Avoin kirje Suomen ulkopoliittiselle johdolle Gazan tilanteesta

Kirje toimitettu tasavallan presidentille, pääministerille, ulkoministerille sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenille 29.11.2023.  

The_Presidential_Palace_Helsinki_Finland_01-1024×479

Me allekirjoittaneet Israel-ystävyystoimikuntaan kuuluvien kansalaisjärjestöjen edustajat vetoamme Suomen hallitukseen, että se antaa selkeän tuen Israelille taistelussa terrorijärjestö Hamasia vastaan.

Luovutettuaan Gazan alueen palestiinalaishallinnolle ns. land for peace -periaatteen mukaisesti v. 2005, Israel on kärsinyt jatkuvasti ääri-islamilaisten jihadistien sen siviiliväestöön suuntaamasta terrorista.

Juutalaisvaltio on yrittänyt monin rauhanomaisin keinoin suojata väestöään: rakentamalla raja-aitoja, torjumalla toistuvaa rakettitulta kalliilla Iron Dome -järjestelmällä ja kehittämällä sensoreita paljastamaan rajan ali kaivettujen terroritunneleiden uhkaa. Gazan lähellä asuva israelilaisväestö tottui vuosien ajan juoksemaan päivittäin sekunneissa pommisuojiin, joissa kylien lapset joutuivat usein leikkimään ja nukkumaan.

Hamasin 7.10. toteuttama sadistinen hyökkäys todisti, että mitkään keinot eivät toimi sen absurdin todellisuuden ylläpitämisessä, että rajanaapurina on terroristijärjestön hallinto. Israelin pyrkimys Hamasin kertakaikkiseen hävittämiseen on legitiimi ja haastava tavoite, joka vertautuu Isisin vastaiseen taisteluun.

Vetoamme, ettei Suomen hallitus painosta Israelia ennenaikaisesti lopettamaan sotatoimia Hamasin iskukyvyn hävittämiseksi, kuten ei Isisin vastaista koalitiotakaan vaadittu tulitaukoon ennen kuin terrorijärjestö sen valtaamilla alueilla oli tuhottu.

Samalla kun olemme murheellisia sodan tuottamasta tuhosta ja gazalaisten siviilien kärsimyksestä, tuomitsemme kaikki pyrkimykset rinnastaa Hamasin ja Israelin toiminta. Hamas ei kunnioita kansainvälistä lakia eikä humanitaarisia sääntöjä. Se kohdisti äärimmäisen väkivallan tarkoituksellisesti israelilaisiin siviileihin. Se käyttää hyväkseen omaa siviiliväestöään ihmiskilpinä ja sijoittaa tarkoituksellisesti sotilaalliset tukikohtansa siviilikohteisiin.

Se pitää käynnissä olevan panttivankien palautuksen jälkeen edelleen suurta joukkoa siviilejä, jopa vauvoja ja holokaustista selvinneitä vanhuksia, panttivankeinaan päästämättä Punaista Ristiä vierailemaan heidän luonaan. Tuomitsemme räikeän yksipuolisina kaikki tulitaukovetoomukset, joissa ei vaadita panttivankien vapauttamista ja tuomita yksiselitteisesti Hamasin terroritoimintaa.

Israel sen sijaan kunnioittaa humanitaarista lakia ja pyrkii kaikin tavoin vaikeassa taistelussaan minimoimaan siviileille aiheutetun vahingon. Se on sekä varoittanut Gazan siviiliväestöä miljoonin lentolehtisin, tekstiviestein ja puhelinsoitoin että antanut siviiliväestölle aikaa evakuoitua.

Se on järjestänyt humanitaarisia käytäviä ja taukoja, joiden aikana siviiliväestö maahyökkäyksen aikanakin päässyt siirtymään turvaan. Al-Shifa -sairaalan valtauksessa se evakuoi potilaat ja hoitohenkilökunnan ennen sairaalan valtaamista ja sai minimoitua valtauksen aiheuttamat siviiliuhrit. Kaikki väitteet, että se käyttää suhteetonta voimaa ovat vaillaperusteita ja vaativat huolellista tutkintaa. Hamasin alaisuudessa toimivan Gazan terveysministeriön ilmoittamat korkeat uhriluvut ovat osa terroristijärjestön valheellista vaikuttamiskampanjaa.

Juuri tänä päivänä vuonna 1947 YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman 181, joka oli ehdotus kahden valtion luomisesta Palestiinaan. Juutalaisyhteisö hyväksyi ehdotuksen, ja Israelin valtio syntyi 14.5.1948. Palestiinan arabit olisivat jo tuossa vaiheessa voineet saada oman valtion, mutta he hylkäsivät YK:n ehdotuksen, kuten he ovat hylänneet kaikki myöhemmätkin ehdotukset.

Vetoamme, että Suomen hallitus jatkaa Israelin tukemista ja pitää kiinni siitä, ettei maailman ainoaa juutalaisvaltiota kohtaan esitetä vaatimuksia, jotka eivät tue sen turvallisuutta tai joita ei esitettäisi millekään muulle vastaavassa tilanteessa olevalle valtiolle. Samoin toivomme, että Suomen hallitus tarkentaa kantaansa YK:n äänestyksissä Israelia kohtaan. UN Watch -järjestön tietokannan mukaan Suomi ei ole kertaakaan puolustanut Israelia YK:n äänestyksissä vuodesta 2015 alkaen.

Helsingissä 29.11.2023

Elämän marssi ry
European Coalition for Israel
Gesher Hajetsia ry
ICEJ Suomen osasto ry
Israelin ystävyysseura ry
Israelin ystävät ry
Jad Hasmonan ystävät ry
Keren Kajemet Finland ry
Patmos Lähetyssäätiö
Suomen Karmel-yhdistys ry
Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry
WIZO ry
YAPS – Young Adults for Peace, Justice and Solidarity in the Middle East ry
Fredrik Ekholm, Israelin kunniakonsuli