Afganistanin kristittyjen hätähuuto

” … ja pakoon päässeitten joukossa on ne, jotka Herra kutsuu.”
– Jooel 2:28 –

Kabulin lentokentän ulkopuolella torstaina 26. elokuuta väkijoukkoon tehdyissä pommi-iskuissa haavoittuneita ohjataan saamaan apua sairaalaan. Iskuissa kuoli ja loukkaantui useita ihmisiä. Kuva: Lehtikuva.

Kabulin kentän ulkopuolella tapahtuneet terrori-iskut ovat vallanneet huomion uutisotsikoissa. Hätä ja järkytys on todellinen. Sitä en lainkaan vähättele. Mutta talebanien hirmuhallintoa pakenevien kristittyjen hätä ei ylitä uutiskynnystä. Heitä ei nähdä uutiskuvissa.

Heillä on vain Jumala sekä sinun ja minun kaltaiset kristityt lähimmäiset.

Viime viikolla jaoin kanssasi katkelman Afganistanin maanalaisen seurakunnan johtajien FAI -järjestön kautta välittämän vetoomuksen. Tällä viikolla he ovat lähettäneet uuden tiedonannon kristittyjen tilanteesta.

Maanalaisen seurakunnan nimettömänä pysyttelevä pastori vetoaa kristittyihin:

”Ihmiset ovat liikkeellä juosten talosta taloon ja kaupungista kaupunkiin välttääkseen kiinni jäämisen. Valitettavasti monet afgaanit paljastavat piilossa olevia ihmisiä päästäkseen talebanien suosioon. Tilanne on vakava kansallemme, sillä he joutuvat todistamaan kuinka naisia ja tyttöjä viedään kodeistaan talebanien palkintoina ja raiskataan. Kabulin kadut ovat lähes tyhjiä. Naisia tai tyttöjä EI ole kävelemässä, afgaaneilla ei ole enää länsimaisia vaatteita, ja taleban on pysäyttänyt maanalaisen kirkon johtajat rajoilla. Vaikka johtajiamme on uhkailtu, ketään ei ole vahingoitettu tai tapettu.

 

Lentokentän alueella on tuhansia ihmisiä, jotka yrittävät päästä maasta ulos. Tuhannet muut ovat tulvineet ulkoporteille aiheuttaen kaaosta. Taleban roistot hakkaavat, ruoskivat ja ampuvat monia. Isis-tappajat liittyvät nyt talebanin riveihin ja jättävät erimielisyytensä huomiotta, kunnes vääräuskoiset on saatu kiinni, kidutettu ja tapettu. Heillä on niiden ihmisten nimet, jotka ovat kääntyneet kristinuskoon ja etsivät heitä aggressiivisesti. Nämä kristityt eivät pelkää kuolemaa, mutta he haluavat lastensa säilyvän elossa ja elävän vapaina. Resurssit ovat olemassa, rohkeus on dramaattisessa nousussa ja tahtotila on vahva, mutta kaaos ja pahuus ovat odottaneet tätä hetkeä.

 

Seurakunnan 300 ensimmäisen vuoden ajan jokainen Jeesuksen seuraaja sai varautua vainoihin – vainot eivät olleet poikkeus. Afganistanista ei ole yhtäkkiä tullut vaarallinen kristityille – se on aina ollut vaarallinen. Tämä kriisi on kuitenkin kohdistanut maailmanlaajuisesti huomiota siihen, mikä on ollut normaali kristillinen kokemus uskoville muslimivaltioissa. Silti maanalainen kirkko kukoistaa edelleen, vaikka ongelmat ovat vakavia ja lopputulos näyttää synkältä. Kannamme evankeliumin  vertaansa vailla olevan toivo, joka todistaa edelleen, että siinä missä vihollisemme aikovat pahaa, se toimii aina Jumalan kirkkaudeksi ja meidän hyväksemme. Siellä, missä hallitukset, politiikka ja sotilaalliset ponnistelut ovat epäonnistuneet, Jumalan valtakunta kukoistaa ja evankeliumi etenee. Jumala tekee suurimman työnsä synkimpinä hetkinämme.”

– Pastori X, maanalainen seurakunta.

KRISTITTYJEN AUTTAMINEN tällaisen kaaoksen keskellä talebanien valvovien silmien alla turvaan on vaativa tehtävä, jonka yksityiskohdista on mahdotonta turvallisuussyistä – kuten hyvin ymmärrät – kertoa yksityiskohtaisesti tällaisessa kirjeessä.

Mutta Patmos auttaa. Emme voi olla auttamatta.

Meillä on hyvät, luotetut ja vuosien varrella koetellut aikaansaavat kontaktit. Vaikka emme voi kertoa auttajien ja avun saajien nimiä julkisuuteen, tiedämme, että apu menee perille. Avun vastaanottajilla on kasvot.

Täältä käsin apumme on taloudellista, jolla mahdollistetaan resurssit ja hätäavun hankkiminen, jotta kristittyjä saadaan turvaan ja voidaan auttaa, kun he joutuvat jättämään kaiken taakseen.

Olkoon lahjasi 10, 50 tai 100 EUROA, miten sydämessäsi vain koet ja on sinulle mahdollista, kun annat nyt Patmoksen netissä ja valitsemalla ”Kiireisin tarve” osallistut lahjallasi tähän hätäapukeräykseen juuri nyt, kun tällä avulla on kiire. Maa toisensa jälkeen on lopettamassa evakuoinnit. Auttaminen vaikeutuu sen myötä.

Raamatussa on kirjoitettu: ”Hädässänsä he huusivat Herraa, ja hän pelasti heidät heidän ahdistuksistaan.” (Psalmi 107:6)

Sinun rakkaudenlahjasi on rukousvastaus heidän ahdistukseensa.

Kerromme lisää Patmoksen työn ystäville kotiin lähetettävässä Ajan Sanoma -lehdessä. Muista Afganistanin kristittyjä veljiä ja sisaria ennen kaikkea rukouksin.

Sinusta kiitollisena.

PASI TURUNEN