Patmos Lähetyssäätiön Pohjois-Korean apu 2019

Patmos Ls vastasi keväällä 2019 Pohjois-Korean ulkoministeriön pyyntöön aloittaa humanitaarinen apu maahan. Ensimmäinen 60 000 euron arvoinen avustuksemme sisälsi nuudelipaketteja, 20 kannettavaa pumppua kasteluveden nostamiseksi pelloille ja suojamuovia viljelysten peitoksi.

Lähetyssäätiön edustajat kutsuttiin maahan todentamaan avustuksen perille meno Chonnaen piirikuntaan kuuluvan 1240 hengen kollektiivifarmin käyttöön. Ruoka toimitettiin lasten päiväkoteihin ja odottaville äideille. Patmoksen edustajat saivat alueella käydessään myös todeta maata vaivaavan äärimmäisen kuivuuden ja kuulivat lisäavuntarpeista erityisesti lapsille, kun keväällä kylvetty sato parhaimmillaankin jää heikoksi.

Patmos Ls on edelleen sitoutunut tekemään parhaansa avun toimittamiseksi Pohjois-Koreaan huolimatta tilanteesta, jossa YK:n turvallisuusneuvoston Pohjois-Koreaa koskevat sanktiot, jotka eivät koske humanitaarista apua, ovat kuitenkin eri tavoin viivyttäneet ja vaikeuttaneet avun toimittamista maahan.

YK:n Pohjois-Koreassa olevien järjestöjen vuotta 2019 koskevien tarpeiden ja prioriteettien huolellisessa kartoituksessa (DPRK 2019 Needs and Prorities, maaliskuu 2019) todetaan maan ruoan tuotannon laskeneen vuonna 2018 yli 9 prosenttia edellisvuoteen nähden. Tämä vaikuttaa osaltaan pitkään jatkuneeseen humanitaariseen kriisiin Pohjois-Koreassa, joka nyt kokee neljättä perättäistä vakavan kuivuuden vuotta.

Arviolta 11 miljoonalta pohjoiskorealaiselta puuttuu riittävä ravinto, puhdas juomavesi ja mahdollisuus perusterveydenhuollon palveluihin. 16 prosentilla väestöä ei ole edes perushygieniaan tarvittavia peseytymis- ja käymälämahdollisuuksia. Lasten aliravitsemus uhkaa kokonaista sukupolvea. Yhdistettynä maan heikkoon terveydenhuoltoon sekä välineiden ja lääkkeiden puutteeseen, lapset ovat heikon kehityksen ohella vaarassa kuolla tauteihin, jotka muuten voitaisiin parantaa.

Edelleen kartoituksen mukaan humanitaariset järjestöt Pohjois-Koreassa tarvitsevat alkaneena vuonna 120 miljoonan USD (n. 107 miljoonaa euroa) 3,8 miljoonan ihmisen auttamiseksi. Prioriteettiasemassa avun suhteen ovat 1,6 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta ja lähes 395 000 raskaana olevaa tai imettävää äitiä.

YK:n järjestöjen avun koordinaattori Tapan Mishra kiittää kaikkia järjestöjä niiden hyviä vaikutuksia jättäneestä työstä maassa sekä vetoaa edelleen kaikkia mahdollisia lahjoittajia osallistumaan elämää pelastavaan avustustyöhön Pohjois-Koreassa, erityisesti koskien sen heikoimpia jäseniä.

Tähän Patmos Ls pyrkii vastaamaan luottavaisena uskoen, että tarvittavat varat saadaan kokoon ja että niillä voidaan ja saadaan ostaa elämää pelastavaa apua pohjoiskorealaisille.

MARJA RANTANEN
Patmos Ls Pohjois-Korean avun koordinaattori 

KUUNTELE: Ovi on auki Pohjois-Koreaan

Marja Rantanen kertoo patmosavusta Pohjois-Koreaan.
Jakso löytyy Patmos+ palvelusta vapaasti kuunneltavana. 

Kuuntele tästä

 

Tue Patmoksen humanitaarista avustustoimintaa Pohjois-Koreaan: 

Lahjoita: Pohjois-Korean apu

Valitse summa: