme vielä kuulumattomia juutalaisia Zoomin välityksellä. Verkkotapahtumiin osallistuu 40 – 50 kuulijaa. Sapattina Juri johtaa ensin aamujumalanpalvelusta synagogassa ja sen jälkeen siirtyy omaan seurakuntaansa pitämään sapattitilaisuutta. Juri on suuresti kiitollinen suomalaisille kaikesta rukoustuesta ja avusta!

Muistakaamme rakkaita Rybnitsan ystäviämme rukouksin. Rybnitsassa on kaksi juutalaisperhettä, jotka haluaisivat lähteä Israeliin. Misha-pastorimme pyytää rukoilemaan tämän asian puolesta.

Ukrainan sota on lisännyt epävarmuutta ja pelkoa Rybnitsan asukkaisiin.

Pyydän erityisesti muistamaan rukouksin Moskovan Nonnaa ja seurakuntalaisiamme. Venäjän Duuma on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan ”Venäjän armeijan erikois-sotilasoperaatiosta Ukrainassa väärien tietojen levittämisestä” voisi saada jopa 15 vuoden vankilatuomion. Ymmärrättehän, mitä tuo tarkoittaa. ”Rukoilemme rauhan puolesta, turvaudumme vain Herraan. Tuemme ja rohkaisemme toisiamme, haluamme olla lähellä Jumalaa. Rakastamme kaikkia ja yritämme pysyä Herralta tulevassa rauhassa. Kristus on keskellämme”, luki Nonnan viestissään sunnuntaina 6.3.

Tubityön uutiset

Kishinevin tubisairaala on ottanut ukrainan pakolaisia vastaan. ”Tällä hetkellä tubisairaalaan on majoitettu 150 pakolaista eikä tilaa ole enää”, kertoo Anatoli viestissään. Anatolimme jatkaa omaa työtänsä normaalisti. Päivittäin hän auttaa lapsia sekä sairaalassa että sen ulkopuolella. Anatoli tekee myös kotikäyntejä. Hän vie apua tarvitseville lapsiperheille humanitaarista apua ja myös Jumalan Sanaa.

Tyrnovon tubilaitoksen johtaja Veronica kertoo talven lämmityslaskun olleen noin 15 000 €. Jotta saisi sen maksettua, laitos joutuu karsimaan muita kustannuksia, muun muassa ruoan hankinnoissa. Patmos-avun kautta Anatoli pystyy edes jossain määrin auttamaan laitoksessa olevia lapsia tuomalla heille elintarvikkeita. Anatolin kertoma evankeliumi tavoittaa lasten sydämet. Helmikuun aikana 16-vuotias Zina tuli uskoon Jeesukseen ja nyt pyytää rukoilemaan äitinsä pelastumisen puolesta. Zinalla on 6 kk ikäinen lapsi. Lapsen isä, mies, jolle Zinan vanhemmat ovat luovuttaneet tyttärensä vaimokseen muutaman viinapullon tähden, ajoi Zinan pois kotoaan hänen tultuaan raskaaksi.

Rakkaat sisaret ja veljet! On suuri etuoikeus ja siunaus saada olla kanssanne osa tätä suurta Jumalan työtä. Ja niin kuin eräs kollegani-veli tapaa sanoa, mennään uskossa eteenpäin! Rauhan Jumala olkoon kaikkien teidän kanssanne!

Teitä siunaten,

ANDRES KOSKELAINEN