Muurinvartijat

2019-10-09 "Oi sitä Jumalan rikkauden ja viisauden ja tiedon syvyyttä! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja jäljittämättömät hänen tiensä! Kuka on tuntenut Herran mielen? Kuka on ollut hänen neuvonantajansa? Kuka on ensin antanut hänelle jotakin, mikä hänen olisi maksettava takaisin? Hänestä, hänen... https://www.patmos.fi/muurinvartijat/1870/hannele_suortti_idan_diasporajuutalaistyon_muurinvartijakirje_9_10_2019 Patmos article

Hannele Suortti: Idän diasporajuutalaistyön muurinvartijakirje 9.10.2019

”Oi sitä Jumalan rikkauden ja viisauden ja tiedon syvyyttä! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja jäljittämättömät hänen tiensä! Kuka on tuntenut Herran mielen? Kuka on ollut hänen neuvonantajansa? Kuka on ensin antanut hänelle jotakin, mikä hänen olisi maksettava takaisin? Hänestä, hänen kauttaan ja häneen on kaikki. Hänelle kunnia iankaikkisesti! Aamen.”
Room. 11: 33-36.

Shalom, rakkaat rukousystävät!

Raamattu Kansalle on otsikoinut nämä neljä jaetta: Jumalan viisauden ylistys. Sen sijaan venäläinen Skoufildin käännös on jättänyt tämän ylistyksen ilman omaa otsikkoa ja säilyttänyt sen osana kappaletta: ”Israelin kansa tulee vielä pelastumaan”.

Mielestäni tämä osio sopiikin aivan valtavan hyvin juuri tuon otsikon alle. Jumala, jonka rikkaus, viisaus ja tieto on täysin pohjatonta ja ääretöntä, ei jätä mitään lupaustaan toteuttamatta. Israelin lopullinen pelastuminen on nyt vielä suuri salaisuus. Paatumus eli kovasydämisyys on kohdannut osaa Israelista. Koska osaa tämä kovasydämisyys ei ole kohdannut, niin juutalaiskansassa on aina ollut myös tämä osa, joka on avannut sydämensä Jeesukselle, Messiaalleen. Tämä osa on tänäkin päivänä, ja saamme kokea aivan erityistä Jumalan siunausta viedessämme juutalaisille Ilosanomaa heidän omasta Messiaastaan ja saadessamme kokea, miten heidän sydämensä avautuvat Jeesukselle.

Myös tämä paatunut Israelin osa on pelastuva, kun täysi määrä pakanoita on tullut sisälle. Raamatun profetioista ymmärrämme näin, että Israelin historian kaikkein ihmeellisin ja valtavin vaihe on vielä edessäpäin. Israelin Messias tulee vielä nostamaan kansansa sen ylevyyteen ja kunniaan.

Mitä voimme muuta sanoa, kuin ylistää Jumalaa hänen viisaudestaan, jolla hän on suunnitellut koko ihmeellisen pelastussuunnitelman niin kansalleen Israelille kuin kaikille muille kansoille. ”Hänestä, hänen kauttaan ja häneen on kaikki”, kuten alussa luimme. Ortodoksinen juutalaisuus onkin todennut, että tämän lauseen valtava sisältö kulkee punaisena lankana läpi koko Raamatun ja löytää toteutuksensa näin myös traditionaalisessa sapatin ja Raamatun juutalaisten juhlien vietossa.

Kiitos- ja rukousaiheet:

 • Rukoillaan ensi sunnuntaina 13.10 alkavan 7-päiväisen sukkotin (lehtimajanjuhla) ajan puolesta, niin juutalaisten kodeissa kuin seurakunnissa. Puhutelkoon tämä aika voimallisesti rakkaitamme siitä, että vain taivaallisessa Isässämme on kaikki se turva ja rauha, jota jokainen sydän kaipaa. Hänessä on elämämme ja hän on valmistanut meille ikuisuuden luonaan. Tämän tähden Jumala lähetti rakkaan Poikansa ja tätä Sanomaa meidän on käsky ja ihana etuoikeus viedä juutalaisille.
 • Kishinevistä pyydetään esirukousta Grigori-veljen puolesta, joka vaihtoi asuntoa ja ei nyt mitenkään totu uuteen kotiinsa, on ahdistunut ja itkee yksinään.

  Irina-äiti pyytää, että rukoilisimme hänen ja 8-vuotiaan poikansa puolesta. Poika on vakavasti invalidi.

  Aleksandr-pojan, 30, puolesta pyydetään esirukousta. Hänen äitinsä, 60, menehtyi sairauteen ja poika jäi aivan yksin. Aleksandr on myös sairas.
 • Dnestrovskista, Transnistriasta, pyydetään esirukousta Rima-sisaren puolesta, joka on vakavasti sairaana ja sisällä sairaalassa hoidossa.

