Jeesus sanoi: "Antakaa te heille syötävää."

Galilean vuorilta kuultu käsky koskee myös korealaisia 

Pohjois-Korean nälkä

Pjonjangin kaupunki nurmikkoineen ja puineen, lähimaaseudun hiljattain istutetut ja kastellut riisipellot ja terassiviljelyt matkalla maaseudulle olivat kaunis mutta pettävä näky alkukesästä 2019, kun tarkat selvitykset Pohjois-Koreasta ennakoivat kymmenen vuoden koettelevien sääolosuhteiden ja heikkojen satojen jälkeen jälleen huonompaa satoa. Neljän äärimmäisen kuivan vuoden jälkeen nytkin alkuvuodesta on saatu vähemmän sateita kuin minään keväänä vuodesta 1982 lähtien.

VESIPULA

Chonnaen kunnassa maatalouskollektiivissa, joka oli ottanut vastaan Patmos Lähetyssäätiön keväällä lähettämän ruoka- ja maanviljelystarvikeavun, isäntämme esittelivät kuivia maissi-, ohra- ja perunapeltoja sekä riisiviljelmiä, joita kaikkia vesipula uhkaa.

Suuri osa joista on kuivunut.

Pohjois-Koreassa ei puhuta suoraan nälänhädästä, joka kuitenkin uhkaa n. 11 miljoonaa asukasta. Tilanne ei ole uusi. Yksi viidestä alle viisivuotiaasta on kitukasvuinen.

Suurella osalla pohjoiskorealaisia ruokavalio on hyvin proteiiniköyhä: riisiä tai nuudeleita ja kimchiä, korealaista maustettua hapankaalia.

LÄÄKEPULA

Lasten kehitykseen puutteellinen ja niukka ruokavalio jättävät pysyvät jäljet. Aliravitsemus myös altistaa monille taudeille, joihin heikoimmat menehtyvät, varsinkin kun lääkkeistä on pula.

Isäntämme tarjosivat meille lounaan paikallisessa ravintolassa. He kertoivat kiitollisuudestaan ja myös tarpeistaan. Tässä maatalousyhteisössä peltomaata on 152 hehtaaria, työntekijöitä 1240.

Aiempi ruoka-apumme jaettiin 3500 hengelle, lähinnä lapsille ja odottaville äideille. Sen laskettiin riittävän 40 päiväksi. Lisäapua tarvittaisiin jo kesän lopulla.

RUOKAPULA

Ajatellen lasten heikkoa ravitsemusta isäntämme toivoivat saavansa seuraavassa lähetyksessä vehnää ja ruokaöljyä. Kesän aikana saadaan vihanneksia, joilla ruokavaliota voi täydentää. 

Alkuvuodesta Pohjois-Korean valtion taholta varoitettiin ruokapulasta, jonka odotetaan pahenevan vuoden 2019 mittaan.

Valtion jakamia ruoka-annoksia pienennettiin 300 grammaan henkilöä kohden päivässä, mikä on noin puolet parempina aikoina saadusta. Ruokajaon vastaanottajia on n. 70 prosenttia kansasta, lähinnä kaupungeissa asuvat.

Maatalouskollektiivit tuottavat ruoan yleiseen jakeluun. Tuottajille itselleen on määrätty osuus, minkä he saavat pitää. 90-luvun vaikean nälkäjakson jälkeen valtio on sallinut osittain yksityisten kasvihuoneiden pidon ja tuotteiden myynnin maanviljelijöiden toreilla kaupungeissa.

Kesään mennessä satotoiveet ovat entisestään heikentyneet. Annoksia joudutaan vieläkin vähentämään, ellei tuntuvaa apua saada ulkopuolelta, ennakoidaan YK:n järjestöjen taholta.

Kiitos sinulle, kun olet mukana maksamassa patmosapua. Pienikin lahjasi juuri nyt tuo ruokaa nälkäisille ja auttaa vesi- ja lääkepulasta kärsiviä lähimmäisiä Pohjois-Koreassa ja tuo toivon paremmasta huomisesta.

PATMOS POHJOISKOREAN APU palvelee lyhyen tähtäimen ohjelmalla vuoden 2019 nälkähädän lieventämiseksi. Pitkän tähtäimen sunnitelmaa muovataan johdatuksessa juuri nyt. Valtio on avannut pysyvästi työoven ja toivoo lähetyksemme juurtuvan maahan ainakin kymmeneksi vuodeksi.

Lähetyslääkäri
Marja Rantanen

Kuorma-autot kuljettavat lahjoitettua elämän viljaa Pohjois-Korean nälkäalueille. Jotut lahjoittivat tämän kuorman. 
KUVA: Lehtikuva / Stella Pictures / Cianluca Faccio.

PATMOKSEN POHJOIS-KOREAN APU

Jos valitut kuulevat Pohjois-Korean hätäkutsun, antaisivat kukin 100 EUROA - kerralla tai kahdessa erässä - saisimme toteuttaa sen mistä Jumala on puhunut. 

Lahjoita: Pohjois-Korean apu

Valitse summa:
 

Lue lisää tästä julkaisustamme: