2020-03-23 https://www.patmos.fi/filebank/blog/authors/fb-share_13_6161-blog_-vieraskyna.jpg Koronaviruksen oikea nimi on SARS-CoV-2. SARSista kirjoitin vuonna 2003 kirjan SARS ja viimeiset vitsaukset. SARS surmasi 770 ihmistä, nykyinen SARS jo kymmenkertaisen määrän. SARS torjuttiin kovalla taistelulla, nyt on heitetty "pyyhe kehään". En ymmärrä miksi, eikä myöskään WHO, joka... https://www.patmos.fi/blogit/kirjoitukset/1461/pekka_reinikainen_sars_syoksee_suomen_ahdinkoon Patmos article
Vieraskynä
23.3.2020
Vieraskynä

Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.

Pekka Reinikainen: SARS syöksee Suomen ahdinkoon

Koronaviruksen oikea nimi on SARS-CoV-2. SARSista kirjoitin vuonna 2003 kirjan SARS ja viimeiset vitsaukset. SARS surmasi 770 ihmistä, nykyinen SARS jo kymmenkertaisen määrän. SARS torjuttiin kovalla taistelulla, nyt on heitetty "pyyhe kehään". En ymmärrä miksi, eikä myöskään WHO, joka kehotti testaamaan ja kamppailemaan.

Suomessa ei ole noudatettu WHO:n ohjeita

Maamme ongelmatilanne on seurausta siitä, että meillä Suomessa ryhdyttiin torjuntatoimenpiteisiin 2-3 viikkoa liian myöhään. Pahin virhe oli päästää epidemia-alueelta palanneet ihmiset levittämään tautia ja testauksen laiminlyönti. Kaikki tartuntaketjut ja tautiryppäät käynnistyivät tästä. Tauti leviää todella nopeasti. Pelkkä pisara-kosketustartunta ei selitä näin nopeaa leviämistä, vaan virus voi levitä myös tartuttavan henkilön uloshengitysilmassa, missä se voinee säilyä tartuttavana mahdollisesti puolisen tuntia eli virus leviää "puhumalla lähietäisyydellä" eli jää leijumaan ilmaan, jos paljon ihmisiä on koolla samassa tilassa.

Tartuntatapauksia oli 23.3 jo yli 700 (todellisuudessa testaamattomia voi olla 20-30 kertaa enemmän). Tehohoidossa Suomessa on 13. Ruotsissa puolet teholla olevista on alle 50-vuotiaita! On turha kuvitella, että tauti iskee vain varttuneeseen väkeen, joka on laitettu karanteeniin. Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo, että riskiryhmien karanteeni voi venyä 3 kuukauden mittaiseksi. Näin käynee meilläkin, sillä jos taudin leviämistä ei aggressiivisin toimenpitein estetä, meillä voi toukokuussa olla 400 000 tartunnan saanutta. Heidän hoitamiseensa menee varmasti yli miljardi euroa.
 
Suomessa 20 miljardia taloudelle vai muutama miljoona testaukseen?
 
Suomessa puhutaan paljon taloudesta, mutta jos virusta ei torjuta, talouden tulipalo kiihtyy myös. "Palomies ei sammuta tulta silmät sidottuina. Epidemiaa on mahdotonta torjua, jos ei tiedetä kuka sairastaa", totesi WHO:n pääjohtaja.
 
Suomessa epidemian leviämistä on ehdottomasti rajoitettava heti

ja otettava käyttöön tehokas ja toimiva testausstrategia. Italia on varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos ei toimita heti. Kiinalaiset asiantuntijat ovat kauhistelleet italialaisten saamattomuutta ja välinpitämättömyyttä. Tautiin on Italiassa kuollut enemmän kuin Kiinassa. Myös ihmisten tehohoitojaksot kestävät 1-3 viikkoa Italiassa. Vaarana on, että jopa 70% italialaisista sairastuu, jos kovia otteita ei oteta käyttöön. 5-10% oireisen taudin saaneista joutuu sairaalahoitoon. 21.3 tautiin kuoli Italiassa lähes 800 ihmistä yhdessä päivässä. Yli 60-vuotiaita ei enää laiteta hengityskoneisiin Italiassa. Hoitohenkilökunta on ylikuormittunut ja sairaalat ovat täynnä henkeään haukkovia sairaita. Venäjältä lähetetään apuun 100 asiantuntijaa ja mahdollisesti myös sotilaita pitämään järjestystä Italiassa!
 
Italian kauhukuva voidaan Suomessa estää vain, jos taudin leviäminen pysäytetään 

Rokote ei ehdi apuun ja lääkkeen saaminen voi myös viedä pari vuotta. Ihmisten sosiaalista eristämistä ei voi jatkaa loputtomiin. Koska hoitoa ei vielä ole, ainoa keino estää taudin leviämistä on eristää paikalliset tautiryppäät välittömästi.  Laajan testauksen käyttöön ottaminen ja huolellinen altistuneiden henkilöiden etsintä ja positiivisten henkilöiden eristäminen on ehdottoman välttämätöntä, jos epidemia halutaan pysäyttää. Suomessa pääministeri sanoi 22.3 että tähän ei edes pyritä! Tämä on vaarallista puhetta, sillä nykyisellä tiellä on edessä katastrofi, koska resursseja ei ole tarpeeksi, ei myöskään tarvikkeita eikä henkilökuntaa, jota joutuu jatkuvasti myös karanteeniin. HUS:issa 40 henkilökunnasta on sairastunut.

Hallituksen hurskaat puheet vanhusten ja monisairaiden varjelemisesta tällä taktiikalla kääntyvät todellisuudessa näitä haavoittuvia ihmisryhmiä vastaan, sillä karanteenin loppuessa väestö on kyllästetty taudin tartuttajilla!
 
Testaus on vain yksi osa taudin pysäyttämisen strategiaa
 
Tautitapausten nopea havaitseminen ja eristäminen, huolellinen altistuneiden etsiminen ja eristäminen 2 viikoksi ynnä ihmisten valistaminen tämän järjestelmän tehokkuudesta ovat avainasemassa, niin ettei tarvitse sakottaa yli 50 000 ihmistä tottelemattomuudesta, kuten kävi Roomassa. Oleellisen tärkeää torjunnassa on, että ihmiset ymmärtävät, mistä on kysymys!
 
Testausta tulee olla laajasti tarjolla
 
Eikä testiin pääsyä tule millään tavoin rajoittaa ja testausasemia tulee perustaa sairaaloiden ulkopuolelle, jotta tauti ei leviä sairaalahenkilökuntaan eikä potilaisiin. Koko väestö on avaintekijä ja tuloksia ei saada testaamalla vain tiettyjä ryhmiä, sillä muuten riskiryhmät saavat jatkuvasti virusta koko väestöltä. Puheet siitä, että resursseja ei olisi ovat turhia, sillä kyseessä on pelkkä priorisointikysymys. Tämä asia on pahasti laiminlyöty, mutta järjestettävissä nopealla aikataululla, jos byrokratia sivuutetaan ja näinhän voi tehdä poikkeusoloissa.
 
Miksi testata ja eristää?
 
Testauspaikkoja ja välineitä tulee heti merkittävästi lisätä. Drive-in testaus tulee ottaa käyttöön. Tämä antaa ratkaisevan edun. On vahvaa näyttöä siitä, että laaja testaus, altistuneiden etsintä ja eristäminen on mahdollistanut epidemian hallitsemisen monin paikoin, esimerkiksi Singaporessa. Tästä kerron enemmän 24.3 TV7:ssä kello 18. Ajankohtaista -ohjelma menee myös arkistoon katsottavaksi myöhemmin.

Näiden WHO:n suosittelemien toimenpiteiden pitäisi myös olla myös suomalaisille asiantuntijoille itsestään selvä epidemian hallinnan perusperiaate ja on ällistyttävää, että joku voi kritisoida sitä ja sanoa, "ettei ymmärrä WHO:n ohjeita"!

Jokainen tautia sairastava levittää sen 2-3 ihmiseen ja pitäisi pyrkiä tilanteeseen, missä potilas levittää tautia vähempään kuin yhteen ihmiseen! 50-70% tartunnoista pitäisi estää. Tämä onnistuu eristämällä sairaat ja kontaktissa olleet henkilöt. Tämä on kiistattomasti todistettu. Kaikki positiiviset henkilöt tulee eristää. Lähikontaktit tulee myös eristää. Näin estetään suurin osa tartuntaketjuista.
 
Tauti alkaa lievin oirein
 
ja oireet saavuttavat huippunsa 8-10 päivän kuluttua. Kuume, kuiva yskä ja lihassärky ovat tyypilliset oireet. Nuhan puuttuminen erottaa taudin influenssasta. Joskus myös haju- ja makuaisti häviävät. Näin oirehtivat henkilöt tulee testata. Positiiviset tapaukset löytyvät testaamalla, samoin myös tautiryppäät ja näin altistuneiden etsintä ja heidän eristämisensä tulee mahdolliseksi. Laajempi testaus mahdollistaa myös kuolleisuuden arvioimisen. Tarkka tieto taudin levinneisyydestä on välttämätöntä, jotta voidaan varata riittävät voimavarat sen hoitoa varten. Kriisiä on mahdotonta hallita, jos sen mittasuhteista ei ole tietoa.
 
Veren vasta-aine testaukset on myös käynnistettävä, sillä vain näin saadaan selville taudin sairastaneiden määrä väestössä. Tästä ei ole hyötyä akuutisti sairastuneiden diagnosoinnissa, mutta näin selviää vasta-aineiden syntyyn kuluva aika, jolloin tiedetään milloin näyte tulee ottaa. Jos henkilöllä on korkea vasta-ainetaso, hän voi turvallisemmin työskennellä riskikohteissa eikä myöskään todennäköisesti levitä tautia.
 
Eristyksen kesto

 
Altistuneet tulee asettaa 14 vuorokauden eristykseen. Jos näyte on positiivinen, tämän tulee tapahtua välittömästi. Vaikeasti oirehtivat on suojattava erityistoimenpitein. Tuore selvitys osoitti, että 97,5% tartunnan saaneista alkoi oirehtia viimeistään 11,5 vuorokauden kuluttua, joten 14 vuorokauden eristys on riittävä. Taudista parantuneiden tulisi olla erityksissä vielä 2 viikkoa, sillä viruksen käyttäytymisestä tiedetään todella vähän.
 
Laajasta testauksesta saatava hyöty yhteiskunnalle ja taloudelle on merkittävä
 
Testauksen, altistuneiden etsimisen ja eristämisen kustannukset ovat alkuvaiheessa suuret. Myöhemmät kulut koko yhteiskunnan toiminnan pysäyttämisestä taloudelle, yhteiskunnalle ja yksilöille ovat kuitenkin paljon suuremmat ja kokonaishaitta muodostuu erittäin merkittäväksi. Jos lähikuukausista selvitään hallituksen 20 miljardin tukipaketilla, seuraavaa tukipakettia täytyy kääriä jo syyskuussa, jos tautia ei pysäytetä! Etelä-Korean toimenpiteet osoittavat väitteen oikeaksi. Italian kuolemantapaukset ja uudet tartunnat ovat suuremmat kuin Kiinassa, missä uusia kotoperäisiä tartuntoja ei enää ole ja tartuntoja tulee enää muutamia kymmeniä Italiasta palanneiden henkilöiden mukana.
 

Imperial College of Londonin tutkijat puhuvat jo 1,5 vuoden karanteenista

Näin kerrotaan Jerusalem Postissa 20.3.2020. Näin voi meilläkin käydä, jos toimintastrategiaa ei muuteta nykyisestä antautumismielialasta taudin vastaiseen taisteluun. Muuten suomalaisia voi kuolla enemmän kuin talvisodassa, koska terveydenhuoltojärjestelmämme hoitomahdollisuudet ylittyvät.

Kuuntele Pekka Reinikaista Radio Patmoksessa tehdyssä nauhoituksessa tästä

 

Kommentoi "Pekka Reinikainen: SARS syöksee Suomen ahdinkoon"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 ____    ___   _____   ___    _____ 
 | _ \\  / _ \\  / ___||  / _ \\  / ___// 
 | |_| || | / \ || | // __  | / \ ||  \___ \\ 
 | . //  | \_/ || | \\_\ || | \_/ ||  /  // 
 |_|\_\\  \___//  \____//  \___//  /____// 
 `-` --`  `---`   `---`   `---`  `-----`  
                         
 
 

12 kommenttia "Pekka Reinikainen: SARS syöksee Suomen ahdinkoon"

Tautihuippu on juhannuksena 24.3.2020 17.40

Lääketieteen lisensiaatti Pekka Reinikainen on alallaan pätevä lääkäri, mutta hänen kirjoituksesta voi esittää muutaman huomion.

Aamutelevisiossa HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, että toukokuussa Suomesta voi loppua tehohoitopaikat ja juhannuksen tienoilla epidemia on huipussaan. Suomessa ei ole ollut ongelma terveydenhuollon haluttomuus testata vaan riittämätön testauskapasiteetti, johon ei ole osattu varautua riittävän hyvin.

Reinikainen ajattelee, että tiukoilla eristämismääräyksillä saadaan virus tukahdutettua. Se on mahdotonta. Koska virukseen ei ole tehokasta hoitoa olemassa, niin virustaistelussa on kysymys ajan voittamisesta, jotta sairaaloiden tehohoitokapasiteetti ei ylittyisi. Tauti tulee leviämään joka tapauksessa suurimpaan osaa väestöstä, kunnes se tukahtuu laumasuojaan. Laumasuoja tulee, kun väestöstä noin 90 % väestöstä on tullut virukselle vastustuskykyiseksi sairastuttuaan taudin tai saatuaan rokotteen.

Ruotsin terveysviranomaisten mielestä koulujen sulkemisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, minkä takia alakouluja ei ole vielä suljettu Ruotsissa. Tiukoilla eristämistoimilla voidaan saada tartuntamäärät alenemaan väliaikaisesti, mutta kun rajoituksia aletaan purkaa, niin tauti lähtee uudelleen leviämään niissä ihmisissä, joilla ei ole immuniteettia tautiin.

On myös todennäköistä, että koronavirus iskee uudelleen ensi talvena kuten tekee kausi-influensa joka vuosi. On myös todennäköistä, että virus muuntautuu ja tulee kehitettävälle rokotteelle immuuniksi. Tämän vuoksi ei ole näköpiirissä, että koronavirukseen olisi lääkettä tai rokotetta seuraavaan kahteen vuoteen. Koronavirus on vitsaus, joka tulee surmaamaan noin 5 % maailman väestöstä seuraavan kahden vuoden aikana, ellei se muuntaudu vielä pahemmaksi taudiksi.

Pandemian välilliset vaikutukset voivat olla suuremmat kuin välittömät. Tauti tuhoaa monien valtioiden talouden, vie yhden sukupolven pienyrittäjiä konkurssiin ja aiheuttaa vakavaa vahinkoa kansainväliselle kaupalle sekä lentoyhtiöille. On odotettavissa tämän sukupolven suurin omaisuuden uudelleenjako, mikä ei tule ilma kipuja ja levottomuuksia.

En haluaisi maalailla maailmanloppua, mutta historiaa on opettanut, että tällaiset kriisit voivat sytyttää suuria sotia. Kun ihmisten pinna on kireällä, resursseista alkaa tulla pula ja valtaapitävien asema alkaa horjua kriisien takia, niin olosuhteet ovat hyvin alttiita aiheuttamaan vihollisuuksia kansojen sisälle ja välille.

"Kolmannes väestäsi kuolee kaduillasi ruttoon ja nääntyy nälkään, kolmannes kaatuu miekkaan muuriesi edessä, ja kolmanneksen minä hajotan maailman tuuliin, ja minä panen miekan ajamaan sitä takaa." (Hes 5:12)

Kiitos tiedon välittämisestä 1.4.2020 9.38

Olen tämän blogikirjoituksen lisäksi tarkasti kuunnellut TV7:lta tulleet Pekka Reinikaisen pitämät Ajankohtaista-sarjan osat 1 ja 2. Hyvä, että TV7 ja Radio Patmos ovat satsanneet tähän.

Reinikaisen asiantuntemuksella levittämää opetusta on levitetty sosiaalisessa mediassa. Tietoa on jakanut myös lääkäri Päivi Räsänen (YouTube-linkkiä Reinikaisen luentoon).

Maallinen MTV3 kaivoi viimein TV-uutisiinsa asiantuntijan, joka vahvisti Reinikaisen viestin, että tämä koronavirus saattaa levitä ilmateitse, mikä on syytä ottaa huomioon suojautumista mietittäessä. Ammattilaiset asiantuntijat jatkavat kiistelyä maskien hyödyistä: https://yle.fi/uutiset/3-11281950

Reinikainen kertoi esitelmässään testauskapasiteetin lisäämisen mahdollisuudesta ja mm. kertoi HS:ssa mikrobiologian professorin luvanneen heidän laboratorionsa voivan auttaa nostamaan testausmääriä. Nyt myös Yle uutisoi tästä ja muista yliopistojen tarjoamista testausavuista, ja lisäksi Yle kertoo Perkin Elmer Wallacin voivan Turussa valmistaa testissä tarvittavia reagensseja ym. testitarpeita. https://yle.fi/uutiset/3-11284569

Luulen vahvasti, että myös Reinikaisen kristillisten medioiden kautta välittämä tieto ja oikeiden keinojen tärkeyden painotus alkaa tuottaa tulosta. Maallisen median puolella on ehkä sinne kantautuneita väitteitä, kenties jopa nopean kumoamisen tai muun sellaisen toivossa, mutta huomattu niiden olevan täyttä asiaa, mitä ei voi sivuuttaa.

NN 1.4.2020 9.38

Lääkäri Pekka Reinikainen puhuu asiaa.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa (30.3.2020) haastateltiin mm. lyhyesti Skypen välityksellä ohjelmassa juontajana toiminutta Baba Lybeckiä, joka on juuri miehensä kanssa toipumassa SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamasta taudista. Terveellisiä elintapoja noudattavaa hyväkuntoista ja perustervettä pariskuntaa tauti oli kohdellut eri oirein. Mies oli sairastunut huomattavasti vakavammin tarviten sairaalahoitoa ja lisähappea. Tämäkin vahvisti Reinikaisen varoitusta, samoin ensihoitajan kuvaama video, jossa hoitaja sanoo yllättävän monen hengitysvaikeuksista kärsineen potilaan olevan melko nuoria.

Huomiota ja ajatuksia itselläni herätti Esko Ahon haastattelujen jälkeen aivan ohjelman loppupuolella ollut Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professorin Jarno Limnéllin haastattelu. Limnéll näytti toisaalta asettavan Suomen viranomaisten tieto- ja osaamistason kaikkien muiden maiden edelle mutta (THL tuntui tietävän enemmän kuin WHO), toisaalta YK:lta suoraan suuren osan säännöissään ottavan EU:n viranomaisiin näyttää hänen mielestään voivan luottaa täysin sokeasti. Tästä pienestä kummallisuudesta huolimatta Limnélli puhui asiaa, kun hän kertoi Kiinan haluavan tehdä koronavirusepidemian pysäytyshoidollaan hyvää PR:ää maalleen - samalla kun Kiina ja USA syyttävät toisiaan viruksen alkuperästä. Erityisesti ja ensiksi tietysti kuitenkin käsiteltiin Venäjän mahdollisesti levittämää propagandaa, jonka mukaan länsimaat levittää virusta tahallaan. Venäjältä kerrottiin tulevan kahdenlaista viestiä, sekä viruksen vähättelyä että liioittelua. Venäjän arveltiin pyrkivän siihen, ettei kukaan tietäisi, kehen luottaa ja että luotto ei säilyisi oman maan viranomaisiin.

Toisaalta näkemys, ettei viranomaisia saa kritisoida kriisin aikana, on ymmärrettävä, mutta kuten THL:n tapauksessa, reaaliaikainen kritiikki voi kääntää pyöriä ajoissa oikeaan suuntaan. Suomessa on ihan maan sisällä todettu THL:n valitettavasti aika myöhään heränneen tämän koronaviruksen vakavuuteen. Alkuajan vähättelyä on kritisoitu laajasti ja johtaja itse on myöntänyt, että asioita olisi voinut tehdä toisinkin. On hyvä, että THL nyt on korjannut arvioitaan ja ohjeistustaan WHO:n asiantuntijoiden kanssa samansuuntaiseksi.

Vielä on kaiketi toivoa terveydenhoidon kapasiteetin turvaamisesta, kun nyt alettiin toimia ja säätää kovempia rajoituksia.

