Silja Lima: Muurinvartijakirje 16.4.2020

Rakkaat ystävät,

Kaiken epävarmuuden keskellä meillä on varma turva ja rauha Herrassa.

Tänään olimme Slummikeskus Taivaassa jakamassa hygieniapakkauksia ja ruokatarvikkeita perheille. Olimme alun perin valmistaneet 50 hygieniapakkausta (pestävä hengityssuoja, käsisaippuaa, pikkuiset käsidesipullot, ohjeita karanteeniin ja pieni Johanneksen evankeliumi kirjanen) ja näiden lisäksi meillä oli kymmenen kappaletta kilon maitojauhepakkausta muutamille pienten lasten perheille, joiden kansa olimme olleet yhteydessä.

Kun viestittelin äideille, että pakkauksia ja maitoa saisi tulla hakemaan, vastauksena oli kyyneliä ja kiitoksia. Perheissä venytetään nyt pennejä tai lisätään vettä papuihin niin kuin täällä sanotaan.

Vaikka ruokaan pitäisi jäädä rahaa, monet pelkäävät kaasutta tai sähköittä jäämistä ja koittavat kaikin keinoin saada edes ne laskut maksettua. Koulu jakoi maaliskuussa perusruokapakkaukset, mutta kilo riisiä ja papuja menee isoissa perheissä päivissä.
Haimme aamulla lisää ruokatarvikkeita jaettaviksi vanhuksille ja lapsiperheille ja iltapäivällä jaoimme riisiä, papuja, maitoa, appelsiineja ja välipalakeksipakkauksia. Olimme sopineet jakoajan porrastetusti, mutta silti jonoa muodostui ja tarvitsevia perheitä olisi ainakin toiset 50.

Kokoamme uusia pakkauksia nyt seuraavien päivien aikana ja toivomme voivamme olla tuomassa toivoa ja helpotusta epävarmuuteen ja pelkoon näinkin pienellä välittämisen ja rakkauden eleellä.

Brasiliassa on liikkeellä paljon eriävää tietoa maan tilanteesta ja poliittinen kiista aiheuttaa myös paljon sekavuutta. Välillä kuulemme, että sairaalat ovat lähes tyhjillään ja sitten kuulemme, ettei hautapaikkoja ole kaikille kuolleille.

Fortaleza on maan pahiten virustartuntoja saanut kaupunki väkilukuun suhteutettuna. Täällä virallisten lukujen mukaan meillä on nyt 1794 testattua tartuntaa, reilu 6000 epäilyä, joissa testitulosta odotetaan sekä 89 kuollutta. Testituloksia odotetaan viikkokaupalla myös kuolintapauksissa. Nyt tartuntoja on levinnyt kaikkiin kaupunginosiin ja myös slummialueille.

Myös Jangurussuun terveysklinikalle on valmistettu koronavalmiusosasto, mutta esim. tänään, kun veimme Raquel äitiä 5-vuotiaan Syron pojan kanssa sinne pojan yskiessä ja ollessa kovassa kuumeessa ja ripulissa ei klinikalla ollut apua heille, vaan meidät passitettiin kaupungin sairaalaan.

Keskuksen ympäristössä olemme kuulleet muutamista tapauksista, joissa virusta epäillään, mutta testejä ei tehdä ja sairastuneita passitetaan kotiin karanteeniin. Yhdeksän Fortalezassa kuolleista kuoli kotiin. Huolemme tänään onkin, että slummien vanhukset ja ne, joille avun hakeminen on vaikeaa, unohdetaan kotiin.

Kiitos kaikille, jotka olette meitä muistaneet. Meillä on kaikki hyvin, vaikka uusi rytmi onkin vielä outo meille. Ei ole helppoa odottaa ja pysähtyä, kun olemme aina olleet vauhdissa ja tekemässä mutta selvästi tämä on nyt aika meille pysähtyä ja rukoilla ja viettää aikaa perheen kesken.

Pyrimme olemaan viestein ja soitoin lähellä Jangurussuun äitejä. Nuorten kanssa puuhaamme raamatunlukuhaastetta WhatsApp-ryhmässä ja videoiden kautta. Käymme keskuksella kerran viikossa tai tarpeen mukaan ruoka-apua vieden – perheistä ja tilanteista riippuen.

Rukoilethan kanssamme:

  • Raquelin ja Sayronin puolesta, jotka ovat sairaalassa Sayronin sairastumien vuoksi. Rukoillaan heille apua, suojelusta sekä pikaista paranemista ja turvaa perheen kahdeksalle muulle jäsenelle. Raskas denguekuume koetteli jo perheen isosiskoa tammikuussa ja isoäidin sydänvaivat ja verenpaine aina huolestuttavat.

  • Rukoilethan viisautta päättäjille ja erityisesti presidentti Bolsonarolle Pyhän Hengen viisautta ja nöyryyttä sekä politiikkaan nyt yhtenäistä linjaa, jotta kaikkein heikoimmassakin asemassa oleville löytyisi apua.

  • Rukoilethan meidän perheemme puolesta, suojelusta väkivallan levitessä kaduilla, kun taloudellinen tilanne heikkenee, ja varjelusta viruksen levitessä suurkaupungissa. Rauhaa ja viisautta seurata Pyhän Hengen ohjauksessa. Terveyttä ja iloa kaikessa huolessa ja eristyksessä meille kaikille.

  • Rukoilethan Mazen, Karol tytön, Jamillyn ja Lenan raskauksien puolesta. Rukoillaan terveyttä ja rauhaa heille ja että synnytyksen tullessa klinikoilta löytyisi heille tarvittava apu.

Silja ja Ronaldo Lima

Slummikeskus Taivas, Brasilia