Idän diasporajuutalaistyön muurinvartijakirje 2.9.2020

”Opeta meitä laskemaan päivämme oikein, että saisimme viisaan sydämen.” Ps. 90:12

Shalom uvrahach, rakkaat ystävät, iloa ja rauhaa teille!

On jälleen kerran ilo ja etuoikeus saada kirjoittaa kaikille rakkaille Patmoksen Idän diasporajuutalaisyön tukijoille.

Tässä kirjoittaessani kalenterin lehdessä lukee 1. syyskuuta. Syksy on alkanut. Monessa IVY:n maassa, jossa teemme diasporajuutalaistyötä, tänään alkoivat koulut. Tämä on suuri päivä sekä koululaisille että heidän vanhemmilleen. Facebook ja muu sosiaalinen media pursuavat tämän aiheisia postauksia.  Eräs ystäväni Moldovasta laittoi kauniisti pukeutuneen koulun pihalla reppu selässään seisovan tyttärensä kuvan ja totesi kommentissaan surullisen hymiön kanssa, että tyttö menee jo toiselle luokalle. Kun kysyin, miksi on tuo surullinen hymiö, hän vastasi, että aika lentää nopeasti.

Rukoillaan ja siunataan, ystävät, kaikkia juutalaisperheiden koululaisia Patmoksen diasporajuutalaistyön maissa niin kuin myös koululaisia meillä Suomessa. Patmos on auttanut muutamia hätää kärsiviä perheitä Moldovassa varustamaan lapsiaan alkavaan kouluvuoteen. Siitä kiitos Jumalalle ja teille, rakkaat ystävät! Moldovassa edelleen tarvitaan teidän rukouksianne ja taloudellista apuanne kipeästi!

Mutta mitä mieltä olemme ajan lentämisestä? Jumalan mies Mooses samassa Psalmissa 90 toteaa ettei aika, vaan me tässä lennämme. Kiitos ja kunnia Herrallemme, joka viisaudessaan, armossaan ja rakkaudessaan opettaa meitä käyttämään tätä meille annettua aikaa siten, että kerran kuulisimme: ’Hyvin tehty, sinä hyvä ja uskollinen palvelija! Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule Herrasi ilojuhlaan!” (Matt. 25:21)

Tilannekatsaukset ja kiitos- ja rukousaiheet:

Moskova:

 • Rakas Nonna-sisaremme kiittää viestissään kaikkia ystäviä rukoustuesta. Seurakunta on alkanut kokoontua sapattikokouksiin ja raamattutunneille. Ihmiset ovat odottaneet tätä pitkään. On toki myös niitä, jotka ovat varovaisia ja vielä empivät. Nonna pyytää meitä rukoilemaan niiden puolesta, jotka ovat väsyneet tähän koronavitsaukseen ja tarvitsevat rohkaisua ja uskonsa vahvistusta.
 • Pyydämme rukoilemaan Boris-pastorin terveydentilan puolesta. Hän kertoi tuntevansa lievästi flunssan oireita.
 • Koronarajoitukset ovat myös haitanneet taloudellisen tuen säännöllistä toimittamista Moskovaan. Tämä on erityinen rukousaiheemme.

Silkkitie:

 • Kiitos ystävät rukouksistanne Silkkitien työn puolesta! Edellisessä viestissään Petja ilmoitti jälleen sairastuneensa ja joutuneensa sairaalahoitoon lämmönnousun ja flunssan oireiden takia. Lisäksi Petjan keuhkot eivät ole vielä täysin parantuneet alkukesän keuhkokuumeen jäljiltä. Nyt hän on jo päässyt sairaalasta kotiin. Petja kertoo, että juutalaistemme joukossa on muitakin sairastuneita ihmisiä ja pyytää rukoilemaan heidän puolestaan.

Bukarest:

 • Dorina-sisaremme lähettää lämpimät terveiset kaikille patmoslaisille. Hän kutsuu meitä jokaista tämän syksyn aikana rukoilemaan heidän kanssaan hengellisen kasvumme puolesta.

Kishinev:

 • Jura-pastorimme kiittää esirukouksista hänen puolestaan. Jura voi jo suhteellisen hyvin. Vielä yksi testi ja sen jälkeen hän uskoo voivansa palata töihin. Nyt vain Juran kotona asuvalla aikuisella Sergei-pojalla on samanlaisia oireita. Sergei on myös meillä Kishinevin seurakunnassa töissä. Rukoillaan, ystävät, parantumista Sergeille, ja että Herramme varjelisi tartunnalta muut perheen jäsenet, samoin kuin työtoverit.
 • Pyydämme rukoilemaan Ljudmilan puolesta, jolle yöllisen kaatumisen seurauksena sattui murtuma. Lisäksi Ljudmilalla on kovasti huolia samassa taloudessa asuvasta tyttärestään ja tyttärentyttärestään, joilla on vaikeita mielenterveys- ja alkoholiongelmia.

