Barnens Oas – keidas ukrainalaisille sotalapsille Ruotsissa

Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtajan assistentti Tarja Heiskanen kävi tällä viikolla Gnosjössä Ruotsissa tutustumassa Patmoksen yhteistyökumppanin Barnens Oasin kesäleiriin, joka oli tarkoitettu ukrainalaisille lapsille. Leiri oli Patmoksen kustantama ja sinne tuli lapsia kahdeksi viikoksi sodan keskeltä Ukrainasta.

Ruotsi ukraina 4

Barnens Oas, eli Lasten Keidas oli nimensä veroinen. Ukrainalaiset lapset saivat leirillä kauan odotetun hengähdystauon sodan kauhuista. Monet lapsista olivat menettäneet vanhempansa tai elivät sodan vuoksi köyhyydessä. Tällä leirillä lapset saivat olla taas lapsia, eikä heidän tarvinnut murehtia mitä söisivät tai koska joutuvat heräämään keskellä yötä ilmahälytyksiin.

Leiriläiset Marta, Sonja ja Darina pääsivät Ukrainasta Ruotsiin lasten kesäleirille. Leiri kesti kaksi viikkoa, jonka aikana lapset saivat kokea monenlaisia hauskoja aktiviteetteja.

Leirillä lapset pääsivät tekemään monenlaisia retkiä ja osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin. Vesipuistopäivä, mönkijäajelu, meriretki, veneily, kalastus, tikkupullanpaisto, taidekoulu, jalkapallo ja tietenkin raamattutunnit ovat vain esimerkkejä aktiviteeteista, joita lapset saivat kokea leirin aikana.

Ukrainalaiset lapset pääsivät leirillä kokeilemaan tikkupullien paistoa nuotiolla.

Barnens Oasilla on vuosikymmenten kokemus kesäleirien järjestämisestä ja avustustyön tekemisestä mm. Valko-Venäjälle. Ukrainan sodan syttymisen jälkeen he ovat järjestäneet kesäleirejä myös ukrainalaisille lapsille ja toimittaneet humanitaarista apua Ukrainaan.

Leirin aikana lapsille tarjottiin paljon tekemistä. Yksi näistä oli kalastaminen ja veneily järvellä.

Patmos on ollut mukana tukemassa tätä Ukrainaan suuntautuvaa työtä. Lahjoittajien avulla olemme saaneet yhteistyössä toimitettua Ukrainaan mm. kamiinoita, rakennustarvikkeita ja muuta humanitaarista apua.

Kiitos teille kaikille lahjoittajille, että olette olleet mukana tukemassa työtä Ukrainaan. Oli ilo päästä seuraamaan näiden ukrainalaisten lasten riemua, kun he saivat leirillä olla taas lapsia, eikä heidän tarvinnut murehtia sodan kauhuista. Nämä leirit todella auttavat näitä lapsia taas jaksamaan eteenpäin ja ehkä muistuttavat myös heitä siitä, että jonain päivänä sota on ohi ja he pääsevät taas nauttimaan tavallisen lapsen elämästä.

TARJA HEISKANEN
Toiminnajohtajan assistentti