Silja Lima: Muurinvartijakirje 30.4.2020

”Herra itse kulkee edelläsi. Hän on sinun kanssasi, Hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää. ” 5. Moos. 31:8

Rakkaat ystävät já esirukoilijiat,

Terveisiä Fortalezasta. Täällä olemme pärjäilleet ihan hyvin ja olemme koko perhe terveinä. Kiitos kaikille rukouksista. Viikko viikolta on selvemmin nähtävissä pandemian vaikutukset, jotka yltävät paljon tartuntakäyriä laajemmalle.

Fortalezassa on virustartuntoja laajalti ja virallisten lukujen mukaan oli yli 50 kuollutta vuorokauden aikana. Osavaltiossa ja koko maassa luvu tovat tietysti paljon suuremmat. Erityisesti Manau ja Amazonia ovat olleet vaikeuksissa.

Edelleen testituloksia odotetaan tuhansilta ja päivittäin kuulemme uutisia, jotka saavat meidät epäilemään virallisten lukujen pätevyyttä.

Virustartuntojen lisäksi olemme Jangurusuussa nähneet kuinka jo vaikeuksissa ollut julkinen terveydenhuolto nyt yrittää viimeisin voimin vastata koronavirus tapauksiin. Monet tarvitsevat kuitenkin jatkuvaa hoitoa muihin sairauksiin ja apua siihen ei nyt meinaa löytyä.

Viime vuoteen verrattuna ovat esim- denguekuumetartunnat moninkertaistuneet. Meillä on slummissa tuberkuloosi ja HIV-potilaita, joiden hoito jää nyt kesken, kun terveysasemilla ei ole lääkkeitä tai apua heille.

Tänään juttelin Antonia äidin kanssa jonka 3v. autisti-pojan terapia on peruttu koko loppu vuodelta. Ja Saran pieni 2v. Daniela tytöllä on vaikeita sairaskohtauksia kotona eikä apua tai edes ohjeita löydy terveysasemilta tai lastenlääkäriltä.

Avuttomuus, jota monet slummeissa ja kaduilla kokevat, vie helposti päihteiden ja rikollisuuden ansaan. Työtä oli vaikea löytää ennekin ja nyt se näyttää lähes mahdottomalta ja apua luvataan mutta byrokraattinen koneisto on hidas ja kymmenet tuhannet brasilialaiset jonottivat tänänkin sateessa pankkien edustoilla tuntikausia, jotta valtion lupaamat avustushakemukset saataisiin käsiteltyä. Slummeissa asuu Brasilian näkymättömiä, joilla ei ole kaikkia tarvittavia henkilöpapereita, pankkitilejä tai voimia tai kykyä etsiä apua valtion virastoista.

Olemme viikottain jakaneet ruoka-apua slummin perheille. Aluksi yritimme pääasiassa tavoittaa keskuksen lapsien perheitä. Nopeasti saimme kuitenkin nähdä kuinka ahtaalla monissa perheissä todella ollaan. Vähitellen on kotoa myyty irtaimistoa ja monissa kodeissa tehdään nyt ruokaa hiilillä kaasuhellan sijaan.

Jaoimme nyt viime päivien aikana ruoka-apupakkauksia 150 perheeseen. Ja päivittäin saamme uusia avunpyyntööjä ja kuulemme mahdottomista tilanteista ja sairaista vanhuksista ja lapsista.

Ruoka-apu pakkaus sisältää 4 kiloa riisiä, 2 kiloa papuja, makaroonia, mandioka jauhoja, sokeria, öljyä, säilykkeitä, maito jauhetta ja margariinia. Lisäksi pakkasimme perheille nestesaippuaa, hengityssuojia x2 ja pienet pullot käsidesiä. Nämä pakkaukset on otettu kiitoksin ja kyynelin vastaan.

Emme voi halata tai ottaa toista kädestä. Vasta tässä tilanteessa huomaamme kuinka paljon kommunikoimme elein ja kosketuksella. Hymykin on haastavaa oman maskin takaa.

Kuinka kertoa Jeesuksen huolenpidosta ja rakkaudesta itkevälle äidille tai isoäidille, kun ei voi olla lähellä? No ainakin käytännön apua heille ojentamalla ja sanoin ja rukouksin. On ollut ilo saada olla kertomassa Jumalan rakkaudesta näin käytännöllisellä tavalla. Kiitos kaikille jotka olette jo olleet mukana tekemässä tästä mahdollista.

Rukousaiheita:

  • Rukoillaan slummin perheiden puolesta, suojaa ja apua apua tarvitseville, voimia heikoille ja väsyneille, varjelusta vanhuksille ja ennestään sairauden kanssa kamppaileville.
  • Rukoillaan Joana nimisen isoäidin puolesta, joka kyyneleineen jäi sydämeeni ja rukouksiini. Paljon huolta lapsista ja lapselapsista ja väsymystä kun apua ei löydy. Aldenira nimisen lesken puolesta, joka kokee syvää yksinäisyyttä ja pelkoa ja monien monien naisten puolesta, jotka vielä isoäiteinä kasvattavat lapsia ja kantavat vastuuta perheistä.
  • Rukoillaan Carlos pojan kanssa, jonka autismiin terapia on auttanut paljon, mutta nyt äiti pelkää, ettei osaa vastata pojan tarpeisiin yksin kotona.
  • Rukoillaan Saran Daniela tytön terveyden puolesta, ettei tulisi enää sairaskohtauksia ja löytyisi tarvittava apu hädän hetkellä.
  • Rukoilettehan myös koko työtiimimme puolesta. Tunnelma karanteenissa suurkaupungissa on kireä ja huolestunut, kaupungilla on mielenosoituksia ja tappeluita ja monet kokevat turvattomuutta. Rukoillaan ja siunataan Djeimeä ja Sergiota, Gerlaniaa ja perhettä, Joilmaa ja hänne perhettään, Mazeta viimeisillä raskausviikoilla ja meidän puolesta perheenä, että voimme olla toinen toisillemme tukena ja apuna ja rauhassa keskittyä kotikouluun ja työtehtäviimme täällä.

Kiitosaiheita:

  • Kiitetään että Sayron pojan kuume ja ripuli on mennyt nyt lääkkeillä ohi ja perhe koittaa pitää karanteenia ja toipua rauhassa.
  • Kiitos ystävistä , kummeista ja rukoilijoista, jotka ovat tehneet mahdolliseksi meidän työn täällä ja jakaneet omastaan slummin lapsille ja perheille.
  • Kiitos meidän perheen terveydestä ja Jumalan huolenpidosta ja turvasta jossa aina olemme saaneet kulkea.

Kiitoksin teitä myös siunaten,

Silja Lima