Ihmeitä Limanin lasten keskuksessa Israelissa

Limanin erityiskoulu Ramlassa on hyvä koulu. Sen erinomaisuudesta todistaa Israelin presidentin myöntämä palkinto koululle. Lapsia on 63, kaikki erityistä hoivaa ja ohjausta tarvitsevia. Sekä juutalais- että arabikotien lapset käyvät Limanissa päivisin, yöksi he menevät invakuljetuksella kotiin vanhempiensa luokse.

7881-erityislapsi_keskikoko.jpg

Vaikka Israelin valtio ja Ramlan kaupunki tukevat koulua, huolehtimalla henkilökunnan palkoista, kouluruokailusta ja lasten kuljetuksista, ulkopuolista apua tarvitaan kaikkeen muuhun.

”Ilman Patmos Lähetyssäätiön apua me emme voisi tarjota lapsille terapiaa ja hoitaa heitä laitteilla. Teidän monivuotinen apunne on meille korvaamattoman tärkeää ja olemme siitä hyvin kiitollisia, kertoo koulun johtaja, Snait Shouri.

Todistan käytännössä, miten kummien apu tuo muutoksen parempaan lasten elämässä. Adam-poika ei pysty liikkumaan itse, ainoastaan kasvojen liikkeet onnistuvat. Adam on innoissaan, kun hän pystyy silmiensä liikkeellä kohdistamaan tietokoneen ruudussa oleviin eläinten kuviin. Hoitaja pyytää Adamia etsimään tietyn eläimen. Poika hakee hetken katseellaan ja kohdistaa sen ruudun kohtaan, jossa näkyy kukko. Kukko kiekuu ja Adam hymyilee leveästi. Sekä tämä erityinen tietokone että Adamin tarvitsema laite, jolla hänelle annetaan letkun kautta ruokaa, ovat Patmoksen kummiohjelman hankkimia. Myös nostolaite, jolla lapsia liikutetaan, on kummien hankkima. Kaikkialla Liman-keskuksen tiloissa näkyy kummien apu.

Osa lapsista on syntymästään asti ollut liikuntakyvyttömiä, toiset saaneet aivovamman auto-onnettomuudessa tai kotonaan. Tapaan pienen tytön, joka syntyi normaalina, mutta putosi kiviportaissa ollessaan 2,5 -vuotias. Limanin kouluun tuotaessa lapsi ei reagoinut lainkaan. Nyt, pitkällisen kuntoutuksen seurauksena hän jo pystyy kääntymään itse ja yrittää syödäkin. Limanin koulun johtajalle tämä on ihme, josta hän jälleen kiittää Patmoksen apua, niin apulaitteiden antamisesta kuin rukouksesta lapsen puolesta.

Kiitos jokaiselle Limanin kummille.

PIRKKO SÄILÄ