Saara 2.4.2020 8.27

Eipä kyllä ole Pekka Reinikainen turhaan kirjoittanut SARS ja viimeiset vitsaukset kirjaansa. Itse olen tosin lukenut muita Reinikaisen kirjoja, mutten vielä juuri kyseistä kirjaa. Taidanpa kuitenkin lukea.

Raamatun Ilmestyskirjakin polttelee mielessä aina vain enemmän - jo kauan on ollut tunne, että sitä pitää lukea kunnolla eikä vain pintaraapaista.

Vaikka juuri nyt ei ihan vielä olisikaan käsillä Ilmestyskirjan viimeiset vitsaukset, kyllä kaikki näyttää niitä kohti vilistävän aina vain vankemmin, ja varmasti tämä jonkin uuden vaiheen alkusoittoa on.

Näyttämöä rakennellaan, voisi sanoa. Nyt jo varoitellaan mahdollisesti ruokakriisistä, jonka koronavirus voi tuoda: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006461004.html

Toki nämä käyvät hyvin yhteen meillä uskovaisten jo kauan esittämien varoitusten kanssa Suomea kohtaavasta ravistelusta/rangaistuksesta, jolla Taivaallinen Isämme meitä herättelee oikeammalle polulle kansan ajauduttua jumalattomuuteen ja synnilliseen menoon, mm. ihmiselämän halveksuntaan ja halpana pitämiseen rakkauden kaksoiskäskyn unohtuessa kauaksi menneisyyteen.

Fimea & KLOROKIINI + HYDROKSIKLOROKIINI 2.4.2020 8.27

Kun eilisissä uutisissa kerrottiin Suomen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean harkitsevan malarialääkkeen käyttöä koronaviruspotilaiden hoidossa, en voinut olla huudahtamatta: ”Kappas vaan kummaa, näinkö kalahti Trumpin pilkka taas kerran omaan nilkkaan?!!”

Piti jopa tarkistaa Fimean sivuilta, pitääkö uutinen paikkaansa. Kyllä sieltä tosiaan löytyi varauksellinen ja ohjeistava sivu malarialääkkeenäkin tunnettujen lääkeaineiden käytöstä nykyisen SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman COVID-19-taudin hoitoon otsikolla ”Euroopan lääkevirasto (EMA) tiedottaa KLOROKIININ ja HYDROKSIKLOROKIININ käytöstä COVID-19 hoitoon”. https://www.fimea.fi/-/euroopan-laakevirasto-ema-tiedottaa-klorokiinin-ja-hydroksiklorokiinin-kaytosta-covid-19-hoitoon

Missä sitten oli se Trumpin pilkkaaminen? Sen esitti Iltalehti erään videon ryydittämänä - videon, josta englantia taitava löytää kritiikkiä Trumpin esitystä vastaan muttei näe samaa ivaa kuin IL:n jutussa. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/550b40ac-e4f8-473a-9dd0-4009816847f4

Videolla Trump puhuu vahvasta näytöstä malarialääkkeen puolesta mutta ei sano sen parantavan varmasti vaan puhuu jo videopätkän alussa tuhansista hyvin sairaista ihmisistä, joiden tilaa malarialääke SAATTAISI kohentaa ja EHKÄ pelastaa JOIDENKIN hengen. Trump kertoo malarialääkkeen olleen pitkään käytössä [malariaan] ja kertoo oletuksen mahdollisesta avusta koronaan perustuvan vahvaan näyttöön. Videolla kritisoidaan sitä, että tieteellisesti katsottuna malarialääkkeen ei voida sanoa auttavan ennen mittavia testauksia mutta Trump puolestaan puheessaan haluaisi sivuuttaa koeputkitestit ja kokeilla hoitoa erittäin sairaisiin, jotka tarvitsevat apua juuri nyt. Kritiikkinä käsitellään kahta ja lähes ainoaa olemassa olevaa (?) tieteellisesti katsottuna liian pienimuotoista klorokiiniä koskevaa tutkimusta ja niiden heikkouksia sekä korostetaan lisätutkimusten tarvetta: 2011 tehdyssä tutkimuksessa klorokiini tepsi flunssaan koeputkessa muttei ihmisissä; sen sijaan ranskalaistutkimuksessa 6 pv:n seurannassa 26 potilaan joukosta 20 oli testissä loppuun asti, 6:lla COVID-19-virustaso aleni nenästä otetuissa näytteissä, 1 lähti sairaalasta ennen aikojaan, 1 ei sietänyt lääkitystä, 3 joutui teholle ja 1 kuoli (erittäin alustava positiivinen tulos; kuolleisuus- ja tehohoito-osuus korkea mutta pieni otanta!).

IL sen sijaan ikään kuin antaa ymmärtää, että erään pariskunnan omapäinen lääkesooloilu olisi täysin heidän presidenttinsä kontolla. Sosiaalisessa mediassa ihmiset linkittivät juttua väitteellä, että Trump olisi mukamas käskenyt ihmisten syödä pesuainetta lääkkeenä koronavirustautiin. Suurempaa vääristelyä on vaikea kuvitella.