Orgeev:

 • Työntekijämme Silvia pyytää rukoilemaan 62-vuotiaan Boriksen puolesta. Boris asuu nykyään USA:ssa. Hän tuli Moldovaan hoitamaan 80-vuotiasta vaikeasti sairasta äitiään. Silvia pyytää rukoilemaan, että Boris avaisi sydämensä Jeesus-Messiaalle.
 • Rukousta pyydetään Nataljan ja Betjan puolesta. Heillä molemmilla on mielenterveysongelmia.
 • Samoin Aurikan ja hänen miehensä Jevgenin puolesta. He molemmat ovat tällä hetkellä kärsimässä vankeustuomiotaan. Aurikan äiti Jelena kertoi, että Aurika ja Jevgeni pyysivät tuomaan heille vankilaan Raamatun. Rukoillaan tämän pariskunnan uskoontulon puolesta.
 • Ystävät, rukoilkaa 84-vuotiaan Svetlanan puolesta. Hän kävi kasteella viime vuoden puolella. Yksin asuvana Svetlana tarvitsee meidän rukoustukeamme, että Jumala vahvistaisi hänet hengellisesti ja fyysisesti.

Beltsi:

 • Pastori Igorin kahdella vielä vanhempiensa luona asuvalla aikuisella pojalla on koronatartunta. Kiitos Herralle, oireet eivät ole kovin vakavia. Rukoillaan, ystävät, pojille parantumista ja koko Igorin perheelle Herran varjelusta.
 • Igor suunnitteli seurakunnan kokoontumisten alkavan syyskuun alussa, mutta nyt tämä siirtyy, sillä seurakuntalaisia ei voi altistaa tartunnalle. Rukoillaan Beltsin seurakunnan puolesta, että tilanne normaalisoituisi pian, ja kokoontumiset päästäisiin aloittamaan.

Benderi:

 • Kiitosaihe Herralle Bellan onnistuneen leikkauksen puolesta. Rukoillaan hänelle täydellistä toipumista.
 • Kiitosaihe myös siitä, että Benderin seurakunnassa tähän mennessä kukaan ei ole saanut koronatartuntaa. Toisaalta, Transnistrian koronatartuntojen määrä on taas lähtenyt nousuun, ja viranomaiset suunnittelevat uusia rajoituksia. Seurakuntalaiset toivovat kokoustoiminnan kuitenkin jatkuvan. Rukoillaan Herramme johdatusta ja varjelusta kaikissa näissä kysymyksissä.
 • Työntekijämme Lena kiittää esirukouksista Zanna-tyttärensä puolesta. Tytön allergiakohtaukset ovat loppuneet.
 • Olemme rukoilleet muuttoa Israeliin suunnittelevan Rimman puolesta. Keväällä asian eteneminen pysähtyi alkaneeseen koronakaranteeniin. Nyt Rimma yrittää saada asiaansa uudelle käyntiin, ja hän pyytää meidän tukevan häntä esirukouksin.
 • Transnistrian vastaavan työntekijämme Mihail Borovetsin puolesta sain kiireisen rukouspyynnön hänen vaimoltaan Irinalta. Mihail oli viety ambulanssilla sairaalaan keskiviikonvastaisena yönä ylävatsa- ja rintakipujen tähden. Transnistrian kansallisen vapaapäivän tähden sairaalassa oli vähän lääkäreitä, mutta kipulääkitys aloitettiin. Mihail vietiin torstaina kiireiseen leikkaukseen. Rukoillaan, että hän kestää leikkauksen. Irina kertoi, että koronatartunnatkin ovat nousussa alueella. Kiitos, kun pidätte Mihail-veljemme rukouksissanne ja pyydätte kanssamme, että Herra auttaa ja parantaa.
Maria 5 v

Tubityö:

 • Kishinevin tubisairaala on asetettu karanteeniin, sillä jälleen muutama henkilökuntaan kuuluva henkilö on saanut koronatartunnan. Moldovan pahentuneen koronatilanteen johdosta terveysvirasto on määrännyt kaikki sairaanhoitajat oman työnsä lisäksi tekemään ylityötä koronasairaaloissa. Tässä on tubilasten kannalta ajatellen suuri riski.
 • Erityinen rukouspyyntö 5-vuotiaan Marian puolesta. Maria tulee viisilapsisesta perheestä. Marian isä kuoli tuberkuloosiin. Äidillä on vakava alkoholiriippuvuus ja tuberkuloosi, eikä hän suostu menemään hoitoon. Muutaman kerran äiti on tullut humalassa sairaalalle, aiheuttanut siellä häiriköintiä ja vaatinut nähdä tyttärensä. Marialla on silti kova ikävää äitiään. Maria tuotiin ensin Tyrnovoon, mutta nyt Anatolin avulla hän sai siirron Korneshtyn laitokseen. Rukoillaan, ystävät, että Jumalan armo ja rakkaus sulkisi pikku-Marian syliinsä, ettei Marialle jäisi mitään pysyviä henkisiä traumoja.
 • Edellisessä kirjeessäni jätin rukouspyynnön Tyrnovossa uskoon tulleen 17-vuotiaan Vadimin puolesta. Kiitos Herralle, Patmoksen tuen avulla hän pääsee 6 kuukauden kurssille opiskelemaan autonkuljettajaksi. Rukoilkaa, ystävät, Vadimin tulevaisuuden puolesta.

Lämpimin terveisin ja teitä siunaten,

ANDRES KOSKELAINEN