  Ada, rakas sisaremme, on kaikkien muiden sairauksiensa lisäksi sairastunut myös pahaan flunssaan. Rukoillaan Adan puolesta, ja kaikkien muidenkin rakkaittemme, jotka nyt syksyn kylmien säiden alettua ovat sairastuneet. Adan alkoholisti-puoliso tarvitsee myös edelleen esirukouksiamme vapautuakseen viinasta. Vanhustemme asunnot ovat kautta linjan huonokuntoisia ja viileitä tai kylmiä ja ravinto on heikkolaatuista. Tämä kaikki edesauttaa sairastumisessa.

  Alik on iäkäs juutalaismies, joka palasi takaisin Israelista vain muutaman kuukauden siellä olon jälkeen. Hän on täysin yksinäinen Dnestrovskissakin ja on jotenkin hukassa, ei osaa tehdä päätöksiä elämässään, ei tiedä, mikä olisi hänelle hyvää ja parasta. Myös uskoa Jumalaan ei vielä ole. Mutta silti käy kokouksissa ja haluaa jutella pitkiä keskusteluja saarnaajamme kanssa. Rukoillaan, että Herra antaisi Alikille vielä näin ikuisuuden edessä ymmärrystä ottaa Jeesus Pelastajana vastaan.
 • Benderystä, joka siis myös Transnistriaa, on alkanut kokouksissamme käydä Katjan mummi. Katja on juutalaisnuoremme, jonka alkoi käydä jo lapsena sapattikoulussa ja nyt käy nuorten kokouksissa ja aikuisten kokouksissa. Katja on saanut vihdoin mumminsa mukaan. Nyt pyydetään esirukousta, että Katjan mummin sydän avautuisi Jeesukselle, Messiaalle.

  Tanjan pikkupojan, Levin, puolesta pyydetään esirukousta, että hän pian parantuisi.
 • Moldovan tubityön rukouspyyntöjä: Kishinevin tubisairaalan pitkäaikainen erikoislääkäri Lidia Mihailovna tarvitsee rukousapuamme. Lidian ensimmäinen puoliso menehtyi syöpään, sitten menehtyi viime keväänä toinen puoliso aivoinfarktiin ja nyt hänen sisarensa sairastaa hyvin pitkälle levinnyttä syöpää. Lidia on itsekin sairastanut syövän. Rukoillaan Lidia-lääkärin puolesta. Työ sairaitten lasten parissa vaatii paljon ja omat sairaudet ja läheisten sairaudet ja kuolemat koettelevat raskaasti ja vievät voimia.

  Rukoillaan 15-vuotiaan Viktorin puolesta, joka on hoidossa Tyrnovon tubilaitoksessa. Viktor oli itkien avautunut Anatolillemme elämästään, miten köyhissä ja vaikeissa oloissa hän on joutunut elämään. Kotona ei ole ollut useinkaan ruokaa, ei vaatteita sen vertaa, että Viktor olisi päässyt kouluun. Alkoholisti-isä on hakannut poikaa ja ajanut ulos etsimään itselleen viinaa. Ilman pulloa ei ole ollut paluuta kotiin. Mistä pieni poika on ilman rahaa saanut hankittua niitä pulloja, ei ole paljon muita teitä kuin varastaa.

  Rukoillaan myös 14-vuotiaan Sofian puolesta, joka sairautensa keskellä murehtii kotiasioitaan, miten vanhemmat pärjäävät kotitalossa, jonka katto vuotaa sisään taloon ja kylmä talvi on edessä. Ei ole rahaa korjata kattoa, kun vanhemmilla ei ole töitä ja isä sairastaa myös tuberkuloosia.

  Tällaista on niin monen tubilapsemme elämä. Toinen toistaan riipaisevimpia kertomuksia saamme ja joudumme lukemaan. Kiitos Jumalalle, että edes pieneltä osin voimme auttaa näitä lapsia ja antaa valoa ja lohtua heidän elämäänsä Patmoksen kummityön puitteissa!

  Tyrnovon laitoksen tilanne tarvitsee myös jälleen esirukouksiamme: Laitosta uhataan henkilökunnan supistamisella. Koko kylässä ei ole muita työpaikkoja, supistaminen tietää muuttoa koko perheelle ja kuka ostaisi kodin, kun kylään päin muuttajia ei ole. Minne muuttaa ja mistä uusi koti ja mistä työpaikka? Tämän lisäksi palkkoja ei ole pystytty syyskuulta vielä lainkaan maksamaan, eikä ole tietoa, milloin pystytään ja pystytäänkö lainkaan. Niin kipeää ja ahdistavaa kärsimystä tämäkin ja koko elämä tämän laitoksen suhteen.

”Hän johdatti heitä päivisin pilvellä ja öisin tulen valolla. Hän halkoi kalliot autiomaassa ja juotti heitä runsaasti, kuin syvistä vesistä. Hän juoksutti puroja kalliosta ja vuodatti vettä virtanaan.”
Psalmi 78: 15-17.

Tällainen on meidän Jumalamme, suuri ja kaikkivoipa, ja häneen me saamme laittaa turvamme, hänelle vuodattaa sydämemme hädän, oman sydämemme ja näiden kaikkien rukouspyyntöjen takana olevien rakkaitten juutalaistemme sydänten ja elämän hädän!

Teitä jokaista jälleen siunaten,

Hannele