Suojaimista 2.4.2020 8.27

Aasiassa käytetään massoittain suojamaskeja. Kiinan tartuntatautien johtajan mielestä hengityssuojia pitää pitää senkin takia, että puhuessa pisaroita lentää aina. Näin näytti lukevan Ylen hengityssuojista käytävästä väittelystä kertovassa jutussa. Se, mitä rivien välissä Kiinan tartuntatautien johtajan lausunnolla vahvistetaan, on, että siellä tiedetään, että oireettomat voivat levittää tartuntoja: ei tarvitse olla yskää tai aivastelua.

Väittely suojaimista valtamediassa jatkukoon, mutta Reinikaisen kuvaus (TV7/Ajankohtaista, osa1) hoitajan tarvitsemasta suojauksesta oli selvästi tismalleen oikea ja tämä toki alan huippujen kesken Suomessa tiedetään. Esim. Tampereen yliopistollisen sairaalan sivuilta on löydettävissä suojainten tasosta kuvaus: ”Oikein käytettynä FFP2-suojainten kokonaissuojausteho on 94 % (suojauskerroin 12), FFP3-suojainten 99 % (suojauskerroin 50) ja puhallinsuojaimen 100 % (suojauskerroin 500).” ja myöhemmin kerrotaan, että FFP3-suojaimia pitää käyttää, kun hoitaa esimerkiksi epäiltyä tai todettua lääkeresistenttiä tuberkuloosia, lääkeherkän tuberkuloosin hoidossa FFP2-suoja riittää. Lisäksi kerrotaan tuhkarokon, lintuinfluenssan, SARSin, MERS-CoV:n, verenvuotokuumeen, isorokon kohdalla, että olipa epäily tai varmistettu tapaus, ”käytetään aina FFP3-hengityksensuojaimia.”

https://www.tays.fi/fi-FI/Ohjeet/Infektioiden_torjunta/Mikrobikohtaiset_ohjeet/Hengityksensuojaimet(51207)

SARS-CoV-2-viruksen kuolleisuuden arvellaan olevan reilusti edeltäjäänsä matalampi. Useilla on hyvä vastustuskyky - kenellä se on varmasti, näyttää kuitenkin olevan arpapeliä - joten tuskinpa teho-osastoilla ainakaan riskeerataan mitään suojainten suhteen.

Lienee selvää, että olisi katastrofi, jos FFP3-luokan suojaimet ja erilliset leikkaussaleissa tarvittavat FFP3-venttiilit (jotka suojaavat sekä työntekijää että potilasta) loppuisivat sairaalan henkilökunnalta.

Rivikansalaisille uskoisin olevan hyötyä käyttää edes jotain hengityssuojaa (esim. huivia) väkijoukossa ja ehdottomasti mieluummin 2 m etäisyyksiä (Reinikainen sanoi pisaroiden lentävän helposti 2 m), vaikka virallinen suositus on 1 m väli, ja lisäksi tarvittaessa hanskoja ja miettiä, mihin koskee (silmät, nenä ja suu pitäis suojata myös pisaroilta tai ilmassa leijuvilta viruksilta). Eristäytyminen nousee lisäksi arvoon arvaamattomaan.

Tämä lienee kenraaliharjoitus. Ei ole hirveän kauan, kun Ruotsissa pelättiin maahan saapuneen ensimmäisen ebola-tapauksen. Silloin päästiin vielä säikähdyksellä, diagnoosi oli negatiivinen mutta Ruotsin viranomainen arvioi, että senkin saapuminen on vain ajan kysymys,

julkinensana 2.4.2020 8.27

Salaliittoteoreetikot ovat saaneet pandemiasta bensaa omiin liekkeihinsä. Jopa sellaisia salaliittoteorioita levitetään somessa, että Bill Gates olisi illuminaattien toimesta rahoittanut koronaviruksen kehittämisen, joka olisi laitettu liikkeelle Wuhanista, jotta erilaisten rokotejuonien kautta ihmiskunnan väestön määrä saataisiin vähenemään. Tällaista mielikuvituksen tuonneina syntyneitä salaliittoteoriaa levittää ihan vakavasti jopa Petri Paavola nettisivuillaan.

Onneksi tutkijat tietävät, mistä koronavirus on peräisin. Sitä on löytynyt lepakoista ja muurahaiskävyistä, joiden kautta virus on tullut ihmiseen, koska näitä eläimiä on myyty ahtailla ja epäsiisteillä toreilla Kiinassa. Ihmiset ovat ostaneet eläimiä ruuaksi ja saaneet käsitellessään niistä virustartunnan.

Yleisradio on uutisoinut vastuullisesti asiasta ja varoittanut salaliittoteorioista ja muusta valemediasta, mitä somessa levitetään koronaviruksesta.

Yle: Koronaviruksen rna kertoo, ettei sitä tehty laboratoriossa

Tutkimukset kumoavat salaliittoteorian siitä, että virus olisi ihmisen tekemä. Koronapandemian riehuessa maailmalla salaliittoteoriat viruksen alkuperästä ovat levinneet miltei yhtä villinä. Koronaviruksen on väitetty karanneen jostain biologisia aseita kehittelevästä laboratoriosta. Viruksen maailmanvalloitusta on väitetty myös jonkun valtion salajuoneksi.

Varsin nopeasti kävi ilmi, ettei virus ole ihmisten käsialaa. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin outoja palasia viruksen rna:sta.

