Israelin täytyy elää! -solidaarisuusjuhlan kuvia ja tunnelmia

200 Patmos-ystävää oli saapunut Kinaporin juhlasaliin Patmoksen vuosittain järjestettävään Israel-solidaarisuusjuhlaan 17.3. Israelin Suomen suurlähettiläs Hagit Ben-Yaacov toi Israelin valtion tervehdyksen ja kiitti Patmos-ystäviä vankkumattomasta tuesta Israelille näinä vaikeina aikoina.

Vasemmalta Ulla Ingman-Ronkainen, toiminnanjohtaja Pasi Turunen (Patmos), rabbi Laila Takolander (KH Finland), Pete Ronkainen, Talia Sapir Israelista (KH Israel), Leo-Dan Bensky (KH Finland), suurlähettiläs Hagit Ben-Yaacov, varapuheenjohtaja Kimmo Metsämäki (Patmos), toimittaja-kirjailija Rony Smolar sekä Ami Ayalon Israelista.

Suurlähettiläs Ben-Yaacovin kausi Suomessa päättyy kesällä. Koska tämä oli viimeinen kerta Patmos-juhlassa halusimme muistaa häntä aivan erityisellä lahjalla, jossa yhdistyi suomalaiskansallinen perinne ja rakkaus Israeliin. Artesaani Marko Vartiaisen käsintehty kymmenkielinen Israel-kannel, jollaisia on vain yksi maailmassa, sai suurlähettilään ihastuksiin.

Toiminnanjohtaja Pasi Turunen muistutti tilaisuuden alussa pitämässään puheessa meidän elävän aikaa, josta profeetat ovat puhuneet, aikaa, jolloin ”kansat” tuovat juutalaisia ”kotiin, omaan maahansa”. Tässä ihmeessä Patmos on perustajansa Leo Mellerin ja toiminnanjohtaja emerita Pirkko Säilän ajoista saakka elänyt ja yhä elää seisten Israelin rinnalla.
Suurlähttiläs Hagit Ben-Yaacov sai Patmos-ystävien lahjana muistoksi Suomesta uniikin käsintehdyn Israel-kanteleen.

Juhlassa oli mukana myös arvovieraita Keren Hayesod Suomesta, puheenjohtaja Leo-Dan Bensky sekä varapuheenjohtaja, rabbi, Laila Takolander sekä Israelista Talia Sapir, KH Israel Euroopan koordinaattori. Pääpuhujana kuultiin Israelin merivoimien entisen komentajan Ami Ayalonin puhe.

Kirjailija-toimittaja Rony Smolar kertoi Abraham Stilleristä, jonka toiminta juutalaisten pelastamiseksi toisen maailmansodan aikana Suomessa on tulossa Klaus Härön elokuvaksi tänä syksynä. Elokuva perustuu Smolarin kirjoittamaan kirjaan Setä-Stiller.

Toiminnanjohtaja Pasi Turunen kiitti suurlähettilästä tämän kaudesta Suomessa ja esitteli suurlähettiläälle annettavan lahjan. Tulkkina tilaisuudessa toimi Patmos Lähetyssäätiön hallituksen varapuheenjohtaja Kimmo Metsämäki.
Israelin merivoimien entinen komentaja Ami Ayalonin haastava ja provokatiivinen puhe Gazan sodan tiimoilta synnytti keskustelua myös juhlan jälkeen. Monissa Israelin sodissa taistellut ja valtion korkeimmilla ansiomitaleilla palkittu Ayalon korosti, että hän ei puhu Israelin valtion edustajana, ja että hänen näkemyksensä poikkeavat enemmistöstä.

Toiminnanjohtaja Pasi Turunen muistutti avauspuheessaan alija-ihmeestä, juutalaisten kotiinpaluusta, jota Patmos on ollut mahdollistamassa vuosikymmenien ajan. Alija on lokakuun 7. päivän jälkeen vilkastunut. Kaikki tämä on osa profeetallista ihmettä meidän ajassamme jota omin silmin saamme todistaa.

Salintäydeltä Patmos-ystäviä oli kokoontunut Kinaporin juhlasaliin Israel solidaarisuusjuhlaan 17.3.
Ulla ja Pete Ronkaisen musiikki ja laulut koskettivat.

Juhlaa sävytti luonnollisesti lokakuun 7. päivän tragedia, joka ei voinut olla koskettamatta paikallaolevia. Ulla ja Peter ronkaisen musiikki loi kuitenkin valoisan ja toivorikkaan tunnelman tilaisuuteen.