Al Massira kehittyy – nettikoulutuksia ja uusia käännöskieliä

Koronaviruksen takia peruttujen koulutusten ja seurakuntavierailujen sijaan järjestimme Al Massira-koulutuksen netissä. Ensimmäinen nettikoulutus pidettiin toukokuussa ja toinen heti kesän jälkeen elokuussa.

Timo Keskitalo kouluttaa

Olimme jakaneet koulutuksen ohjelman kahdelle peräkkäiselle lauantaille, jotka vietimme tietokoneruutujen ääressä. Havaitsimme, että etäkoulutuksissa osallistujat ovat intensiivisemmin läsnä koulutuksessa etenkin pienryhmäkeskusteluissa, sillä on vaan tyhmää olla hiljaa nettikameran edessä. Sen sijaan samassa fyysisessä huoneessa me suomalaiset siedämme paljon paremmin hiljaisuutta.

Al Massira-koulutuksia toteutettiin etänä parille kymmenelle osallistujalle kerrallaan. Samalla tuli testattua, miten selviämme tekniikan kanssa.

Keskiaasian venäjä ja uzbekki Al Massiran uusiksi käännöskieliksi

Venäjän kieltä käytetään Venäjän lisäksi myös laajoilla alueilla, jotka ovat entisiä neuvostotasavaltoja. Näin laajalla kielialueella alueen eri reunojen suosimat sanavalinnat ovat kaukana toisistaan.

Jotta Al Massira tavoittaisi paremmin myös ne venäjää puhuvat, joille islamilainen kulttuuri on muovannut sanavalintoja, käännetään Al Massiraa nyt heille sopivaksi venäjäksi.

Suurin yksittäinen sanaongelma tulee jumalasanasta, josta tulee ihmisille erilaisia mielleyhtymiä. Al Massirassa haluamme esitellä Jumalan, jonka painolastina ei ole islamilainen “Allah” tai vieras venäläisten vallanpitäjien jumala. Sen takia monta videoneuvottelutuntia on vierähtänyt miettiessä sopivaa ja Raamattu-uskollista sanavalintaa Al Massira-videoihin.

Katsaus tulevaan

Toiveenamme on saada Al Massiran venäjänkielinen Ohjaajan opas painoon, jotta venäjänkieliset siskomme ja veljemme voisivat hyötyä tästä kirjasta.

Kirjan valmistuttua venäjänkieliset Al Massira- koulutukset pääsisivät vauhtiin ja ystävämme Pietarissa olisivat valmiita viemään koulutusta myös Venäjän rajojen yli Uzbekistaniin ja kenties myös muihin entisiin neuvostotasavaltoihin.

Kirjaa ei kuitenkaan saada painoon ilman painatukseen tarvittavia varoja, joten jos koet tärkeäksi, että evankeliumi pääsee leviämään myös tätä kautta, niin lahjoita tähän työhön Patmoksen kautta.

TIMO KESKITALO

Tule lähettäjäksi