Niitä oli havaittu vastikään eläimeltä, joka tunnetaan nimellä muurahaiskäpy. Tällaisia suomupeitteisiä otuksia myydään elävinä kiinalaisilla eläintoreilla. Tutkijat vertailivat lepakoista ja muurahaiskävyistä löytyneitä koronaviruksia nyt ihmisistä toiseen leviävään koronavirukseen. Näiden vertailujen perusteella he päättelivät, että virus on lähtöisin eläimistä eikä laboratorioista. Tätä tukee myös tälle koronavirukselle ominainen suojautumismekanismi, joka estää ihmisen omaa immuunijärjestelmää tuhoamasta kehoon tunkeutuvaa virusta.

https://yle.fi/uutiset/3-11276930

Yle: Koronavirus sai netin pelonlietsojat ja salaliittoteoreetikot liikkeelle

Sosiaalisessa mediassa ylidramatisointi ja vahvistamattomat tiedot viruksesta sekoittuvat suoriin valheisiin. Media on viime viikot ollut täynnä juttuja Kiinassa epidemiaksi yltyneestä koronaviruksesta ja eri maiden toimenpiteistä sen leviämisen estämiseksi. Uutistulvan keskellä myös virheelliset tiedot pääsevät leviämään. Koronavirukseen liittyen netissä liikkuukin nyt runsaasti virheellistä tietoa, sekä useita suoranaisia salaliittoteorioita.

https://yle.fi/uutiset/3-11187148

Paavola jatkaa salaliittoteoriansa puolustamista 2.4.2020 13.43

Petri Paavola on joutunut puolustuskannalle salaiittoteoriansa kanssa koronaviruksesta. Hän on julkaissut uuden videon aprillipäivänä 1.4.2020 "Todisteet siitä, että koronavirus (COVID-19) on ihmisen tekemä".

Paavola kirjoittaa Youtube-videon kuvauksessa seraavaa: -Minulla on uusia todella vakuuttavia todisteita tästä asiasta. Vuonna 2015 on jo rakennettu koronavirus laboratoriossa, joka oli tarttuva ja aiheutti ongelmia hengitysteissä. Kuuntele ja katso. Todisteet siitä kuinka ihminen on manipuloinut ja tehnyt covid-19 koronaviruksen.

Paavola perustaa väitteensä tohtori Rashid Buttarin henkilökohtaiseen lausuntoon. Kyseinen tohtori on todettu useista väärinkäytöksistä ja saanut myös syytteitä. Rashid Buttar on tunnettu huijari, joka on aiheuttanut useiden ihmisten kuolemia huijaus-syöpähoidoillaan, mistä kertoo mm. Wikipedian artikkeli, jossa on lähdeviittakset faktoihin.

"In 2007, Buttar was charged by the North Carolina Board of Medical Examiners with unethical treatment of four cancer patients, resulting in their deaths, after promising them a "100% success rate." The Board banned him from treating children and cancer patients. He has been sued for fraud."

https://en.wikipedia.org/wiki/Rashid_Buttar

On tärkeää, että yleisö tekee näinä vaikeina aikoina faktantarkistuksia. On olemassa paljon Petri Paavolan tapaisia mallikkosaarnaajia, jotka tekevät vääriä lääkätieteellisiä johtopäätöksiä aatteellisista lähtökohdista sekä vastoin parempaa tietoa ja ymmärrystä asiasta. Pätevät tutkijat ovat voineet sulkea sen vaihtoehdon pois, että koronavirus olisi ihmisen valmistama ja ovat voineet myös todistaa, että virus on peräisin lepakoista ja muurahaiskävyistä, joista se on tarttunut ihmisiin, kun he ovat käsitelleet toreilla näitä eläimiä. Tämä kumoaa kokonaan Petri Paavolan salaliittoteorian.

Yle: Koronaviruksen rna kertoo, ettei sitä tehty laboratoriossa

https://yle.fi/uutiset/3-11276930

NN 6.4.2020 10.41

Mainitsemani ensihoitajan video löytyy mm. IS:n sivulta: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006458324.html

Jotain hyvääkin, kun yövuorossa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen ei ollut kerrankaan humalaiset tarvinneet ambulanssin apua. Sen sijaan yökerhosta oli valomerkin jälkeen purkautunut vielä paljon porukkaa. Ensihoitaja varmaankin jakaa Reinikaisen ja monen muun huolen turhan pitkään auki olleiden baarien ja yökerhojen merkityksestä kulkutaudin levittäjänä.

Sen lisäksi, että riskialueilta tulleet lentomatkustajat joutuivat/pääsivät julkisiin kulkuneuvoihin matkaamaan ympäri Suomea mahdollisesti koronavirusta levittäen, on hassua, kuinka kauan ravintolat, baarit yms. saivat vapaasti olla auki. Näihi asiakkaaksi pakkautuva kansalainen ei tuntunut olevan huolestunut siitä, että ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa turvavälejä ei pidetä ja pisarat lentelevät ym.

Onneksi nyt on jo tiukennuksia tässäkin. Sekin tuli mieleen, että moni alkoholisoitunut ihminen kuolee ennen aikojaan - jopa keski-iässä - ja usein virallinen kuolinsyy on keuhkokuume. Alkoholistin (ja tupakoivan) tulisi ymmärtää muutenkin olevansa riskiryhmässä. Alkoholin suurkulutus alentaa roimasti vastustuskykyä.

