In Memoriam pastori Boris Balter 1952-2020

Saimme suru-uutisen lauantaina 19. syyskuuta, jolloin juutalaiset kaikkialla maailmassa juhlivat Rosh HaShanaa, juutalaista uutta vuotta. Moskovan juutalaisseurakuntamme, Pakrovkan (Pikkuturva)  pastorina vuodesta 2003 toiminut  Boris Balter menehtyi moskovalaisessa sairaalassa. Hän sairastui Covid19 -virukseen ja joutui sairaalaan 11.9. Perheellä, ystävillä ja Moskovan juutalaisseurakuntamme työntekijöillä ja seurakuntalaisilla on suuri suru.

Näyttökuva 2020-9-21 kello 11.30.21

Boris Mihailovitsh Balter syntyi  juutalaiseen perheeseen vuonna 1952 Kishinevissä Moldovassa. Isä oli tuomari ja äiti kirurgi. Sisaruksia hänellä ei ollut. Isä lähetti Boriksen Moskovaan, jotta tämä saisi parhaan mahdollisen koulutuksen fysiikan ja matematiikan laitoksella Moskovan yliopistossa.  Elämäntyönsä Boris teki fyysikkona, johtavana tiedemiehenä kosmisten tutkimusten instituutissa Moskovassa. Hänen perheeseensä kuuluivat juutalainen vaimo ja heidän kaksi aikuista lastaan, poika ja tytär.

Pastori Boris siunaamassa sapattileipää Moskovan seurakunnassamme huhtikuussa 2018.

Boris oli myös hyvin lahjakas monissa kielissä ja puhui venäjän lisäksi romaniaa, italiaa, ranskaa, englantia, espanjaa, latinaa, hebreaa ja kreikkaa. Monista näistä kielistä Boris ammensi suurta hyötyä Raamatun tutkimuksiinsa, jossa hänen armoituksensa oli lähinnä olla opettaja.

Hannele Suortti, Patmoksen pitkäaikainen patmoslähetti ja Venäjän ja IVY-maiden juutalaistyön uranuurtaja muistelee pastori Borista:

– Pakrovkan messiaanisen seurakunnan pastorina Boris palveli oman fyysikon työnsä ohella vapaaehtoisena kolme kertaa viikossa. Hän sanoi tekevänsä työnsä Jumalalle. Boris oli meille kaikille hyvin rakas veli, ystävä, pastori, jolle Jumalan Sanan opettaminen ja hänelle uskotun seurakunnan kaitseminen oli kallis sydämen asia. Jokainen seurakuntalainen oli hänelle tärkeä. Häneltä löytyi aina aikaa jäädä kuuntelemaan juutalaistemme huolia ja vastaamaan heidän hengellisiin kysymyksiinsä.

Moskovan messiaaniselle seurakunnalle ja meille kaikille Boriksen kanssa seurakuntaa pitkään palvelleille rakkaan veljemme poistuminen keskuudestamme on hyvin suuri suru ja menetys. Rukoillaan, että Jumala johtaisi seurakunnan pastorin paikalle oman valitsemansa miehen, joka palvelisi Herran laumaa samalla uskollisella ja rakastavalla sydämellä, osoittaen aina Jeesukseen, niin kuin Boris-veljemme teki”, kertoo Hannele Suortti.

Itse tapasin viimeistä kertaa pastori Boriksen Moskovassa keväällä 2018, jolloin olin vierailemassa Pakrovkan seurakunnassamme. Mukana matkalla oli videokuvaaja Mikko Larke, jonka valmistama dokumentti Moskovan juutalaistyöstämme löytyy alta:

Nyt jälkikäteen on hyvin koskettavaa ajatella pastori Boriksen sanoja, kun hän kertoi minulle: tehtäväni on ”osoittaa juutalaisille Kristusta pyhien kirjoitusten kautta”.

Otamme osaa perheen ja työtovereiden suruun ja kiitämme Jumalaa pastori Boriksen elämäntehtävästä juutalaisen kansan keskuudessa. Nyt hän – itsekin juutalainen, on kohdannut toisen Juutalaisen, Jeshuan, joka kerran lupasi mennä valmistamaan asuinsijaa. Boris-pastori on voittajana perillä. Kilvoitelkaamme hänen esimerkkiään noudattaen uskollisesti aina siihen päivään asti, jolloin meidät kutsutaan lopulliseen kotiimme, Taivaskotiin.

PIRKKO SÄILÄ