Entinen Siionin vanki Ida Nudel kuollut 90-vuotiaana

Ida Nudel oli tunnettu Siionin vanki, ”vankien enkelinäkin” tunnettu juutalainen nainen, joka taisteli 16 vuotta Neuvostoliiton viranomaisten mielivaltaa vastaan ja joutui viettämään neljä vuotta karkotuksessa Siperiassa. Ida Nudel pääsi muuttamaan Israeliin vuonna 1987 mukanaan Pizer-koiransa, joka oli hänen uskollinen ystävänsä Gulagissa, vankileirien saaristossa.

Pääministeri Jitzhak Shamir oli vastaanottamassa Ida Nudelia Ben Gurionin kentällä 15.10.1987. Kuva: Nati Harnik/GPO

Presidentti Isaac Herzog sanoi, että hänen edesmennyt isänsä, Chaim Herzog, joka toimi Israelin presidenttinä Ida Nudelin vapautumisen aikaan, muisteli Nudelia sankarina, joka sitkeydessään ja rohkeudessaan muutti maailmaa.

Ida Nudel syntyi vuonna 1931 Mustan meren satamakaupungissa Novorossiskissa. Ennen omaa vangitsemistaan Ida Nudel yritti auttaa juutalaisia vankeja, joita kutsuttiin Siionin vangeiksi. Hän lähetti heille paketteja, piti yhteyttä vankien perheisiin ja välitti heidän vetoomuksiaan viranomaisille. Vuonna 1972 Ida menetti työnsä kirjanpitäjänä. Hän anoi viisumia päästäkseen pois Neuvostoliitosta. 1978 hänet karkotettiin neljäksi vuodeksi Siperiaan. Vuonna 1982 Ida Nudel vapautettiin karkotuksesta, mutta hän ei saanut matkustaa Moskovaan, vaan vietti toiset viisi vuotta pienessä Transnistrian kaupungissa, Benderissä.

Lopulta hän pääsi pois Neuvostoliitosta ja sai sankarin vastaanoton 15.10.1987 Ben Gurionin lentokentällä Israelissa, jossa häntä olivat vastaanottamassa silloinen pääministeri Jitzhak Shamir, ulkoministeri Shimon Peres ja tuhannet ihmiset, jotka tahtoivat nähdä sankarinsa.

Ida Nudel saapui Israeliin mukanaan uskollisin ystävänsä, Pizer-koira. Kuva: Nati Harnik/GPO

Kun Ida Nudelilta kysyttiin, mitä hän toi mukanaan Neuvostoliitosta, hän vastasi ”uskollisimman ystäväni, joka on ollut joka hetki kanssani, koirani Pitzerin, jonka sain viisiviikkoisena pentuna Siperiassa. Sitten toin joitakin kirjojani ja huovan, jota ilman en pärjää”.

Suomalaiset kristityt olivat myös kampanjoimassa Siionin vankien puolesta Patmos Lähetyssäätiön johdolla. Ida Nudelin lisäksi tunnetuimpia Siionin vankeja ovat olleet Anatoly Sharansky ja Vladimir Slepak. Kun tapasin Ida Nudelin hänen Rehovotin kodissaan Israelissa, hän kiitti suomalaisia, ”jotka niin lähellä silloista Neuvostoliittoa olivat auttamassa ja rukoilemassa juutalaisten puolesta”.

Ida Nudel menehtyi 14.9.2021 Rehovotissa, Israelissa.

PIRKKO SÄILÄ