Alkoholisti on usein vaikuttanut maassamme jo ”lainsuojattomalle” muutenkin, joten huolettomuuden olisi syytä väistyä nyt, kun TV-uutisissakin puhuttiin hengityskoneiden riittävyyden varmistamisesta Suomessa niin, että jo ennakolta arvioidaan, kenellä ylipäätään on lääketieteellisiä edellytyksiä hyötyä 2—3 vk kestävästä hengityskonehoidosta ja selviytyä hengissä. Tämä lausunto tuo monelle mieleen huhut joistakin maista, joissa kapasiteetin rajan lähentyessä automaattisesti alettiin iäkkäät potilaat jättää kokonaan ilman hengityskonehoitoa. Suomessa liikkui tietoa, että vammaiset aiottaisiin joillakin alueilla jättää hoidotta jo etukäteen tehdyllä päätöksellä. https://kynnys.fi/news/vammaisuus-ei-voi-olla-tehohoidon-evaamisen-peruste/

Radio Patmoksesta kuulin lääkäri Reinikaisen puheen, jossa Reinikainen kertoi Suomen (ja muun jälkikristillisen lännen) olevan matkalla takaisin barbaariseen yhteiskuntaan, mikä täällä vallitsi ajalla ennen kristinuskoa. Silloin ei ollut paljon arvoa vanhuksen tai pikkulapsen hengellä - eikä vammaisenkaan. Tämä näyttää olevan aina vain enemmän totta ja karkeammin nähtävissä. Surullista!

Ikävä ihminen? 6.4.2020 10.41

Epäilemättä muutamat Tuomiopäivän profeetat kiemurtelisivat nautinnosta, jos koko järjestelmämme alkaisi romahtaa? Sitten voisitten sanoa: "Näinhän minä sanoin!"

Niin tästä kuin muistakin ongelmista selvitään aikanaan yli. Yksikään teistä kurjuutta ennustavista uskovaisista ei ikinä tule kuitenkaan toteamaan: "Hups. Tuli virhe!"

Miksiköhän ei??

Aulikki Hartikainen levittää salaliittoteoriaa koronaviruksesta 6.4.2020 10.41

Salaliittoteoriat koronaviruksen alkuperästä leviävät villinä. TV7:n ohjelmassa Rakkauden kosketus 2.4.2020 jakso 105 Aulikki Hartikainen-Piiponen antoi uskomattoman selityksen koronaviruksen alkuperään. Sen voi katsoa tämän linkin kohdasta 14 min. 45 sek. eteenpäin: https://www.tv7.fi/vod/player/71484/

Aulikki Hartikainen-Piipponen väittää, ettei koronavirus ole lähtenyt liikkeelle eläimistä, vaan se on Bill Gatesin rahoittaman koronavirustutkuksen salajuoni, jossa yritetään rekisteröidä ihmiset ja asentaa rokotteen avulla ihmisen sisälle mikrosiru, joka Hartikainen-Piipposen mukaan on pedon merkki. Mikrosirun avulla voitaisiin myös kontrolloida ihmisen mieltä ulkopuolelta, jolloin kiltistä ihmisestä tulee nappia painamalla ihmispeto.

Alan tutkijat ovat voineet kumota tämän salaliittoteorian ja todistaa, että koronavirus on lähenyt liikkeelle eläimistä: https://yle.fi/uutiset/3-11276930

Aulikki Hartikainen-Piipposen selitys asiasta on järkyttävää eksytystä ja valemediaa. Bill Gatesin rahoittamalla rokotetutkimuksella ei sellaista juonta, että ihmiset samalla saataisiin sirutettua pedon merkillä. Gatesin hankkeen tarkoitus on tuottaa yksi uusi hyödyllinen rokote koronavirusta vastaan eikä mitään muutta.

Pedon merkki on ihan eri asia, mikä liittyy Antikristuksen palvontaan. Pedon merkissä on pedon nimi tai sen nimen luku 666, kuten Ilmestyskirjan luvut 13 ja 14 kertovat. Pedon merkki asennetaan joko oikeaan käteen tai otsaan. Rokotuksia ei tehdä otsaan vaan monet rokotteet annetaan pakaralihakseen, joten sellainen rokote ei voi olla pedon merkki.

Petri Paavolan ja Aulikki Hartikainen-Piipposen salaliittoteoriat ovat vaarallista kansan pelottelua, minkä tarkoitus on aiheuttaa kansassa levottomuutta ja haluttomuutta ottaa koronavirukseen mahdollisesti kehitettävä rokote. Tällä hetkellä ei ole mitään sellaista tietoa, että kulkutauteja vastaan annettavissa rokotusohjelmissa olisi Ilmestyskirjan mainitsemat tunnusmerkit pedon merkistä.

Kari 6.4.2020 10.41

Totean vain tuohon Singapore viittaukseen, että se maaraja on lyhyt ja pinta-ala kai 1/10 osa Suomesta. Oliko niin, etyä stadi merialueineen olisi verrannollinen.
Sellaisen sulkeminen ja kakenlainen testsus tai valvonta, on ihan eri adiz kuin Suomessa.
Uudenmaan eristys vaatii n. 10% Suomen poliiseista. Tässä on perspektiiviä.