Silja Lima: Muurinvartijakirje 3.7.2020

“Sinä Herra sytytät minun lamppuni, sinä, Jumala, tuot pimeyteeni valon. ” Psalmi 18:29

Rakkaat ystävät ja muurinvartijat, tervehdys Fortalezasta,

Vähitellen meilläkin alkaa rajoitukset hellittyä. Olemme helpottuneita, vaikka samalla huoli jatkuu korkeiden tartuntamäärien takia. Brasiliassa tilanne ei todellakaan ole vielä ohi.

Meillä on ollut koronavirusen lisäksi huolena luotettavan informaation saanti ja monet turvallisuusongelmat näinä viime kuukausina Brasilian liukuessa kaaokseen niin sairaaloissa kuin myös talouden ja politiikan puolella.

Korkeimman oikeuden, presidentin ja hallituksen vääntäessä kättä poliisin toimintaa slummeissa on rajoitettu ja se on osittain jopa kielletty kokonaan. Tämä ja vankiloista koronaviruksen vuoksi vapautetut sadat vangit ovat luoneet lisää epävarmuutta ja turvattomuutta kaduille. Kuulemme päivittäin jengien teloituksista ja ryöstöistä. Kaduilla on hyvin väkivaltaista.

Jengien yhteenotot ovat olleet lähes päivittäisiä ja heidän otteensa slummien asukkaista on voimakas. Olemme viime viikkoina kartoittaneet alueen perheiden tilanteita ja tavanneet perheitä, joiden valtiolta saama avustus menee suoraan jengiläisten taskuun. He elävät pelossa ja lapset syövät pelkkää riisiä päivästä toiseen. Samalla kaupungin johtajaa ja useita kuvernöörejä tutkitaan korruptioepäilyistä.

Olemme valmistelleet keskusta, jotta voisimme jo alkaa ottaa lapsia vastaan pienissä 5 lapsen/ohjaaja ryhmissä. Tätä kautta voisimme olla apuna paitsi koulutehtävien kanssa, joita harva slummin alueella tekee, kun ne pitäisi itse tulostaa koulun verkkosivuilta, ja myös taata lapsille täyttävää välipalaa päivittäin.  Haasteita on monia.

Haluamme tietysti toimia kaikkien turvatoimien mukaisesti ja esim. vesipullojen tai lasten käyttämien hengityssuojien puhtaanapito on haaste, kun kotona ei aina olla samoilla linjoilla.

Olemme tiiminä rukoilleet ja suunnitelleet ja nyt aloitamme tukiopetustunteja, nuorten raamisryhmiä (juuri noissa 5 nuoren ryhmissä) ja samalla lailla myös äitien kanssa. Ronaldo raivaa ruohoa kentältä ja vielä odotamme lupaa jalkapallotreeneihin, kun kaikki urheilu ja ulkoilu ryhmissä on edelleen kiellettyä.

Pidättehän meitä rukouksissa. Meitä aina vahvistaa ja rohkaisee tietää, että ystävät jaksavat rukoilla ja muistaa. Turvaamme Herraan ja uskomme että tässäkin tilanteessa saamme kasvaa ja vahvistua. Nyt jo näemme meidän nuorissa uutta kasvua itsenäiseen raamatunlukuun ja iloitsemme keskinäisestä rakkaudesta ja huolenpidosta hädän edessä. Varmasti seurakuntana tässä meitä myös muistutettiin mikä etuoikeus meillä onkaan saada kokoontua yhteen!

Kiitosaiheena iloitsemme  kauniista ja terveestä Laura-vauvasta joka syntyi Maze-vapaaehtoisellemme kesäkuun alussa. Koko perhe on jo onnellisesti kotona ja kaikki meni hyvin vaikka sairaalaan meno perhettä huolestuttikin.

Kiitos kaikesta huolenpidosta ja turvasta, jota saamme Herrassa tuntea sekä ystävistä ja rukouksista. Kiitos uusista ja vanhoista kummeista ja mahdollisuudesta olla edelleen Jangurussuun lasten ja perheiden apuna tänäkin vaikeana aikana.

Erityisenä rukouspyyntönä olisi Ronaldon isän, Senhor Geraldo jolla eilen todettiin covid-tartunta ja on heikossa kunnossa.

Rukoillaan myös slummin perheiden puolesta, erityisesti jengien keskinäinen valta tilannne on pelottava ja monet nuoret miehet ovat erityisen vaarallisessa tilanteessa näiden jengien ”sotilaina”. Heidän kautta vaara tulee myös koteihin ja kostot ja velat usein tuhoavat kokonaisia perheitä.

Rukoillaan meille viisautta ja varjelusta keskusta avatessa, että voisimme olla apuna ja voimana alueen perheille.

Rakkain siunauksin,

SILJA LIMA